همه اتریوم را دوست دارند اما این علاقه ممکن است خیلی طولانی نباشد چرا که مشکلات اتریوم باعث مهاجرت کاربران این بلاکچین و حتی توسعهدهندگان به شبکههای دیگر شده است. چند کارشناس حوزه دیفای درباره اینکه چرا افرادی که در حوزه دیفای فعال هستند میخواهند به بلاکچینهای دیگر مهاجرت کنند، صحبت کردهاند.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از کریپتو پوتیتو، اکنون که حوزه امورمالی غیرمتمرکز، بازیها و NFTها محبوبیت بالایی در بین مردم پیدا کردهاند، بحث بر سر اینکه آیا اتریوم میتواند در آینده نیز مانند گذشته رهبری حوزه دیفای را بر عهده داشته باشد، بالا گرفته است. اما با توجه به وضعیت فعلی اتریوم، چشمانداز چندان مثبتی برای این شبکه پیش بینی نمیشود. تاثیر کارمزدهای بسیار بالا، طولانی بودن زمان تایید تراکنشها و آهسته بودن روند به روزرسانیها کاربران خرد، متخصصان فنی و سرمایهگذاران کلان را نگران کرده است.
Three Arrows Capital اتریوم را کنار میگذارد و با آوالانچ کار میکند
دیدگاه کنار گذاشتن اتریوم و کار کردن با شبکههایی مانند آوالانچ کم کم در میان سرمایهگذاران سازمانی در حال گسترش است.
ژو سو (Zhu Su) مدیرعامل و مدیر ارشد اطلاعات شرکت Three Arrows Capital اعلام کرد که آنها اتریوم را رها کردهاند تا بر سرمایهگذاری در بلاکچین رقیب یعنی آوالانچ تمرکز کنند. او حتی در بخش معرفی حساب توییترش، خود را به عنوان یک سرمایهگذار AVAX، رمز ارز، دیفای و NFTها معرفی کرده است.
صحبتهای سو درباره اتریوم چندان خوشایند نبوده است. او در تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۲۱ (۳۰ آبان) در توییتر خود نوشت:
من اتریوم را علیرغم حمایت گذشتهام از این بلاکچین، رها کردهام.
بله اتریوم با وجود اینکه در گذشته از کاربران خود حمایت میکرد، اکنون آنها را رها کرده است.
اینکه فقط بنشینید و نگاه کنید که همه چیز در حال سوختن است و کاربران تازه وارد توانایی پرداخت هزینههای شبکه را ندارند، بسیار ناخوشایند است.
ژو سو توضیح داد که اتریوم اساسا در شرایط فعلی تنها به سرمایهگذاران قدیمی سود میرساند. اما در چارچوب پذیرش جهانی، هزینههای بالای تراکنشها نباید چیزی باشد که همه هر روز با آن درگیر باشند.
ژو سو در بیان انتقادات از اتریوم تنها نبوده است. آنتونو جولیانو، بنیانگذار dYdX (پروتکلی که بر روی اتریوم اجرا میشود) نیز با او موافق بوده است. او نیز در تاریخ ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان) توییت زد:
صحبتهای سو بسیار تندتر از آن چیزی است که من میگویم اما من تا حدودی با او موافقم.
اتریوم در چند سال گذشته کار خاصی انجام نداده است. من نمیتوانم پیشرفت مفیدی را در ۴ سال گذشته معرفی کنم که باعث رشد بزرگ اتریوم شده باشد.
اتریوم وعده داده است که این مشکلات با پیادهسازی اتریوم۲ که با الگوریتم اثبات سهام یا POS فعالیت میکند، حل شوند. این الگوریتم علاوه بر اینکه مقیاسپذیری بالایی دارد باعث میشود که هزینه تراکنشها به میزان قابل توجهی کاهش یابد. البته این راه حل اتریوم برای اجرایی شدن به زمان زیادی نیاز دارد و سرمایهگذاران کلان فقط میتوانند امیدوار باشند که در زمان راهاندازی اتریوم ۲ دیگر خیلی دیر نشده باشد.
عذرخواهی مدیر عامل Three Arrows Capital
ژو سو پس از چند ساعت از انتشار اولین توییت خود، عذرخواهی کرد و اعلام کرد که قصد دارد انتقادات خود را که از روی عصبانیت بوده است تصحیح کند. وی اظهار داشت «ترک کردن» واژه نادرستی بوده است. ژو سو اظهار داشت:
تیمهای خوبی روی راهکارهای لایه دوم اتریوم کار میکنند. من ترجیح میدهم نقشه راه اتریوم ۱ را ببینم و همچنین در بهروزرسانیها صلاح کاربران را به جای منفعت هولدرهای قدیمی در نظر داشته باشم.
نمیدانم راه حل این چیست. اما این را میدانم که میلیونها کاربر جدید نباید از استفاده از سایر اکوسیستمها خجالتزده باشند، حتی توسعهدهندهها نیز نباید از توسعه برنامهها روی آن شبکهها شرمسار باشند.
توسعهدهندگان اتریوم باید بر روی راه حلهای لایه ۱ تمرکز کنند
توسعهدهندگان اتریوم در مواجهه با مشکلاتی از قبیل ارائه یک تجربه کاربری رضایتبخش، شروع به مهاجرت به سمت بلاکچینهای رقیب کردهاند. این بلاکچینها با حساب کردن بر روی مهاجرت کاربران اتریوم قصد دارند دسترسیها و ارزش بازار خود را افزایش دهند.
بلاکچینهایی مانند سولانا، بایننس اسمارت چین و آوالانچ طی سال ۲۰۲۱ شاهد رشد چشمگیری بودند و خود را به عنوان گزینههای کارآمدتری نسبت به اتریوم و ارتقا گواه اثبات سهام آینده آن (POS) معرفی میکنند.
به گفته نیکولاس مرتن (Nicholas Merten)، خالق کانال یوتیوب DataDash، با گذر زمان مزیت اتریوم به عنوان بلاکچینی که همه از آن استفاده میکنند در حال از بین رفتن است. او در پیام توییتری خود نوشت استدلالهایی که به نفع اتریوم هستند احتمالا در طول زمان پایدار نخواهند ماند. او معتقد است که در نهایت راهحلهای لایه۲ غیرعملی هستند و انگیزه پایینی برای پذیرش ایجاد خواهند کرد.
او ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) در توییتر خود نوشت:
راهحلهای لایه ۱ خیلی ارزانتر هستند.
پتانسیل کاهش هزینهها تا زمانی که کاربران بیشتری از راهحلهای لایه۱ به راهحلهای لایه۲ مهاجرت نکنند به طور کامل محقق نخواهد شد.
ما به پشتیبانی بازیگران اصلی در این فضا نیازمندیم تا از هزینه پل زدن (bridging) برای کاربران فعلی و برنامه پاداش دهی برای تامین کنندگان نقدینگی که به لایه۲ مهاجرت میکنند، حمایت کنند.
به طور مثال مرتن ادعا میکند که مردم ترجیح میدهند که برای انجام تراکنشهای خود ۰.۰۱ دلار به سولانا پرداخت کنند تا اینکه ۰.۰۴ دلار به پالیگان که ارزانترین راهحل لایه۲ اتریوم است، بپردازند. از نظر مرتن، توسعهدهندگان باید بر روی راههایی تمرکز کنند که راهکارهای لایه۱ (تراکنشهای درون زنجیرهای) را کارآمدتر و کمهزینهتر کند. هرچه قراردادهای هوشمند سختتر و پیچیدهتر شوند مردم باید هزینههای بالاتری پرداخت کنند.
مرتن معتقد است اتریوم نیازمند بازاریابی بهتر است. علاوه بر پیشرفتهای فنی، اتریوم باید تیمی داشته باشد که بتواند جامعه این رمز ارز را متحد و هیجان زده نگه دارد.
به نظر شما اتریوم در حال از دست دادن کاربران خود است؟ شما چه تجربهای از کار با بلاکچین اتریوم دارید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.