تحولات اخیر اقتصاد جهانی که نشات گرفته از تحریمهای روسیه و عواقب دوران پسا کرونا هستند موجب شده است که احساسات معاملهگران بازارهای پرریسک مثل کریپتو را درگیر خود کنند. این قضیه باعث شده است که قیمت بیت کوین همبستگیهای مستقیم و معکوس با شاخصهایی نظیر قیمت نفت، شاخص دلار آمریکا (DXY)، شاخص CPI و نرخ بهره فدرال رزرو و همینطور بازارهای سهام آمریکا پیدا کند.
به گزارش میهن بلاکچین، بسیاری از معاملهگران و تحلیلگران بیت کوین منتظر اعلام شاخص قیمت مصرفکننده در آمریکا (CPI) در روز چهارشنبه هستند و حرکت بعدی قیمت بیت کوین را منوط به این قضیه میدانند. شاخص CPI یکی از مهمترین عوامل برای تغییرات نرخ بهره از سمت فدرال رزرو است. اما اگر کمی کلانتر به موضوع نگاه کنیم شاخصهایی مانند قیمت نفت، شاخص دلار آمریکا (DXY)، شاخص CPI و نرخ بهره فدرال رزرو و وضعیت شیوع ویروس کرونا همگی بر روی یکدیگر تاثیرگذارند و بنابرین برای تحلیل آینده قیمت بیت کوین باید همگی آنها با هم تحلیل شوند.
همه چیز با کرونا شروع شد!
با شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ بسیاری از کسب و کارها در سطح جهان آسیب دیدند و کاهش عرضه در بخش تولید و افزایش سطح مصرف در سمت مصرفکنندگان موجب شد که قیمت کالاهای مصرفی در سمت مردم افزایش یابد و برعکس تقاضا برای خرید نفت کاهش یابد. از طرف دیگر سیاست انبساطی دولتها در آن دوره باعث افزایش نقدینگی از سمت دولتها شد و مجموعه این عوامل سبب ایجاد تورم در سطح جهانی شد.
با فروکش کردن شیوع کرونا و پررونقتر شدن بازار کسب و کار، دولتها سعی کردند به سیاست انبساطی خود پایان دهند. سیاست انبساطی به این معنی است که دولتها در زمانی که قدرت خرید مردم پایین میآید، با تزریق نقدینگی به جامعه و اهدای وام و کمکهای مالی متنوع سعی میکنند تا قدرت خرید آنها را بالا ببرند تا بدین وسیله به کسب و کارها رونق ببخشند. البته ماهیت این سیاست تورم زا است. در طرف مقابل این قضیه سیاست انقباضی وجود دارد که اساسا هدف آن کاهش تورم در جامعه است و مکانیسم آن جمعآوری نقدینگی از سمت جامعه به نهادهای دولتی نظیر بانکها و اوراق قرضه است و این قضیه با مشوقهایی نظیر افزایش نرخ بانکی صورت میگیرد. افزایش قدرت خرید مردم در سال ۲۰۲۰ موجب ایجاد رشد شدیدی در قیمت بیت کوین شد. این رشد در شرایطی ایجاد شد که عده زیادی معتقد بودند بیت کوین خاصیت ضد تورمی دارد و از دارایی مردم در مقابل تورم محافظت میکند.
همانطور که گفته شد سال ۲۰۲۲ با سیاستهای انقباضی دولتها به خصوص دولت آمریکا همراه بود و افزایشهای پیاپی نرخ بهره بانکی از سمت بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) اتفاق افتاد تا تورم مهار شود. اما در این بین یک اتفاق غیرمنتظره افتاد و با حمله روسیه به اوکراین این کشور تحت تحریمهای شدید قرار گرفت. روسیه مهمترین تامینکننده گاز و انرژی اروپا محسوب میشود و این اتفاق موجب شد تا غرب تحت فشار شدیدی از سمت توزیع حاملهای انرژی قرار گیرد و قیمت جهانی نفت با افزایش شدیدی رو به رو شود.
در همین حال سیاستهای انقباضی دولتها و همزمان نوسانات شدید نرخ تورم موجب شد تا مجددا تناسب بین عرضه و تقاضا محصولات به هم بخورد و قدرت خرید مردم کاهش یابد. وجود بحران انرژی نیز به این قضیه دامن زد تا رونق در بخش تولید کاهش یابد. به این شرایط اصطلاحا شرایط اقتصادی همراه با رکود گفته میشود که رشد اقتصادی کشورها کاهش مییابد.
