استیبل کوین های جهانی وسیله مقرون به صرفهای برای فعالان بازار فراهم میکند تا مجددا سرمایه خود را در بازارهای جهانی متعادل کنند. در سال گذشته سه نهاد اصلی نظارتی مالی در مورد تهدیدهای استیبل کوین ها در رابطه با ثبات مالی ابراز نگرانی کردهاند. با وجود تایید پتانسیل افزایش کارایی در پرداختها، گزارشهای بانک تسویه حسابهای بین المللی، صندوق ذخیره فدرال ایالات متحده و اخیرا از سوی شورای ثبات مالی همگی بر خطرات بیشمار تحت عنوان ثبات مالی تاکید میکنند. نگرانی مربوط به استیبل کوین های جهانی است که FSB آنها را اینگونه تعریف می کند: “پتانسیل دستیابی و پذیرش به حوزه های مختلف قضایی و پتانسیل دستیابی به حجم معاملات قابل توجه را دارا هستند”. گزارش FSB شامل واژه نامهای از تعاریف اصطلاحات کلیدی است، اگرچه هیچ تعریفی برای “ثبات مالی” ارائه نشده است.
مفهوم ثبات مالی
سادهترین راه برای فهم ثبات مالی به صورت نبودن بیثباتی است. بحران مالی جهانی سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ یا GFC مظهر بیثباتی مالی مدرن بود. در پاسخ به این بحران بود كه سران G-20 در سال ۲۰۰۹ هیئت ثبات مالی را تأسیس كردند. FSB که توسط BIS میزبانی و تأمین بودجه میشود؛ بر سیستم مالی جهانی، با هماهنگ کردن کار مقامات مالی داخلی و سایر ارگانهای جهانی نظارت میکند. هدف آن “رسیدگی به آسیب پذیریهای تأثیرگذار بر سیستمهای مالی به نفع ثبات مالی جهانی است.” جلوگیری از یک رویداد GFC مانند دیگر احتمالاً هدف اصلی این سازمان است.
اما چه چیزی باعث بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ شد؟ چگونه میتوان از دیگری اجتناب کرد؟ سرریز کردن توضیحات آکادمیک به دنبال بحران، یک موضوع مشترک را در بر داشت: طمع، نارسایی اخلاقی و ریسکپذیری بیش از حد در صنعت خدمات مالی. هنگامی که این روایت محبوب و به طور جمعی پذیرفته شد، واکنش هماهنگ سیاست جهانی به GFC را به وجود آورد: شناسایی و کنترل “ریسک سیستماتیک مالی”.
این ریسک به طریقهای مختلف تعریف شده است. در سال ۲۰۱۱، دادگاه عالی کانادا تعریفی ارائه داد که توسط محقق حقوقی مستقر در تورنتو ارائه شده بود: مایکل تربیلکاک(Michael Trebilcock):
ریسکهایی که یک اثر “دومینویی” ایجاد میکنند و به موجب آن ریسک یک شرکت کننده در بازار بر توانایی انجام تعهدات قانونی دیگران تأثیر میگذارد و زنجیرهای از پیامدهای اقتصادی منفی را ایجاد کرده که در کل یک سیستم مالی نفوذ میکند.
یک محقق حقوقی آمریکایی ریسک را به شرح زیر تعریف کرده است:
پتانسیل نوسان قابل توجه در قیمت داراییها، نقدینگی شرکتها، ورشکستگیها و ضررهای ناشی از شوکهای اقتصادی است.
این توضیحات به وضوح اثرات منفی ریسک سیستمی مالی را ضبط نشان میدهد، اما یک نقص مشترک دارند: به دلیل اینگونه ریسکها یا شوکهای اقتصادی اشاره نشده است. این علاج نمیداند که خود حرکتهای نزولی شدید قیمت داراییها، شوکهای اقتصادی واقعی هستند. این شوکها به صورت مارجین کال آشکار میشوند. اثر دومینویی که در بالا به آن اشاره شد، ناشی از عدم چشم پوشی از پوزیشنهای لوریج یا عدم توانایی در انجام منظم آن است. درنهایت ریسک سیستمیک باعث خطر کاهش ناگهانی و شدید قیمت داراییهای نگهداری شده است. در زمان GFC، این دارایی ها اوراق بهادار با پشتوانه مسکن، سایر محصولات دارای امتیاز AAA و املاک مسکونی بودند.
مؤسسین وام مسکن علیرغم اینکه در موقعیت برتر برای تحلیل اعتباری قرار دارند، انگیزههای مالی شدیدی برای چشم پوشی از آنها داشتند. علیرغم بیشترین انگیزههای مالی برای تحلیل اعتبار، سرمایه گذاران فرعی برای انجام این کار صلاحیت نداشتند. مکانیسم کشف قیمت در این بازار با تکیه بر اعتماد به رده بندی AAA کاملاً مهار شد. از آنجا که تقاضا برای اوراق بهادار با بازده بالا با توجه به اعتبار وام گیرندگان مسکونی به شدت افزایش یافته است، “کشف دوباره” قیمت این دارایی دردناک خواهد بود.
