سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
میزان تورم در ایالات متحده به بیشترین میزان ۴۰ ساله خود رسیده است و گزارش اخیر فدرال رزرو سبب گسترش ترس در بازار شده است. ترس و وحشت حاکم بر بازار به تدریج سبب خروج «دستهای ضعیف» و انتقال سرمایه به سمت «دستهای الماسی» (کنایه از افرادی که صبر و تحمل فراوانی در نگهداری از سرمایه در شرایط نامساعد بازار دارند) شده است. در شرایطی که صبر همه لبریز شده است به بررسی بازار رمزارزها طی هفته گذشته میپردازیم.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۲۳ دی تا ۲۹ دی ماه اشاره دارد.
- این نسخه، بیست و سومین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا نمودار قیمت بیت کوین در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. پس از گزارش هفته گذشته Fed، انفعال به بازار مضطرب افزوده شده است و به نظر سرمایهگذاران در حال تحلیل آثار کلان اقتصادی پیش از گره زدن بخش بزرگی از سرمایه خود هستند؛ به نحوی که حتی قراردادهای صندوق گری اسکیل با وجود پریمیوم منفی ۲۶ درصدی، همچنان خریداران زیادی ندارد. از سوی دیگر دادههای آنچین خبر از رسیدن بذخی از متریکها به سطوح تاریخی خود میدهند که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد.
ارزش بازار رمزارزها بار دیگر برای دومین هفته متوالی به زیر ۲ تریلیون دلار سقوط کرد و هم اکنون در سطح ۱.۹۸ تریلیون دلار است.
دامیننس بیت کوین اکثر هفته گذشته بالاتر از ۴۰ درصد باقی ماند. از سوی دیگر سلطه اتریوم با کاهشی اندک از ۱۹.۲ به ۱۸.۸ درصد رسید.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، ابتدا به سراغ نهنگهای آن میرویم. به نمودار زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است را با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: نهنگها دست به خرید گستردهای طی هفته گذشته زدند و ۳۰۰ هزار بیت کوین به موجودی خود افزودند. همچنین از هیستوگرام کوینهای جابجا شده به نیکی مشخص است که عموم فروشندهها، دستهای ضعیف بازار بودند که در ضرر اقدام به فروش کردهاند.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار تفاوت سود محقق شده هولدرهای بلند مدت (یک ساله) و کوتاه مدت (۶۰ روزه) هستیم. شاخص MVRV Long/Short توانایی نسبتا قابل قبولی در تشخیص سقف و کف سیکلهای خرسی و گاوی از خود نشان داده است.
- تحلیل نمودار: این معیار هر چند منفی شده است اما بدین معنی نیست که هولدرهای کوتاه مدت در سود هستند و هولدرهای بلندمدت در زیان، بلکه نشان از ضرر بیشتر هولدرهای بلندمدت نسبت به افرادی است که طی یک ماه گذشته بیت کوین خریداری کردهاند. همچنین میزان آن هنوز چندان منفی نیست. برای مثال در ریزش جولای این مقدار منفی ۷.۵ درصد بود. همچنین در حضیض سیکل خرسی سال ۲۰۱۸، این مقدار به منفی ۳۶ درصد رسیده بود.
- معرفی نمودار: در نمودار بالا قیمت بیت کوین و درصد در سود بودن کل عرضه شبکه با قیمت فعلی را مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: بار دیگر سطح مهم تاریخی ۷۰ درصد برای این متریک لمس شد. در موارد قبلی (همانطور که در شکل واضح است)، پس از دورهای گذار در حوالی ۷۰ درصد، قیمت رشد خوبی را تجربه کرده است. باید دید این بار نیز اوضاع بدین منوال است یا نه.
- معرفی نمودار: در نمودار بالا قیمت بیت کوین و میزان قراردادهای منقضی نشده – Open Interest (رنگ نارنجی) رسم شده است.
- تحلیل نمودار: از آوریل ۲۰۲۱ تا کنون، هر گاه میزان قراردادهای منقضی نشده معاملات آتی (فیوچرز) به بیش از ۲۴۰ هزار بیت کوین رسیده است، ریزش یا افزایش ناگهانی قیمت (Short/Long Squeeze) در پی آن آمده است. این بار چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ به نظر میرسد که التهاب بازار آتی ممکن است سبب تغییر قیمت اسپات شود، به خصوص آن که حجم معاملات در بازار آتی پایین است و چند لیکوییدیتی نه چندان گسترده میتواند سبب تغییر قیمت شود.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
تعداد ۱.۸۵ میلیون بیت کوین در کیف پول ماینرهای این شبکه ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص ورودی/خروجی خالص بیت کوین کیف پول ماینرها را در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: ماینرها همچنان در حال افزودن به منابع بیت کوین خود هستند. برآیند نرخ ورود و خروج این گروه همچنان مثبت است.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت آن است. در حال حاضر ۲.۲ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای ارز دیجیتال را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: باز هم شاهد خروج بیت کوین از کیف پول صرافیها بودهایم. وقتی این مساله را در کنار محقق شدن ضرر دستهای ضعیف بازار و تجمیع کوینها توسط نهنگها میگذاریم، به نظر میرسد که مساله انباشت در میان است.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا، قیمت بیت کوین (رنگ مشکی) را در کنار شاخص SSR مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: شاخص Stablecoin Supply Ratio نسبت بین ارزش بازار بیت کوین و استیبلکوینها را اندازهگیری میکند. مقدار این شاخص به کمترین مقدار طی چند سال اخیر رسیده است. از سویی دادهها نشان میدهند که نقش استیبل کوینها (به صورت کلی داراییهای کریپتویی) در خرید بیت کوین رو به کاهش است و نقش ارز فیات رو به فزونی است. آیا این نشان از تغییر روند دارد و یا مطابق دفعات پیش باید انتظار افزایش فشار خرید را داشته باشیم؟
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نمودی از میزان اقبال کاربران به شبکه است و در روندهای صعودی تعداد آن به شکل معنادار افزایش مییابد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص در کنار قیمت بیت کوین رسم شده است.
- تحلیل نمودار: این شاخص همچنان کاهشی است. در مدتی مشابه شبکه استکس (پلتفرم مبتنی بر بیت کوین که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند) اقبال خوبی داشته است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «خرید و کف – buy AND dip» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: احساسات بازار همچنان به بازگشت قیمت و مناسب بودن خرید بیت کوین در این قیمت باور ندارد.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم هفته بدی را پشت سر گذاشت و با سه کندل متوالی قرمز به آن خاتمه داد. کندل روزانه امروز حتی برای لحظاتی سطح روانی ۳۰۰۰ دلار را لمس کرد.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را مشاهده میکنید. در سمت راست اسامی صرافیها را به تفکیک میبینید. معاملات دکسها در لایه یک اتریوم طی هفته گذشته کاهشی سی درصدی داشت و به ۱۷ میلیارد دلار رسید.
معرفی شاخص: در نمودار فوق، میانه هزینه تراکنش شبکه اتریوم با رنگ بنفش و قیمت اتر با رنگ سبز به نمایش در آمده است.
تحلیل شاخص: میزان هزینه گس در شبکه اتریوم همواره یکی از نشانههای تشخیص سقف قیمتی اتر بوده است. هزینه گس پس از روند افزایشی از آغاز سال جاری میلادی، دوباره کاهشی شد.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (با رنگ سبز) را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ نخودی) و موجودی صرافیها (به رنگ صورتی) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان اتر در صرافیها دوباره به نرم بلندمدت خود بازگشت و کاهشی شد. از سوی دیگر عموم حجم معاملات اتری انجام شده مربوط به کوینهایی است که با زیان و در قیمتهایی بالاتر از ۳۳۰۰ دلار خریداری شده بودند.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا قیمت اتریوم را در کنار میزان Open Interest معاملات آتی در تمامی صرافیها مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: ,وضعیت معاملات منقضی نشده در طی دو ماه اخیر کمی آرام گرفته است و میزان فعلی آن کمی بیش از ۶.۵ میلیارد دلار است. از این لحاظ شاید بتوان اذعان کرد که هیجانات بازار آتی نمیتواند در کوتاه مدت تاثیر بزرگی بر قیمت اتر بگذارد.
بخش سوم – استیبل کوینها
معرفی شاخص: در این نمودار تصویر آدرسهای روزانه فعال هر یک از استیبل کوینهای مطرح بازار را در طول هفته گذشته مشاهده میکنید. این نمودار بیانگر خوبی از وضعیت فعالیت و رغبت کاربران از استفاده از هر یک از این کوینهاست.
- معرفی شاخص: امروز کوین تلگراف خبر داد که برای اولین بار، مجموع موجودی USDC در شبکه اتریوم از USDT (تتر) پیشی گرفته است. در میزان تراکنشهای هفته گذشته نیز سلطه USDC مشهود است. هر چند هر دوی این استیبل کوینها ماهیتی متمرکز دارند (و به خصوص برای کاربران ایرانی میتوانند خطرناک باشند)، اما پشتوانه USDC روشنتر از رقیب قدیمیتر خود است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید.