تحلیل آنچین گلسنود: بازگشت به میانگین بیت کوین | هفته ۴۱ام سال ۲۰۲۴
پس از اصلاح ۱۰٪ قیمت بیت کوین، این ارز دیجیتال بار دیگر به حوالی ۶۳٬۰۰۰ دلار بازگشته و به دنبال آن است تا از میانگین هزینه خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت عبور کند.
اگر نگاهی به گذشته بیندازیم میبینیم که روند اصلاحی بیت کوین در چرخه صعودی فعلی با چرخههای گذشته همخوانی دارد، با این تفاوت که میزان ریزش نسبتا کمتر است. این نشان میدهد چرخه فعلی به چرخههای گذشته همچنان شباهت دارد و کمی منعطفتر شده است.
در حال حاضر عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت و رفتار خرجکردن آنها تا حد زیادی بهبود یافته و چشمانداز خوبی را ایجاد کرده است. البته، هنوز سود باز قراردادهای فیوچرز در سطوح بالایی است و نوسانات قابل توجه قیمت میتواند دومینو لیکویید شدن پوزیشنها را به راه اندازد.
در این مطلب از میهن بلاکچین که از تحلیل آنچین هفته ۴۱ام سال ۲۰۲۴ شرکت گلسنود گرفته شده، وضعیت کنونی بیت کوین را از دریچه دادههای بلاکچینی بررسی میکنیم.
بررسی روند اصلاحی قیمت بیت کوین
بازار بیت کوین در ساعاتی که سایر بازارهای مالی سنتی بسته هستند فعالیت میکند و نقدینگی زیادی دارد و از این حیث نسبت به سایر بازارها متمایز است. این ویژگیها به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا در هرزمانی استراتژی خود را پیاده کنند و به معامله بیت کوین بپردازند. همین باعث میشود تا قیمت گاها در تعطیلات آخر هفته نوسانات قابل توجهی را تجربه کند.
اصلاح اخیر قیمت بیت کوین به محدوده ۶۰٬۰۰۰ دلاری اواخر هفته رخ داد و این ارز یکی از شدیدترین ریزشهای خود را از زمان ثبت کف سال ۲۰۲۲ تجربه کرد. با این حال، علیرغم حجم معاملات پایینی که معمولا در آخر هفتهها مشاهده میشود، بیت کوین هفته را در حوالی ۶۳٬۵۰۰ دلار به پایان رساند.
اگر عمق اصلاحات چرخه کنونی را از اوج سایکل اندازهگیری کرده و با چرخههای قبلی مقایسه کنیم، میبینیم روند اصلاحی تا حد زیادی با بولرانهای قبلی مطابقت دارد. علاوه بر این میتوان درجه نسبتا بالایی از انعطافپذیری را در سمت تقاضا مشاهده کرد. در این چرخه بیشترین میزان ریزش ۲۶٪ بوده که نسبت به چرخههای صعودی گذشته تاحدودی کمتر است.
با این حال، چند ماه گذشته ما شدیدترین اصلاحات قیمتی را تجربه کرده و شاهد یکی از چالشبرانگیزترین دورههای بیت کوین از زمان ورشکستگی صرافی FTX در اواخر سال ۲۰۲۲ بودهایم.
بررسی سطوح کلیدی بیت کوین
یکی از مزایای مهم تحلیل آنچین، توانایی ما در ارزیابی میانگین هزینه خرید هولدرهای مختلف است. این ارزیابی اطلاعات مهمی را در رابطه با فشاری که هرکدام از گروههای هولدری بیت کوین تجربه میکنند به ما ارائه میدهد و میتوان سود و زیان تحقق نیافته آنها را بررسی کرد.
یکی از گروههای هولدری مهم که در بررسی روند کوتاهمدت قیمت بررسی میشوند، گروه هولدرهای کوتاهمدت یا STH بیت کوین است که نمایندهای از تقاضای جدید در بازار محسوب میشود. در روزهای اخیر قیمت بیت کوین افزایش یافته و از ۶۲٬۵۰۰ دلار که میانگین هزینه خرید هولدرهای کوتاهمدت است عبور کرده است.
اما اگر بیت کوین در حفظ این میانگین ناتوان بماند، عده زیادی از سرمایهگذاران تازهوارد به بازار در ضرر قرار میگیرند که با توجه به شرایط چالشبرانگیز چند ماه اخیر باید به آن توجه کرد.
برای بررسی بیشتر به سراغ دو شاخص کلیدی دیگر میرویم. دو شاخص میانگین واقعی بازار (۴۷٬۰۰۰ دلار) و میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران فعال (۵۲٬۵۰۰ دلار) اطلاعات کلان بیشتری را نسبت به بازار کنونی به ما ارائه میدهند. هردوی این مدلهای قیمتگذاری برآوردی از میانگین هزینه خرید سرمایهگذارانی است که در چرخه جاری فعالیت میکنند و عملا عرضه غیرفعال بیت کوین را نادیده میگیرند.
موقعیت قیمت بیت کوین نسبت به این دو سطح کلیدی برای ارزیابی بازارهای کلان صعودی و نزولی اهمیت بهسزایی دارد. از ابتدای سال تاکنون، به جز ریزش سنگین ۵ آگوست، قیمت بیت کوین بالاتر از این دو سطح بوده که نشاندهنده قدرت بازار فعلی و تمایل سرمایهگذاران برای خرید در کف است.
در ادامه به سراغ شاخص دیگری به نام URPD میرویم که کوینهای خریداریشده در حوالی سطوح فعلی قیمت را بررسی میکند. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، حجم زیادی از کوینها در حوالی قیمت فعلی خریداری شدهاند. این یعنی نوسانات کوچک در قیمت میتواند بر سودآوری تعداد قابل توجهی از سرمایهگذاران تاثیر بگذارد.
با ارزیابی نمودار زیر به این نتایج میرسیم:
- میانگین هزینه خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت در وسط این کوینها قرار دارد که نقش کلیدی آن در سنجش احساسات سرمایهگذاران کوتاهمدت را برجسته میکند.
- دو خوشه بزرگ از کوینهای خریداریشده در حوالی میانگین واقعی بازار و میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران فعال قرار دارند که اهمیت این دو سطح حمایتی را نشان میدهد.
- در نزدیکی این سطوح، حجم کمتری از کوینها خریداری شدهاند. این یعنی این نقاط، سطوح مورد علاقه معاملهگران در صورت کاهش قیمت هستند.
این یعنی بازار بیت کوین در حال حاضر در وضعیت حساسی قرار گرفته و حجم زیادی از عرضه تحت تاثیر نوسانات آتی قرار میگیرند.
ریست وضعیت هولدرهای کوتاهمدت
با توجه به نقش هولدرهای کوتاهمدت در تعیین روند قیمت، میزان عرضه در سود یا زیان آنها میتواند به تشخیص سطوح کلیدی قیمت کمک کند.
نسبت عرضه در سود به عرضه در زیان هولدرهای کوتاهمدت در حال حاضر به ۱.۲ رسیده و اخیرا نیز از انحراف معیار بالاتر از میانگین ۹۰ روزه عبور فراتر رفته است. این نشان میدهد به طور کلی این سرمایهگذاران در سود قرار گرفتهاند و سیگنال اولیهای مبنی بر بهبود احساسات بازار است.
برای بررسی بیشتر میتوان نسبت قیمت بازار به قیمت تحقق یافته سرمایهگذاران کوتاهمدت (STH-MVRV) را بررسی کنیم. این شاخص نیز نسبت سود یا زیان تحقق نیافته هولدرهای کوتاهمدت را نشان میدهد.
با توجه به این شاخص نیز میتواند گفت سودآوری هولدرهای جدید بهبود یافته است. در روزهای اخیر، شاخص MVRV از کف اوایل آگوست خود فاصله گرفته و میانگین متحرک ۹۰ روزه خود را پس گرفته است.
با توجه به اینکه هردو شاخصی که بالاتر بررسی کردیم به انحراف معیارهای مهم خود رسیدهاند میتوان گفت در حال حاضر انگیزه مناسبی برای سیو سود هولدرهای کوتاهمدت وجود دارد.
حالا اگر همین انحراف معیارها را برای شاخص سود یا زیان خالص تحقق یافته هولدرهای کوتاهمدت استفاده کنیم میبینیم روند سیو سود این سرمایهگذاران در طول رالی اخیر تشدید شده است. البته میزان سیو سود نسبت به زمان رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس نسبتا کم است اما به حدی بوده که بتواند شاخص مذکور را به انحراف معیار بالایی خود برساند.
افزایش فعالیتهای سوداگرانه در بازارهای مشتقه
بازارهای مشتقه بیت کوین بخش کلیدی از بازار این ارز دیجیتال هستند در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشتهاند. علیرغم اینکه سرمایهگذاران در سالیان گذشته به قراردادهای آتی با تاریخ انقضا روی آوردهاند، بازار قراردادهای دائمی همچنان مورد علاقه معاملهگران و سفتهبازان کریپتویی است.
میتوانیم حجم فعالیتهای سوداگرانه سرمایهگذاران را با میزان پریمیوم پرداختی ماهانه قراردادهای لانگ طی ۷ روز اخیر بررسی کنیم. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، این پارامتر در حوالی رکوردشکنی ماه مارس در حوالی ۱۲۰ میلیون دلار در هفته بوده اما از آن زمان به ۱۵.۳ میلیون دلار کاهش یافته که نشاندهنده کاهش تمایل کلی سرمایهگذاران برای پوزیشنهای لانگ در بازار اخیر است.
علیرغم این کاهش معنیدار، پریمیوم قراردادهای لانگ اخیرا از انحراف معیار بالایی خود عبور کرده که سیگنالی مبنی بر بازگشت احتمالی فعالیتهای سوداگرانه است.
در طول رالی اخیر، ۲.۵ میلیارد دلار سود باز در بازار آتی به اجبار بسته شد که نشاندهنده خروج معاملهگران پوزیشنهای شورت در بازار است. با این حال، درصد کاهش سود باز در سه صرافی برتر از آستانه ۵٪ فراتر نرفت. از این رو میتوان استدلال کرد که بازار کنونی در صورت بازگشت نوسانات در هرجهت، مستعد لیکویید شدن پوزیشنهای لوریجدار است.
سخن پایانی
میزان عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت و رفتار خرجکردن آنها در ماه گذشته بهبود یافته و این را میتوان به عبور قیمت از میانگین هزینه خرید این سرمایهگذاران نسبت داد. با توجه به اینکه قیمت کنونی بالاتر از میانگین هزینه خرید حجم زیادی از عرضه در گردش قرار گرفته، میتوان به متمایل شدن کفه ترازو به سمت گاوها (خریداران) امیدوار بود.
با این حال، به نظر میرسد که فعالیتهای سوداگرانه در بازارهای فیوچرز در حال افزایش است و سود باز قراردادهای آتی به سطوح قابل توجهی رسیده است. با توجه به اینکه وضعیت ماکرو بازار همچنان مبهم است، بازار کنونی در برابر افزایش نوسانات آسیبپذیری زیادی دارد و میتواند با لیکویید شدن حجم زیادی از پوزیشنهای آتی روبهرو شود.