سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
چند روز اخیر شاهد ریزش قیمت بیت کوین و سایر رمز ارزها در بازار بودیم. در این مقاله با تمرکز بر رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، به دنبال کشف علت ریزش قیمتها هستیم. سوال مهم این روزها، وضعیت روند بازار است؛ آیا روند صعودی به پایان رسیده است؟ آیا نهنگهای بیت کوین باعث این ریزش قیمت بودهاند؟ مرور دیتاهای آنچین پاسخ این سوالهاست.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به دو بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۳۱ شهریور تا ۷ مهرماه اشاره دارد.
- این نسخه، نهمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش هفته گذشته، به مقاله زیر مراجعه کنید:
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا، چارت قیمتی بیت کوین در تایمفریم یک روزه را نشان میدهد. قیمت بیت کوین (BTC) در هفته گذشته تغییر نه چندان زیادی داشت بین ۴۵ تا ۴۰.۸ هزار دلار در نوسان بود. قیمت این ارز در زمان نگارش این مطلب ۴۲۱۸۰ دلار است که تغییر اندکی نسبت به شروع بازه هفت روزه (۴۲.۵ هزار دلار) از خود نشان میدهد. خبر ممنوعیت دوباره رمزارزها در کشور چین، مشکلات بازار بدهی این کشور و فشار رگولاتوری بر بازار کریپتوکارنسی، از عواملی بودند که سبب ایجاد فشار فروش در مارکت شدند.
شاخصهای کلی بازار رمز ارزها
مارکت کپ یا ارزش کل بازار رمز ارزها در زمان نگارش این گزارش ۱.۸۷ تریلیون دلار بوده که ارزش بازار بیت کوین ۷۹۵ میلیارد دلار (کاهش ۳ میلیارد دلاری نسبت به گزارش پیشین) و شاخص سلطه بیت کوین بر بازار به ۴۲.۳ درصد (کاهش اندک ۰.۳ درصدی نسبت به هفته گذشته) رسیده است.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
تعداد کل بیت کوینهای عرضه شده در بازار ۱۸ میلیون و ۹۵۰ هزار واحد است. ماینرها، صرافیها و نهنگهای بیت کوین سه بازیگر بزرگ این بازار هستند که در این بخش، رفتار آنها و میزان خرید یا فروش آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
بررسی رفتار ماینرهای بیت کوین
معرفی شاخص: در تصویر فوق، نمودار آبی موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها و نمودار مشکی، قیمت بیت کوین را نشان میدهد.
تحلیل نمودار: موجودی کل بیت کوین کیف پول ماینرها ۱ میلیون ۸۴۳ هزار واحد یا ۹ درصد کل بیت کوینهای عرضه شده است. در هفته گذشته ماینرهای بیت کوین مجموعا ۳۰۰۰ واحد بیت کوین را از کیف پولهای خود خارج کردهاند.سهم ماینرها از گردش بیت کوین این هفته بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی بوده است.
همانطور که در تصویر نشان داده شده، در طی هفتههای اخیر و با نزول قیمت بیت کوین از قله محلی ۵۱ هزار، موجودی صرافیها نیز با روندی کاهشی همراه بوده است. نکته جالب توجه، رشد (هر چند اندک) موجودی ماینرها طی دو روز اخیر با کاهش قیمت بیت کوین بوده است. در بخش بعد با بررسی وضعیت کیف پول صرافیها، مقصد این بیت کوینها را نشان خواهیم داد.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
معرفی شاخص: در تصویر فوق، نمودار نارنجی درصد موجودی بیت کوین کیف پول صرافیها نسبت به کل موجودی بیت کوین و خط بنفش نشاندهنده مقدار عددی آن است. همچنین نمودار کندل استیک قیمت بیت کوین (کندل هفتگی) را در یک سال گذشته نشان میدهد.
تحلیل نمودار: موجودی بیت کوین صرافیها همچنان در حال کاهش است. در حال حاضر تعداد ۲ میلیون ۳۶۰ هزار بیت کوین در صرافیهای شناخته شده ذخیره شده است. زمانی که موجودی بیت کوین صرافیها کاهش مییابد به این معنی است که عرضه در بازار بیت کوین کاهش یافته است. در این بازه زمانی حدودا ۱۰هزار بیت کوین دیگر از کیف پول صرافی خارج شده است. نمودار زیر نرخ ورود و خروج بیت کوین به صرافیها را نشان میدهد:
معرفی شاخص: در تصویر فوق، نمودار آبی نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین صرافیها را در کنار نمودار قیمت بیت کوین را در شش ماه گذشته نشان میدهد.
تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار بالا مشخص است، مقادیر زیر خط صفر به معنی خروج بیت کوین از صرافی و مقادیر بالای خط صفر، ورود بیت کوین به صرافیها است . اتفاق قابل ذکر در این بازه زمانی ورود بیش از ۸۰۰۰ بیت کوین (به ارزش ۳.۲ میلیارد دلار) در روز یکشنبه به صرافیها بود. ورود این حجم عظیم از بیت کوین به صرافی هیوبی، با افزایش شدید شاخص Age Consumed همراه بود و دو روز متوسط سن کوین (MCA) شبکه را کاهش داد (از ۱۲۱۰ به ۱۲۰۸ روز) اما شواهد نشان از داخلی بودن این انتقال میدهد. به نظر میرسد که این میزان بیت کوین از کیف پول سرد این صرافی که به مدت دو تا سه سال دست نخورده باقی مانده بود، به والت گرم آن منتقل شده است. با توجه به تصمیم دولت چین مبنی بر ممنوعیت فعالیت این صرافی (و دیگر صرافیهای ارزهای دیجیتال) در این کشور، این انتقال میتواند زمینهساز اتفاقات بزرگتری باشد.
شاخص Dormant Circulation
معرفی شاخص: در نمودار بالا گردش ساکن ۲ ساله با رنگ صورتی و گردش ساکن ۳ ساله با رنگ زرد مشخص شده است.
تحلیل نمودار: شاخص Dormant Circulation به تشریح وضعیت انتقال کوینهایی میپردازد که به مدت مشخص شده، در کیف پولها باقی مانده بودند و جابجا نشده بودند. با بررسی پیک نمودار در روز یکشنبه، مشخص میشود که کوینهای منتقل شده بیش از ۲ سال و کمتر از ۳ سال در آدرس قبلی نگه داشته شده بودند.
شاخص Age Consumed و Mean Coin Age
معرفی شاخص: در نمودار فوق، قیمت بیت کوین (کندل هفتگی) در کنار شاخص سن کوین متوسط (با رنگ نارنجی) و شاخص Age Consumed (با رنگ صورتی) در بازه زمانی تقریبا یک ساله رسم شده است.
تحلیل نمودار: شاخص Age Consumed به بررسی رفتار کوینهای ساکن میپردازد. در صورت انتقال، سن صرف شده آنها برابر است با مقدار توکن جابجا شده ضربدر تعداد روزهای سکون در آدرس پیشین. همانطور که از نمودار پیداست، تعداد بالای کوینهای جابجا شده و مدت زمان طولانی سکون آنها، سبب ایجاد قلهای قابل ملاحظه در نمودار شده است. برای آشنایی بیشتر با شاخص سن کوین متوسط، خواندن مطلب زیر را به شما توصیه میکنیم:
بررسی وضعیت کیف پول نهنگهای بیت کوین
معرفی شاخص: در تصویر فوق، نمودار مشکی تراکنشهای بالای ۱۰۰ هزار دلار، نمودار آبی تراکنشهای بالای ۱ میلیون دلار و نمودار قرمز نرخ ورود بیت کوین به صرافیها را نشان میدهد.
تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است، طی هفته گذشته ورودی به صرافیها افزایش یافت و به بیشترین میزان طی بیست روز اخیر رسید با این حال تراکنشهای نهنگها همگام با کاهش قیمت، کاهش پیدا کرد. با این حال روند میان مدت (از زمان مینی بول ران سه ماه گذشته تا کنون) تراکنش نهنگها تا بدین روز صعودی بوده است.
احساسات سرمایهگذاران بیت کوین
در این بخش به تحلیل احساسات سرمایهگذاران و نقاط ورود و خروج آنها میپردازیم. برای بررسی احساسات تریدرها شاخصهای متنوعی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
شاخص NPL
معرفی شاخص: تصویر فوق متریک NPL یا Network Realized Profit/Loss را در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد. این شاخص، بازگشت سرمایه مجموع بیت کوینهای منتقل شده روزانه را نشان میدهد. این شاخص تمام بیت کوینهایی که هر روز منتقل شده را رصد میکند و آخرین انتقال آن را به عنوان قیمت خرید و انتقال امروز آن را به عنوان فروش در نظر میگیرد؛ و از اختلاف این دو قیمت، در سود یا زیان بودن انتقال امروز را محاسبه میکند.
تحلیل نمودار: زمانی که نمودار این شاخص زیر خط صفر قرار میگیرد به این معنی است که بیت کوینهای به فروش رفته در آن روز با ضرر فروخته شدهاند. این نشانهای برای قرارگیری بازار در اشباع فروش و ترس سرمایهگذاران است. همانطور که در نمودار مشخص است، سه روز منفی در هفته گذشته در بازار وجود داشته است. همچنین مبادلات روز یکشنبه به شدت تحت تاثیر جابجایی عظیم آن روز قرار گرفته است و سود شبکه را به ۲.۶۶ میلیارد دلار رسانده است.
شاخص MVRV
معرفی شاخص: تصویر فوق متریک MVRV یا Market Value/Realized Value سی روزه بیت کوین (با رنگ صورتی) و یک ساله آن (با رنگ آبی) را در کنار نمودار قیمت آن نشان میدهد.
تحلیل نمودار: این شاخص نشاندهنده درصد متوسط سود و زیان آدرسهایی در شبکه است که در طی مدت زمان مشخص شده بیت کوین خریداری کردهاند. همانطور که مشخص است، این عدد هماکنون منفی ۷.۷۷ درصد است که نشان از زیاندهنده بودن آن است اما در مقام مقایسه این عدد هفته گذشته منفی ۱۳ درصد بود. این عدد برای بازه یک ساله حدود ۲.۳ درصد (مثبت) است. از روی شواهد تاریخی، اعتقاد تحلیلگران بر این است که در نواحی بالاتر از ۱۵ درصد، فشار فروش برای ذخیره سود افزایش مییابد و وارد ناحیه over valued میشویم.
شاخص Weighted Sentiment
معرفی شاخص: نمودار فوق متریک وزندار احساسات بازار (Weighted Sentiment) با رنگ صورتی، استخراج شده از بیش از ۱۰۰۰ کانال ارتباطی مربوط به رمزارزها را در کنار نمودار قیمت (با رنگ سبز) در طی یک سال گذشته نشان میدهد.
تحلیل نمودار: با افت قیمت بیت کوین، احساسات بازار پس از مدتها به سمت بازار نزولی (bearish) سوق پیدا کرد و به نظر میرسید که شاهد وحشت معاملهگران از روزهای خونین پیش رو باشیم اما با شکسته نشدن حمایت قدرتمند ۴۰ هزار دلار و رنج زدن چند روز بعدی بیت کوین، احساسات دوباره به سمت و سوی مثبت تغییر پیدا کرده است.
بخش دوم– اتریوم
تصویر بالا، چارت قیمت اتریوم در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. همانطور که در چارت مشخص شده، بالاترین و پایینترین قیمت اتر در بازه زمانی مورد نظر ما به ترتیب برابر ۳۱۸۲ دلار و ۲۷۳۵ دلار به ثبت رسیده است. در نتیجه در این هفته نیز قیمت اتر ۱۴ درصد ریزش داشته است. مارکت کپ اتر در این بازه زمانی به عدد ۳۳۴ میلیارد دلار رسید ( ریزش ۱۱ میلیارد دلاری نسبت به هفته اخیر) و سلطه آن بر بازار به ۱۸.۲ درصد (ریزش ۰.۲ درصدی در مقایسه با هفته قبل) رسیده است.
استیکینگ اتریوم
نمودار بالا، ورودی روزانه اتر به قرارداد هوشمند اتریوم ۲ را نشان میدهد. در حال حاضر تعداد ۷.۸۰۶ میلیون رمز ارز اتر به هدف استیکینگ در اتریوم ۲ از بازار خارج شده و در قرارداد هوشمند این شبکه قفل شده است. در نتیجه ۶.۶ درصد از کل اترهای عرضه شده، به صورت استیکینگ از بازار خارج شده است.به گزارش وبسای دیفای پالس، حدود ۷.۸ میلیون اتر وارد حوزه دیفای شده است. در نتیجه ۶.۶ درصد از اترها نیز در دیفای قفل شدهاند. در نهایت میتوان گفت که حداقل ۱۲ درصد از کل اترهای عرضه شده از چرخه بازار خارج شدهاند.
بررسی رفتار سرمایهگذاران اتریوم
تا به این لحظه مجموعا ۱۱۷.۹۵ میلیون اتر تولید و در بازار عرضه شده است. همانند آنچه در مورد بیت کوین گفتیم، این اتریومها از سه حالت خارج نیستند. یا در قراردادهای هوشمند اتریوم ۲ و دیفای ذخیره شدهاند که در بالا به آن پرداختیم، یا در کیف پول صرافیها هستند و یا در سایر کیف پولها ذخیره شدهاند. ابتدا به ذخایر ماینرهای اتر میپردازیم.
بررسی رفتار ماینرها اتر
در تصویر فوق، موجودی کیف پول ماینرهای اتر با نمودار مشکی و قیمت اتر در قالب نمودار کندل استیک نمایش داده شده است. این نمودار، رفتار ماینرهای اتریوم در یک سال گذشته را به تصویر کشیده است. همانطور که در تصویر مشخص است، ماینرهای اتر، تمایلی به انتقال اترهای خود نداشته و ترجیح میدهند آن را در کیف پولهای خود نگهداری کنند. این اتفاق در یک سال گذشته بیسابقه بوده است.
بررسی کیف پول صرافیها
تصویر فوق، موجودی اتر صرافیهای ارز دیجیتال، با نمودار مشکی در کنار نمودار قیمت اتر در یک سال گذشته را نشان میدهد. همانطور که در تصویر مشخص شده، موجودی اتر صرافیها در یک روند طولانی مدت در حال کاهش است. به این اتفاق، خشک شدن عرضه در بازار گفته میشود. دو مستطیل نشان داده شده در تصویر فوق، دو بازه زمانی مختلف را در تاریخچه معاملاتی اتر نشان میدهد. مستطی اول، وضعیت کیف پول صرافیها پس از ریزش شدید و ریکاوری قیمت در می ۲۰۲۱ میلادی را نشان میدهد و مستطیل دوم وضعیت کیف پول صرافیها در حال حاضر را نشان میدهد. موجودی کیف پول اتر صرافیها همچنان در حال کاهش است. در ادامه نمودار نرخ ورود و خروج اتر از صرافیها را نشان میدهد:
در تصویر بالا، نمودار مشکی، برآیند ورود و خروج اتر صرافیها را در کنار نمودار قیمت اتر نشان میدهد. همانطور که در تصویر بالا مشخص است، مقادیر زیر خط صفر به معنی خروج اتر از صرافی و مقادیر بالای خط صفر به معنی ورود اتر به صرافیهاست. نکته قابل توجه در این نمودار، خروج روزانه مقادیری زیادی اتر از صرافیها در هفتههای اخیر است.
شاخص Dormant Circulation
نمودار بالا شاخص Age Consumed اتر را در کنار قیمت اتر نشان میدهد. این شاخص، ابزاری برای رصد رفتار اترهای هولد شده است. هر پیک در این نمودار دو معنی دارد: یا مقادیر بالایی اتر جابهجا شده و یا اتری جابهجا شده که به مدت طولانی دست نخورده در کیف پول باقی مانده است.
پیک شکل گرفته در این نمودار به فعالیت صرافی هیوبی تعلق دارد. در صورتی که از این اتفاق صرف نظر کنیم، این نمودار به خوبی نشان میدهد که پول هوشمند اتر، تمایلی به انتقال دارایی خود در این قیمتها ندارد.
شاخص Mean Coin Age
نمودار فوق، شاخص سن کوین متوسط در شبکه اتریوم با نموار مشکی در کنار نموار قیمت اتر نمایش داده شده است. در اثر انتقال اتر در روز یکشنبه شاهد کاهش جدی سن کوین اتر هستیم. هرچند این اتفاق به فعالیت صرافی هیوبی ارتباط دارد با این حال باید دید بازار به این اتفاق چه واکنشی نشان خواهد داد.
احساسات سرمایهگذاران اتر
در این بخش به تحلیل احساسات سرمایهگذاران و نقاط ورود و خروج آنها میپردازیم. برای بررسی احساسات تریدرها شاخصهای متنوعی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
شاخص NPL
معرفی شاخص: تصویر فوق متریک NPL یا Network Realized Profit/Loss را در کنار نمودار قیمت اتر نشان میدهد. این شاخص، بازگشت سرمایه مجموع اترهای منتقل شده روزانه را نشان میدهد. این شاخص تمام اترهایی که هر روز منتقل شده را رصد میکند و آخرین انتقال آن را به عنوان قیمت خرید و انتقال امروز آن را به عنوان فروش در نظر میگیرد؛ و از اختلاف این دو قیمت، در سود یا زیان بودن انتقال امروز را محاسبه میکند.
زمانی که این شاخص زیر خط صفر قرار گرفته و مقدار آن منفی شود، به این معنی است که اترهایی که در آن روز به فروش رفتهاند، در زیان بوده و برعکس مقادیر بالای خط صفر نشان دهنده در سود بودن اترهای منتقل شده است. این شاخص پس از مدتها در اتریوم، به مقادیر زیر صفر وارد شده که نشان دهنده فاز اشباع فروش در بازار است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید