۱۴ روز دیگر تا هاوینگ چهارم بیت کوین باقی مانده است، اتفاقی که با کاهش عرضه این ارز دیجیتال، تاثیر مثبتی روی قیمت میگذارد و اغلب کاتالیزوری صعودی برای قیمت BTC درنظر گرفته میشود. در حالی که هاوینگ در چرخههای قبلی همواره قیمت بیت کوین را به طور قابل توجهی افزایش داده است، این بار، به لطف صندوقهای قابل معامله بورسی (ETF) ممکن است آنقدر که بازار فکر میکند قیمت رشد نکند.
[button color=”red” size=”small” link=”https://mihanblockchain.com/bitcoin-halving/” icon=”” target=”false” center=”false” nofollow=”false” sponsored=”false”]تاریخ هاوینگ بیت کوین ۲۰۲۴[/button]
به گزارش میهن بلاکچین، هاوینگ هر چهار سال یکبار رخ میدهد و طی آن پاداش هر بلاک به نصف کاهش مییابد. این رویداد از لحاظ تاریخی بر قیمت بیت کوین تاثیر مثبتی گذاشته و همواره به رکوردشکنی این رمزارز منجر شده است. در این چرخه اما برای اولین بار در تاریخ، شاهد حضور ETFهای اسپات بیت کوین هستیم و به عقیده بسیاری فشار خرید این صندوقها میتواند قیمت بیت کوین را بیش از پیش افزایش دهد.
برایان دیکسون (Brian Dixon)، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آف چین کپیتال (Off the Chain Capital) در این باره میگوید:
به طور کلی اگر از زمان راهاندازی ETFها به تقاضا نگاهی بیندازیم میبینیم شوک عرضه فوقالعادهای ایجاد شده است. هنگامی که هاوینگ رخ میدهد و عرضه بیش از پیش کاهش مییابد، منطقی است قیمت بیشتر شود.
در حال حاضر، فشار خرید ETFها بیش از ۹۰۰ بیت کوین جدیدی است که روزانه استخراج میشود و بر روی کاغذ، پس از هاوینگ این فشار میتواند قیمت بیت کوین را افزایش دهد. با این حال، در این چرخه ممکن است پس از هاوینگ شاهد رشد چشمگیر بیت کوین نباشیم.
آیا هاوینگ مثل قبل قیمت بیت کوین را افزایش میدهد؟
قیمت بیت کوین از ۱۱ ژانویه (۲۱ دی ۱۴۰۲) که فعالیت ETFها آغاز شد، ۴۶٪ افزایش یافته و تقاضای این صندوقها به رکوردشکنی بیت کوین پیش از هاوینگ منجر شده است. علیرغم این روند صعودی، این بار ممکن است هیجان بیش از حد بازار پیش از هاوینگ از تاثیر این رویداد بر قیمت بکاهد.
دیوید لانت (David Lawant)، مدیر بخش تحقیقات شرکت فلکن ایکس (FalconX) در این رابطه میگوید:
این اولین باری است که بیت کوین قبل از هاوینگ سقف قیمتی خود را میشکند. بنابراین کمی این نگرانی وجود دارد که ETFها تقاضا را کمی زودتر از موعد افزایش دادهاند و احتمالا کمی در سطوح کنونی نوسان خواهیم داشت.
آنتونی اندرسون (Anthony Anderson)، بنیانگذار شرکت پارام لبز (Param Labs) نیز همین باور را دارد. وی میگوید:
ETFهای بیت کوین با خرید گسترده این ارز از ابتدای سال، از تاثیر هاوینگ بر عرضه جلوگیری کردهاند.
جیمز سیفارت (James Seyffart)، تحلیلگر بلومبرگ نیز معتقد است هاوینگ بیت کوین ممکن است به دلیل تقاضای زیاد سرمایهگذاران در شرایط فعلی، حداقل در کوتاهمدت تاثیر زیادی بر جریان ورودی سرمایه به ETFهای بیت کوین و قیمت نگذارد:
چیزی که میدانیم این است که بسیاری از ماینرها از بازارهای OTC برای فروش کوینهای خود استفاده میکنند و صندوقهای ETF نیز از همین بازارها برای خرید استفاده میکنند. بنابراین، روی کاغذ، هاوینگ و نصف شدن پاداش ماینرها میتواند به این معنی باشد که جریان سرمایه ETFها تاثیر بیشتری بر بازار خواهد گذاشت. در واقعیت اما در چند ماه گذشته، فشار خرید ETFها بسیار بیشتر از عرضه استخراج شده بوده است، به همین خاطر، بعید است با هاوینگ شاهد تغییر قابل توجهی در بازار باشیم.
البته این به این معنی نیست که هاوینگ تاثیری بر قیمت بیت کوین و جریان ETFها در درازمدت نخواهد گذاشت. چند ماه گذشته به ما ثابت کرده که موفقیت ETFها و قیمت بیت کوین ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند و بر هم تاثیر میگذارند. علاوه بر این، هاوینگ ممکن است جذابیت بیت کوین را برای سرمایهگذاران سازمانی برجستهتر کند. باب ایاکینو (Bob Iacchino)، یکی از بنیانگذاران شرکت پث تریدینگ پارتنرز (Path Trading Partners) در این باره میگوید:
من فکر میکنم هاوینگ یکی از بهترین اتفاقاتی است که از زمان راهاندازی ETFها برای بیت کوین رخ میدهد. در هفته آن، مکانیسمی برای جلوگیری از تورم وجود دارد. این در حالی است که تورم آمریکا دوباره در حال افزایش است.
به عبارت دیگر، هیجان هاوینگ ممکن است بار دیگر تمام توجهات را به بیت کوین جلب کند و سرمایهگذارانی که به دنبال حفظ ارزش پول خود هستند را به سمت این ارز دیجیتال سوق دهد.
لانت با اشاره به اینکه بسیاری از سرمایهگذاران در حال حاضر به دنبال محافظت از داراییهای خود در برابر تغییرات غیرمنتظره اقتصاد کلان جهان هستند گفت:
هاوینگ در حالی اتفاق میافتد که مردم نگران خطراتی هستند که بیت کوین میتواند از آنها جلوگیری کند. راهاندازی ETFهای اسپات برای دارایی که مکانیسمی برای کاهش عرضه دارد ورودی سرمایه بیشتری را به سمت ETFها جذب میکند.
سیفارت معتقد است کاهش عرضه بیت کوین در نهایت تاثیر دائمی بر ورودی ETFها خواهد گذاشت چراکه هاوینگ عرضه را به صورت همیشگی کاهش میدهد:
اگرچه فشار خرید ETFها در سهماهه اول بیشتر از تاثیر هاوینگ بوده، کاهش عرضه بیت کوین دائمی است و تا ابد ادامه خواهد داشت.
به عقیده اندرسون، سرمایهگذاران در هر صورت باید انتظار داشته باشند پس از هاوینگ، حداقل در کوتاهمدت نوسانات به بازار برگردد. با این حال، در درازمدت، هاوینگ احتمالا تاثیری مشابه با چرخههای قبلی خواهد داشت.