ارز دیجیتال اتر چیست؟ همه چیز درباره رمزارز ETH

اتر (Ether) ارز دیجیتالی است که در شبکه اتریوم از آن استفاده میشود. پس اگر قرار باشد در شبکه اتریوم تراکنشی انجام دهیم، باید از ارز دیجیتال اتر استفاده کنیم.
اتر توسط پروتکل اتریوم و به عنوان پاداش ماینرها برای افزودن بلاک جدید به بلاکچین تولید میشود و تنها ارز مورد قبول در پرداخت کارمزدهای تراکنشها در اتریوم است. پاداش بلاک همراه با کارمزدهای تراکنشها انگیزهای برای ماینرها است برای ادامه کار بلاک چین و بنابراین اتر برای عملکرد شبکه اتریوم نقشی اساسی دارد. دقیقا مثل دلار که از چندین سنت تشکیل شده و مثل بیت کوین که دارای واحدهای کوچکتری به نام ساتوشی تشکیل شده، اتر هم دارای واحدهای کوچکتری با نام گذاریهای مختلف است. شما در تصویر زیر میتوانید با واحدهای مختلف اتر آشنا شوید.
Unit | Wei |
wei | ۱ |
(Kwei (babbage | ۱,۰۰۰ |
(Mwei (lovelace | ۱,۰۰۰,۰۰۰ |
(Gwei (shannon | ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ |
(microether (szabo | ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ |
(milliether (finney | ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ |
ether | ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ |
این مقاله در تاریخ ۳ دی ۱۳۹۹ به روز رسانی شده است
اتر چیست؟
شبکه اتریوم به شخص خاصی تعلق ندارد. تمام برنامهها و سرویسهایی که در این شبکه به هم متصل هستند، به قدرت محاسباتی نیاز دارند و این قدرت محاسباتی رایگان نیست. بنابراین اتریوم نوعی اینترنت غیرمتمرکز است. حال ببینیم که Ether چیست.
بیشتر بخوانیم : اتریوم چیست ؟ آشنایی با اتریوم به زبان ساده
اتر را میتوان یک توکن مخصوص انجام تراکنش دانست که روند انجام قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم و برنامههای غیرمتمرکز dapps را تسهیل میکند. اتر به عنوان یک دارایی دیجیتال، راه حلی برای انجام پرداخت در شبکه اتریوم است. در واقع اتر یک دارایی دیجیتال حامل است که برای به انجام رساندن پرداخت، نیازی به شخص ثالث ندارد. با این حال، اتر فقط به عنوان یک ارز دیجیتال عمل نمیکند و به عنوان سوخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز شبکه هم عمل میکند. اگر کاربری بخواهد چیزی را در یکی از اپلیکیشنهای شبکه اتریوم تغییر بدهد، باید برای تراکنش خود کارمزدی پرداخت کند تا شبکه بتواند آن تغییر را اعمال کند.
کارمزد تراکنشها به طور اتوماتیک بر اساس میزان گس (Gas) مورد نیاز برای انجام تراکنش، محاسبه میشود. مقدار سوخت مورد نیاز بر اساس میزان قدرت محاسباتی مورد نیاز و زمان مورد نیاز برای اجرا شدن تراکنش محاسبه میشود.
آشنایی با شبکه اتریوم
اتریوم شبکهای غیر متمرکز و مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که امکان ایجاد برنامههای غیرمتمرکز را فراهم میکند. این برنامههای غیرمتمرکز، با استفاده از قراردادهایی به نام قرارداد هوشمند ایجاد میشوند. و برای تعریف قرارداد هوشمند به طور خلاصه میتوان گفت که قرارداد هوشمند پروتکلی است که از آن برای تنظیم قرارداد، بدون واسطه استفاده میشود.
برای آشنایی بیشتر با مفهموم قراردادهای هوشمند مقاله قرارداد هوشمند چیست ؟ با کاربردهای Smart Contract آشنا شوید را مطالعه کنید
اتریوم اولین بار در سال ۲۰۱۳ توسط موسس آن، ویتالیک بوترین معرفی شد. در اولین رودمپ اتریوم؛ تعداد کل کوین های اتر ۱۰۰ میلیون اعلام شده بود که بعد از گذشت مدتی با توجه به روند شبکه؛ تولید کوین های اتر ادامه پیدا کرد و در سال ۲۰۲۰ و در زمان انتشار این مقاله به ۱۱۶ میلیون رسیده است. در حال حاضر پروتکل اجماع اتریوم بر مبنای PoW یا همان گواه اثبات کار است اما قرار است به زودی به صورت کامل به پروتکل گواه اثبات سهام نقل مکان کند. در این حالت ؛ اتریوم تغییرات بنیادی زیادی روی شبکه ایجاد خواهد کرد که یکی از آنها ثابت شدن کارمزد تراکنش و احتمالا ثابت شدن تعداد کل کوین های موجود خواهد بود. در ادامه به نحوه محاسبه کارمزد توسط ارز دیجیتال اتر خواهیم پرداخت.
اتر چطور کارمزد تراکنش را پرداخت میکند؟
کوچکترین واحد ارز دیجیتال اتر با نام Wei شناخته میشود. ارزش واحدهای دیگر اتر نسبت به Wei در جدول بالا قابل مشاهده است. خیلی از کاربران تفاوتی بین اتریوم و اتر قائل نیستند. اتریوم یک شبکه است که در این شبکه، تمامی اتفاقات به کمک ارز دیجیتال آن یعنی اتر انجام میشود. البته انجام تراکنشها نیاز به GAS یا همان سوخت هم دارد!
بیشتر بخوانید: با سوخت اتریوم بیشتر آشنا شوید؛ گس (Gas) چیست؟
یک ماشین را در نظر بگیرید که برای استفاده از این ماشین نیاز به بنزین دارید. برای پر کردن مخزن بنزین ماشین، به پمپ بنزین میروید. تصور کنید که قیمت بنزین تک نرخی نباشد؛ علی به ازای هر لیتر بنزین ۲۰ هزار تومان پرداخت میکند و سارا حاضر است به ازای هر لیتر بنزین تنها هزار تومان پرداخت کند. مسلما مسئول پمپ بنزین، علی را در اولیت قرار میدهد تا پول بیشتری به دست آورد.
در شبکه اتریوم هم به همین صورت است. شما برای انجام تراکنشهای خود علاوه بر اتر، نیاز به گس دارید. گس دقیقا همان نقش بنزین را انجام میدهد؛ سوختی است که برای انجام شدن تراکنشها مورد نیاز است.
هر تراکنش به میزانی گس برای انجام شدن نیاز دارد. شما میتوانید مقدار گس را خودتان انتخاب کنید. البته این مقدار نمیتواند از میزان استاندارد شبکه کمتر باشد. اگر میزان انتخابی شما در تراکنش استفاده نشود، هزینهای هم بابت آن پرداخت نخواهید کرد.
شما میتوانید قیمت هر گس را با واحدهای کوچک اتر مثل Gwei پرداخت کنید. در حقیقت کارمزد تراکنش شما از حاصلضرب گس در قیمتی که برای آن انتخاب کردید به دست میآید. اگر شما حاضر باشید، قیمت بالاتری برای گس پرداخت کنید، تراکنش شما در اولویت قرار میگیرد. دقیقا شبیه به زمانی که به ازای هر لیتر بنزین، حاضرید ۲۰ هزار تومان پرداخت کنید و نسبت به سارا که به ازای هر لیتر بنزین یک هزار تومان میپردازد، اولویت پیدا میکنید.
کارمزد تراکنشهای شبکه اتریوم = GAS * Gwei
در شبکه اتریوم، تراکنشها در بلاکها قرار میگیرند. هر تراکنش به سوخت مشخصی نیاز دارد. در این شبکه، هر بلاک میتواند میزان مشخصی سوخت یا گس استفاده کند. پس دقیقا زمانی که سوخت تراکنشهای موجود در بلاک به میزان مشخصی برسد، ظرفیت بلاک کامل میشود. اگر بلاک تایید شود، بلاک جدیدی ایجاد میشود.
تیم اصلی پروژه اتر
پروژه ارز دیجیتال اتر در ژانویه سال ۲۰۱۴ به طور عمومی معرفی شد و تیم اصلی آن را ویتالیک بوترین، میهای آلیسی، آنتونی دیلوریو، چارلز هاسکینسون، جو لوبین و گوین وود تشکیل میدادند. بوترین پروژه اتریوم را در کنفرانسی مربوط به بیت کوین در شهر میامی هم معرفی کرد و چند ماه بعد، تیم پروژه تصمیم گرفت با راهاندازی یک crowdsale (روشی برای جمعآوری سرمایه مورد نیاز یک پروژه کریپتویی که طی آن توکنهای پروژه پیش فروش میشوند) و فروش توکنهای اتر، بودجه مورد نیاز برای توسعه پروژه را جمعآوری کند.
چه تعداد ارز اتر وجود دارد؟
تعداد مشخصی برای ارز دیجیتال اتر در نظر گرفته نشده است اما حداکثر تعدادی که در هر سال از این رمز ارز تولید میشد حدود ۱۸ میلیون است.
در طی پیش فروش این رمز ارز در سال ۲۰۱۴، ۶۰ میلیون اتر ایجاد و به مشارکتکنندگان اختصاص داده شد و ۱۲ میلیون توکن دیگر برای صندوق توسعه، توسعه دهندگان اولیه و بنیاد اتریوم ایجاد شد. بر خلاف بیت کوین، تعداد کل اتر محدودیت ندارد. در اصل، علاوه بر ۷۲ میلیون اتری که در ابتدا ایجاد شد، سالانه ۱۸ میلیون اتر دیگر نیز به آن اضافه میشود. در شروع کار، برای تولید هر بلاک جدید ۵ اتر ایجاد میشد (تقریباً هر ۱۵ ثانیه) و به ماینر آن بلاک اختصاص مییابد.که این میزان ابتدا به ۳ اتر برای هر بلاک و در حال حاضر ۲ اتر برای هر بلاک کاهش یافته است. تعداد کل اتر در سال ۲۰۲۰ و در زمان نگارش این مقاله در حدود ۱۱۶ میلیون است.
اما با تغییر الگوریتم اجماع در شبکه اتریوم، که فاز صفر آن نیز راهاندازی شده است، احتمالا تا ۲ سال آینده دیگر خبری از تولید اتر جدید برای ماینرها نخواهیم بود. با ورود به اتریوم ۲ ممکن است عرضه کل اتر محدود شود. بعد از ورود به اتریوم ۲ میزان عرضه اتر نیز تغییر میکند و پاداشها هر ۶.۵ دقیقه میان تمام نودهای آن تقسیم خواهد شد. که در مقایسه با حال حاضر میزان کمتری خواهد بود البته تعداد اتر داده شده به تعداد نودهای فعال اتریوم ۲ نیز بستگی خواهد داشت.
تاریخچه قیمت ارز دیجیتال اتر
پس از آنکه هیجان پیرامون ورود ETH کم شد، این کوین در سال اول حیات خود تقریبا با قیمت یک دلار معامله میشد. اوضاع برای پذیرندگان اولیه اتر در سال ۲۰۱۶ اما جالب شد. قیمتها از حدود ۱ دلار در اول ژانویه به ۲۰.۵۹ دلار در ۱۶ ژوئن افزایش یافت یعنی رشدی ۲۰۰۰ درصدی در تنها ۶ ماه اتفاق افتاد.
یک بار دیگر ، بحث داغ اطراف اتر، آرام شد و تا پایان آن سال هر اتر حدود ۷ تا ۸ دلار معامله شد اما این تازه شروع ماجرای اتر بود.
اتر سال ۲۰۱۷ را با قیمت ۸.۳۳ شروع کرد اما در پایان سال و در ماه دسامبر قیمت آن ۸۶۸ دلار رسید و این یعنی حدود ۱۰۰۰۰ درصد افزایش نسبت به شروع سال. اما این پایان روند صعودی اتر نبود زیرا پس از اصلاح قیمت و رسیدن به ۶۷۵ دلار در انتهای سال ۲۰۱۷، قیمت این آلتکوین برتر دنیا در ابتدای سال ۲۰۱۸ و در کمتر از ۱ ماه به بیشترین میزان تاریخ خود تا به امروز یعنی ۱۴۳۲ دلار رسید.
اما ادامه سال برای اتر بسیار ناامید کننده بود و در پایان سال ۲۰۱۸ هر اتر کمتر از ۱۰۰ دلار معامله میشد. اما نشانههایی وجود داشت که ارز اتر بار دیگر راه خود را به بالا باز میکند.
با ورود کمپانیهای بزرگی مانند مایکروسافت، آمازون و JPMorgan به اتریوم برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز، اتر جان دوبارهای بدست آورد و در تابستان ۲۰۲۰ و ورود پروژههای دیفای که اکثرا از شبکه اتریوم استفاده میکردند رشد قیمتی اتر را نیز به دنبال داشت.
در حال حاضر و با شروع زمستان ۱۳۹۹ قیمت هر اتر در محدوده ۶۰۰ دلار قرار دارد و آیندهای درخشان در انتظار این رمز ارز قدرتمند بازار کریپتو است.
نحوه بدست آوردن ارز دیجیتال اتر
به طور کلی دو راه برای به دست آوردن اتر وجود دارد: خرید و استخراج.
رایجترین و احتمالا راحتترین روش به دست آوردن اتر، خرید آن است. شما میتوانید این ارز دیجیتال را از تقریبا از تمای صرافیهای ارز دیجیتال متمرکز، فروشگاهها و افرادی که به آنها اعتماد دارید بخرید. جفتهای مبادلاتی اتر نیز در تمامی صرافیهای غیرمتمرکز وجود دارد و به راحتی از این طریق نیز میتوانید ارزهای دیگر خود را با اتر مبادله کنید.
بیشتر بخوانید : گواه اثبات کار (PoW) و گواه اثبات سهام (PoS) چیست و چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
استخراج هم روش دیگری برای به دست آوردن اتر است که تا زمانی که الگوریتم شبکه اتریوم بر مبنای گواه اثبات کار POW است، میتوانید از این روش برای به دست آوردن این ارز دیجیتال استفاده کنید. با اینکه الگوریتم شبکه اتریوم تغییر کرده است اما تا زمانی فاز ۲ آن به طور کامل راهاندازی نشده هنوز از روش استخراج میتوان ارز دیجیتال اتر را بدست آورد. اما جدیدترین روش برای کسب اتر، تبدیل شدن به یک نود در بلاک چین اتریوم و کسب آن از طریق استیکینگ است.
بهترین کیفپولها برای نگهداری اتر
به طور کلی، کیف پول اتریوم کیف پولی است که امکان نگهداری رمزارز اتر و تمامی توکنهایی که مبتنی بر استاندارد ERC20 هستند را برای شما فراهم میکند. انواع کیف پول های اتریوم را میتوان در دسته کیف پول موبایل (مانند Atomic)، کیف پول دسکتاپ (مانند MetaMask)، کیف پول کاغذی، کیف پول وب (مانند MyEtherWallet) و کیف پول سخت افزاری (مانند Ledger) قرار داد.
برای آشنایی با بهترین کیف پولهای اتریوم این مقاله را بخوانید: بهترین کیف پول اتریوم کدام است؟ با ایمنترین کیف پولهای اتریوم آشنا شوید!
اگر یکی از نودهای شبکه اتریوم هستید یا تصمیم دارید نود شبکه باشید، استفاده از کیف پول میست (Mist) پیشنهاد میشود. به هر حال این کیف پول، کیف پول رسمی اتریوم است. برای نصب میست باید بلاک چین اتریوم را دانلود کنید که حجم بالایی دارد؛ در این صورت با نودها هماهنگ یا اصطلاحا سینک میشوید. اگر تازه با اتریوم و دنیای ارزهای دیجیتال آشنا شدهاید، این کیف پول گزینه مناسبی برای شما نیست؛ چون برای دانلود تمام بلاکچین اتریوم باید حجم زیادی را دانلود کنید و سخت افزار سیستم شما هم باید در حد مناسب و قابل قبولی باشد. اگر مایل به دریافت این کیف پول هستید به سایت رسمی اتریوم مراجعه کنید.
نتیجهگیری
شبکه اتریوم بدون شک قدرتمندترین رقیب برای بیت کوین در دنیای رمز ارزها است. رمز ارز اتر که قلب تپنده این شبکه است، آیندهای بسیار خوب پیش روی خود دارد.
استفاده کابردی این رمز ارز برای تولید برنامههای غیرمتمرکز و پروژههای دیفای، باعث شده که هیچ شکی در آینده روشن آن نباشد. ورود اتریوم ۲ به صورت کامل نیز میتواند ویژگیها اتر و کاربردهای آن را بسیار بیشتر کند.
ارسال نظر