وزیر اقتصاد: دولت چهاردهم به دنبال محدودیت ارزهای دیجیتال نیست!
دکتر عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته در نخستین رویداد ملی ارز دیجیتال خاطرنشان کرد که دولت چهاردهم به دنبال استفاده بهینه از ارزهای دیجیتال است و نمیخواهد محدودیتی برای آنها ایجاد کند. با این حال، وی تاکید کرد که باید ریسک سرمایهگذاری در این داراییها به اطلاع مردم برسد.
به گزارش میهن بلاکچین، همتی در این رویداد ضمن تاکید بر اهمیت بحث اقتصاد دیجیتال و پیشرفت سریع کشورهای همسایه در این زمینه، خاطرنشان کرد که در ایران به دلیل نگاههای بدبینانه، آنطور که باید رشدی در این حوزه محقق نشده است.
صحبتهای وزیر اقتصاد در مورد ارزهای دیجیتال
همتی با اشاره به عدم پیشرفت کشورمان در زمینه اقتصاد دیجیتال گفت:
بیش از اینکه مدبرانه جلوی تهدیدها را بگیریم محدودیت ایجاد میکنیم؛ مانند فیلترینگ که دلیل این کار معلوم نیست، ما بجای تدبیر و مدیریت فضای مجازی، به اصل محدودیت مراجعه کردیم که قابلقبول برای دولت نیست و دولت چهاردهم نیز مصمم بر رفع فیلترینگ است.
وی با اشاره به مزایای ارزهای دیجیتال و روند چشمگیر آن در سالیان گذشته افزود:
ارز دیجیتال از لحاظ سرمایهگذاری، جایگزین پول فیات شده و از نظر عدم وابستگی به کسانی که داراییها را مدیریت و کنترل میکنند، اهمیت دارد.
همتی ضمن تاکید بر اینکه نباید چشمها را روی ویژگیهای ارزهای دیجیتال بست خاطرنشان کرد که باید این فضا را به جای اینکه مثل فضای مجازی محدود کنیم، مدیریت کرد.
وزیر اقتصاد همچنین از تهیه دستورالعملی در جلسه هیات عالی بانک مرکزی برای نظارت بر رمزارزها خبر داد و گفت:
هنوز هم برای عهدهدار بودن حوزه مسئولیت این کار اختلاف است که باید به عهده بانک مرکزی، وزارت اقتصاد یا شورایعالی فضای مجازی باشد. البته دوستان بانک مرکزی معتقدند که بر اساس قانون اخیر بانک مرکزی آن بخشی که مربوط به معاملات میشود، برعهده آنهاست و مابقی به عهده سازمان بورس است.
وی افزود:
باید به سمت سازمان یافتن این موضوع برویم نه به معنای محدودکردن، چرا که هر کاری را محدود کردیم، موفق نبودیم و باید به سمتی رفت تا آثار منفی بر اقتصاد را از بین ببریم و آن را مدیریت کرده و از آثار مثبت آن استفاده کنیم.
دکتر همتی در ادامه سخنان خود در نخستین رویداد ملی ارز دیجیتال با اشاره به ویژگیهای منحصربهفرد رمزارزها عنوان کرد:
ارزهای دیجیتال، ارزهایی هستند که توسط ریاضیات محافظت میشوند نه توسط نهادهای پشتیبان یا افراد.
وی افزود که این ویژگی باعث شده دولتها و بانکهای مرکزی نسبت به رمزارزها بدبین باشند، زیرا «خارج از کنترل آنهاست و دوست دارند همه چیز تحت کنترل باشد.» با این حال، وی تاکید کرد:
بهعنوان نماینده دولت اعلام میکنم که دولت آقای پزشکیان قصدی برای ایجاد محدودیتها ندارد و به دنبال این است تا از آن استفاده بهینه کند.
وزیر اقتصاد در ادامه به ظرفیت رمزارزها برای مقابله با تحریمها اشاره کرد و اظهار داشت:
وقتی ما نمیتوانیم از طریق واسطههای مالی کار تجاری خود را انجام دهیم، طبیعی است که ارز دیجیتال میتواند به ما کمک کند؛ یعنی اگر کسی در ارز دیجیتال وارد شده و به خنثیشدن و شکستن تحریمها کمک کند، خدمت خوبی به کشور کرده است.
وی همچنین در واکنش به دیدگاههایی که تحریم را اقدامی قانونی میدانند، تصریح کرد:
تحریم قانون نیست. کشوری که بهصورت یکطرفه و یکبعدی علیه کشوری تحریم وضع میکند، ظالمانه است و شکستن آن مقابله با سلطه است و مقابله با قانون نیست.
همتی ضمن تاکید بر اهمیت رمزارزها در اقتصاد جهانی، آنها را «یک محصول کلیدی فینتک» خواند و گفت:
ما نمیتوانیم این محصول کلیدی را نادیده بگیریم. دیروز شنیدم که دو تا سه مؤسسه بزرگ مالک مدیریت داراییها تقریباً بالای ۱۰۰ میلیارد دلار فقط بیتکوین دارند که این نشاندهنده ابزار بسیار مهم مدیریت دارایی در دنیا است.
وی با اشاره به نوسانات بازار رمزارزها، بر لزوم آگاهیبخشی به مردم در خصوص ریسکهای این حوزه تاکید کرد و افزود:
ما موظف هستیم تا آثار منفی و ریسک ارز دیجیتال را به مردم اطلاع دهیم چرا که عرضه و تقاضا دست دنیا است و ممکن است به نحوی تنظیم شود که یکدفعه سقوط سنگین باشد، همانطور که رشد چشمگیری داشته است.
وزیر اقتصاد همچنین به ضرورت تشکیل اتحادیه برای فعالان حوزه رمزارز اشاره کرد و عنوان کرد:
لازمه مدیریت صحیح این حوزه این است که دوستان فعال در این زمینه بهخصوص فعالان اصلی برای خود اتحادیه تشکیل دهند و بهصورت صنفی پیگیر مسائل باشیم و بهصورت فردی یا شرکتی اقدام نشود.
بسیاری از جوانان به دنبال ارزهای دیجیتال هستند
همتی در بخش دیگری از سخنان خود به اشتباهات گذشته در مواجهه با حوزههای نوآورانه اشاره کرد و گفت:
مشکل ما این است که تصور میشود افراد خاصی دنبال رمزارزها هستند، درحالیکه بسیاری از جوانان نیز در این حوزه فعال هستند. برخی بدون توجه به این موضوع به دنبال ایجاد محدودیت در این زمینه هستند.
وی افزود:
این کارها اصلاً امکانپذیر نیست، البته مردم باید از ریسکهای این حوزه اطلاع یابند که هر لحظه ممکن است برای آنها مشکل نیز ایجاد کند.
وزیر اقتصاد در پایان بر لزوم آموزش عمومی در این زمینه تاکید کرد و اظهار داشت:
آموزش این موضوع هم باید به یک نهاد سپرده شود و باید به مردم آموزش عمومی داده شود. در دستورالعمل هم تصویب شد که مؤسسات مالی که برای ارز دیجیتال از بانک مرکزی مجوز دارند، میتوانند به این موضوع وارد شوند، چون بحث مهمی است.
وی با اشاره به ارزش بالای داراییهای دیجیتال در دست مردم تصریح کرد:
تخمین زده شده که دهها میلیارد دلار ارزش داراییهایی است که در دست مردم است و میتوان این داراییهای قابل توثیق را بهعنوان وثیقه در شرایطی که مشکل وثیقه در کشور وجود دارد، استفاده کرد.
همتی در پایان با تاکید بر اینکه رویکرد دولت در قبال ارزهای دیجیتال باید مبتنی بر مدیریت هوشمند باشد، گفت:
با مدنظر قراردادن چند نکته آموزش، تشکیل اتحادیه، توضیح ریسک به مردم و برداشتن محدودیتها میتوان در این زمینه موفق بود.