سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
سال جدید میلادی برای بیت کوین بیهیجان آغاز شد. در طی هفته گذشته شاهد بازاری در رنج و جانبی برای بیت کوین بودیم. ازسویی دامیننس بیت کوین به زیر ۴۰ درصد سقوط کرد. در این مقاله با تمرکز بر رفتار سرمایهگذاران بیت کوین و اتریوم، به دنبال کشف علت چرایی تغییر قیمتها هستیم. سوال مهم این روزها، جهت بازار طی سال جدید است؛ در روزهایی که معاملهگران همگی سردرگم هستند، دادههای شبکه به ما چه میگویند؟ آیا با کاهش دامیننس آلت سیزن دیگری در راه است؟ یا روند به سوی بالا شکسته خواهد شد؟ برای پاسخ به این سوالها با ادامه مطلب همراه باشید.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۹ دی تا ۱۵ دی ماه اشاره دارد.
- این نسخه، بیست و یکمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا نمودار قیمت بیت کوین در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. هفته گذشته شاهد تلاش نافرجام گاوها و خرسها در تغییر قیمت بودیم. قیمت بیت کوین در هفته گذشتهای نوسانی بسیار اندک داشت و اطراف مقاومت محلی چند ماهه جابجا شد.
ارزش بازار رمزارزها نیز رفتاری مشابه قیمت بیت کوین داشت و تقریبا بدون تغییر نسبت به شروع هفته، به کار خود پایان داد.
سلطه بازار بیت کوین اما به زیر ۴۰ درصد رسید. هر چند این تغییر اندک بود، اما از نقش روانی عدد رند ۴۰ نمیتوان غافل شد به نحوی که صحبت از فلیپینگ دوباره طی هفته گذشته شدت گرفته است.
اتفاق جالب توجه دیگر، مثبت شدن تغییرات قیمتی بیت کوین در زمان باز بودن بازارهای مالی در آسیای شرقی است. معاملهگران جدی بازار شاید به این نکته توجه کرده بودند که طی ماههای اخیر، در زمان باز بودن بازار آسیای شرقی معمولا قیمت افت میکرد و با باز شدن بازار اروپا و به خصوص آمریکا، ورق برمیگشت.
نمودار بالا تغییرات سی روزه قیمت بیت کوین در زمان باز بودن بازار آسیا را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید با تمام شدن سال میلادی و پایان مهلت دولت چین به صرافیهای بزرگ برای ارائه ندادن خدمات به ساکنین سرزمین اصلی (Mainland China)، فشار فروش برداشته شد و قیمت تغییر مثبت (هر چند اندکی) طی این ساعات داشت.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، ابتدا به سراغ نهنگهای آن میرویم. به نمودار زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است را با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: تغییر خاصی در موجودی کیف پول نهنگها شاهد نیستیم. به ندرت شاهد جابجایی کوینهای تهیه شده با قیمتهای پایینتر بودیم و عموم معاملات هفته گذشته با بیت کوینهایی صورت گرفت که در محدوده بین ۴۷ تا ۵۱ هزار دلار تهیه شده بودند.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار درصد سود محقق شده سی روزه (با رنگ آبی) و یک ساله (با رنگ صورتی) به نمایش در آمده است. شاخص MVRV میانگین سود و زیان کوینها بر اساس قیمت آخرین تاریخ جابجایی است.
- تحلیل نمودار: پس از مثبت شدن مقطعی شاخص MVRV برای هولدرهای یک ساله، این شاخص دوباره برای تریدرها و هولدرهای بلندمدتتر دوباره کمی منفی شده است. هولدرهای یک ساله آخرین بار در ماه جولای بازده متوسط منفی پنج درصدی را تجربه کرده بودند.
- معرفی نمودار: در نمودار بالا قیمت بیت کوین و میزان اهرم تخمینی معاملات رسم شده است.
- تحلیل نمودار: اهرم تخمینی معاملات به بیشترین میزان خود از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی رسیده است. به نظر میرسد یکی از دلایل آن بازار جانبی قیمت و خسته شدن معاملهگران از این امر باشد. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند که لیکویید شدن گسترده معاملات لانگ میتواند خبر مثبتی برای طرفداران افزایش قیمت باشد چرا که تجربه نشان داده است با خارج شدن «دستهای ضعیف» از بازار، قیمت بلافاصله رشدی نسبی را تجربه میکند.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
تعداد ۱.۸۵ میلیون بیت کوین در کیف پول ماینرهای این شبکه ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها را با نمودار آبی در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: وضعیت موجودی کیف پول ماینرها تغییر چندانی نداشته است.
- معرفی شاخص: در نمودار فوق، وضعیت هش ریت شبکه بیت کوین را در کنار قیمت مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: به دلیل ناآرامی سیاسی در کشور قزاقستان و قطع اینترنت در این کشور، کاهشی ۱۶ درصدی در میزان هش ریت شبکه را شاهد هستیم.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت آن است. در حال حاضر ۲.۲ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای ارز دیجیتال را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: نمودار میانگین متحرک هفت روزه نرخ خالص ورود و خروج به صرافیها مثبت بود و ده هزار عدد به موجودی صرافیها طی هفته گذشته افزوده شد.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا، قیمت بیت کوین را در کنار شاخص SSR مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: شاخص Stablecoin Supply Ratio نسبت بین ارزش بازار بیت کوین و استیبلکوینها را اندازهگیری میکند. مقدار این شاخص نزدیک به سطخ جولای ۲۰۲۱ شده است که در آن زمان بیت کوین به کمترین قیمت خود (۲۹ هزار دلار) رسید. آیا شاهد بازگشت قیمت از این نقطه هستیم؟
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نمودی از میزان اقبال کاربران به شبکه است و در روندهای صعودی تعداد آن به شکل معنادار افزایش مییابد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص در کنار قیمت بیت کوین رسم شده است.
- تحلیل نمودار: این شاخص طی چند هفته گذشته کاهش داشته است که نشانهای بیریش تلقی میشود.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «خرید و کف – buy AND dip» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: همانطور که از نمودار به خوبی بر میآید، میزان اشاره به این عبارت طی چند هفته گذشته مدام در حال کاهش بوده است که نشان از نومیدی از ذات فرصتطلبانه این عبارت و یا تحت تاثیر تعطیلات آخر سال میلادی در بسیاری از کشورهاست.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم هفته نومیدکننده پیشین را کمی جبران کرد و برخی از آلتکوینها عملکرد بسیار خوبی طی هفته گذشته از خود نشان دادند که اگر دنبالهدار باشد، میتواند ارزش اکوسیستم اتریوم و به تبع آن قیمت آن را حتی بالاتر ببرد.
استیکینگ اتریوم ۲.۰
فارغ از هیاهوی قیمت و بازار، استیکینگ بر روی اتریوم ۲ بدون خلل به رشد خود ادامه میدهد و نرخ رشد آن دوباره افزایش یافت. تعداد اترهای قفل شده از ۸.۸۵ میلیون عدد گذشت. میزان سود متوسط استیکینگ نیز به ۶ درصد نزدیک شد.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را مشاهده میکنید. در سمت راست اسامی صرافیها را به تفکیک میبینید. معاملات دکسها در لایه یک اتریوم طی هفته گذشته کاهشی اندک داشت و به ۱۷ میلیارد دلار رسید. یونی سواپ سهمی ۱۱ میلیاردی از این مقدار داشت.
معرفی شاخص: در نمودار فوق، میانه هزینه تراکنش شبکه اتریوم با رنگ بنفش و قیمت اتر با رنگ سبز به نمایش در آمده است.
تحلیل شاخص: میزان هزینه گس در شبکه اتریوم همواره یکی از نشانههای تشخیص سقف قیمتی اتر بوده است. هزینه گس طی هفته گذشته افزایش داشت و هر چند با اوج خود فاصله دارد اما برای استفاده کنندگان از شبکه اتریوم، این تغییر مشهود بود.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (با رنگ سبز) را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ صورتی) و موجودی صرافیها (به رنگ قرمز) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان اتر در صرافیها دوباره به نرم بلندمدت خود بازگشت و کاهشی شد. هماکنون نزدیک به ۱۳ درصد از اترهای در حال گردش در حساب صرافیها هستند. در مقام قیاس، مقدار اترهای صرافیها تقریبا دو برابر میزان قفل شده در قرارداد هوشمند استیکینگ اتریوم ۲.۰ است.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا قیمت اتریوم را در کنار میزان Open Interest معاملات آتی در صرافی FTX مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: صرافی FTX به عنوان یکی از بزرگترین صرافیهای مشتقه جهان، شاهد بازیابی حجم معاملات آتی منقضی نشده پس از کاهش شدید در هفته پیشین بود. با شکسته شدن قیمت در هفته قبل، بسیاری از معاملهگران معاملات خود را بستند (یا لیکویید شدند) و حال با آرام گرفتن اتریوم، دوباره حجم معاملات منقضی نشده در حال افزایش است.
بخش سوم – استیبل کوینها
معرفی شاخص: در این نمودار تصویر آدرسهای روزانه فعال هر یک از استیبل کوینهای مطرح بازار را در طول هفته گذشته مشاهده میکنید. این نمودار بیانگر خوبی از وضعیت فعالیت و رغبت کاربران از استفاده از هر یک از این کوینهاست.
- معرفی شاخص: دای (DAI) پس از دو هفته ربودن این متریک از چنگ دو رثیب شناخته شدهتر خود، دوباره به رتبه سوم بازگشت. نکته قابل توجه پیشی گرفتن میم (Magic Internet Money) از UST است. دنیله سیستا، بنیانگذار پروتکل آبراکادابرا (پلتفرم ارائهدهنده استیبل کوین MIM)، طی چند روز اخیر خبرساز شده است. او به همراه آندره کرونیه – یکی از مشهورترین مغزهای متفکر در دیفای – قصد دارند تا پلتفرم جدیدی در شبکه فانتوم راهاندازی نمایند.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید.