بیت کوین با شروع هفته سوم ماه جولای تاریخسازی کرد و قیمت آن از ۱۲۰ هزار دلار فراتر رفت. در حال حاضر هیچ نشانهای از توقف رالی بیت کوین دیده نمیشود و قیمت پس از کلوز کندل هفتگی نیز به ۱۲۳ هزار دلار رسیده و همه را محو خود کرده است.
به گزارش میهن بلاکچین، هرچند این ارقام دلاری بزرگ به نظر میرسند، اما از نظر درصدی رشد بیت کوین در ماه جولای همچنان در محدودهای معمولی قرار دارد.
این هفته در حالی آغاز میشود که دادههای تورمی آمریکا در مرکز توجه قرار دارند و ابهاماتی درباره آینده جروم پاول، رییس فدرال رزرو بوجود آمده است. تحلیلگران معتقدند نگرانیها پیرامون کسری بودجه آمریکا یکی از عوامل اصلی رشد اخیر قیمت بیت کوین است و شرایط کنونی اصلا «عادی» به نظر نمیرسد.
در همین حال، دامیننس بیت کوین بر بازار رمزارزها در حال کاهش است و امید برای آغاز آلت سیزن بار دیگر به میان معاملهگران بازگشته است.
در این مطلب ۵ نکته مهم که باید در هفته جاری مدنظر قرار دهید را بررسی میکنیم.
۱- معاملهگران بیت کوین به دنبال اهداف جدید
این هفته، فضای بازار پر از جشن و پایکوبی است چراکه قیمت بیت کوین برای اولین بار از مرز ۱۲۰ هزار دلار عبور کرده است. اوج تاریخی قیمت بیت کوین حالا در ناحیه ۱۲۲,۶۰۰ دلار ثبت شده و کندل هفته گذشته نیز با رشدی ۱۰ هزار دلاری بسته شده است.
بعد از دو ماه در جا زدن قیمت، حالا وارد فاز «کشف قیمت» شدهایم؛ با این حال برخی تحلیلگران حالا این سوال را مطرح میکنند که آیا بیت کوین هنوز انرژی کافی برای ادامه این رالی چشمگیر را دارد یا نه.
کیث الن (Keith Alan)، همبنیانگذار پلتفرم متریال ایندیکیتورز (Material Indicators) در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است:
۴۴ ماه طول کشید تا این الگوی بزرگ فنجان و دسته روی چارت بیت کوین تشکیل بشه. حالا فقط قیمت دو درصد با هدفی که در ماه مه ۲۰۲۴ مشخص کرده بودم فاصله داره.
الن در ادامه اشاره کرده که از آن زمان تاکنون «خیلی چیزها تغییر کرده» و بیت کوین به عنوان یک دارایی کلان وارد فاز کاملا متفاوتی شده است:
به همین دلیل فکر میکنم قیمت قبل از رسیدن به سقف چرخه از این هم بالاتر میره.
در بین معاملهگران، اهداف قیمتی برای بیت کوین چندان بلندپروازانه نیست. به عنوان مثال، تحلیلگر معروف بیتکوانت (BitQuant) با وجود رشد اخیر همچنان بر هدف ۱۴۵ هزار دلاری خود تاکید دارد.
کس ابه (Cas Abbe)، دیگر معاملهگر مطرح بازار در این باره نوشته است:
بیت کوین در سهماهه سوم سال به ۱۳۵ هزار دلار میرسه. هفته گذشته یک کلوز هفتگی قوی بالاتر از ۱۰۷,۷۰۰ دلار داشتیم و بعد از اون بیت کوین طی یک هفته ۱۰ هزار دلار رشد کرد و هنوز هم نشونهای از خستگی اون دیده نمیشه. به نظر من، یه جهش تا ۱۲۰ هزار دلار، سپس کمی تثبیت و بعد از اون یه رشد دیگه تا ۱۳۵ هزار دلار سناریو محتملیه.
۲- جولای؛ ماهی شبیه همیشه؟
اگرچه رشد دلاری قیمت بیت کوین چشمگیر است، اما در مقیاس درصدی، داستان متفاوتی رقم خورده است. بیت کوین در ماه جولای تاکنون حدود ۱۴٪ افزایش داشته و این عملکرد در مقایسه با روندهای تاریخی، نسبتاً عادی محسوب میشود.
بر اساس دادههای وبسایت کوینگلس، قیمت بیت کوین طی دهه گذشته بارها در ماه جولای بیش از ۲۰٪ رشد کرده و عملکرد سهماهه سوم سال نیز متغیر بوده است. با این حال، آگوست ماهی بوده که معمولا با رنگ قرمز برای بیت کوین بسته شده است.
جالب اینجاست که بخش عمده رشد ماهانه معمولا در نیمه اول آن اتفاق میافتد. این پدیده نهتنها در بازار ارزهای دیجیتال، بلکه در سایر داراییها مثل سهام آمریکا هم دیده میشود.
رایان دیتریک (Ryan Detrick)، استراتژیست ارشد بازار در گروه کارسون (Carson Group)، در این باره میگوید:
جولای معمولا ماه قویه ولی اغلب بیشتر این رشد در نیمه اول ماه رخ میده. بنابراین کمی اصلاح یا تثبیت طی دو هفته آینده کاملا طبیعی خواهد بود.
دیتریک همچنین در پستی جداگانه به رشدهای چشمگیر شاخص S&P 500 در ماههای مه و ژوئن امسال اشاره کرده و این روند را با سال ۱۹۸۷، سال سقوط مشهور دوشنبه سیاه در ماه اکتبر، مقایسه کرده است.
۳- هفته تورمی همزمان با فشارها بر جروم پاول
این هفته، دادههای مهم تورمی آمریکا از جمله شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) و شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) منتشر میشوند. در کنار آن، آمار اولیه مدعیان بیکاری و قیمت واردات در ماه ژوئن هم بازار را تحت تاثیر قرار خواهند داد. همچنین مقامات ارشد فدرال رزرو نیز در این هفته سخنرانیهایی خواهند داشت.
این دادهها در شرایطی منتشر خواهند شد که تا نشست بعدی فدرال رزرو درباره نرخ بهره تنها دو هفته باقی مانده است. بر اساس دادههای ابزار فدواچ گروه CME، در حال حاضر بازار هیچ شانسی برای کاهش نرخ بهره پیش از ماه سپتامبر متصور نیست.
همزمان، جروم پاول، رییس فدرال رزرو که تاکنون سیاستهای سختگیرانهای را در پیش گرفته با فشارهای گستردهای از سوی دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا مواجه شده است.
ترامپ روز گذشته به خبرنگاران گفت:
من به او لقب «خیلی دیر» رو دادم. چون همیشه دیر عمل میکنه.
ترامپ معتقد است نرخ بهره آمریکا باید هرچه سریعتر کاهش یابد به کمترین سطح در جهان برسد. وی افزود:
شما به من دارین میگین که اون قراره استعفا بده. امیدوارم واقعا اینطور بشه چون برای کشور خیلی بد بوده.
برخی از مقامات فدرال رزرو از جمله میشل بومن (Michelle Bowman)، معاون نظارت این نهاد، که قرار است سهشنبه دوباره سخنرانی کند نیز پیشتر از احتمال کاهش نرخ بهره در ماه جولای صحبت کرده بودند.
۴- بحران بدهی آمریکا؛ موتور رشد بیت کوین
فراتر از بحث تورم، تهدید بزرگتری در اقتصاد کلان آمریکا در حال شکلگیری است که تحلیلگران، آن را یکی از دلایل اصلی عملکرد فوقالعاده بیت کوین در ماه جاری میدانند.
کسری بودجه آمریکا در حال افزایش است و در ماه مه به ۳۱۶ میلیارد دلار رسید که سومین کسری ماهانه بزرگ در تاریخ این کشور است. با وجود همه صحبتها درباره تعرفههای تجاری و کنترل هزینهها دولتی، دولت آمریکا روز به روز بیشتر در باتلاق بدهی فرو میرود و رقم بدهی ملی، رکوردهای جدیدی ثبت کرده است.
نشریه تحلیلی کوبیسی لتر (The Kobeissi Letter) در رشته توییتی در این باره نوشته است:
این وضعیت اصلا عادی نیست. ما به نقطهای رسیدیم که بیت کوین در یک مسیر تقریباً مستقیم به سمت بالا حرکت میکند. نرخ بهره در حال افزایش است، شاخص دلار آمریکا طی ۶ ماه ۱۱٪ افت کرده و بازار کریپتو طی ۳ ماه یک تریلیون دلار رشد کرده است. این یعنی بیت کوین وارد حالت «بحران» شده است.
تحلیلگران کوبیسی لتر معتقدند تاخیر در اعمال تعرفههای متقابل در ماه آوریل و تصویب «لایحه بزرگ و زیبای» ترامپ در ماه جاری دو نقطه عطف کلیدی برای تضعیف دلار و رشد بیت کوین بودهاند:
به نظر میرسید بیتکوین به امید توافقهای تجاری رشد میکند، اما چه توافقی اعلام شود و چه نشود، نتیجه یکسان است: نرخ بهره بالا میرود، بیتکوین و طلا رشد میکنند و دلار افت میکند. این وضعیت اصلاً عادی نیست.
در همین حال عرضه پول جهانی M2 نیز در ماه جاری به رکورد جدیدی رسیده و از تداوم رشد قیمت بیت کوین حمایت میکند.
۵- دامیننس بیت کوین و آلت کوینها
دامیننس بیت کوین بر کل بازار رمزارزها در حال تغییر است و همین موضوع امیدها برای شروع یک «آلت سیزن» دیگر را زنده کرده است.
دامیننس بیت کوین که در پایان ژوئن به ۶۶٪ رسیده بود، حالا به زیر ۶۵٪ سقوط کرده و پیش از بازیابی نسبی حتی به پایینترین سطح یک ماه اخیر هم رسید. تاریخ نشان داده که وقتی دامیننس بیت کوین به حدود ۷۰٪ میرسد، معمولا روند صعودی متوقف شده و فضا برای رشد آلت کوینها فراهم میشود.
با این حال چرخه فعلی تاکنون فرصت زیادی به معاملهگران آلت کوینها نداده است. بنجامین کاون (Benjamin Cowen)، بنیانگذار پلتفرم Into The Cryptoverse، در این باره میگوید:
میدونم که دامیننس بیت کوین کاهش یافته اما فکر کنم تا اواخر اکتبر دوباره بالاتر بره (مشابه سالهای ۲۰۱۷، ۲۰۱۹، ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴).
با این حال، رکت کپیتال (Rekt Capital)، دیگر تحلیلگر مطرح، نشانههای اولیهای از تغییر روند میبیند. وی در این باره میگوید:
دامیننس بیت کوین فقط ۲.۵٪ افت کرده اما بسیاری از آلت کوینها عملکرد قویای نشون دادن. تصور کنین اگه کاهش دامیننس دو رقمی بشه چه اتفاقی میفته.
متیو هایلند (Matthew Hyland)، تحلیلگر معروف نیز نظر مشابهی دارد و در توییتی در این باره نوشته است:
دامیننس بیت کوین حتی یه عطسه کوچیک هم نکرده اما آلت کوینها دارند میترکونن!
جالب اینجاست که در تایمفریم هفتگی، برخی از آلت کوینهای مهم بازار عملکرد بهتری نسبت به بیت کوین داشتهاند. از جمله اتریوم که طی هفت روز تقریباً ۲۰٪ رشد کرده و دوباره به بالای ۳ هزار دلار برگشته؛ سطحی که از فوریه تا کنون دیده نشده بود.