سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
در حال حاضر اقتصاد جهانی در یک وضعیت بخصوص قرار گرفته است. این وضعیت باعث شده است که تقریبا تمامی بازارهای مالی تحت تاثیر قرار بگیرند. با شروع جنگ روسیه و اوکراین، بحران انرژی تقریبا تمامی کشورهای قاره سبز را تحت تاثیر قرار داده است. همچنین ایالات متحده نیز همزمان با تحریم روسیه و اوضاع نابسامان اقتصادی با تورمی در حدود ۸ درصد، دست و پنجه نرم میکند. به همین دلیل سیاستهای فدرال رزرو برای کنترل تورم به سمت افزایش نرخ بهره پیش میرود. تمامی این موضوعات باعث شده شاخص دلار آمریکا (DXY) به شدت تقویت شود، به همین دلیل تمامی بازارهای مالی با سقوط ارزش مواجه شدهاند. بازار کریپتو نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نسبت به چندین ماه قبل ارزش آن تقریبا ۱/۳ شده است. با ریزش بازار کریپتو شرکتهای سرمایهگذاری مختلف به صورت متوالی در حال ورشکستگی هستند. شرکت ویجر دیجیتال (Voyager Digital) نیز این هفته اعلام ورشکستگی کرد. تمامی این اتفاقات باعث شده است بازار رمزارزها نیز وضعیت مساعدی نداشته باشد.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه «بازه زمانی» به فاصله زمانی ۱۶ تا ۲۲ تیر ماه اشاره دارد.
- این نسخه، چهل و ششمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول – بیت کوین
تصویر بالا قیمت بیت کوین را در تایمفریم روزانه نشان میدهد. قیمت بیت کوین در هفته گذشته در نوسان بین ۲۰ تا ۲۲ هزار دلار بود تا عصر روز چهارشنبه اعلام آمار شاخص CPI در ایالات متحده بازار را ریزشی کرد و قیمت بیت کوین را به زیر ۲۰٬۰۰۰ دلار رساند. قیمت بیت کوین در بعضی صرافیها تا ۱۸٬۹۲۵ دلار نیز سقوط کرد. شاخص قیمت مصرف کننده آمریکا (CPI) مطابق با آن تورم سال به سال برابر ۹.۱٪ و تورم ماه به ماه (ژوئن) برابر ۱.۳٪ اعلام شد. مقدار اعلام شده برای این شاخص بیش از پیشبینی کارشناسان (سال به سال برابر با ۸.۸٪ و ماه به ماه برابر ۱.۱٪) بود و بر سایر بازارها نیز تاثیر منفی گذاشته است. در حال حاضر تورم آمریکا به بالاترین نرخ ۴۰ سال گذشته خود رسیده است. خوشبختانه سطح ۱۹۰۰۰ دلار برای بیت کوین و ۱۰۰۰ دلار برای اتریوم (حداقل به طور مقطعی) نقش حمایت را ایفا کرد و قیمت بیت کوین و اتریوم در زمان نگارش به ترتیب ۱۹٬۷۹۰ و ۱٬۰۸۷ دلار است.
در ادامه به بررسی برخی از دادههای آنچین در یک هفته اخیر میپردازیم:
این هفته ارزش کل بازار رمزارزها کاهشی دو درصدی داشت و به مرز ۸۵۰ میلیارد دلار رسید. هماکنون ارزش کل بازار رمزارزها ۸۸۷ میلیارد دلار است.
سلطه بازار بیت کوین تغییرات خاصی در طی هفته گذشته نداشت و همچنان ۴۲.۹ درصد از سلطه بازار در اختیار بیت کوین است؛ اما دامیننس اتریوم با ۰.۵ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته، به ۱۴.۸ درصد رسیده است.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
نهنگها یکی از اصلیترین بازیگران در بازار رمزارزها محسوب میشوند و تحرکات آنها در بازار میتواند تصویر دقیقی از اتفاقات آینده را پیش روی سرمایهگذاران قرار دهد. از این رو ابتدا به سراغ نهنگهای بیت کوین میرویم و رفتار آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین به صورت کندل استیک نشان داده شده است. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است نهنگهای بزرگ همچنان در حال فروش بیت کوینهای خود هستند. هیستوگرام نمودار نیز به خوبی حجم فروش و تعداد روزهایی که نهنگها در حال فروش داراییهای خود بودهاند را نشان میدهد. این هفته نسبت به هفته گذشته ۱۵۰,۰۰۰ واحد بیت کوین از کیف پول نهنگها خارج شده است.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار درصد سود محقق شده سی روزه (با رنگ آبی) و ۱۸۰ روزه (با رنگ صورتی) به نمایش در آمده است. شاخص MVRV میانگین سود و زیان کوینها بر اساس قیمت آخرین تاریخ جابجایی است.
- تحلیل نمودار: همانطور که نمودار مشخص است، تریدرها که معاملات خود را به صورت کوتاه مدت انجام میدهند، هماکنون در ضرر قرار دارند. تریدرها نیز در قیمت فعلی بیت کوین اوضاع مناسبی ندارند و از زمان ریزش قیمت بیت کوین اکثرا در ضرر هستند. هولدرها نیز با رسیدن قیمت بیت کوین به محدوده ۴۰,۰۰۰ دلار تاکنون در ضرر هستند. آنها تقریبا از ۱۰ فروردین ۱۴۰۱ وارد ضرر شده و اکنون به طور متوسط ضرری ۳۴ درصدی را تجربه میکنند.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
بیش از ۱.۸۵ میلیون واحد بیت کوین در کیف پول ماینرهای شبکه بیت کوین ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها را با نمودار آبی در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان تمایل ماینرها به نگهداری از بیت کوینهایشان نسبت به هفته گذشته تغییر محسوسی نداشته است. ماینرها در طی چند ماه اخیر همواره فروش بیت کوین را به نگهداری از آن ترجیح دادهاند. در طی یک ماه اخیر تقریبا ۱۰,۰۰۰ واحد بیت کوین از کیف پول ماینرها خارج شده است.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
با توجه به حجم مبادلات در صرافیهای متمرکز، آنها به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین و یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن به شمار میروند. در حال حاضر حدودا ۱.۷۸ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نمودار بنفش رنگ نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای متمرکز رمزارزها را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل شاخص: همانطور که در نمودار مشخص است، این هفته موجودی بیت کوین کیف پول صرافیها کاهش قابل توجهی یافته است. تنها در یک هفته اخیر ۱۴۰,۰۰۰ واحد بیت کوین از کیف پول صرافیها خارج شده است. این مساله میتواند نشاندهنده جذابیت قیمت فعلی بیت کوین برای بسیاری از سرمایهگذاران باشد.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نشاندهنده میزان استفاده کاربران از شبکه است. در سیکلهای صعودی تعداد آدرسهای فعال به شدت افزایش مییابد که میتواند نمودی از پویایی و میزان استفاده افراد از شبکه بیت کوین باشد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص با رنگ صورتی در کنار قیمت بیت کوین به صورت کندل استیک و آدرسهای فعال روزانه به صورت ستونی با رنگ زرد نمایش داده شده است.
- تحلیل نمودار: در حال حاضر حدودا ۸۳۵,۰۰۰ آدرس فعال در شبکه بیت کوین وجود دارد. تعداد آدرسهای فعال شبکه بیت کوین این هفته رشد قابل توجهی داشت و پس از مدتها دوباره در مرز ۱ میلیون آدرس فعال روزانه قرار گرفت.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «دامیننس بیت کوین – BTC Dominance» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل نمودار: عدم افزایش دامیننس بیت کوین، یکی از اتفاقات جالبی است که این بار با ریزش کلی بازار رمزارزها رخ داده است. این موضوع برای بسیاری از کاربران نشاندهنده احتمال رخ دادن یک آلتسیزن است. همانطور که در نمودار مشخص است، در هفته گذشته این موضوع توجه بسیاری از سرمایهگذاران بازار رمزارزها را به خود جلب کرده است.
بخش دوم – اتریوم
نمودار بالا قیمت اتریوم را در تایم فریم روزانه نشان میدهد. همانطور که مشاهده میشود، پنجشنبه هفته قبل پیک محلی قیمت اتر بود و از افزایش قیمت اتر تا ۱۲۵۴ دلار برای خرید و ذخیره سود استفاده شد. قیمت اتر طی هفته گذشته در انتظار اعلام شاخص CPI در ایالات متحده روندی نزولی داشت و با اعلام ۹.۱٪ برای این شاخص در ساعت ۵ بعد از ظهر امروز بازار وارد روندی نزولی شد. اما سطح قیمت ۱۰۰۰ دلار برای ETH در نقش مقاومت محلی ظاهر شد و تا زمان نگارش مقاله حفظ شده است.
نکته جالب توجه در مورد اتریوم در هفته گذشته سلطه چشمگیر آن بر شبکههای اجتماعی بود. همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود اتریوم در تاریخ ۹ جولای (۱۸ تیر) با ثبت سهم ۲۵.۵٪ از مباحثات در شبکههای اجتماعی رکوردی را ثبت کرد که از پیک بازار صعودی در سال ۲۰۱۷ سابقه نداشته است.
این افزایش چشمگیر در مباحثات درباره اتریوم به اظهارنظر مایکل سیلور (Michael Saylor)، مدیر عامل مایکرواستراتژی در مصاحبهای با آلتکوین دیلی مربوط میشود که اظهار داشت «اتریوم به وضوح نوعی یک نوع اوراق بهادار ثبت نشده است. رمزارز ETH یک ICO داشته و یک تیم مدیریتی دارد، در مورد آن پیش-استخراج (Pre-Mine) انجام شده است و اساس شبکه آن به طور مداوم در حال تغییر بوده است». این موضوع بحث و گفتوگوهای بسیاری در شبکههای اجتماعی برانگیخت و ویتالیک بوترین بنیانگذار اتریوم هم تلاش کرد به نحوی به بخشی از این انتقادات پاسخ دهد.
وضعیت استیکینگ اتریوم ۲
تعداد اترهای جدید ارسال شده به قرارداد استیکینگ بیکنچین طی ۷ روز گذشته کاهش چشمگیری داشت به طوری که حداکثر تعداد اتر جدید ارسال شده، ۵۸۵۶ ETH از سوی ۱۸۷ آدرس جدید در تاریخ ۱۰ جولای (۱۹ تیر) بود. با این حال جمع تعداد ETH قفل شده در قرارداد اتریوم ۲ بیش از ۱۳ میلیون است و در حال حاضر ۱۰.۷٪ از کل عرضه در گردش اتریوم در قرارداد استیکینگ بیکنچین قفل شده است. تعداد اترهای استیک شده در حال حاضر ۲۴.۸۴ برابر حداقل تعداد ETH لازم برای عرضه فاز صفر اتریوم ۲ (۵۲۴٬۲۸۸ ETH) است.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز به صورت نمودار میلهای نشان داده شده و در سمت راست اسامی صرافیها به تفکیک آورده شده است. حجم معاملات صرافیهای مطرح لایه یک در این هفته حدود ۹ میلیارد دلار بود که نسبت به دو هفته گذشته ۲۵٪ کاهش نشان میدهد. همزمان با کاهش شدید فعالیت در شبکه اتریوم کارمزد گس هم کاهش چشمگیری یافته و به سطحی رسیده است که از تابستان ۱۴۰۰ سابقه نداشته است.
میانگین روزانه گس فی در تاریخ ۱۰ جولای (۱۹ تیر) به زیر ۰.۸۸ دلار رسید که از نظر ارزش دلاری کارمزدها پایینترین سطح در ۲۰ ماه گذشته است. بازار NFT اپنسی بزرگترین مصرفکننده گس اتریوم در هفته گذشته بود که نشان میدهد بازار توکنهای بیهمتا بازار خرسی را به شدت بازار رمزارزها تجربه نکرده است.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (با رنگ سبز) را در کنار بالانس اتر در صرافیها (با رنگ زرد) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: مجموع موجودی اتر در صرافیها در انتهای ۶ جولای (۱۵ تیر) با افزایش بسیار شدید به بیش از ۲۲۰ هزار ETH رسید که این رقم از ۲۴ آگوست ۲۰۲۱ (۲ شهریور ۱۴۰۰) سابقه نداشته است. به نظر میرسد سطح قیمت ۱۱۸۰ دلار برای اتر به شدت برای برداشت سود مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین جالب توجه است که از زمان اعلام آمار شاخص CPI در ساعت ۵ بعد از ظهر امروز در صرافیهای مختلف حدود ۱۳۰ میلیون دلار لیکوییدیشن داشتیم که ۵۴.۶ میلیون دلار از این حجم (رتبه اول از نظر درصد سهم) مربوط به معاملات فروش/خرید استقراضی اتر بوده است. در نمودار بالا حجم کل لیکوییدیشنها اتر در ۴ ساعت گذشته از اعلام شاخص CPI مشاهده میشود و همانطور که قابل مشاهده است نسبت به بازههای زمانی قبلی رشد چشمگیری داشته است. به نظر میرسد که:
- اولا معاملهگران علاقهمند به فیوچرز به خاطر نوسان (Volatility) بالاتر اتر نسبت به بیت کوین و همچنین حجم معاملات بالاتر اتر نسبت به سایر آلتکوینها این رمزارز را برای معامله ترجیح میدهند.
- ثانیا با مقاومت قیمت اتر در سطح ۱۰۰۶ دلار لیکویید شدن قراردادهای شورت مخصوصا در صرافی بایننس (۶۲.۹٪ از کل لیکوییدیشنها) بیش از انتظار بوده است.
بخش سوم – استیبل کوینها
یکی از مهمترین شاخصها برای بررسی وضعیت کلی بازار رمزارز، شاخص نسبت عرضه استیبل کوین (SSR) است که برابر با نسبت ارزش بازار بیت کوین به ارزش بازار مجموع استیبل کوینها است. مقدار پایین شاخص SSR به این معنی است که قدرت خرید زیادی در حاشیه بازار در انتظار فرصت مناسب برای ورود است. همانطور که در تصویر بالا مشاهده میشود مقدار شاخص SSR در شرایط فعلی بسیار پایین و مطابق با مقدار آن در تابستان ۱۴۰۰ است. این موضوع نشان میدهد در صورت بروز اولین نشانهها از کاهش انقباض سیاستهای پولی فدرال رزرو حجم زیادی از سرمایه آماده ورود به بازار است. این مقدار بسیار پایین برای SSR مطابق با RSI بسیار پایین در چارت بیت کوین است که نشان میدهد زمینه برای اصلاح روند فروش بیش از حد بیت کوین مهیا است.
ارزش بازار مجموع استیبل کوینها دقیقا از زمان سقوط ترا در ۹ می (۱۹ اردیبهشت) کاهش چشمگیری پیدا کرده است. با کاهش ارزش بازار کریپتو و سقوط آن به زیر ۹۰۰ میلیارد دلار، دامیننس استیبل کوینها در مجموع رو به افزایش بوده است. در حال حاضر ارزش بازار مجموع استیبل کوینها ۱۵۳.۶۶ میلیارد دلار و تسلط استیبلکوینها بر بازار کریپتو برابر با ۱۸.۱۲٪ است.
با نگاهی به تغییرات استیبلکوینها مختلف در فضای کریپتو میتوان دید که سلطه تتر در بازار استیبلکوینها در مرور زمان روند کاهشی داشته است. در دو سال گذشته، تسلط تتر در یک روند نزولی کلان بوده است. دامیننس تتر در بازار استیبلکوینها از ۸۸.۳٪ به ۴۵.۲٪ کاهش یافته است که اکنون کمتر از نصف بازار استیبلکوینها است. تسلط USDC بر بازار استیبل کوینها در این مدت ۴.۲ برابر و تسلط BUSD در مدت مشابه ۷.۵ برابر و DAI حدود ۲.۹ برابر شده است.
همچنین بررسی هولدرهای تتر با توجه به نمودار بالا نشان میدهد تعداد کل آدرسهایی که بین ۱۰۰ هزار تا ۱۰ میلیون تتر دارند کاهش چشمگیری یافته است و به سطحی برابر با نوامبر ۲۰۱۸ رسیده است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار