سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
طی هفته گذشته بیت کوین و اتریوم هر دو در رنجی بسیار فشرده نسبت به هفتههای اخیر معامله شدند. در این مقاله با تمرکز بر رفتار سرمایهگذاران بیت کوین و اتریوم، به دنبال کشف علت چرایی تغییر قیمتها هستیم. سوال مهم این روزها، جهت بازار است؛ در روزهایی که معاملهگران همگی سردرگم هستند، دادههای شبکه به ما چه میگویند؟ آیا حرکت جانبی بازار ادامهدار خواهد بود؟ یا روند به سویی شکسته خواهد شد؟ برای پاسخ به این سوالها با ادامه مطلب همراه باشید.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۲۵ آذر تا ۱ دی ماه اشاره دارد.
- این نسخه، نوزدهمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا نمودار قیمت بیت کوین در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. هفته گذشته بیت کوین و بازار ارزهای دیجیتال کمی رنگ آرامش به خود دیدند. بازاری کمرمق را طی هفته گذشته شاهد بودیم و زور خرسها و گاوها به یکدیگر نچربید. پس از نشست هفته گذشته FOMC، قیمت بازار اسپات واکنش مثبتی به آن نشان داد با این حال حجم معاملات آپشن کاهش قابل ملاحظهای داشته است و به سمت بهرهگیری از شکستن روند به دو سمت سوق پیدا کرده است. به نظر میرسد برخی از بزرگان بازار اعتقاد دارند با کاهش نقدینگی بازار در فصل تعطیلات سال نوی میلادی، امکان جهیدن فنر متراکم بازار به یک سمت وجود دارد و با خریداری آپشن در دو سوی این بازه، قصد بهرهبرداری از آن را دارند.
ارزش بازار رمزارزها بانسبت به ابتدای هفته رشد داشت و ۱۵۰ میلیارد دلار به ارزش آن افزوده شد.
سلطه بازار بیت کوین و اتریوم تقریبا بدون تغییر نسبت به هفته گذشته (۴۰ و ۲۰ درصد) باقی ماند.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، ابتدا به سراغ نهنگهای آن میرویم. به نمودار زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است را با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: موجودی نهنگها طی هفته گذشته به طور خالص تغییر چندانی نداشت. از طرفی هزینه تمام شده معاملات طی هفته گذشته این طور نشان میدهد که اکثر بیت کوینها بین محدوده ۴۸ تا ۵۳ هزار دلار خریداری شده بودند و شاهد فروش چندانی از جانب هولدرهای قدیمی نبودیم.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار درصد سود محقق شده سی روزه (با رنگ آبی) و یک ساله (با رنگ صورتی) به نمایش در آمده است. شاخص MVRV میانگین سود و زیان کوینها بر اساس قیمت آخرین تاریخ جابجایی است.
- تحلیل نمودار: پیشتر در مورد بازه سنتی ذخیره سود در هنگام سود تریدرها گفته بودیم، و هفته گذشته به محدوده بازگشت قیمت در هنگام زیان اشاره کردیم که بین ۱۵ تا ۲۵ درصد است. در ابتدای دسامبر با رسیدن به مرز ۱۵ درصد شاهد بازگشت قیمت بودیم و اکنون این عدد برای تریدرها (هولدرهای زیر یک ماه) منفی ۴ درصد است. هولدرهای بلند مدت هنوز در محدوده سر به سری (۱.۵ درصد مثبت) بر روی سرمایهگذاری خود قرار دارند.
- معرفی نمودار: در نمودار تصویر بالا، به ترتیب از بالا به پایین میزان معاملات باز (Open Interest)، قیمت بیت کوین و میزان اهرم تخمینی معاملات رسم شده است.
- تحلیل نمودار: در هفتههای گذشته در خصوص بالا بودن میزان اهرم معاملات (به خصوص در بازار آتی) هشدار داده بودیم که خطر لیکویید شدن و یا بستن زودهنگام/تغییر حد سود و زیان را در پی دارد. همین اتفاق نیز رخ داد و در اوایل دسامبر شاهد اسکوییز بازار بودیم. اکنون میزان اهرم حتی فراتر از آن تاریخ رفته است که میتواند بالذات خطر ایجاد حلقه معیوبی از لیکویید شدن را به همراه داشته باشد. خبر خوب این است که هنوز حجم معاملات باز چندان بالا نرفته است.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
تعداد ۱.۸۵ میلیون بیت کوین در کیف پول ماینرهای این شبکه ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها را با نمودار آبی در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: ماینرها تغییر چندانی به میزان دارایی خود ندادهاند. از اواسط نوامبر این گروه با شیبی ملایم شروع به افزایش میزان موجودی خود کرده است و دو هزار عدد بیت کوین بیشتری در کیف پول خود نگاه داشته است. شاید این گروه امید دارد که در روزهای آخر سال رالی صعودی کوچکی از جانب بازار شاهد هستیم.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال به عنوان تنها مرجع تعیین قیمت بیت کوین یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت آن است. در حال حاضر ۲.۲ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای ارز دیجیتال را در کنار قیمت آن مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: بر خلاف هفته گذشته، در این هفته روند خروج بیت کوین از صرافیها به وضعیت عادی پیشین خود بازگشت. هر چند در روزهایی شاهد نرخ خالص ورود به صرافیها بودیم اما این مقدار قابل اغماض است و در کل این روند کاهشی بوده است.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا، قیمت بیت کوین در کنار میزان موجودی استیبل کوین صرافیها مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: موجودی استیل کوین صرافیها نزدیک به بیشترین مقدار تاریخی خود است. این معاملهگران منتظر، مترصد شکست قیمت به یکی از دو سو هستند تا وارد بازار شوند.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نمودی از میزان اقبال کاربران به شبکه است و در روندهای صعودی تعداد آن به شکل معنادار افزایش مییابد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص در کنار قیمت بیت کوین رسم شده است. (نمودار سه ماهه)
- تحلیل نمودار: یکی از شاخصهایی که تحلیلگران را در خصوص بولیش بودن به شک میاندازد، وضعیت آدرسهای فعال شبکه است که سیگنالی خرسی میدهد. به صورت سنتی با افزایش تعداد آدرسهای فعال سیگنالی مثبت است اما این متریک طی هفته گذشته کاهش داشته است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «خرید و کف – buy AND dip» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: همانطور که از نمودار به خوبی بر میآید، امید عموم مردم به بازگشت قیمت در یکی از کمترین مقادیر خود طی چند ماه گذشته است. بر خلاف ابتدای ماه دسامبر، استفاده از این عبارت بسیار کاهش یافته است که نشان از ترس حاکم بر شبکههای اجتماعی دارد.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم نیز کندلهایی بسیار فشرده داشت و تغییر اندکی نسبت به هفته گذشته به خود دید. همانند بیت کوین، سرمایهگذاران بازار اختیار، مقدار متنابهی آپشن اتریوم در قیمتهای ۴۲۰۰ و ۴۴۰۰ دلار با سررسیدهای مختلف تهیه کردهاند که به نظر نوعی شرطبندی بر روی رفتار این کوین در دو سه ماه آینده است.
استیکینگ اتریوم ۲.۰
فارغ از هیاهوی قیمت و بازار، استیکینگ بر روی اتریوم ۲ بدون خلل به رشد خود ادامه میدهد. مقدار اتر قفل شده به نزدیک ۸.۷ میلیون عدد رسیده است.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را مشاهده میکنید. در سمت راست اسامی صرافیها را به تفکیک میبینید. میزان معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز طی هفته گذشته باز هم کاهشی بود و با ۱۰ درصد کاهش نسبت به هفته پیشین، به ۲۳ میلیارد دلار رسید. نزولی بودن بازار (و کاهش ارزش دلاری اکثر توکنها) میتواند یکی از دلایل این امر باشد. هر چند کاهش شدید هزینه گس شبکه، نشان از کاهش تقاضا برای فضای بلاک دارد.
معرفی شاخص: در نمودار فوق، میانه هزینه تراکنش شبکه اتریوم با رنگ بنفش و قیمت اتر با رنگ سبز به نمایش در آمده است.
تحلیل شاخص: همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، میزان هزینه کارمزد شبکه اتریوم برای چندمین هفته متوالی کاهشی بود و میتوانستید با ارقامی که آخرین بار در ماه ژوئن مشاهده شده بود، دست به انتقال یا مینت بزنید. یکی از دلایل این امر کاسته شدن از تب NFTها است. مدتی است که پروژه NFT سطح اولی (Blue Chip) که باعث جنگ گس در سطح شبکه شود، راهاندازی نشده است.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (با رنگ سبز) را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ صورتی) و موجودی صرافیها (به رنگ قرمز) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان اتر در صرافیها باز هم افزایش یافت. به نظر میرسد که برخی از سرمایهگذاران به دنبال ذخیره سود بر روی سرمایهگذاری خود بودهاند.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا قیمت اتریوم را در کنار میزان Open Interest معاملات آتی در صرافی FTX مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: صرافی FTX به عنوان یکی از بزرگترین صرافیهای مشتقه جهان، شاهد افزایش دوباره و چشمگیر میزان OI بود. صرافی دیگری همچون Deribit نیز روندی مشابه را تجربه کرد. با توجه به میزان این رقم که طی یک سال گذشته بیسابقه بوده است، باید احتیاط بیشتری در حرکات سریع بازار داشت.
بخش سوم – استیبل کوینها
معرفی شاخص: در این نمودار تصویر آدرسهای روزانه فعال هر یک از استیبل کوینهای مطرح بازار را در طول هفته گذشته مشاهده میکنید. این نمودار بیانگر خوبی از وضعیت فعالیت و رغبت کاربران از استفاده از هر یک از این کوینهاست. رشد دای و UST (استیبل کوین شبکه ترا) قابل توجه است.
- معرفی شاخص: در نمودار فوق، حجم تراکنش هفتگی هر یک از استیبل کوینها را مشاهده میکنید. حجم معاملات UST در حال نزدیک شدن به بایننس دلار (BUSD) است و احتمالا به زودی این استیبل کوین را پشت سر خواهد گذاشت. سود جذاب ۲۰ درصدی بر روی UST در پروتکل انکر که به نوعی با تار و پود اکوسیستم ترا درآمیخته شده است و از ریسک آن میکاهد، برای بسیاری از صندوقهای بزرگ سرمایهگذاری جذاب بوده و سرمایه آنها را به این شبکه و این استیبل کوین سوق داده است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید.