متوسط مقالات عمومی

رونق دیفای ، آلتکوین‌های برتر بازار را به حاشیه برده است!

عملکرد عالی توکن‌های حوزه دیفای (DeFi) عملکرد بسیاری از ۱۰ آلت‌کوین برتر بازار را تحت الشعاع خود قرار داده است، اما این روند تا کی می‌تواند ادامه داشته باشد؟

رشد سرمایه‌گذاری و محبوبیت سریع حوزه دیفای (امور مالی غیرمتمرکز) به طور گسترده‌ای در چارت‌های قیمتی دیفای و توکن‌های مربوط به حوزه Yield Farming مانند (Yearn.finance (YFI), Aave (LEND و دیگر توکن‌های آن نمود پیدا کرده است که نشان از فتح قله‌های قیمتی در سال ۲۰۲۰ است.

در واقع، توکن‌های پرطرفدار حوزه دیفای، نسبت به بیت‌کوین و دیگر آلت‌کوین‌ها عمکرد فوق‌العاده بهتری به نمایش گذاشته‌اند. حتی پروژه های حاکمیتی و زیرساختی مانند Chainlink و UMA ، که پروژه دومی یکی از بزرگترین پروتکل‌های DeFi در ماه سپتامبر شد، نیز توسط توکن‌های DeFi ىر سايه بود‌ه‌اند.

به همین ترتیب، با معطوف شدن نگاه‌ها و توجهات به پروژه‌های دیفای و پلتفرم‌های قراردادهای هوشمند مانند اتریوم و کاردانو، بخش‌های دیگری نیز در دنیای کریپتو از بازار عقب‌ مانده‌اند. از محسوس‌ترین این پروژه‌های جا مانده می‌توان به پلتفرم‌های فعال در زمینه پرداخت‌های فرامرزی مانند XRP و Stellar(XLM) اشاره نمود.

دیفای و از دست رفتن جذابیت ریپل

دیفای و ریپل

از میان ۱۰ ارز برتر بازار، XRP یکی از ارزهایی بوده است که  با ارائه بدترین عملکرد در سال ۲۰۲۰ جایگاه سوم را به تتر (Tether) واگذار کرد و اکنون چهارمین ارز بزرگ بازار با سرمایه تقریبا ۱۰.۶ میلیارد دلاری است.

XRP با وجود رشد ۲۰ درصدی از شروع سال ۲۰۲۰، همچنان با فاصله زیادی از بیت‌کوین و تعداد زیادی از آلتکوین‌ها عقب مانده است. بایننس در گزارش سه ماهه دوم خود در سال ۲۰۲۰ XRP را پنجمین ارز از ارزهای لیست شده‌ی خود با عملکرد ضعیف آورده است.

همچنین چندین مشکل عمومی در رابطه با این پروژه وجود داشته است. دادخواست طولانی مدت مربوط به اقدامات در ارتباط با بازاریابی و فروش توکن XRP اشاره کرد. ریپل همچنین با دادخواهی نسبت به حق انحصاری استفاده از برند PayID  مواجه بوده است. و اخیرا سانتاندر (Santander) یکی از شرکای کلیدی ریپل در حوزه بانکداری نگرانی خود را در مورد استفاده از One Pay FX، شبکه پرداخت بین‌المللی ریپل، ابراز کرد.

با وجود ناخوشایند بودن اوضاع برای XRP چندین نشانه مثبت برای این پروژه وجود دارد، مانند رشد نقدینگی بر اساس تقاضا، که از زمان راه‌اندازی XRP بیش از ۲ میلیارد دلار تراکنش را پردازش کرده است و یا رشد ۱۱ برابری در نیمه اول سال ۲۰۲۰ در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل اشاره کرد.

همچنین برنامه‌هایی برای نزدیک شدن به حوزه دیفای وجود دارد که از جمله آنها اعلام پروژه‌ای توسط شبکه فلیر (Flare Network) شریک XRP، با هدف ایجاد ارتباط بین بلاک‌ چین‌های ریپل و اتریوم است.

