اطلاعات جدید نشان میدهد که صنایع ارز دیجیتال و بلاک چین تحت تسلط مردان میباشد و زنان تاکنون نقش بسیار کمی در آن داشته اند.
گزارش LongHash که در تاریخ ۱۱ دسامبر ۲۰۱۸ منتشر شد به تحلیل ۱۰۰ استارت آپ اخیر بلاک چین پرداخته و دریافته بود که این صنعت به طور چشمگیری از مردان بهره میبرد و این موضوع، تفکیک جنسیتی رو به رشدی در شرکت های نوظهور را نشان میدهد. اما آیا این شرایط، برنامه از پیش تعیین شده ای برای خارج کردن زنان از این صنعت بوده است یا مورد پیچیده ای از عرضه و تقاضا در این موضوع نقش دارد؟
نقش کمتر زنان در عرصه بلاک چین
شرکت رسانه ای و اطلاعات بلاک چین LongHash با مرور بحث موجود در خصوص تفکیک جنسیتی در صنعت بلاک چین، گزارشی منتشر کرد که به تحلیل ۱۰۰ استارت آپ اخیر بلاک چین و کارمندان آن پرداخته است.
این گزارش، ۱۰۰ استارت آپ بلاک چینی را مد نظر قرار داده است که وبسایت پیگیری ICO ها به اسم ICO Rating آنها را به عنوان استارت آپ های عرضه نشده و آتی فهرست کرده و به بررسی توازن جنسیتی تیم آنها، تعداد زنانی که در سطح اجرایی استخدام شده اند و تعداد زنانی که در هیات مشاوره شرکت ها کار میکنند پرداخته است.
طبق این گزارش، ۱۴.۵ درصد از ۱,۰۶۲ اعضای تیم های مختلف را زنان تشکیل میدادند. در این گزارش هم چنین بیان شده است که ۷ درصد مدیران اجرایی استارت آپ های بلاک چین از زنان بودند و این عدد برای مشاوران زن نیز ۸ درصد بوده است.
هرچند زنان در بخش مدیریتی حضور بسیار کمرنگی دارند به طوری که ۷۸ مورد از ۱۰۰ استارت آپ مورد نظر هیچ مدیراجرایی زنی نداشته اند. فقط یک استارت آپ در این فهرست بیش از یک زن در سطح اجرایی داشته است.
در ادامه این گزارش خاطر نشان شده است که اگرچه فناوری به طور کل حوزه ای است که در تسلط مردان میباشد، اما حداقل ۲۵ درصد نیروی کار شرکت های بزرگ فناوری را زنان تشکیل میدهند. تقریبا ۲۹ درصد کارمندان استارت آپ های کوچک فناوری نیز شامل زنان میباشند، در حالی که فقط ۱۵ درصد استارت آپ هایی که سرمایه جذب کرده اند در تیم اجرایی خود کارمند زن دارند.
آیا زنان از قصد از بلاک چین دور نگه داشته شده اند؟
گزارش LongHash اذعان داشته است که علیرغم آنکه این صنعت تقریبا جوان میباشد، اما در دوره مبارزه با تبعیض جنسیتی رشد کرده است و باید تعداد کارمندان زن حاضر در بلاک چین بیشتر از شرایط فعلی باشد. در ماه فوریه ۲۰۱۸، نشریه نیویورک تایمز فرهنگ مردسالاری موجود در فناوری بلاک چین و ارز دیجیتال را مورد انتقاد قرار داد. این شرایط منجر به اتفاقات جنسیتی و برخوردهای نامناسب از جانب مدیران اجرایی شرکت ها می شود.
کریپتواسلیت (CryptoSlate) برای شفاف سازی این قبیل اتفاقات به سراغ آری یو (Arry Yu) رییس هیات مدیره اتحادیه صنعت فناوری واشنگتن و رییس سابق شرکت StormX رفته است. آری یو در خصوص این موضوع که در رویدادهای کریپتو و به طور کل در این صنعت چه برخوردی با زنان میشود بیان کرد:
هنگامی که رویدادها بدون تفکر و برنامه پشت سرهم به وقوع میپیوندند و مهمانی همایش ها در کلاب ها برگزار میشود یا افراد حاضر در عرصه کریپتو که خود را برتر میدانند به زنان به چشم خدمتکار یا دستیار نگاه میکنند باید منتظر سقوط کل این صنعت باشیم. موضوعی که صدمه بیشتری وارد میکند هنگامی است که شاهدان یا افراد حاضر در رفتارهای تعرض جنسیتی چیزی درباره این شرایط نمیگویند و باعث تشدید این اقدامات کوته فکرانه میشود.
این موارد تبعیضانه، رفتارهای غیرحرفه ای و برخوردهای ناخواسته جنسیتی در فضای ارز دیجیتال و به ویژه هنگام اوج بازار، موضوعی پر تکرار است. سوال دیگر این است که آیا زنان با قصد و هدف خاصی از این صنعت کنار گذاشته شده اند یا خیر.
زنان حاضر در این عرصه
تعداد کم زنان حاضر در صنعت بلاک چین میتواند حاصل تقاضای بازار باشد. در سال ۲۰۱۷، نظرسنجی ها نشان داده اند که زنان فقط ۱۱ درصد توسعه دهندگان بلاک چین را تشکیل میدهند.
اشلی مردیث (Ashlie Meredith) استاد سابق دانشگاه و رییس برنامه ریزی های آکادمیک شرکت بلاک چین MouseBelt طی مصاحبه ای بیان کرد که:
مطالعات پرشماری نشان میدهد که کارفرمایان، توانایی های یکسان را بر اساس جنسیت متقاضی به طور متفاوت ارزیابی میکند، مخصوصا اگر آن حوزه به طور سنتی در تسلط مردان باشد. توجه به تعداد بیشتر مردان میتواند گویای این نابرابری در فرصت ها باشد.
در عین حال افراد دیگری نیز بیان میکنند شرکت هایی که زنان را صرفا بر اساس جنسیت استخدام میکنند باعث افزایش نارضایتی کارمندانی میشود که بر اساس مهارت و تجربه به استخدام درآمده اند.
نگرش این صنعت به حضور زنان
آمبر بالدت (Amber Baldet) سرپرست سابق بخش بلاک چین جیپی مورگان بیان کرده است این باور که زنان از بلاک چین کنار گذاشته شده اند حقیقت ندارد. وی گفت:
موضوع این است که زنان برای کارهایی که انجام داده اند به طور عمومی شناخته نشده اند.
هم چنین تمرکز بر ارائه برابری جنسیتی موضوعی نیست که شرکت های نوپا زمان و منابع کافی برای انجام آن را داشته باشند. هنری وارد (Henry Ward) مدیرعامل شرکت کارتا به CNBC گفت هنگامی که کارتا در سال ۲۰۱۲ تاسیس شد، تفاوت جنسیتی مطرح نبود.
به علاوه، انتصاب زنان در جایگاه های مشاوره ای یا اجرایی برتر در شرکت های نوظهور بلاک چین به معنای شاخص موفقیت نمیباشد، زیرا میتوان گفت شرکت هایی با رهبری زنان، پروژه ها و ICO های موفق تری نبوده اند.
آری یو در مقابل این نگرش تاکید میکند که علیرغم کمبود منابع، حضور زنان موضوعی است که باید برای استارت آپ ها در اولویت باشد. وی در این خصوص گفت:
نابرابری موضوعی نیست که استارت آپ ها بتوانند تا زمانی که بالغ میشوند به تعویق بیاندازند، مخصوصا هنگامی که بحث نابرابری جنسیتی در میان باشد. ۲۰ نفر اول که در هر استارت آپ استخدام میشوند، روند و فرهنگ مادام العمر آن شرکت را تعیین میکنند.
تیلور موناهان (Taylor Monahan) مدیرعامل کیف پول مای کریپتو (MyCrypto Wallet) گفت که مسائل پیرامون زنان در بلاک چین مشابه با مسائل پیرامون مردان در این عرصه میباشد. مسائلی که یک زن با آن مواجه میشود شامل مشکلات تجاری، انسانی و قانونگذاری میباشد و نه مشکلات جنسیتی.
کیم السسر (Kim Elsesser) نویسنده و مدرس دانشگاه UCLA این مفهوم را بیان میکند که نیاز بیشتر زنان به شناخت بهتر و بیان نظرات خود در بلاک چین میتواند آسیب های بیشتری نسبت به مزایای آن داشته باشد. وی معتقد است جذب زنان بیشتر به بلاک چین و سایر صنایع که در تسلط مردان میباشد یک هدف شگفت انگیز است، اما برجسته کردن آسیب پذیری زنان در این عرصه، روش مناسبی برای انجام این امر نمیباشد.
السسر در این خصوص بیان داشت زنان باید از موانع متعدد و چشمگیری در صنایع مردسالار بربیایند، اما برجسته کردن این موضوع که تعداد آنها در حوزه هایی نظیر بلاک چین بسیار اندک است باعث از بین رفتن این موانع نخواهد شد.
تغییر نگرش صنعت
مردیث در خصوص حضور زنان در بلاک چین و به طور کل در فناوری بسیار فعال است. منابع بکری وجود دارد که میتواند فناوری بلاک چین را به جلو سوق دهد. مردیث در این خصوص گفت:
ما باید از خودمان بپرسیم چرا به فناوری بلاک چین ایمان داریم؟ اگر جواب ما، پتانسیل بلاک چین برای ارتقا و تحول دولت ها و سیستم های مالی است، پس باید تلاش کنیم که همگی بتوانند به این عرصه وارد شوند.
به هر شکل، این موضوع کاملا مشخص است که تعداد زنان حاضر در بلاک چین بسیار کمتر از مردان است. نکته مهمتر، رواج فرهنگ افراد پرادعا در خصوص کریپتو می باشد که باعث کاهش اعتبار صنعت بلاک چین در ذهن عموم مردم میشود. در عین حال هنوز مشخص نیست که آیا این صنعت، این نابرابری را به عنوان یک مشکل میبیند یا خیر.
برای پرداختن و بررسی موثر و کارآمد به این مشکلات، توجه افراد برتر و شناخته شده این عرصه به مشکلات مد نظر و در اولویت قرار دادن آنها کاملا ضروری است.