در دنیای پرنوسان بازار ارزهای دیجیتال، ابزارهایی که به ما کمک میکنند تا روندهای آینده را پیشبینی کنیم و سیگنالهای دقیقتری از بازار بگیریم، حکم گنجی گرانبها را دارند. یکی از این ابزارهای مهم و پرطرفدار بین معاملهگران کریپتو، اندیکاتور میانگین متحرک هال (Hull Moving Average) است. اندیکاتور HMA با هدف کاهش تأخیر در دادههای قیمت، حذف نویزها و واکنش سریع به تغییرات بازار طراحی شده است. نحوه استفاده از این اندیکاتور آسان است و بهراحتی تفسیر میشود. اندیکاتور HMA برای معاملهگران و بهویژه تریدرهای روزانه که دنبال بهینهسازی معاملات خود هستند یک ابزار مفید و کاربردی است.
در این مطلب به این موضوع میپردازیم که اندیکاتور میانگین متحرک هال چیست و چطور میتوانیم در معاملات ارزهای دیجیتال از اندیکاتور HMA استفاده کنیم. همچنین، استراتژیهای معاملاتی با استفاده اندیکاتور Hull Moving Average و تفاوت اندیکاتور HMA با سایر میانگینهای متحرک را بررسی میکنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
اندیکاتور میانگین متحرک هال (HMA) چیست؟
میانگین متحرک هال (Hull Moving Average) یک اندیکاتور برای شناسایی روند است. معاملهگرانی که استراتژیهایشان بر پایه تغییرات جزئی قیمت یک دارایی است، میتوانند با استفاده از این اندیکاتور اطلاعات دقیقی را بهدست بیاورند.
اندیکاتور میانگین متحرک هال نسخه پیشرفتهای از میانگین متحرک وزنی (WMA) است که به تغییرات قیمتی اخیر نسبت به دادههای قدیمی وزن بیشتری میدهد. بههمین دلیل میانگین متحرک هال هم پویا و روان است و هم به شناسایی روند غالب بازار کمک میکند. برخی تریدرها از اندیکاتور HMA برای تعیین نقاط ورود و خروج استفاده میکنند.
این ابزار توسط آلن هال (Alan Hull)، ریاضیدان و کارشناس فناوری اطلاعات، در سال ۲۰۰۵ توسعه یافته است. او در آن زمان، اندیکاتور HMA را اینطور معرفی کرد:
این ابزار تقریبا تمام تاخیرهای زمانی را حذف میکند و واکنش سریعتری به تغییرات قیمت دارد. همچنین از نویزهای اضافی جلوگیری کرده و روند بازار را واضحتر نشان میدهد.
تریدرهای بلندمدت و معاملهگرانی که از استراتژی سوئینگ تریدینگ (Swing Trading) یا نوسانگیری استفاده میکنند، میتوانند از این اندیکاتور بهعنوان یک ابزار مکمل برای تحلیل تکنیکال و تایید سیگنالهای معاملاتی کمک بگیرند.
درواقع، اندیکاتور HMA از نظر تکنیکی تفاوت ویژهای با سایر میانگینهای متحرک مانند SMA ندارد؛ اما به دلیل خط همواری که ایجاد میکند، کار با آن آسانتر است و یک ابزار قدرتمند برای تریدرها به شمار میآید.
اندیکاتور میانگین متحرک هال را چطور محاسبه کنیم؟
نحوه محاسبه اندیکاتور HMA ساده است و به محاسبه میانگین متحرک وزنی نیاز دارد. برای محاسبه میانگین متحرک هال باید مراحل زیر را انجام دهیم:
۱. ابتدا یک میانگین متحرک وزنی با دوره «n/2» را محاسبه و نتیجه را در ۲ ضرب میکنیم.
۲. سپس یک میانگین متحرک وزنی را با دوره «n» محاسبه میکنیم و نتیجه را از مقدار بهدست آمده در مرحله اول کسر میکنیم.
۳. در این مرحله یک میانگین متحرک وزنی با دوره «(n)√» را محاسبه میکنیم.
فرمول نهایی HMA بهصورت زیر محاسبه میشود:
HMA = WMA(2*WMA(n/2) − WMA(n)),sqrt(n))
= میانگین متحرک هال
((دوره)√ ((دورهی مشخص) میانگین متحرک وزنی – (۲ / دوره مشخص) میانگین متحرک وزنی × ۲) میانگین متحرک وزنی
چطور از اندیکاتور HMA استفاده کنیم؟
شاخص میانگین متحرک هال به عنوان یک اندیکاتور تشخیص روند، وضعیت فعلی بازار را بر اساس حرکات اخیر قیمت بررسی میکند. این اندیکاتور با توجه به دادههای تاریخی نشان میدهد بازار در شرایط صعودی یا نزولی قرار دارد. اکثر پلتفرمهای معاملاتی، HMA را در دو بخش نشان میدهند:
- ارزش مکانی (Positional Value): این مقدار، جایگاه HMA نسبت به قیمت فعلی را نشان میدهد. اگر HMA بالای قیمت فعلی باشد نشانه روند نزولی و بالعکس، اگر پایینتر از قیمت فعلی باشد، نشانه روند صعودی است.
- ارزش جهتدار (Directional Value): این مقدار از شیب فعلی بازار بهدست میآید. شیب بالا، نشانه صعود و شیب پایین، نشانه نزول است.
ترکیب این دو مقدار باعث میشود اندیکاتور HMA هم بهصورت یک خط هموار باشد و هم به تغییرات بازار با سرعت و دقت بیشتری واکنش نشان دهد.
اندیکاتور HMA تفاوت چندانی با سایر اندیکاتورهای میانگین متحرک ندارد. در اکثر پلتفرمها این اندیکاتور با تغییر رنگ، وضعیت روند را مشخص میکند و تا زمانی که رنگ آن تغییر نکند، روند برقرار است. ممکن است پلتفرمهای مختلف برای نمایش روندهای صعودی یا نزولی HMA از رنگهای مختلفی استفاده کنند.
اگر هنگام کار کردن با اندیکاتور HMA بازههای زمانی طولانیتر را انتخاب کنید، از آنجایی که نویزهای قیمتی کوتاهمدت بیاثر میشوند، میتوانید با دقت بیشتری روند غالب بازار را تشخیص دهید. این حالت برای معاملات بلندمدت که شناسایی روندهای کلی اهمیت بیشتری نسبت به نوسانهای لحظهای دارد، مناسب است. در مقابل، دورههای زمانی کوتاهتر برای تریدرهای روزانه (Day Trading) که دنبال شکار نوسان قیمت در زمان واقعی هستند، مفید است. معمولا هنگام استفاده از HMA در بازههای کوتاهمدت، سیگنالهای ورودی در جهت روند غالب بازار هستند.
بررسی استراتژیهای اندیکاتور HMA
طبق نظر آلن هال، سیگنالهای این اندیکاتور برای تشخیص جهت روند مفید هستند، نه برای تقاطع میانگینهای متحرک (Crossovers). کراس اور زمانی اتفاق میافتد که یک میانگین متحرک کوتاهمدت از میانگین متحرک بلندمدت عبور کند. هال معتقد است به دلیل وجود تاخیر (Lag) در تقاطعها، احتمال دارد این سیگنالها نامعتبر باشند و توصیه میکند که برای شناسایی نقاط ورود یا خروج از بازار به نقاط چرخش HMA توجه کنیم. بر این اساس، استراتژی معاملاتی HMA را میتوانیم به شکل زیر تفسیر کنیم:
- هنگامی که اندیکاتور HMA به سمت بالا چرخش کند، زمان خرید است.
- هنگامی که اندیکاتور HMA به سمت پایین بچرخد، زمان فروش است.
این استراتژی بر یک اصل ساده استوار است؛ اگر HMA به سمت بالا برود، نشاندهنده تقویت روند صعودی در بازار است و میتوانید وارد پوزیشن خرید (Long) شوید. برعکس، زمانی که HMA به سمت پایین حرکت کند، بازار روند نزولی پیدا میکند و این سیگنال را باید به عنوان فرصتی برای موقعیت فروش (Short) در نظر گرفت.
مقایسه میانگین متحرک هال با سایر اندیکاتورهای میانگین متحرک
میانگین متحرک هال شبیه به سایر میانگینهای متحرک تفسیر میشود؛ اما این اندیکاتور با هدف بهبود دو نقطه ضعف اصلی یعنی ناتوانی میانگینهای متحرک در حذف نویز بازار و تاخیر در واکنش به تغییرات قیمتی طراحی شده است. به همین دلیل، مهمترین تفاوت HMA با سایر MAها این است که سیگنال تغییر قیمت یا تایید روند را به موقع ارائه میدهد.
بهعبارت دیگر، مزیت کلیدی اندیکاتور HMA این است که سیگنالهای سریعتری را روی یک خط بصری روانتر ارائه میدهد. همچنین از نظر واکنش به تغییرات بازار، تاخیر کمتری دارد و به مراتب کارآمدتر از سایر میانگینهای متحرک است.
دوره اندیکاتور HMA را مانند سایر میانگینهای متحرک میتوانید به دلخواه تنظیم کنید. درواقع، خودتان میتوانید مشخص کنید که اندیکاتور تا چه زمانی به عقب برگردد و تاریخچه قیمت را از کجا درنظر بگیرد.
در ادامه به مقایسه میانگین متحرک هال و سایر میانگینهای متحرک شامل میانگین متحرک ساده (SMA)، میانگین متحرک نمایی (EMA) و میانگین متحرک وزنی (WMA) میپردازیم تا ببینیم چه تفاوتهایی دارند.
مقایسه با میانگین متحرک ساده (SMA)
میانگین متحرک ساده (Simple Moving Average) یکی از ابتداییترین و رایجترین ابزارهای تحلیل تکنیکال است که به دلیل سادگی ساختارش نقطه ضعفهایی هم دارد. همین نقاط ضعف باعث پیدایش انواع میانگینهای متحرک شده است که هر کدام سعی میکنند یک مشکل خاص در سیگنالدهی، اثربخشی یا کاربرد اندیکاتورهای MA را رفع کنند.
اندیکاتور SMA قیمتهای یک دوره خاص را در نظر میگیرد و میانگین آنها را محاسبه میکند. از این اندیکاتور اغلب برای تعیین جهت روند بازار استفاده میشود. اگر SMA صعودی باشد، نشاندهنده روند صعودی و اگر نزولی باشد، روند بازار هم نزولی است.
تریدرها معمولا برای رصد روندهای بلندمدت از میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه (200-bar SMA) و برای روندهای میانمدت از SMA با دوره ۵۰ روزه استفاده میکنند.
یکی از بزرگترین ضعفهای اندیکاتور SMA، تاخیر در واکنش به تغییرات قیمت (Price Lag) است. این اندیکاتور بیشترین تأخیر را در بین میانگینهای متحرک دارد. البته برخی تریدرها سعی میکنند با افزایش دوره زمانی این تاخیر را کاهش دهند، اما خودِ این کار باعث افزایش تأخیر بین SMA و قیمت منبع میشود.
اندیکاتور HMA در مقایسه با SMA بسیار برتر است؛ زیرا نسبت به تغییرات قیمت سریعتر واکنش نشان میدهد. نمودار زیر تفاوت اندیکاتور HMA (خط آبی) و اندیکاتور SMA (خط زرد) را نشان میدهد. همانطور که مشخص است میانگین متحرک هال روانتر است و حرکات قیمت را نزدیکتر به قیمت دنبال میکند.
مقایسه با میانگین متحرک نمایی (EMA)
میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Average) شبیه به میانگین متحرک ساده است. هر دو برای شناسایی جهت روند بازار در یک دوره خاص استفاده میشوند و تفسیر سیگنالهای آنها نیز تقریبا مشابه است.
درحقیقت، اندیکاتور EMA برای رفع مشکل تاخیر SMA طراحی شده است. تفاوت اصلی میانگین متحرک ساده و نمایی در نحوه محاسبه آنها است. اندیکاتور SMA میانگین دادههای قیمت را محاسبه میکند؛ در حالیکه اندیکاتور EMA وزن بیشتری به دادههای جدیدتر میدهد. اگرچه اولویت دادن به دادههای جدیدتر باعث میشود EMA نسبت به تغییرات قیمتی حساستر باشد؛ اما با اینوجود برای استراتژیهای معاملاتی حساس به زمان کارآیی لازم را ندارد.
اندیکاتور HMA در مقایسه با EMA عملکرد بهتری دارد و نسبت به SMA روانتر و سریعتر است. در حالیکه میانگین متحرک نمایی بخشی از تاخیر موجود در میانگین متحرک ساده را کاهش میدهد، میانگین متحرک هال تقریبا تمام تاخیر را از بین میبرد تا جایی که این تاثیر بسیار ناچیز میشود.
نمودار زیر تفاوت اندیکاتور HMA (خط آبی) و اندیکاتور EMA (خط سبز) را نشان میدهد. در حالیکه EMA نسبت به SMA به قیمت بسیار نزدیکتر است؛ اما به سرعت HMA به تغییرات بازار واکنش نشان نداده است.
مقایسه با میانگین متحرک وزنی (WMA)
میانگین متحرک وزنی (Weighted Moving Average) نسخه بهبودیافتهای از EMA است که وزن بیشتری به اطلاعات قیمتی جدیدتر و وزن کمتری به دادههای قدیمی میدهد. برای اینکار، در محاسبات WMA قیمت هر کندل در یک ضریب وزنی ضرب میشود. به همین دلیل، اندیکاتور WMA نسبت به EMA و SMA انعطافپذیری بیشتری دارد؛ اما همچنان از نظر واکنش به تغییرات بازار نسبت به HMA عملکرد ضعیفتری دارد.
در نمودار زیر میتوانید تفاوت بین اندیکاتور HMA (خط آبی) و WMA (خط بنفش) را ببینید. میانگین متحرک هال، قیمت را بسیار دقیقتر از میانگین متحرک وزنی دنبال میکند.
اندیکاتور WMA هم شبیه به سایر شاخصهای میانگین متحرک برای تعیین روند بازار استفاده میشود. هنگامی که قیمت به زیر WMA میرسد، زمان خرید و هنگامی که قیمت بالاتر از WMA میرود، زمان فروش است.
جمعبندی
میانگین متحرک هال (HMA) یک شاخص نسبتا جامع برای معاملات روزانه است. بسیاری از تریدرها اندیکاتور HMA را یک ابزار قوی میدانند و معتقدند میتوان از آن بهتنهایی برای تعیین روند بازار استفاده کرد؛ اما بهتر است همراه با ابزارهای مکمل مانند شاخص قدرت نسبی (RSI) یا میانگین محدوده واقعی (ATR) استفاده شود.
اگرچه اندیکاتور HMA از نظر کاهش تأخیر، حذف نویز و همچنین واکنش به تغییرات قیمتی یکی از کاملترین میانگینهای متحرک است، اما لزوماً یک “راهحل همهجانبه” نیست