در طرف مقابل افزایش قیمت حاملهای انرژی و مواد غذایی ناشی از تحریم مسکو موجب شد تا دولتها در کاهش نرخ تورم ناکام بمانند و بدین صورت اقتصاد آمریکا و بسیاری دیگر از کشورها وارد دوره «رکود تورمی» شد. در این شرایط رکود موجب افزایش بیکاری میشود و تورم موجب افزایش قیمتها میگردد. در این شرایط سرمایهداران ترجیح میدهند از کارهای تولیدی اجتناب کنند و در بازارهای با ریسک پایین و بانکها و اوراق قرضه سرمایهگذاری کنند.
اما در این میان شاخص دلار آمریکا (DXY) ارزش دلار آمریکا را در مقایسه با یک سبد متشکل از ۶ ارز بین المللی دیگر نشان میدهد که بیشترین سهم مربوط به فیات یورو است. این شاخص با تقویت یک از شاخصهای رشد اقتصادی و ریسکگریزی به دلایل ملتهب اقتصاد جهانی،رشد میکند. در شرایط کنونی قطعا عامل دوم موجب تقویت این شاخص شده است. چنانکه شاخص DXY با عبور از سطح مقاومتی ۱۰۵ اکنون خود را به نزدیکی سطوح سال ۲۰۰۲ که همزمان با واقعه ۱۱ سپتامبر بود رسانده است.
بنابرین شرایط رکود تورمی حاکم بر بسیاری از کشورها موجب شده است تا سرمایهگذاران به سمت بازارهای کم ریسک جذب شوند و از بازارهای پرریسک مثل کریپتو فاصله بگیرند. این همان دلیلی است که قیمت بیت کوین همبستگی مستقیم با بازارهای بورس مثل شاخص S&P500 پیدا کرده است و همبستگی معکوس با شاخص DXY و نرخ بهره فدرال رزرو دارد.
اهمیت قیمت نفت در معادلات جهانی
در شرایط فعلی که قیمت مواد غذایی و حاملهای انرژی موجب شده است تا شاخص قیمت مصرف کننده CPI به شدت افزایش پیدا کند و به تبع آن نرخ بهره فدرال رزرو را افزایش دهد، میتوان قیمت نفت را به عنوان یکی از کلیدهای اساسی تحلیل بازارهای جهانی از جمله رمزارزها دانست. تک دو (Tech Dev) یکی از تحلیلگران سرشناس بازار کریپتو است که به این مهم در رشته توییتی پرداخته است.
این تحلیلگر نمودار ارزش بیت کوین نسبت به نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) را مورد تحلیل قرار داده است. مطابق این تحلیل از آپریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) این نمودار در یک الگوی مثلث پهنشونده نزولی قرار گرفته است و شاخص RSI آن نیز در ناحیه اشباع فروش قرار دارد. تنها در اواخر سال ۲۰۱۸ بود که این شرایط برای RSI رخ داده بود و با بررسی نمودار در آن زمان متوجه میشویم که نمودار در آن وقت نیز در یک مثلث کاهشی قرار داشته است و با رسیدن RSI به ناحیه اشباع فروش، روند معکوس شده و الگوی نزولی نیز شکسته شده است. اگر تاریخ دوباره تکرار شود میتوان انتظار داشت که به کف ارزش بیت کوین در مقابل نفت رسیدهایم. حتی اگر این افزایش ناشی از کاهش قیمت نفت باشد نه افزایش قیمت بیت کوین، در میان مدت میتوانیم انتظار داشته باشیم که دومینوی اقتصادی گفته شده منجر به کاهش CPI و نرخ بهره فدرال رزرو شود که خود محرکی برای افزایش قیمت بیت کوین است.
این قضیه وقتی جالبتر میشود که در صورت تحقق این تغییر روند در این نقطه، شاهد شکلگیری یک کانال صعودی ۴ ساله خواهیم بود.
به هر حال فدرال رزرو اعلام کرده است که تا زمانی که قیمتها به نرخ سابق خود بازنگردند و تورم مهار نشود، افزایش نرخ بهره را ادامه خواهد. به نظر میآید تا زمانی که راهحل جایگزینی برای حل مشکل انرژی ناشی از تحریم روسیه پدیدار نشود و همینطور رشد اقتصاد جهانی همچنان رو به افول باشد، نباید منتظر تغییرات اساسی در شاخصهای گفته شده باشیم. البته در این بین اخباری مانند سفر جو بایدن به عربستان برای افزایش سهم تولید نفت این کشور و شیوع دوباره ویروس کرونا و قرنطینه شدن چند شهر چین میتواند معادلات را تا حدی عوض کند.
نمودار زیر بیانکننده تغییر وضعیت اقتصاد جهانی از سال ۲۰۲۰ و تاثیر آن بر روی قیمت بیت کوین است.