مایکل سیلر (Michael Saylor)، رئیس اجرایی شرکت استراتژی (Strategy)، یکی از بزرگترین شرکتهای هولدر بیت کوین، گفت که ارائه اثبات ذخایر (Proof of Reserves) بهصورت آنچین، ایده بدی است و میتواند خطرات امنیتی بهدنبال داشته باشد.
به گزارش میهن بلاکچین، سیلر در تاریخ ۲۶ می (۵ خرداد) در حاشیه رویدادی در کنفرانس بیت کوین ۲۰۲۵ در لاسوگاس، درباره استفاده نهادها از این روش شفافسازی صحبت کرد.
شیوه اثبات ذخایر امن نیست؟
سیلر گفت:
روش فعلی و متداولی که برای انتشار اثبات ذخایر استفاده میشود، ناامن است. این کار امنیت شرکت صادرکننده، متولیان نگهداری دارایی، صرافیها و سرمایهگذاران را کاهش میدهد؛ بنابراین، این ایده خوبی نیست.
وقتی میچل اسکیو (Mitchell Askew) – تحلیلگر ارشد شرکت بلاکویر سلوشنز (Blockware Solutions) – از سیلر پرسید که آیا شرکت استراتژی اثبات ذخایر را منتشر خواهد کرد یا خیر، سیلر پاسخی نداد.
اثبات ذخایر شیوهای است که شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال – بهویژه صرافیها – برای اثبات میزان داراییهای تحت اختیارشان استفاده میکنند. هدف این است که مشخص شود آن شرکت واقعاً بهاندازه سپردههای مشتریانش دارایی دارد. همچنین، این ابزار برای شرکتهایی مانند صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله (ETF) هم کاربرد دارد تا نشان دهند بهاندازه تعهداتشان رمزارز نگه میدارند.
سیلر تاکید کرد که صنعت ارزهای دیجیتال از تجربه ورشکستگی صرافیهایی مثل FTX و مونت گاکس (Mt. Gox) درس گرفته است. اما بهنظر او، استفاده از اثبات ذخایر راهحل درستی برای نهادهای سازمانی نیست. او گفت:
هیچ تحلیلگر امنیتی در سطح سازمانی فکر نمیکند که انتشار عمومی آدرس تمام کیف پولها کار درستی باشد. چون این کار باعث میشود بتوان بهراحتی تراکنشها را ردیابی کرد.
بروید سراغ هوش مصنوعی، آن را در حالت «تفکر عمیق (Deep think)» قرار دهید و بپرسید «چه مشکلات امنیتی در انتشار آدرسهای کیف پول وجود دارد؟» و «این کار در طولانیمدت چگونه امنیت شرکت شما را تضعیف میکند؟»، آن وقت هوش مصنوعی برای شما ۵۰ صفحه از مشکلات امنیتی مینویسد.
بعد از سقوط صرافی FTX در نوامبر ۲۰۲۲، بسیاری از صرافیهای کریپتویی، متولیان داراییهای دیجیتال و شرکتهای صادرکننده ETF تصمیم گرفتند اثبات ذخایر خود را منتشر کنند. هدف آنها این بود که شفافیت بیشتری ایجاد کنند که به کاربران اطمینان دهند دارایی کافی برای پوشش سپردهها دارند.
از جمله شرکتهایی که به این روند پیوستند میتوان به صرافیهای بایننس، کراکن (Kraken)، اوکیاکس (OKX) و همچنین شرکت مدیریت دارایی بیتوایز (Bitwise) اشاره کرد.
با این حال، سیلر هشدار داد که اثبات ذخایر تنها یک سمت ماجرا را نشان میدهد”.” یعنی اینکه شرکت چه چیزی در اختیار دارد، اما میزان بدهیها و تعهداتش مشخص نیست.
طبق دادههای وبسایت بیت کوین ترژریز (BitcoinTreasuries.net)، شرکت استراتژی با نگهداری ۵۷۶,۲۳۰ BTC به ارزش حدود ۶۲.۶ میلیارد دلار، بزرگترین شرکت دارنده بیت کوین در سطح جهان است. شرکت استخراج بیت کوین MARA Holdings با ۴۸,۱۳۷ بیت کوین در جایگاه دوم قرار دارد.
در حال حاضر، بیش از ۱۱۰ شرکت عمومی در جهان بیت کوین خریدهاند و آن را نگهداری میکنند.