معمولا محصولات جدیدی که به بازار ارز دیجیتال وارد می شوند با خود ویژگی های جدیدی به همراه دارند که بسیاری از افراد با آنها آشناییت ندارند. عرضه توکن های اوراق بهاردار یا همان STO یکی از محصولاتی است که در این بازار نوظهور است. اگر شما هم جز آن دسته افرادی هستنید که نمی دانید عرضه توکن اوراق بهادار STO چیست و چه تفاوت هایی با ICO دارد پیشنهاد می کنیم مقاله ارائه شده را مطالعه نمایید.
STO چیست؟
عرضه توکن های اوراق بهادار که به آن STO گفته می شود، به طور روز افزون در میان مشتاقان ارز دیجیتال محبوبیت می یابد. در حالی که ابهامات زیادی در مورد ICO ها موجود است، STO ها تا حدودی تردیدهای این فضا را رفع می کنند و انتظار می رود که به شیوه ای قانونی، دسترسی آزاد به سرمایه افراد سرمایه گذار را فراهم کنند.
توکن های اوراق بهادار معرف اوراق بهادار مالی مانند بورس، اوراق قرضه و اشکال مختلف دارایی ها به صورت دیجیتال هستند. به عنوان مثال اگر سهام بورس را در نظر بگیریم، زمانی که سرمایه گذار سهام شرکتی را می خرد، این سهام نماینده درصد مالکیت سهام دار در آن شرکت می باشد. این مالکیت معمولا یک سری حقوق مالی مانند حق رای و حق دریافت سود سهام را برای فرد سرمایه گذار به همراه می آورد.
فرآیند STO را هم می توان به همین شیوه در نظر گرفت با این تفاوت که در اینجا سرمایه گذار توکنی که معرف مالکیت او در شرکت مورد نظر است را خریداری می کند. تفاوت برجسته و عمده آن است که STO ها از فناوری بلاک چین برای ثبت تراکنش ها استفاده می کنند که این تراکنش ها معرف انتقال مالکیت از فردی به فرد دیگر می باشند. در این حالت هر گونه پرداخت سود سهام نیز می تواند بر روی بلاک چین ثبت شود.
تفاوت STO و ICO
شباهت STO و ICO در این است که در هر دو فرآیند توکن عرضه می شود. تفاوت اصلی این دو فرآیند ریشه در طبقه بندی توکن های صادر شده دارد.
توکن های صادر شده در ICO ها، معمولا به عنوان توکن های کاربردی طبقه بندی می شوند که این توکن ها دسترسی به خدمات و یا محصولات صادر شده توسط شرکت را فراهم می آورند. به عنوان مثال Augur را در نظر بگیرید؛ سرمایه گذاران این پروژه در آگوست ۲۰۱۵ در راه اندازی ICO، توکن این پلتفرم یعنی REP را در عوض دریافت بیت کوین یا اتر عرضه کردند. سرمایه گذاران این پروژه تا زمانی که شبکه اصلی این ارز دیجیتال در ماه جولای ۲۰۱۸ عرضه شد قادر نبودند که از این توکن برای مشارکت در شبکه استفاده کنند. توکن های REP به کاربران اجازه می دهد تا به ترید، گزارش و مباحثه در مورد نتیجه رویداد ها بپردازند.
در مقابل، افرادی که در STO ها مشارکت می کنند، عمدتا سرمایه گذار هستند و نه کاربر معمولی. یکی از STO های مشهور اخیر tZERO است که یک شرکت تابعه از شرکت آمریکایی Overstock می باشد. tZERO قصد دارد تعدادی از ناکارآمدی های بازار های مالی سنتی را از طریق اعمال بلاک چین های خصوصی حل کند. این STO در مجموع مبلغ 134 میلیون دلار را جمع آوری کرد و سپس به مدت ۹۰ روز بنا به دلایل قانونی، توکن ها را توقیف کرد و این توقیف توکن در ۱۰ ژانویه ۲۰۱۹ پایان یافت. یکی از طرح های تشویقی برای دارندگان توکن tZERO این است که دارندگان این توکن هر سه ماه یک بار، ده درصد از درآمد ناخالص تعدیل شده را دریافت می کنند.
STO ها یک مزیت کلیدی دارند که آنها را تبدیل به یک مکانیزم نویدبخش برای جذب سرمایه می کند که در آینده کار آفرینان و شرکت ها آن را انتخاب خواهند کرد زیرا در این شیوه در مقایسه با مکانیسم های دیگر، دسترسی به سرمایه افراد سرمایه گذار بسیار آسان تر فراهم می آید.
کار آفرینان می توانند تا جایی که قوانین اجازه دهد به صدور توکن هایی بپردازند که ارائه دهنده درصد مالکیت در سرمایه گذاری آنها باشد. تفاوت اصلی بین این فرآیند و تب داغ ICO سال ۲۰۱۷ در این است که توکن های صادر شده در STO ها نمایان گر سهام واقعی از شرکت های مورد نظر می باشند.
اقدامی که اخیرا توسط انتشارات رسانه ای مشهور ارز دیجیتال هکر نون (Hacker Noon) برای جذب سرمایه صورت گرفت، نمونه ای عالی از مدل جذب سرمایه توسط STO است که می توان آن را اعمال کرد. این پروژه در حال حاضر مشغول تکمیل کردن فرآیند جمع آوری سرمایه خود می باشد و در این فرآیند سرمایه گذاران در عوض سرمایه گذاری اوراق بهادار را به صورت توکن Hacker Noon دریافت می کنند.
STO ها در صدد آزاد کردن فرآیند جمع آوری وجوه مورد نیاز پروژه ها به شیوه ای مطابق قانون می باشند که ICO ها از انجام آن ناکام ماندند. دیجیتال کردن اوراق بهادار مزیت هایی اساسی مانند افزایش نقدینگی و زمان تصفیه سریعتر معاملات را به ارمغان می آورد.
انفجار و ازدیاد ICO ها در سال ۲۰۱۷ در ظهور STO ها نقش مهمی داشت و امکان به وجود آمدن یک اقتصاد توکنی را به همگان آموزش داد. STO ها پتانسیل تحقق کامل چنین دیدگاهی را دارا می باشند.