در دهه گذشته بلاک چین، بیت کوین (Bitcoin) و سایر رمز ارزها خیلی چیزها را متحول کردند؛ مثل بانکداری، صندوقهای پوشش ریسک، اجرای قوانین، مراقبتهای پزشکی و املاک و مستغلات. همچنین رمز ارزها نیز در حال ایجاد انقلابی در صنایع گوناگون هستند.
با وجود شور و هیجانی که برای ظرفیت رمز ارزها و تکنولوژی بلاک چین در ایجاد تغییرات اساسی در دنیا وجود دارد، بسیاری از ثروتمندترین افراد، نظرات مختلفی درباره این موضوعات دارند؛ برای مثال، برخی از میلیاردرها مثل وارن بافت، نظر منفی درباره بیت کوین دارند و برخی دیگر مثل تیم دراپر، طرفدار سرسخت آن هستند.
در اینجا لیستی از ثروتمندترین افراد را به همراه نظرات آنها درباره بیت کوین ، رمز ارزها و تکنولوژی بلاک چین را تهیه کردهایم:
۱. جف بزوس (Jeff Bezos) و بیت کوین
جف بزوس با دارایی ۱۷۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰، پولدارترین مرد دنیاست. شایعات زیادی درباره سرمایه گذاری بنیانگذار آمازون در بیت کوین وجود دارد. همچنین چانگ پنگ ژائو، بنیانگذار Binance، نیز گفته که انتظار دارد غول خرده فروشی آنلاین بزوس، سازمان دهنده رشد صعودی بعدی بیت کوین باشد.
به هر حال، هیچ کدام از این شایعات تایید نشدهاند و بزوس نیز گفته که هیچ برنامهای برای قبول کردن بیت کوین یا رمز ارزهای دیگر به عنوان روش پرداخت برای آمازون ندارد.
تنها توسعه بلاک چینی جف بزوس، “ابر آمازون (Amazon’s Cloud)” در سال ۲۰۱۸ بود که با همکاری استارتاپ بلاک چینی Kaleido انجام شد.
۲. بیل گیتس (Bill Gates)
بیل گیتس با دارایی ۱۱۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰، دومین مرد ثروتمند دنیاست. گیتس در سال ۲۰۱۴ اشتیاق خود برای بیت کوین را اعلام کرد. او در مصاحبهای با بلومبرگ در همان سال، گفت بیت کوین بهتر از هر ارز دیگری است؛ اما بعدها اعلام کرد که ناشناس بودن رمز ارزها برای انجام پرداختها خیلی جالب نیستند.
همچنین بیل گیتس در سال ۲۰۱۸ و در مصاحبهای با CNBC گفت: بیت کوین و ICOها کاملا قمار هستند.
اما به هر حال، با تمام انتقادهایی که گیتس به رمز ارزها وارد میکند، درباره ماهیت بلاک چین که تکنولوژی زیرساخت بیشتر رمز ارزهاست، نظر متفاوتی دارد.
سرمایه گذاری بیل گیتس در بلاک چین و فینتک
مایکروسافت یک توکن بر پایه بلاک چین و خدمات مدیریت اطلاعات را در اواخر سال ۲۰۱۹ معرفی کرد. اینها ابزاری برای استفاده کاربران از خدمات شرکت Azure مایکروسافت هستند.
گیتس همچنین ۱.۴ میلیون دلار به شرکتهای فینتکی Crest که در آفریقا و آسیا فعالیت می کنند، وام داده است تا کمک کند این شرکتهای فینتکی به محبوبیت برسند.
۳. وارن بافت (Warren Buffet)
وارن بافت مدت زیادی است که منتقد سفت و سخت بیت کوین و رمز ارزهاست. او در سال ۲۰۱۸ و در جلسه سالیانه سهامداران شرکت خود یعنی Berkshire Hathaway، اعلام کرد که بیت کوین یک “سراب” است و یک ارز نیست!
اما در یک مصاحبه که با جاستین سان بنیانگذار ترون انجام شد، سان گفت که بافت با تکنولوژیهای جدید موافق است. این مصاحبه، یک ماه بعد از مراسم خیریهای بود که وارن بافت و جاستین سان در آن حضور داشتند و سان تلاش میکرد تا پتانسیلهای رمز ارزها را به بافت توضیح دهد. حتی بافت ترغیب شد که مقداری ترون (TRX) را از سان بپذیرد؛ اما در نهایت، موضع خود را حفظ کرد و گفت که رمز ارزها هیچ ارزشی ندارند و او هیچ رمز ارزی ندارد و نخواهد داشت!
بافت میگوید:
من هیچ رمز ارزی ندارم و نخواهم داشت! شما هیچ کاری با رمز ارز نمیتوانید بکنید، به جز این که آن را به یک نفر دیگر بفروشید!
سان در این مصاحبه، همچنین گفت که بافت رمز ارز “دارد”، اما هرگز در آن سرمایه گذاری نمیکند. سان اعلام کرد از زمانی که بافت مقداری بیت کوین و ترون از او دریافت کرده، ارزش آنها ۲۰٪ افزایش یافته است!
۴. برنارد آرنو (Bernard Arnault)
برنارد آرنو از سال ۱۹۸۵ به این طرف، که برند کریستین دیور را خرید، به یکی از ثروتمندترین افراد دنیا تبدیل شد. امپراتوری آرنو شامل بیش از ۷۰ برند شامل برندهای لوکس Sephora و لویی ویتان است. از همان موقع، برندهای او مدام رشد کردهاند.
اگرچه هیچ نظر رسمی از آرنو درباره بیت کوین یا تکنولوژی بلاک چین ثبت نشده، اما گزارشات حاکی از آن هستند که این میلیاردر در سال ۲۰۱۹، با همکاری شرکتهای Azure مایکروسافت و Consensys به دنبال توسعه یک پلتفرم بلاک چینی است تا بتواند محصولات تولید شده LVMH را دنبال کند.
یکی دیگر از گزارشات مرتبط با همین موضوع، اظهار کرد که برنارد آرنو از شراکت در راه اندازی یک شرکت ترید رمز ارز بلژیکی به نام Abesix Belgique امتناع کرده است.
ثروتمندترین مرد فرانسه، تایید کرده که LVMH اکنون به صورت فعالانه از بلاک چین برای تعدادی از برندهای لوکس خود استفاده میکند؛ آرنو به همین دلیل در آخرین مراسم اهدای جوایز نوآوری پاریس، موفق به دریافت این جایزه شد.
آرنو قبل از شروع مراسم، به تعدادی از خبرنگاران گفت:
اکنون بلاک چین در مرحله مقدماتی قرار دارد. جذابیت این تکنولوژی برای من این است که میتوانم تمام مسیرهای عرضه برندهای مختلف را پیگیری و دنبال کنم. اما بسیاری از قابلیتهای آن در حال آزمون و خطا هستند.
برخی از ۷۰ برندی که توسط شرکت LVMH مدیریت میشوند، مثل لویی ویتان و ادوکلنهای کریستین دیور، اکنون به تکنولوژی دفاتر کل توزیع شده شرکتهای مایکروسافت و Consensys پیوستهاند.
۵. لری الیسون (Larry Ellison)
دارایی لری الیسون، بنیانگذار اوراکل، بیش از ۷۲ میلیارد دلار است. او یکی از معدود میلیاردرهایی است که درباره بیت کوین صحبت کرده و نظرات مثبتی درباره تکنولوژی بلاک چین دارد.
در مقالهای در سال ۲۰۱۷ که توسط Business Insider منتشر شد، الیسون گفته بود که بلاک چینها بیشتر با بیت کوین و رمز ارزها شناخته میشوند؛ اما شرکتهای غیرمالی که از تکنولوژی بلاک چین استفاده میکنند نیز روز به روز در حال افزایش هستند، مانند شرکتهای قانون گذاری، املاک و مستغلات و حمل و نقل.
اوراکل برنامههای ابری بلاک چینی راه اندازی میکند
اوراکل برنامههای “نرم افزار به عنوان خدمات (SaaS)” را به منظور بهبود ردیابی و شفافیت در سراسر زنجیره تامین، راه اندازی میکند.
برنامههای بلاک چینی اوراکل بر اساس سرویس ابری بلاک چینی اوراکل ساخته شدهاند و به مدیریت ابری زنجیره تامین اوراکل (SCM)، سرویس ابری ERP و دیگر سرویسها به عنوان بخشی از برنامههای ابری اوراکل، متصل شدهاند.
این برنامههای جدید به این منظور طراحی شدهاند تا به مشتریان کمک کنند که زنجیره تامین محصولات خود را از طریق تکنولوژی دفتر کل توزیع شده اوراکل ردیابی و دنبال کنند.
۶. مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg)
پس از شکست پروژه استیبل کوین فیسبوک به نام لیبرا، بسیاری از مردم درباره این موضوع بحث میکردند که اگر تمام کاربران از این رمز ارز استفاده کنند، ارزهای فیات به خطر میافتند.
از سال ۲۰۱۸، زاکربرگ موضع مثبتی نسبت به تکنولوژی بلاک چین اتخاذ کرده است. او میگوید:
تکنولوژی زیرساخت بیت کوین، می تواند باعث پیشرفت فیسبوک در آینده شود. مشکلی که در بحث اینترنت وجود دارد، این است که بیش از حد متمرکز است. راه حل این مشکل، غیرمتمرکز شدن است که باعث میشود مردم قدرت بیشتری داشته باشند و این، یکی از اهداف فیسبوک است.
زاکربرگ به این نیز اشاره کرد که قصد دارد عمیقا دیدگاههای مثبت و منفی درباره تکنولوژیهای مختلف را بشنود و بهترین آنها را پیاده سازی کند. او گفت که فیسبوک قصد دارد تکنولوژی بلاک چین را توسعه دهد، اما اهداف آن هنوز شفاف نیست.
۷. مایکل بلومبرگ (Michael Bloomberg)
مایکل بلومبرگ به عنوان یکی از ۱۰ میلیاردرهای برتر دنیا شناخته میشود و همچنین، یکی از نامزدهای انتخاباتی آمریکا در سال ۲۰۲۰ است.
بر خلاف سیاستمداران برجستهای مثل ترامپ (که سال قبل نظراتی منفی درباره بیت کوین و لیبرا اعلام کرد)، بلومبرگ درباره تکنولوژی بلاک چین و رمز ارزها عقیده مثبتی دارد.
بلومبرگ میگوید:
رمز ارزها به یک طبقه از دارایی تبدیل شدهاند که ارزش آنها صدها میلیارد دلار است؛ اما قانون گذاریهای منسجم و کاملی برای آنها انجام نشده است.
او همچنین افزود: با وجود تمام پتانسیلهای بلاک چین، در بیت کوین و ICOها هنوز هم تقلب و اعمال مجرمانه وجود دارد.
بلومبرگ که قبلا شهردار نیویورک بود، اعلام کرد که رمز ارزها یک طبقه از دارایی هستند و کمپین انتخاباتی او درباره حفاظت مردم از تقلب در رمز ارزها صحبت میکند.
بیشتر نظرات بلومبرگ درباره قانون گذاری رمز ارزهاست. او در تعجب است که چگونه ارزش یک رمز ارز میتواند در این مدت زمان کوتاه به صدها میلیارد دلار برسد، اما هنوز قانون گذاری خاصی برای آن صورت نگیرد!
۸. جک ما (Jack Ma)
جک ما بنیانگذار و مدیر عامل گروه علی بابا است. او با ثروتی بالغ بر ۴۸ میلیارد دلار، یکی از ثروتمندترین مردان دنیاست.
توجه جک ما بیشتر بر روی سیستم پرداخت بدون پول نقد است. او درباره بیت کوین و رمز ارزها تردید دارد و ادعا میکند که با پیاده سازی رمز ارزها، قوانین بین المللی ترید و امور مالی کاملا تغییر میکنند و دنیا هنوز برای چنین تغییراتی آمادگی لازم را ندارد.
اما با این حال، جک ما اعتقاد دارد که در پشت بیت کوین یک تکنولوژی بسیار قدرتمند وجود دارد. او درباره بلاک چین بسیار خوشبین است، اما نسبت به رمز ارزها نظرات منفی دارد.
او اعتقاد دارد که تکنولوژی بلاک چین پتانسیل بسیار زیادی برای آینده دارد و چیزی بیشتر از زیرساخت رمز ارزهاست؛ بلاک چین میتواند راه حل مناسبی برای امنیت اطلاعات و حریم خصوصی باشد.
جک ما میگوید:
عصر اطلاعات فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان است تا صنایع خود را متحول کنند. اما بلاک چین و اینترنت اشیا تا زمانی که نتوانند این صنایع را متحول کنند، بلا استفاده خواهند بود.
۹. ایلان ماسک (Elon Musk)
به تازگی ایلان ماسک به دلیل توییتهای بامزه و مرموز خود درباره بیت کوین، بسیار مورد توجه عموم قرار گرفته است. با این حال، مدیرعامل و بنیانگذار تسلا عقیده دارد که بیت کوین یک موضوع خارج از بحث است. او پس از دیدن ارزش بیت کوین، گفت که بیشتر کاربردهای بیت کوین برای تراکنشهای غیر قانونی است. اما ماسک بعدها گفت: “رمز ارزها جایگزین مناسبی برای پول نقد هستند.”
اما در کل، ایلان ماسک کاملا رمز ارزها را تایید نمیکند؛ اما معتقد است که یک تغییر عظیم برای صنعت بانکداری در راه است و آنها باید مراقب باشند.
در کنفرانس SXSW که در آستین تگزاس برگزار شد، یک عکاس از ایلان ماسک در حالی که کتابی درباره رمز ارزها را در دست داشت، عکس گرفت. عنوان این کتاب “توضیحاتی ساده درباره رمز ارزها” نوشته Julian Hosp است. این کتاب مبانی اولیه رمز ارزها را توضیح میدهد؛ بلاک چین، بیت کوین ، غیرمتمرکزسازی و عرضه اولیه کوینها. این قضیه باعث شد که حدس و گمانهای زیادی درباره این که ماسک در مورد رمز ارزها و بلاک چین چه فکری میکند، به وجود بیاید.
۱۰. تیم دراپر (Tim Draper)
در سپتامبر ۲۰۱۹ تیم دراپر که یک سرمایه گذار ریسک پذیر است، پیش بینی کرد که قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۲ به ۲۵۰ هزار دلار میرسد و تازه این یک پیش بینی محتاطانه است!
دراپر از سال ۲۰۱۴، مدعی بوده که روند بیت کوین صعودی خواهد بود. او در ژوئن همان سال، ۳۰۰۰۰ بیت کوین فروشگاه Silk Road در دارک وب، که توسط دولت آمریکا ضبط شده و به مزایده گذاشته شده بودند را خرید. کل بیت کوین های دراپر، اکنون حدود ۳۰ میلیون دلار ارزش دارند.
همین اواخر، دراپر با CNBC مصاحبه کرد و اعلام کرد که ثروت خود را از بازار سهام خارج کرده تا بتواند بیت کوین های بیشتری بخرد؛ او یکی از طرفداران پر و پا قرص رمز ارزهاست.
سرمایه گذاری ۱ میلیون دلاری تیم دراپر در پروژه بلاک چین آراگون
دراپر ۱ میلیون دلار توکن ANT شبکه آراگون را خریداری کرده است. دیگر سرمایه گذاران و حامیان این پروژه، شرکتهای نیویورکی PlaceHolder و CoinFund، و همچنین شرکت BootVC واقع در سیلیکون ولی هستند.
آراگون توسط دو کارآفرین به نامهای Louis Cuende و Jorge Izquierdo بنیانگذاری شده و هدف این پروژه، ایجاد اولین “دادگاه دیجیتالی” است.
۱۱. دوقلوهای وینکلواس (Winklevoss Twins)
پس از صعود قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۷، تایلر و کامرون وینکلواس تبدیل به اولین میلیاردرهای بیت کوین شدند.
نیویورک تایمز اعلام کرده که کامرون و تایلر بخشی از کوینهایشان را فروختهاند تا بتوانند صرافی جمینای (Gemini) را راه اندازی کنند. این دو برادر به همراه دیگر بنیانگذاران صرافی جمینای، حدود ۱ درصد از کل بیت کوین های موجود در بازار را در اختیار دارند.
با وجود اختلافات شدید بین برادران وینکلواس و مارک زاکربرگ، تایلر و کامرون در مصاحبهای گفتند که اعتقاد دارند لیبرا برای فضای کریپتو خبرهای خوبی خواهد داشت. به علاوه، بنا به گزارش CNBC، در سال ۲۰۱۹ برادران وینکلواس، قبل از معرفی استیبل کوین لیبرا، با مارک زاکربرگ به بحث و گفتگو نشستند.
در آوریل ۲۰۱۴ دوقلوهای وینکلواس جمعا ۱۱ میلیون دلار بیت کوین داشتند، که قیمت هر بیت کوین در آن زمان ۱۲۰ دلار بود. این رقم در سال ۲۰۱۷ و در زمانی که قیمت هر بیت کوین به ۱۱۷۰۰ دلار رسید، به بیش از ۱ میلیارد دلار تبدیل شد. در همان زمان، نیویورک تایمز گزارش کرد که ارزش بیت کوین های برادران وینکلواس حدود ۱.۳ میلیارد دلار است. آنها ۳۵۰ میلیون دلار نیز در رمز ارزهای دیگری مثل اتریوم سرمایه گذاری کردهاند.
۱۲. بیل هریس (Bill Harris)
بیل هریس، بنیانگذار و مدیر عامل سابق پی پل (Paypal)، به عنوان یکی از منتقدان تند و تیز بیت کوین شناخته میشود. طبق مقالهای که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، بیل هریس بیت کوین را کلاهبرداری خوانده و گفته:
این یک سیستم پامپ و دامپی بسیار عظیم است؛ در حدی بزرگ، که هیچ کس در دنیا نظیر آن را ندیده است!
هریس طی یک مصاحبه با CNBC، توضیح داد که موضع او این است که فضای بیت کوین و دیگر رمز ارزها هیچ ارزش و کارایی ندارد. همچنین گفت تکنولوژی بلاک چین اپلیکیشنهای افتضاحی دارد!
جمع بندی
مطالعات و تحقیقات بسیار زیادی در زمینه بلاک چین و رمز ارزها صورت گرفته است.
با افزایش سرمایه گذاریها و پیاده سازیها در این تکنولوژی توسط حکومتها، میتوانیم انتظار داشته باشیم که میلیاردرها و سرمایه گذاران زیادی وارد فضای این تکنولوژی شوند و آن را رشد دهند، تا بتوانیم در آینده از پتانسیلهای فوق العاده آن بیشتر استفاده کنیم.