فورک سخت کنستانتینوپول پس از چند بار تاخیر سرانجام در تاریخ ۱ مارس ۲۰۱۹ اعمال شد. اگرچه این هارد فورک ماینینگ اتریوم را با مصرف انرژی بیشتری همراه میسازد اما مهمترین تغییری که ایجاد میکند، کاهش جایزه ماینینگ از ۳ اتر به ۲ اتر است.
برای بیان این موضوع بهتر است بمب سختی اتریوم را توضیح دهیم. شبکه اتریوم در حال حاضر توسط ماینرها اجرا میشود، اما برنامه نهایی آن، انتقال توکن ها به سیستم گواه اثبات سهام است که در آن به ماینرها نیازی نیست. برای جلوگیری از فورک زدن خود ماینرها، اتریوم شامل مفهومی به اسم بمب سختی است. بمب سختی ابزاری است که باعث میشود سختی ماینینگ به صورت تصاعدی افزایش و جایزه ماینینگ را کاهش دهد و ماینرها را به سمت سیستم گواه اثبات سهام سوق دهد. مشخصا ماینرها در خصوص این هارد فورک هیجان زده نیستند اما سرمایه گذاران بلند مدت سال ها منتظر آن بودند، زیرا انتقال به گواه اثبات سهام باعث کاهش چشمگیر نرخ تورم اتریوم خواهد شد.
با این حال گواه اثبات سهام هنوز آماده نیست، بنابراین اگر بمب سختی اکنون فعال شود، هنگامی جایزه ماینینگ کاهش مییابد که جایگزینی برای آن وجود ندارد و باعث نقص و فلج شدن شبکه میشود. کنستانتینوپول فعال شدن بمب سختی را به تعویق انداخت درحالی که کاهش جایزه ماینینگ را با شدت کمتری انجام داد. این امر منجر به نوعی مصالحه شد: ماینرها با جایزه های منطقی به ماینینگ ادامه میدهند و سرمایه گذاران بلند مدت نیز با کاهش جزیی در جایزه ماینینگ مواجه شدند تا نرخ تورم را کمتر کند.
اما اکنون پس از گذشت مدت زمان کمی از اجرای فورک، میتوانیم با نگاه دقیق تر به اطلاعات موجود، متوجه تاثیرات واقعی این فورک شویم. از نظر تئوری، کاهش جایزه ماینینگ مستقیما منجر به کاهش درآمد ماینرها میشود و انتظار میرود که بعضی از آن ها به استخراج سایر توکن های گواه اثبات کار روی بیاورند. اما در واقعیت، شرایط کمی متفاوت بوده است.
با نگاهی بر نمودار بمب سختی شبکه اتریوم از ماه نوامبر تا زمان حال، متوجه کاهش عمده ای از ماه فوریه ۲۰۱۹ تا ماه مارس می شویم که دقیقا زمانی است که فورک کنستانتینوپول اجرا شد. این بدان معنا است که کاهش جایزه ماینینگ پس از این فورک به سختی ماینینگ مرتبط است.
همچنین زمان متوسط بلاک از ۱۹ ثانیه به ۱۳ ثانیه کاهش یافته است و می تواند مشاهده کرد که پس از این فورک شاهد کاهش ۳۰ درصدی هستیم. این آمار و ارقام نشان می دهند که کاهش جایزه ماینینگ نه تنها سختی ماینینگ را کاهش داده است بلکه زمان بلاک را کوتاهتر کرده است.
این تغییرات دقیقا همان چیزی نیست که در نظر گرفته شده بود. هدف این فورک سخت، کاهش جزیی جذابیت ماینینگ بود. با وجود اینکه جایزه ها کاهش یافت، اما این نکته که سختی و زمان بلاک نیز کاهش داشته است، بیان میکند که ممکن است ماینرها خیلی متضرر نشده باشند. ممکن است بلاک کمتری تولید کنند اما می توانند بلاک ها را سریعتر و راحتتر استخراج کنند.
در نهایت با نگاهی به کل هش ریت می توان متوجه شد که تغییر چندانی نکرده است. این امر موجب تعجب است زیرا پیش از فورک انتظار می رفت تغییر چشمگیر و عمده ای رخ دهد. به طور کلی وقتی سختی ماینینگ کاهش می یابد، زمان استخراج بلاک نیز باید کم شود ( زیرا استخراج بلاک راحتتر می شود) و انتظار می رود که هش ریت افزایش یابد ( زیرا معیاری برای عملکرد ماینینگ است و هنگامی که سختی کاهش می باید عملکردها باید افزایش یابد).
یکی از دلایل اینکه تغییر ایجاد نشده است این است که قیمت اتر پس از این فورک میزان کمی افزایش یافت و ماینرها همچنان به چشم اندازهای بلند مدت اتریوم معتقدند حتی اگر جایزه ها (جایزه های ماینینگ) کاهش یافته باشد.
این نتایج در مقابل اهداف توسعه دهندگان برای این فورک قرار دارد. با کاهش زمان بلاک و ماینرهایی که رفتار خود را تغییر نداده اند احتمال تغییر عمده ای در نرخ تورم وجود ندارد. این بدان معناست که فشارها بر روی توسعه دهندگان افزایش می یابد تا گواه اثبات سهام را هر چه زودتر انجام دهند.