کوین‌های حفظ حریم خصوصی نیز جامانده‌‌اند

با توجه به گمانه‌زنی‌های پیرامون دیفای و رشد استفاده از استیبل‌کوین‌ها به نظر می‌رسد که پرداخت‌های بین کشورها در حال حاضر موضوع روز حوزه کریپتو نباشد. با این حال گروه‌های دیگری نیز، از جمله کوین‌های خصوصی، هستند که عملکردشان به خوبی عملکرد توکن‌های حوزه دیفای و یا حتی همانند بیت‌کوین نبوده است.

با توجه به داده‌های Messary (یک شرکت داده دارایی دیجیتال)، بیت‌کوین از بسیاری از کوین‌های خصوصی بهتر عمل کرده است، هر چند کوین‌های پرطرفدار این حوزه از قبیل مونرو (XMR) و زد‌کش (ZEC) در طول ۱۲ ماه گذشته در مقایسه با بیت‌کوین سودهای ناچیز به ترتیب ۵ و ۲۰ درصدی داشته‌اند.

ورق بر‌می‌گردد اگر حباب دیفای بترکد

هر چند توکن‌های دیفای در سال ۲۰۲۰ سودهای هنگفتی را  نصیب هولدرهایشان کرده‌اند، ولی جار و جنجالی که این حوزه به راه انداخته‌ است زمینه پیدایش انبوهی از پروژه‌های کلاهبرداری و بدل را فراهم کرده است که از جو جنجالی ایجاد شده به نفع خود بهره می‌برند.

برخی از توکن‌های حوزه دیفای شاهد کاهش شدید قیمت بوده‌اند، از جمله توکن SUSHI که توسعه‌دهنده آن بخش عمده توکن‌هایش را که به تعبیر عده‌ای حقه و کلاهبرداری بود، فروخت. توکن دیگر این حوزه که اخیرا فضای رسانه‌ای را کلی شلوغ کرد، توکن هات‌داگ (Hotdog) بود. این توکن که زمینه فعالیت آن غذا بود، در عرض ۵ دقیقه ۹۹ درصد از ارزشش را از دست داد و سرمایه‌گذاران را به خاک سیاه نشاند و آنان را با کیسه‌هایی پر از هات‌داگ و خالی از ارزش رها کرد.

علیرغم رونق خیره‌ کننده دیفای، کاربران باید بدانند، هوشیار و به‌ گوش باشند که بسیاری از این پروژه‌های جدید چیزی برای ارائه ندارند، ایده‌ای پشت‌ آنها نیست و یادآور عرضه‌ اولیه‌ (ICO)های سال ۲۰۱۷ هستند.

به همین ترتیب و با توجه به مشکلات این روزهای بلاک‌چین اتریوم، احتمال اینکه حوزه دیفای به این زودی‎‌ها دچار همین سرنوشت شود، است. اگر چنین شود، جامانده‌های کنونی بازار یعنی بیت‌کوین، استیبل‌کوین‌ها یا دیگر بخش‌های فضای کریپتو سودده خواهند بود و بی‌رمقی فعلی‌شان به رونق تبدیل می‌گردد. و از طرف دیگر، نشانه‌هایی از کند شدن سرعت رشد دیفای به چشم می‌خورد، به ویژه که استراتژی‌های خودکار پربازده همچنان در حال توسعه هستند.

پس  احتمال این است که بخشی از این سود به بیت‌کوین و آلت‌کوین‌ها برگردد چون سرمایه‌گذاران به دنبال کسب سود از دارایی‌های امن‌تری هستند. بنابراین شبکه‎‌‌ها و کوین‌های غیر دیفایی برای ترغیب سرمایه‌گذاران نیازی به توسعه موارد کاربردی جدید ندارند.

منبع
cointelegraph

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا