تحلیل آنچین یکی از بهترین ابزارها برای تشخیص روندهای کلی یا اصطلاحا «سوپرترندها» در بازار کریپتو است. برای مثال زمانیکه در می ۲۰۲۱ بازار کریپتو سقوط شدیدی کرد و تا نیمه تابستان بازار همچنان خرسی بود، دادههای آنچین به خوبی نشان میدادند که ترند کلی همچنان گاوی است و به احتمال زیاد روند صعودی قیمت بیت کوین به پایان نرسیده است. تحلیلی که در نوامبر ۲۰۲۱ و با ثبت ATH جدیدی برای قیمت بیت کوین محقق شد و بسیاری را شگفتزده کرد.
شاید شاخصهای آنچین برای تحلیل بازار در تایم فریمهای بسیار کوتاه کارایی چندانی نداشته باشند، با این حال برای پرداختن یکی از دغدغههای مهم سرمایهگذاران در بازار بیت کوین و فضای کریپتو، یعنی تشخیص کف بازار خرسی و سقف بازار گاوی، تقریبا بیرقیب هستند. همین موضوع باعث شده است که در میهن بلاکچین تصمیم بگیریم مجموعه ویدئویی را با عنوان «تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از دادههای آنچین» تهیه و ارائه کنیم. مجموعهای که در آن ضمن معرفی کامل و دقیق شاخصهایی که برای این منظور کاربرد دارند، نحوه استفاده از آنها برای تحلیل شرایط بازار و تشخیص کف قیمت یا پیدا کردن بازه زمانی مناسب برای شروع DCA آموزش داده میشود.
در ویدئوی اول از این مجموعه به شاخص «قیمت تحقق یافته» پرداختیم که یکی از سادهترین و در عین حال پرکاربردترین شاخصهای آنچین است. همچنین در ویدئوی دوم ضمن معرفی کامل ۳ شاخص میر مالتیپل (Mayer Multiple)، سی. وی. دی. دی. (CVDD) و قیمت تعادل (Balanced Price)، نحوه استفاده از آنها برای تشخیص کف بازار خرسی را آموزش دادیم. در ویدئوی سوم هم ۳ شاخص قیمت دلتا (Delta Price)، پوئل مالتیپل (Puell Multiple) و سود یا ضرر تحقق نیافته خالص (NUPL) بررسی شدند.
قسمت اول: شاخص «قیمت تحقق یافته» بیت کوین چیست و چطور از آن استفاده کنیم؟ + ویدیو
قسمت دوم: تشخیص کف قیمت بیت کوین با استفاده از این ۳ شاخص: میر مالتیپل، CVDD و قیمت تعادل + ویدیو
قسمت سوم: کف قیمت بیت کوین را چگونه تشخیص دهیم؟ معرفی ۳ شاخص قیمت دلتا، پوئل مالتیپل و NUPL + ویدیو
حال در این ویدئو که چهارمین قسمت از این مجموعه است قصد داریم شاخص بسیار ساده و در عین حال بسیار پرکاربرد «MVRV Z-Score» را بررسی کنیم. برای تماشای قسمت چهارم از مجموعه ویدئوی آموزشی «تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از دادههای آنچین»، با میهن بلاکچین همراه باشید.
MVRV Z-Score چیست و چطور از آن برای تشخیص کف بازار خرسی استفاده کنیم؟
سرفصل موضوعاتی که در ویدیوی بالا مطرح شد:
- مقدمه (از ابتدا تا ۰:۴۱)
- شاخص MVRV چیست؟ (از ۰:۴۱ تا ۱:۴۷)
- ضعف MVRV چیست و چرا به MVRV Z-Score نیازمندیم؟ (از ۱:۴۷ تا ۲:۳۵)
- شاخص MVRV Z-Score چیست و فرمول آن از کجا میآید؟ (از ۲:۳۵ تا ۴:۳۳)
- چارت MVRV و MVRV Z-Score را از کجا ببینیم؟ (از ۴:۳۳ تا ۶:۰۲)
- تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از MVRV Z-Score (از ۶:۰۲ تا ۱۴:۴۰)
- جمعبندی (از ۱۴:۴۰ تا ۱۵:۱۲)
پرسش و پاسخ
- شاخص MVRV چیست؟
شاخص MVRV به سادگی برابر است با ارزش بازار (MV) تقسیم بر ارزش تحقق یافته (RV). این شاخص همواره عددی مثبت است و زمانی که کوچکتر از ۱ باشد (یعنی ارزش بازار بیت کوین کمتر از ارزش تحقق یافته باشد)، شرایط بازار خرسی است.
- شاخص MVRV Z-Score چیست و چه کاربردی دارد؟
شاخص MVRV علیرغم کاربردی بودن، در برابر تغییرات قیمت بیت کوین حساسیت پایینی دارد و این موضوع تحلیل بازار به کمک آن را دشوار میکند. برای حل این مشکل پوئل و محمدف در سال ۲۰۱۸، نسخهای اصلاح شده از MVRV را با الهام گرفتن از روش آماری «محاسبه Z-Score» ارائه کردند که به MVRV Z-Score معروف شده است. با استفاده از این شاخص میتوان دورههایی که قیمت بیت کوین بسیار Overvalued یا Undervalued است را تشخیص داد و به کمک آن استراتژی سرمایهگذاری طراحی کرد.
جمعبندی
این ویدئو را به بررسی کامل MVRV و MVRV Z-Score که یکی از مهمترین و شناختهشدهترین شاخصهای آنچین است اختصاص دادیم. همانطور که مشاهده کردید MVRV Z-Score نقش نوعی دماسنج را برای بازار بیت کوین بازی میکند و با استفاده از آن میتوان به خوبی دورههایی که بازار بیش از حد صعودی شده است (و احتمالا زمان مناسبی برای فروش است) و همچنین دورههایی که بازار بیش از حد نزولی شده است (و احتمالا زمان مناسبی برای خرید است) را شناسایی کرد.
اگر ویدئوهای این مجموعه را دنبال کرده باشید احتمالا متوجه شدهاید که شاخصهای آنچین برخلاف ظاهر بعضا پیچیده، باطن بسیار سادهای دارند و با کمک تنها چند مورد از شاخصهای سرآمد، میتوان به درک بسیار خوبی از شرایط کلی بازار رسید و استراتژی سرمایهگذاری طراحی کرد و بر جذر و مدهای بازار بیت کوین در سیکلهای ۴ سالهاش سوار شد.
در ویدئوی بعد قصد داریم دو مورد دیگر از شاخصهای آنچین که برای تشخیص کف بازار خرسی کارآمد هستند، یعنی RHODL Ratio و Reserve Risk را معرفی و بررسی کنیم. با ما همراه باشید.