شرکت گوگل، با معرفی تراشه (Chip) جدید محاسبات کوانتومی خود، قدمی بزرگ در مسیر توانمندیهای بیپایان پردازشی برداشته است. آیا این فناوری جدید که میتواند مسائل پیچیده ریاضی را بهسرعت حل کند، ممکن است خطری جدی برای امنیت رمزنگاری و شبکههای بلاکچین باشد؟
به گزارش میهن بلاکچین، پروژههایی مانند بلاکچینهای مقاوم در برابر کوانتوم و امضای دیجیتال یکبار مصرف، تلاش میکنند تا امنیت این صنعت را در برابر تهدیدات کوانتومی تضمین کنند. اگرچه چالشهای بزرگی پیش روی کریپتو قرار دارد، اما فرصت برای توسعه راهکارهای مقاوم در برابر کوانتوم همچنان باقی است.
جزییات تراشه جدید کوانتومی گوگل
تراشه کوانتومی شرکت گوگل، ویلو (Willow) نام دارد و قادر است محاسباتی که را با بهترین ابررایانههای موجود ۱۰ سپتیلیون سال زمان نیاز دارد تنها در ۵ دقیقه حل کند.
هارتموت نون (Hartmut Neven)، مدیر تیم هوش مصنوعی و کوانتوم گوگل، در تاریخ ۹ دسامبر (۱۹ آذر) در پستی وبلاگی توضیح داده است این عدد شگفتآور، از زمانبندیهای شناختهشده در فیزیک فراتر است و به این مفهوم اعتبار میبخشد که محاسبات کوانتومی در بسیاری از جهانهای موازی اتفاق میافتد؛ مطابق با این ایده که ما در یک جهان چندگانه (Multiverse) زندگی میکنیم، پیشبینیای که اولین بار توسط دیوید دویچ (David Deutsch) مطرح شد.
یکی دیگر از دستاوردهای بزرگ Willow توانایی کاهش تصاعدی خطاها به کمک افزایش تعداد کیوبیتهاست. نون اعلام کرد تیم او توانسته نرخ خطا را به نصف کاهش دهد که در این حوزه بهعنوان «زیر آستانه» (Below Threshold) -کاهش خطاها در حین افزایش تعداد کیوبیتها- شناخته میشود.
کیوبیت یا بیت کوانتومی، واحد پایه اطلاعات در محاسبات کوانتومی است. با افزایش تعداد کیوبیتها، قدرت محاسباتی یک سیستم افزایش مییابد، اما این مسئله احتمال وقوع خطاها را نیز بیشتر میکند. اگر نرخ خطا بسیار بالا باشد، نتایج محاسبات غیرقابل اعتماد خواهد شد.
ساندار پیچای (Sundar Pichai)، مدیر عامل گوگل، در پستی اعلام کرد معرفی Willow گام مهمی در راستای ساخت کامپیوترهای کوانتومی مفید با کاربردهای عملی مانند کشف دارو، انرژی همجوشی هستهای و طراحی باتری محسوب میشود. نقشه راه محاسبات کوانتومی گوگل نشان میدهد این شرکت هنوز در مرحله دوم از شش مرحله طراحی قرار دارد.
آیا Willow تهدیدی برای امنیت حوزه کریپتو محسوب میشود؟
پیشرفت محاسبات کوانتومی همواره بهعنوان تهدیدی برای صنعت کریپتو مطرح شده است، زیرا کامپیوترهای کوانتومی با قدرت شکستن رمزنگاریها میتوانند سرمایه کاربران را در معرض خطر قرار دهند.
با این حال، کوین رز (Kevin Rose)، مدیر محصول سابق گوگل، اعلام کرده تراشه Willow، هنوز با آنچه که که تهدیدی برای رمزنگاری بیت کوین محسوب شود فاصله زیادی دارد. او گفته برای شکستن رمزنگاری بیت کوین به کامپیوتری با قدرت ۱۳ میلیون کیوبیت و ۲۴ ساعت زمان نیاز است؛ در حالی که Willow تنها ۱۰۵ کیوبیت قدرت دارد.
در همین حال، دیوید مارکوس (David Marcus)، مدیر عامل پلتفرم لایت اسپارک (Lightspark)، اظهار داشت این پیشرفت گوگل اهمیت زیادی دارد و فناوری رمزنگاری پسا-کوانتومی باید هرچه زودتر پیشرفت کند.
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، همبنیانگذار اتریوم، نیز در ماه مارس (اسفند)، راهحلی برای کاهش خطر محاسبات کوانتومی در بنیاد اتریوم پیشنهاد داد که شامل یک هاردفورک