پادزهر ریسک سیستماتیک مالی، تسهیل و حفظ مکانیسمهای سالم و کشف قیمت در بازار داراییهای گسترده است. این هدف با حضور شرکت کنندگان پیشرفته در بازار دنبال میشود: کسانی که برای تخصیص سرمایه به آژانسهای رتبه بندی اعتماد ندارند. این نهادها نقش مهمی در مکانیسم کشف قیمت دارند اما کار آنها آسان نیست. آنها نیاز به ابزاری مقرون به صرفه دارند تا بتوانند به سرعت سرمایه خود را در بازارهای جهانی متعادل کنند. اینجاست که استیبل کوین وارد میشود .
معنای واقعی استیبل کوین
گزارشهای سه نهاد نظارتی، استیبل کوینها را تلاشی برای مقابله با نوسانات شدید داراییهای کریپتویی، مانند بیتکوین توصیف کردهاند. اما این توصیف گمراه کننده است. استیبل کوینها برای مقابله با ناکارآمدی پول و بانکداری سنتی با استفاده از داراییهای کریپتویی، با ویژگیهای اقتصادی پول فیات طراحی شده است. منشأ آنها ارتباط چندانی با نوسانات قیمت بیتکوین ندارد. استیبل کوینهای جهانی به جای رقابت با بیتکوین، باعث دسترسی آسان به این دارایی دیجیتالی و کمیاب میشوند. اگر پول و بانکداری سنتی آنقدر گران و محروم نبود، استیبل کوینها وجود نداشتند.
شاید استیبل کوینهای جهانی در حال تبدیل شدن به یک دارایی محبوب باشند اما ویژگیهای آنها تهدید آمیز نیست. این محصولات نه به عنوان سرمایه گذاری بلکه به دلیل سهولت خود در تراکنشها، تقریباً هیچ ارتباطی با اوراق بهادار دخیل در GFC ندارند. آنها ارزش پول فیاتی (یا طلای) که با آن خریده شده و توسط آن پشتیبانی میشوند را کم و زیاد نمیکنند. این کوینها به معنای واقعی کلمه نشان دهندهی یک دارایی، از جمله پول در یک بانک هستند. با وجود این سادگی، کشف قیمت برای استیبل کوینهای جهانی بسیار قوی است.
بازارهای اولیه شامل مشتریهای تأیید شدهای است که قادر هستند توکنها را با نرخ ثابت از صادر کننده بازخرید کنند. در بازارهای ثانویه قیمتها براساس میزان عرضه و تقاضا کنترل میشوند، اما به دلیل ترید آربیتراژ شرکت کنندگان بازار اولیه، نزدیک به نرخ ثابت قرار دارند. اگر قیمتها به طور معناداری نوسان داشته باشند، نهادهای تأیید شده با بهره گیری از تفاوت بین بازارهای اولیه و ثانویه سود کسب میکنند. محصولات کمی در اکوسیستم گسترده مالی وجود دارد که برای آنها آرمان نئوکلاسیک تعادل بازار کاملتر درک میشود.
تجارت ساده است. بر خلاف بسیاری از واسطههای مالی، صادرکنندگان جهانی استیبل کوین به شرط بندیهای خطرناک برای تولید سود متکی نیستند. در عوض آنها صرفا از طریق مدیریت توکنهای مربوطه در هنگام نگهداری و سود بردن از دارایی ذخیره مربوطه، از شرکت کنندگان بازار اولیه کارمزد میگیرند. استیبل کوینها صرفاً به حفاظت از داراییهای دریافت شده میپردازند.
چگونه استیبل کوینهای جهانی ثبات مالی را بیشتر میکنند؟
باید به دلایل مربوط به ثبات مالی، از مزایای عمده استیبل کوینهای جهانی استفاده کنیم. BIS، ذخیره فدرال و FSB خطرات متعدد این شعار را گزارش کردهاند، اما تحلیل آنها اکثرا یک طرفه است: پتانسیل این محصولات در تقویت ثبات مالی در نظر گرفته نشده است. سیاست گذاران داخلی باید این پتانسیل را در نظر بگیرند. استیبل کوینهای جهانی برای شرکت کنندگان بازار، وسایل مقرون به صرفهای فراهم میکند تا سریعا سرمایه خود را در بازارهای جهانی متعادل کنند. این کاهش اصطکاک، شرکت فعال در بازار و مکانیسمهای کشف سالم قیمت ها که بهترین دفاع در برابر ریسک سیستمیک مالی است را بهبود میبخشد.
عقیده ثبات مالی این نهادهای نظارتی، سودآوری و پرداخت بدهی مؤسسات مالی بطور سنتی است. نگرانی آنها این است كه پذیرش گسترده استیبل کوینهای جهانی سودآوری بانك را كاهش داده و باعث شود كه بانكها با خطرات بیشتری روبرو شوند. اما آنچه سیاست گذاران داخلی باید بدانند اینست که مؤسسات مالی فعلی مترادف با سیستم مالی گستردهتر نیستند.
ثبات سود بانکی نمیتواند مترادف با ثبات مالی جهانی باشد. برای میلیونها نفر در سراسر جهان، داراییهای کریپتویی دوست دارند چیزی به سیستم مالی جهانی اضافه کنند. صرف نظر از نگرانی این نهادهای نظارتی، پتانسیل استیبل کوینهای جهانی و سایر داراییهای کریپتویی برای تقویت ثبات مالی و تحرک در سطح فردی و خانگی از اهمیت اجتماعی قابل توجهی برخوردار است. سیاست گذاران داخلی نباید از این موضوع غافل شوند.