مقالات عمومی

نظر طرفداران ایرانی بیت کوین در مورد هاوینگ آن چیست؟

کمتر از یک ساعت به سومین هاوینگ بیت کوین زمان باقی مانده و تنها ۷ بلاک تا استخراج بلاک های پایانی و رخداد هاوینگ باقی مانده است. هاوینگ در واقع نصف شدن پاداش استخراج می باشد و برای بیت کوین این رویداد هر چهار سال یکبار رخ می دهد. از آنجایی که بیت کوین برترین ارز دیجیتال در این حوزه است و اتفاقات حول و حوش آن بر روی بازار ارزهای دیجیتال بسیار تاثیرگذار است، این اتفاق نیز یکی از تاثیرگذارترین روادید در حوزه رمز ارزهاست. به همین دلیل در این لحظات پایانی ما تلاش کردیم که از افراد فعال در این حوزه که در کشور عزیزمان فعالیت می کنند در مورد این رویداد مهم و تاریخی سوالاتی را بپرسیم و نظرات آنها را جویا شویم.

سوالاتی که مطرح کردیم موارد زیر هستند:

1- نظر شما در مورد هاوینگ بیت کوین چیست؟

2- آیا این اتفاق برای کنترل تورم مناسب است ؟

3- آیا این اتفاق باعث ارزشمند شدن بیت کوین می شود؟

4- به نظر شما بعد از هاوینگ شاهد رشد قیمت بیت کوین خواهیم بود؟

5- نظر شما در مورد فعالیت ماینرها با توجه به نصف شدن پاداش چیست؟ آیا ممکن است ماینرها شبکه بیت کوین را ترک کنند؟

6- نظر شما در مورد ماینرهایی که در ایران فعالیت میکنن چیست؟ آیا با نصف شدن پاداش به فعالیت خودشان ادامه خواهند داد ؟

حال به پاسخ هر یک از افراد فعال در این حوزه می پردازیم:

رضا قربانی، هیئت مدیره موسسه شبکه عصر تراکنش (راه پرداخت)

رضا قربانی

این چهارمین هاوینگ (هالوینگ) بیت‌کوین است. به نظرم هیچ کدام از هاوینگ‌های قبلی در ۱۲ سال گذشته این چنین زیر ذره‌بین رسانه‌ها نرفته بود و شاید این توجه بیش‌تر از گذشته نسبت به موضوع هاوینگ باعث شود شرایط هیجانی پیش‌بینی نشده‌ای رخ دهد؛ مثلا شاهد استقبال‌های غیرعادی یا حتی وحشت بی‌مورد نسبت به آینده بیت‌کوین باشیم. منتها هاوینگ یا نصف شدن پاداش ماینرها، فرایندی است که تاکنون ۳ بار دیگر نیز رخ داده و معمولا به نقاط عطف تبدیل شده است. احتمالا این هاوینگ هم یک نقطه عطف باشد ولی درباره این که چه چیزی تحت تاثیر قرار می‌گیرد نمی‌توانم اظهارنظر کنم.

شخصا انتظار تاب‌آوری بیشتری از بیت‌کوین داشتم. اگر از منظر بازارهای مالی به  بیت‌کوین نگاه کنیم عملکرد چندان بدی هم نداشته است ولی انتظار داشتم با سقوط بازارهای بورس در پی نااطمینانی به آینده جهان همان‌گونه که طلا به شدت دچار افزایش قیمت به دلیل افزایش تقاضا شد این موضوع برای بیت‌کوین هم رخ می‌داد. ویروس کرونا بر جهان جدید ما به شدت تاثیر گذاشته و قطعا بیت‌کوین هم تحت تاثیر قرار گرفته است. با این حال تا امروز شبکه بیت‌کوین چالش‌های زیادی را پشت سر گذاشته؛ از ماجراهای مرتبط با سیلک‌رود گرفته تا مت‌گاکس. احتمالا در صورت عبور جهان از این گردنه بیت‌کوین هم خودش را نجات می‌دهد.

پیش از این فکر می‌کردم توکن‌ها و کریپتوکارنسی‌ها ابزارهای مناسبی برای دوری از تورمی هستند که دولت‌ها با چاپ بی‌رویه پول به مردم تحمیل می‌کنند. اکنون هم بر همین نظر هستم، منتها تصور می‌کنم اکوسیستم اقتصاد توکن و اقتصاد کریپتو برای این که بتواند تاثیر جدی‌تری بر اقتصاد بگذارند باید از پوسته‌ای که در آن گرفتار شده‌اند بیرون بیایند. توکن‌ها ابزارهای مناسبی حتی برای سرمایه‌گذاری هستند و ما نیاز به مدل‌های کسب‌وکار جدید و نوآورانه داریم. متاسفانه حجم اسکم‌ها و تقلب‌هایی که به بهانه بیت‌کوین در حال شکل گرفتن است ما را از رسیدن به این هدف دور می‌کند. وظیفه جامعه فعالان کریپتو است که زمینه رشد طرح‌های درست را فراهم کنند وگرنه در آینده نزدیک در چاهی که متقلب‌ها می‌کنند می‌افتیم.

درباره افزایش قیمت نمی‌توانم اظهارنظر کنم؛ منتها تصورم این است که در بلند مدت قیمت بیت‌کوین افزایش می‌یابد. دلیل این اعتقادم هم این است که به مرور ارزش بیت‌کوین را تعداد بیشتری از مردم درک می‌کنند و در نتیجه قیمت آن در بلند مدت افزایش می‌یابد. درباره فعالیت ماینرها هم نمی‌توانم درباره افزایش یا کاهش نظری دهم ولی تصور می‌کنم به مرور مدل‌های جدیدی برای فعالیت خلق می‌شود و موضوع کارمزد در نقل و انتقال بیت‌کوین به عنوان مدل جدی کسب‌ درآمد مورد توجه قرار می‌گیرد.

شرایط ایران خاص است. فعالیت اقتصادی تقریبا در تمام بخش‌ها دچار سکته شده است و به دلیل چالش‌هایی که گمرک، بیمه و مالیات برای کسب‌وکارها ایجاد کرده‌اند حتی کسب‌وکارهای صادرات‌محور هم دچار مشکلات پایان‌ناپذیر هستند. ماینینگ با همه محدودیت‌هایی که سازمان‌هایی مانند توانیر و وزارت صنعت و وزارت نیرو بر سر راه آن ایجاد کردند فعالیتی اقتصادی و مقرون به صرفه است. ماینینگ در ایران را نباید با ماینینگ در بقیه نقاط جهان مقایسه کرد. ماینینگ را باید با بقیه صنایع در ایران مقایسه کرد و به نظرم از این منظر فرصت‌های فعالیت در این صنعت زیاد است. تصور نمی‌کنم هاوینگ تاثیر خاصی بر فعالیت ماینرها در ایران بگذارد.

ضیا صدر، بیت کوینر

ضیا صدر

هاوینگ در واقع یک بخش ساده ای در کد بیت کوین است. ما وقتی در موردش از لحاظ فنی نگاه کنیم اینجوری میبینیمش و واقعا هم از لحاظ فنی فراتر از این هم نیست. اما وقتی در مورد این فکر می‌کنیم که چه هدفی و نقشی از وجود داشتنش داره، متوجه میشیم که در واقع خیلی تبعات و تاثیر مهمی داره. هاوینگ یکی از اون چیزاییه که بیت کوین رو برای ما ارزشمند میکنه، در واقع اینکه نرخ تولید بیت کوین محدود هستش به ۲۱ میلیون کوین و عرضه اون همینطور کمتر و کمتر میشه، سختی تولیدش بیشتر میشه و تشبیهش به طلایی که استفاده می‌کنیم در مورد بیت کوین، به خاطر هاوینگه که این موارد در واقع وجود داره. اتفاقا این به سوال ۲ که آیا برای کنترل تورم مناسب است یا نه هم اشاره می‌کنه و این جواب منه و به نظر میرسه که بله رویکرد ساده و هوشمندانه ای هست.

اما در مورد تاثیر ویروس کرونا، من واقعا صلاحیت اینکه درباره بازارهای مالی نظر بدم رو ندارم و سوادش رو ندارم. چیزی که ما دیدیم تا به امروز اینه که خب کرونا بر همه جنبه های اقتصادی و قدرت خرید همه تاثیر گذاشته. حالا اینکه این بخواهد توی بیت کوین به چه شکل تعبیر بشه به نظرم باید بهش زمان بدیم ببینیم در آینده چجور میشه. الان رویدادهایی مثل هاوینگ و کرونا همزمان شدن تا حدودی و این نمیشه فهمید کدوم دلیله. ممکنه قیمت بیت کوین بره بالا یا بیاد پایین. هر کدوم می‌تونه باشه. شاید اصلا دلیل به جز اینهاست. اینکه بعد از هاوینگ قیمت بیت کوین به کجا می‌ره و در واقع ماینرها به کجا میره به نظر من اینه که احتمالا در ابتدا مقداری هش ریت شبکه بیاد پایین. بالاخره خیلی از ماینرها براشون به صرفه نباشه که ماین کنن در ابتدا، ولی بعد از مدتی احتمالا رشد هش ریت ادامه پیدا کنه چرا که در واقع دستگاه ها بالاخره از لحاظ عددی، هش ریت همه دستگاه های ماینینگ بهینه تر شدن و با مثلا تو سال ۲۰۱۷ مردم با ۲ الی ۳ هزار دلار پول، یک دستگاه ۱۴ تراهشی میخریدن. توی سال ۲۰۲۰ که الان هستیم مردم با ۱۰۰۰ دلار دستگاه ۶۰ تراهشی میخرن. خب این تراهش ها اگر یه مقدار دیگه هم رشد کنه از لحاظ بهینه بودن قیمت خود دستگاه و مصرف برقش، احتمالا از این لحاظ رشد هش ریت داشته باشیم.

امید علوی، کارشناس ماینینگ

امید علوی

‏شاید این هالوینگ عجیب ترین و سخت ترین هالوینگ بیتکوین باشد. بازار های جهانی شدیدا دچار تلاتم شده اند.

همه گیری بیماری cov-19 باعث رکود در اقتصادها و صنایع شده است و تمام این مشکلات و متغیر ها باعث میشه تا پیشبینی روند قیمت و به تبع رشد درآمد ماینر ها غیرقابل پیشبینی شود. اما به نظر من دوران پساکرونا دوران بلاکچین و مخصوصا بیتکوین خواهد بود. تاثیرات این بیماری بر سیستم های بانکی و پولی و مختل شدن جابجایی پول باعث استفاده بیشتر صراف ها و مردم از کریپتوها شد.

افت قیمت سهام و ارزهای جهانی در آینده اشتیاق مردم را برای نگهداشتن کریپتو ها و استفاده از آنها بالا میبرد. اما من همیشه معتقدم پیش بینی قیمت بیتکوین کار بسیار دشواری است زیرا در این روز ها پیش بینی تقریبا غیرممکن شده است. همچنین هالوینگ امسال مصادف شده با فصل بارش های تابستانی چین که معمولا با کاهش قیمت برق ماینرهای چینی دستگاه های بیشتری را به شبکه متصل میکنند.

با نصف شدن ریوارد شبکه ورودی به مارکت هم کاهش پیدا میکند و امیدوارم روند صعودی استفاده از بیتکوین باعث بالا رفتن قیمت آن شود تا جایگزینی دستگاه ها هش ریت بالا تر معقول تر صورت گیرد وگرنه شاهد رکود ۶ تا ۱۲ ماهه در بازار استخراج خواهیم بود.

جذابیت این نکته برای خوانندگان این مطلب خالی از لطف نیست که در ماه های اخیر من شاهد رشد شدید خرید کارت های گرافیک در بازار ایران بوده ام که این نوید از احتمال شروع فصل آلتکوین ها میدهد.

حجت عباسی، هم بنیانگذار و مدیرعامل اینتلاویژن

حجت عباسی

در مورد سوال اول اینکه نظر من در مورد هاوینگ ۲۰۲۰ چیه, چیز خاصی نمیشه درمورد هاوینگ گفت مگر اینکه این هاوینگ نسبت به دو اتفاق مشابهش یه تفاوتی داره اونم اینکه خیلی توسط مردم داره پیگیری میشه، یعنی خودم موقعی که با بیت کوین آشنا شدم هاوینگ ۵۰ به ۲۵ رو ندیدم و در جریان نبودم اما هاوینگ دوم رو من اون موقع وارد شده بودم تو این حوزه، اصلا اون موقع هیچکس نمیدونست بیت کوین چی هست که بخواهد در مورد هاوینگش صحبت کنه ولی الان خیلی بحث رایجی شده، خیلی در موردش صحبت میکنن. الان خودتون نگاه کنید نسبت به سال های گذشته خیلی ها دارن همایش برگزار میکنن، آنلاین صحبت میکنن و سخنرانی های مختلفی در این زمینه میکنن و میگم وجه تمایزش نسبت به قبلی ها اینه که خیلی داره در موردش صحبت میشه و توجه خیلی ها رو به خودش جلب میکنه.

در مورد سوال دوم که آیا ویروس کرونا تاثیری روی این اتفاق گذاشته یا نه، فکر میکنم منظورتون روی قیمت باشه چون بحث هاوینگ متاثر از هیچ عامل خارجی به جز خود شبکه بیت کوین نیست و تو ضرباهنگ های ۲۱۰,۰۰۰ بلاکی این اتفاق رخ میده. در نتیجه بحث کرونا یا هر بحث دیگه ای مثل زلزله تاثیری روی این اتفاق نمیتونه بذاره اما ممکنه یه تاثیری از نظر قیمتی گذاشته باشه که من باز هم بعید می‌دونم که ویروس کرونا تونسته باشه از نظر قیمتی تاثیر زیادی روی بیت کوین گذاشته باشه چون تعداد افراد و کاربرهای این شبکه نسبت به جمعیت بسیار کمه. یعنی فکر میکنم اگر آمارم به روز و دقیق باشه تعداد کسایی که والت بیت کوینی نصب کردن که ممکنه بیت کوین هم نداشته باشن و با فرض اینکه هر کدوم از این والت ها متعلق به یک نفر باشه که این فرض دقیق نیست، افراد میتونن چندین والت داشته باشه ، تعداد کاربران این شبکه به زور به ۷۰-۶۰ میلیون نفر در دنیا میرسه. یعنی در قیاس با جمعیت ۷ میلیارد نفری دنیا، این بازه بسیار کوچکیه از نظر تعداد کاربر. در نتیجه ویروس کرونا با توجه به تأثیراتی که داره به نظر من روی قیمت بیت کوین تاثیری نگذاشته.

در خصوص سوال سوم، ببینید به شخصه معتقدم که سازوکار تورمی شبکه بیت کوین، سازوکار کارآمدی نیست. ایراداتی که به شبکه های بانکی و بانک های مرکزی گرفته میشه که به صلاحدید خودشون شروع به تولید پول میکنن، شروع میکنن عرضه پول رو افزایش میدن که این ممکنه جنبه تورمی داشته باشه اونها هم مناسب نیستند، سازوکار شبکه بیت کوین که بدون توجه به دنیای بیرونش تو ضرباهنگ های مشخصی شروع به تولید بیت کوین، شروع به افزایش پایه بیت کوینی می‌کنه هم به نظر من درست نیست، همین دوران کرونا رو اگر ما دقت کنیم دولت های مختلف مثل کانادا و ایالات متحده و حتی تو کشور ما، نیاز بود که به مردم کمک مالی بشه برای اینکه بتونن از شرایط رکودی که تو اقتصاد پیش اومده بیرون برن. خب بانک های مرکزی این کشورها چکار کردن؟ شروع کردن به چاپ اعتبار و چاپ پول برای اینکه در اختیار مردم قرار بدن که قدرت خرید مردم از بین نره که به واسطه این، صنایع نابود نشن. ولی شبکه بیت کوین نمیتونه خودش رو با این اتفاقات وفق بده و در حقیقت اتصالی بین شبکه داخلی، شبکه بیت کوین و دنیای خارج نیست که اگر نیاز بود توی مواقعی نرخ تورم تغییر پیدا کنه بشه این کار رو انجام داد. شبکه بیت کوین هیچ توجهی به این امور نداره و با روال خودش کار می‌کنه. خب این نکته در مورد سوال سوم بود ولی در کل با این اتفاق، نرخ توی تورم پولی شبکه بیت کوین از نرخ ۳.۶ درصد سالانه یعنی سالانه ۳.۶ درصد به منابع بیت کوین اضافه میشد به ۱.۸ درصد نزول پیدا کرد.

تفاوت این هاوینگ نسبت به هاوینگ قبلی این بود که این نصف شدن هربار داره تکرار میشه تو نرخ تورم پولی. ولی این بار تاثیر خیلی کمی داره یعنی از ۳.۶ درصد تبدیل شده به ۱.۸ درصد و تاثیر زیادی تو جریان های تولید بیت کوین نداره. ۱۸.۵ میلیون بیت کوین استخراج شده و از این به بعد هاوینگ ها تاثیرشون کم و کمتر میشه. یعنی قیاس کنیم با هاوینگ اول که منابع نصف شد در نرخ تولید، باعث شد که میزان تولید به شدت کاهش پیدا کنه. ولی این نرخ بتونیم قیاس کنیم ۳.۶ با ۱.۸، زیاد تغییر خاصی تو نرخ تورم شبکه بیت کوین به وجود نیامد.

به نظر شما شاهد افزایش یا کاهش قیمت بیت کوین پس از هاوینگ هستیم و یا هش ریت شبکه چه تغییری می‌کنه. من چیزی که میگم یه نقل قوله چون تخصصی تو بحث ترید ندارم اما یه سری دلایل منطقی هستش که من هم قبول دارم که هاوینگ احتمالا باعث میشه که قیمت بیت کوین تو بازه زمانی کوتاهی افت پیدا کنه. اونم به خاطر اینه که یعنی چیزی که من خوندم و مطالعه کردم اینه که بعد هاوینگ به علت اینکه بازار هنوز تو وضعیت مشاهده قرار دارد و هنوز قیمت جدیدی مشخص نشده و همه منتظرن که ببینن چی میشه یه سری از ماینرها شروع میکنن به فروش بیت کوین تا هزینه هاشون رو بدن. چون شک دارن که بیت کوین نگه دارن قیمت می‌ره بالا یا اگر نگه دارن افت کنه چکار کنن، برای همین شروع میکنن منابع بیت کوین که قبل از هاوینگ استخراج کردن رو شروع میکنن به فروختن تا هزینه های خودشون رو بدن، چون درآمدشون نصف شده. همین عرضه که نسبت به تقاضا پیشی میگیره باعث میشه که قیمت بیت کوین افت کنه اما قطعا بلند مدت نخواهد بود. یعنی وقتی منابع موجود دست ماینرها منابعی که سیو کردن تموم بشه مجبورن همون بیت کوینی که پس از هاوینگ استخراج کردن رو بفروشن و مجبورن که قیمتش رو افزایش بدن که بتونن هزینه های خودشون رو پوشش بدن پس منطقا تو بلندمدت قیمت بیت کوین حداقل دو برابر میشه و به نظر من موجی که باعث میشه که دو برابر بشه یعنی علت اینکه دو برابر میشه یه موجیه هم دوباره شروع میشه به واسطه سفته بازی که اینو بیش از دو برابر میکنه یعنی بیت کوین میره که دو برابر بشه که هزینه ها رو پوشش بده یه عده میبینن بیت کوین دو برابر شد شروع میکنن به خرید و نگهداریش که باعث میشه بیش از دو برابر بشه و در مورد هش ریت هم همون‌جوری که پیش بینی میشد قبل از هاوینگ، هش ریت رشد می‌کنه و بعد از هاوینگ هش بیت افت پیدا می‌کنه و دستگاه ها خاموش میشه تا وضعیت قیمت مشخص بشه و بعد از اون دستگاه ها دوباره روشن میشه. این چیزایی که میگم در مورد قیمت منطقیه اما بوده بازه هایی که منطق حکم نمی‌کرده تو این بازار. اگر قیمت برگرده به حالت قبلی احتمالا دوباره دستگاه ها روشن میشن و هش ریت برمیگرده به حالت نرمال قبلش.

در مورد ماینرهای داخلی هم احساس میکنم و تا جایی که می‌دونم ماینرهای ایرانی قدرتی تو تعیین قیمت تو بازارهای جهانی ندارن به خاطر اینکه منابع بیت کوین خاصی رو تولید تا نگهداری نمیکنن باید نظاره گر باشن تا ببینن چی میشه. علی القاعده اگر بخواهد تو این شرایط با هاوینگ، با همین تعرفه برق داخلی ۹۶۵ تومنی بمونن و بحث مالیاتشون مطرح باشه قطعا با نصف شدن پاداش وارد ضرر میشن یعنی وارد فازی میشن که در قیاس با سود بانکی وارد ضرر میشن. وارد فازی میشن که بازه سرمایشون احتمالا میرسه به ۵ و ۶. و اونها هم بدتر از ماینرهای دنیا باید صبر کنن تا ببینن چی میشه و به نظر من این هاوینگ تا تعیین قیمت یه فشار زیادی رو ماینرهای داخلی میاره، احتمالا یه تعدادی خاموش میشن یا به صورت زیرزمینی اونایی که فعالیت میکنن ادامه میدن تا تعیین تکلیف بشه.

جمع بندی نهایی

در این مقاله سعی کردیم به سوالاتی بپردازیم که ممکن است دغدغه بسیاری از کاربران باشد و برای افراد زیادی که به تازگی با این حوزه آشنا شده اند و تجربه زیادی در این زمینه ندارند ممکن است بسیاری از این موارد تامل برانگیز باشد و جا دارد تشکری کنیم از دوستانی که زمان گذاشتند و به سوالات پاسخ دادند.

هاوینگ بیت کوین و تبعات آن هر چه که باشد، یکی از اتفاقات بسیار مهم در این حوزه است که تنها تا یک ساعت دیگر به وقوع می پیوندد. این رویداد جامعه کریپتو و به خصوص روند قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را تحت تاثیر قرار می دهد.

نظر شما در مورد هاوینگ بیت کوین چیست؟

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا