یکی از مهمترین مسائلی که درگیری ذهنی دائمی سرمایهگذاران فضای رمزارزها است، تشخیص کف بازار خرسی و سقف بازار گاوی است. برای این کار خاص – یعنی تشخیص کف و سقف بازار – یکی از بهترین ابزارهای موجود «تحلیل آنچین» است. در ویدئوی اول از مجموعه ویدئوهای «تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از دادههای آنچین» به شاخص «قیمت تحقق یافته» پرداختیم که یکی از زیربناییترین و کاربردیترین شاخصهای آنچین است.
قسمت اول: شاخص «قیمت تحقق یافته» بیت کوین چیست و چطور از آن استفاده کنیم؟ + ویدیو
حال در این ویدئو که دومین قسمت از این مجموعه است سه شاخص آنچین دیگر را معرفی میکنیم که برای تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی بسیار کاربردی هستند. این سه شاخص عبارتند از:
- میر مالتیپل (Mayer Multiple)
- سی. وی. دی. دی. (CVDD)
- قیمت تعادل (Balanced Price)
برای تماشای قسمت دوم از مجموعه ویدئوی آموزشی «تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از دادههای آنچین»، با میهن بلاکچین همراه باشید.
تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از این ۳ شاخص: میر مالتیپل، CVDD و قیمت تعادل
سرفصل موضوعاتی که در ویدیوی بالا مطرح شد:
- مقدمه (از ابتدا تا ۰:۳۳)
- میر مالتیپل چیست؟ (از ۰:۳۳ تا ۱:۳۸)
- نمودار میر مالتیپل را چطور رسم کنیم؟ (از ۱:۳۸ تا ۳:۱۲)
- چطور از میر مالتیپل برای تشخیص کف بازار خرسی و طراحی استراتژی سرمایه گذاری استفاده کنیم؟ (میرمالتیپل برابر با ۰.۶) (از ۳:۱۲ تا ۶:۲۴)
- CDD و VDD چه هستند و چطور محاسبه میشوند؟ (از ۶:۲۴ تا ۸:۰۰)
- ارتباط VDD با دو شاخص CVDD و قیمت تعادل چیست؟ (از ۸:۰۰ تا ۸:۴۰)
- شاخص CVDD چیست و چطور از آن برای تشخیص کف بازار خرسی استفاده کنیم؟ (از ۸:۴۰ تا ۱۲:۰۰)
- شاخص قیمت تعادل چیست و چطور از آن برای تشخیص کف بازار خرسی استفاده کنیم؟ (از ۱۲:۰۰ تا ۱۵:۵۰)
- جمعبندی (از ۱۵:۵۰ تا ۱۶:۲۵)
میر مالتیپل چیست و چطور از آن استفاده کنیم؟
مِیِر مالتیپل (Mayer Multiple) که توسط تریس میر (Trace Mayer) معرفی شده است یکی از شاخصهایی است که برای مقایسه قیمت فعلی بیت کوین با قیمت تاریخی آن (میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه) کاربرد دارد.
میر مالتیپل در هر زمان برابر است با قیمت بازار بیت کوین تقسیم بر میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه. میانگین متحرک ۲۰۰ روزه یکی از مهمترین مرزهای شناخته شده بین بازار خرسی و بازار گاوی است و میر مالتیپل فاصله قیمت از این مرز را مشخص میکند.
برای مثال اگر فرض کنیم میانگین متحرک ۲۰۰ روزه سطح ۲۰ هزار دلار را نشان میدهد. حالا اگر قیمت بازار بیت کوین ۲۲٬۰۰۰ دلار باشد، میر مالتیپل ۱.۱ است و اگر قیمت بازار ۱۸٬۰۰۰ دلار باشد میر مالتیپل ۰.۹ است.
زمانیکه میر مالتیپل پایینتر از ۱ باشد میتوان با اطمینان گفت که در بازار خرسی هستیم و با توجه به اینکه این شاخص چقدر پایینتر از ۱ است میتوان تخمین زد که آیا به کف قیمت رسیدهایم یا هنوز با آن فاصله داریم.
در نمودار زیر منحنی پایین آبی رنگ پایین صفحه دادههای میر مالتیپل است. اما نحوه متداولتر استفاده از این شاخص زیر نظر گرفتن سطح قیمتی است که میر مالتیپل در آن برابر با ۰.۶ میشود که با منحنی سبز در نمودار زیر مشخص شده است.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود «میر مالتیپل برابر با ۰.۶» یک حمایت بسیار مهم برای قیمت بیت کوین در بازار خرسی است و زمانی که این سطح قیمت لمس میشود به طور تاریخی زمان بسیار خوبی برای سرمایهگذاری در بیت کوین بوده است.
برای دسترسی به نمودار بالا یکی از راههای خوب استفاده از Formula Builder پایگاه تحلیل داده گلسنود (Glassnode) است که روش کار با آن در ویدئو تشریح شده است.
میر مالتیپل به معنای دقیق کلمه یه شاخص آنچین نیست اما به دلیل اهمیت آن در تشخص کف بازار و موضوع این مجموعه ویدیو به آن پرداختیم.
CDD و VDD چه هستند و چطور محاسبه میشوند؟
برای اینکه بفهمیم دو مدل CVDD و قیمت تعادل (Balanced Price) چه هستند ابتدا باید با شاخص CDD آشنا باشیم. میهن بلاکچین در مقالهای جداگانه CDD را به طور کامل معرفی کرده است و برای اطلاعات کاملتر میتوانید به آن مراجعه کنید.
اما در این مطلب هم توضیحی مختصر از CDD ارائه میکنیم:
همانطور که در ویدئوی اول توضیح دادیم، شبکه بیت کوین شامل مجموعهای از UTXOها است و هر زمان که بیت کوین در این شبکه جابجا میشود تعدادی UTXO که ورودی تراکنش بودند خرج میشوند و تبدیل به STXO میشوند یا میتوان فرض کرد سوختهاند.
اگر برای هر کدام از این UTXOهای باطل شده عمر را در مقدار بیت کوین ضرب کنیم و این مقدار را برای تمام UTXOها در یک بازه زمانی خاص جمع کنیم به یه عددی میرسیم که به آن Coin Days Destroyed یا به اختصار CDD میگویند.
حال اگر عمر UTXOهای باطل شده را به جای ضرب کردن در مقدار بیت کوین، در ارزش دلاری بیت کوین در زمان نابودی ضرب کنیم و این مقادیر را با هم جمع کنیم به عددی میرسیم که به آن Value Days Destroyed یا به اختصار VDD میگویند.
هرچه CDD بالاتر برود یعنی سرعت چرخش بیت کوین در شبکه بیشتر است. میتوان گفت CDD در تحلیل آنچین متناظر با سرعت گردش پول (Money Velocity) در تحلیل اقتصاد کلان است.
شاید بپرسید دو شاخص CDD و VDD که تا اینجا معرفی شدند دقیقا چه ارتباطی با قیمت بیت کوین دارند؟ ویلی وو (Willy Woo)، تحلیلگر معروف آنچین، شاخصی ارائه کرده است به اسم Cumulative Value Days Destroyed یا به اختصار CVDD، و همچنین دیوید پوئل (David Puell)، یکی از تحلیلگران بسیار مهم در فضای آنچین، شاخصی معرفی کرده است به اسم Balanced Price یا قیمت تعادل. این دو شاخص VDD را به قیمت بیت کوین مرتبط میکنند. در ادامه این دو شاخص کلیدی در تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی را معرفی میکنیم.
CVDD چیست و چطور میتوان از آن استفاده کرد؟
شاخص CVDD که توسط ویلی وو پیشنهاد شده است با فرمول زیر محاسبه میشود:
معنای این فرمول این است که CVDD مقدار تجمعی VDD را از ابتدای شکلگیری شبکه بیت کوین حساب میکند و بر ۶ میلیون تقسیم میکند. عدد ۶ میلیون در فرمول CVDD معنای خاصی ندارد و صرفا یک پارامتر که است که از آن برای فیت کردن دادهها به چارت قیمت بیت کوین استفاده شده است.
دادههای فیت شده CVDD به چارت قیمت بیت کوین را در نمودار با منحنی سبز رنگ میبینید:
همونطور که در نمودار بالا مشاهده میشود هر زمان که منحنی شاخص CVDD با نمودار قیمت بیت کوین تماس پیدا کرده است یا در کف بازار خرسی بودیم یا به کف بازار بسیار بسیار نزدیک بودیم. این موضوع در بازار خرسی ۲۰۱۵، ۲۰۱۸، سقوط قیمت در زمان کرونا و همچنین بازار خرسی ۲۰۲۲ به خوبی قابل لمس است.
میتوان به سادگی با استفاده از شاخص CVDD استراتژی سرمایهگذاری طراحی کرد. زمانیکه قیمت بیت کوین منحنی CVDD را لمس کرده است یا به آن نزدیک است به صورت تاریخی زمان بسیار خوبی برای وارد کردن سرمایه به بیت کوین بوده است.
اکنون سراغ شاخص قیمت تعادل میرویم که با CVDD ارتباط نزدیکی دارد.
Balanced Price چیست و چطور میتوان از آن استفاده کرد؟
شاخص Balanced Price یا قیمت تعادل که توسط دیوید پوئل پیشنهاد شده است با فرمول زیر محاسبه میشود:
یعنی اگه مقدار تجمعی VDD را به جای عدد ثابت ۶ میلیون با عرضه در گردش بیت کوین نرمال کنیم به شاخصی میرسیم به اسم Transferred Price یا قیمت انتقال یافته. Balanced Price یا قیمت تعادل برابر است با اختلاف قیمت تحقق یافته با قیمت انتقال یافته.
در نمودار زیر منحنی قیمت تعادل (زرد رنگ) در کنار دادههای تاریخی قیمت بیت کوین (مشکی رنگ) قابل مشاهده است:
همونطور که از نمودار بالا قابل درک است منحنی قیمت تعادل نسبت به CVDD تخمین بدبینانهتری از کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی ارائه میکند. اما با توجه به اینکه بر خلاف CVDD از پارامتر فیتینگ در محاسبه قیمت تعادل استفاده نشده است دقت آن در تشخیص کف بازارهای خرسی گذشته حیرت آور است. این منحنی در هر کف بازار خرسی لمس شده است و در جایی غیر از کف بازار خرسی لمس نشده است!
شاخص قیمت تعادل کف بازار خرسی ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ را به خوبی تشخیص داده است و جالب است که در سقوط بازار همزمان با ماجرای FTX در انتهای ۲۰۲۲، این سطح قیمت لمس شده است. به نظر شخصی نویسنده این لمس شدن سطح قیمت تعادل در نوامبر ۲۰۲۲ یکی از بهترین استدلالها برای این ادعا است که کف بازار خرسی را پشت سر گذاشتهایم و در ادامه سال ۲۰۲۳ حتی در صورت نزول شدید قیمت بیت کوین بعید است که از سطح ۱۵٬۵۰۰ دلار پایینتر برویم. باید منتظر ماند و دید ادامه سال ۲۰۲۳ برای بازارها چه در چنته دارد و زمزمههای احتمال بروز رکود تا چه حد محقق میشوند و چه تاثیری بر قیمت بیت کوین میگذارند.
پرسش و پاسخ
- میر مالیتپل چیست؟
میر مالتیپل (Mayer Multiple) یا «ضریب میر» شاخصی است که توسط ترِیس مِیِر (Trace Mayer) معرفی شده است و برابر است با قیمت بازار بیت کوین تقسیم بر میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه آن.
- شاخص CVDD چیست؟
یکی از شاخصهای آنچین است که توسط ویلی وو (Willy Woo) معرفی شده است و مقدار تجمعی Value Days Destroyed را از ابتدای شکلگیری شبکه بیت کوین محاسبه میکند و بر دادههای تاریخی قیمت بیت کوین فیت میکند. این شاخص برای تشخیص کف بازار خرسی بسیار کارا است.
- شاخص Balanced Price چیست؟
یکی از شاخصهای آنچین است که توسط دیوید پوئل (David Puell) معرفی شده است و برابر است با اختلاف قیمت تحقق یافته و قیمت انتقال یافته. قیمت انتقال یافته برای هر زمان مقدار تجمعی Value Days Destroyed را از ابتدای شکلگیری شبکه بیت کوین تا آن زمان محاسبه میکند و بر عرضه در گردش بیت کوین در آن زمان تقسیم میکند. شاخص Balanced Price یا قیمت تعادل کف بازارهای خرسی قبلی بیت کوین را با دقت بسیار خوبی پیشبینی کرده است.
جمعبندی
در ویدیوی اول از مجموعه ویدیوی آموزشی «تشخیص کف قیمت بیت کوین در بازار خرسی با استفاده از دادههای آنچین» شاخص قیمت «تحقق یافته» تشریح شد. در این ویدئو که قسمت دوم از این مجموعه است سه شاخص بسیار مهم و کاربردی دیگر یعنی «میر مالتیپل»، «CVDD» و «قیمت تعادل» که از بهترین ابزارها برای تشخیص کف قیمت در بازار خرسی هستند ارائه شدند. در این مطلب تلاش شد چیستی این شاخصها به زبانی ساده و در عین حال دقیق توضیح داده شود و نحوه استفاده از آنها برای طراحی استراتژی سرمایهگذاری تشریح شود. در ویدئوی سوم از این مجموعه، شاخصهای «قیمت دلتا»، «پوئل مالتیپل» و «NUPL» معرفی و بررسی میشوند.
اگر سوالی در مورد مطالب این آموزش دارید یا برای آموزشهای بعدی درخواست ویژهای دارید، سوال یا درخواست خود را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.