متوسط کریپتو پدیا

هارد فورک Altair چیست؟ آشنایی با اولین هارد فورک اتریوم ۲

هاردفورک آلت‌ایر (Altair) اتریوم، در واقع به‌روز‌رسانی‌ای در بیکن‌چین (Beacon Chain) است. بیکن‌چین شبکه تست اتریوم ۲، قبل از انتقال شبکه اتریوم از گواه اثبات کار (POW) به گواه اثبات سهام (POS) است. می‌توان گفت هارد‌فورک آلت‌ایر اولین و آخرین به‌روز‌رسانی در زنجیره بیکن‌چین، قبل از انتقال اتریوم به شبکه اصلی اتریوم ۲ است. این شبکه به منظور کمک به شبکه اتریوم برای گذر از POW به POS ایجاد شده است و به نوعی برای انجام خطا و آزمون قبل از انتقال شبکه Ethereum به Ethereum 2.0 به کار برده می‌شود. توسعه‌دهندگان اتریوم ۲ قصد دارند تمام مشکلات سر راه آن را به وسیله این شبکه رفع کرده و آن‌ها را به حداقل برسانند. در این مقاله به اینکه هارد‌فورک Altair چیست و چه ویژگی‌هایی دارد و تاریخچه انجام هارد‌فورک در شبکه اتریوم چیست، می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

هارد فورک Altair چیست؟

هارد فورک altair

هاردفورک آلت‌ایر اولین به‌روز‌رسانی‌ شبکه بیکن‌چین است، که در تاریخ ۲۷ اکتبر سال ۲۰۲۱ (۵ آبان ۱۴۰۰) عرضه شده است. به‌روز‌رسانی آلت‌ایر (Altair) تغییراتی در میزان جریمه عدم فعالیت و اسلشینگ (Slashing) نودها، در شبکه بیکن‌چین ایجاد می‌کند و میزان جریمه‌ها را برای اعتبار‌سنج‌ها یا ولیدیتورهایی که در شبکه فعالیت نمی‌کنند یا اقدام به رفتار‌های مخرب از قبیل دوبار امضا کردن بلاک‌ها یا پیشنهاد بلاک‌های دو‌گانه می‌کنند، به طرز چشم‌گیری افزایش می‌دهد.

 این هارد‌فورک دو مزیت عمده را در بر دارد؛ اول اینکه با اجرای این جریمه‌های سنگین به امنیت و پویایی شبکه اتریوم ۲ کمک می‌کند و دوم این‌که قبل از ادغام شبکه فعلی Ethereum با این شبکه، از درستی نحوه کار این شبکه اطمینان حاصل می‌شود. نام Altair از درخشان‌ترین ستاره صورت فلکی شمالی، یعنی آکیلا (Aquila) گرفته شده است.

تاریخچه فورک‌های اتریوم چیست؟

ethereum fork

فورک (Fork) در اصطلاح به معنای انشعاب است و در دنیای رمز‌ارزها، به دو قسمت تفکیک می‌شود: 

  • قسمت اول به معنای شکسته شدن یک بلاک چین به دو شبکه مختلف و دو مسیر متفاوت است؛ به طور خلاصه، این نوع آپدیت‌ها که با نسخه قبلی خود سازگاری ندارند، هارد فورک نامیده می‌شوند. 
  •  قسمت دوم ایجاد تغییر در راستای بهبود پروتکل یک بلاک چین است؛ این نوع فورک‌ها با نسخه قبلی خود سازگاری دارند و به آن‌ها سافت‌فورک گفته می‌شود. برای مطالعه بیشتر درباره مفهوم جالب فورک‌ها، حتما مقاله زیر را مطالعه بفرمایید.

از زمان معرفی رمز‌ارز اتریوم، این کوین محبوب چندین بار هارد‌فورک‌های مختلفی را تجربه کرده است؛ از جمله هارد‌فورک‌های شبکه اتریوم می‌توان به اتریوم کلاسیک، اتریوم‌ زیرو (Ethereum Zero) و متروپلیس (Metropolis) اشاره کرد. هارد‌فورک متروپلیس در واقع همان اتریوم فعلی است که با همراهی تیم اصلی آن و اعضای جامعه Ethereum به انجام رسیده است. آخرین هارد‌فورک انجام شده روی شبکه اتریوم، هارد‌فورک لندن نام دارد که در فروردین ۱۴۰۰ به انجام رسید. این هارد‌فورک با انجام تغییراتی در مدل اجماع شبکه اتریوم، آن را برای گذر به شبکه Ethereum 2 آماده می‌کند. هارد‌فورک آلت‌ایر به نوعی اولین فورک اتریوم ۲ محسوب می‌شود و می‌توان آن‌را اولین فورک تاریخ اتریوم ۲ نامید.

ویژگی‌های هارد‌فورک Altair چیست؟ 

هارد‌فورک altair

آپدیت Altair اتریوم روی شبکه بیکن‌چین، یکی از هاردفورک‌هایی است که یک پروپوزال بهبود شبکه اتریوم (EIP) را به همراه دارد. به گفته وبلاگ دنی‌ رایان (Danny Ryan) محقق بنیاد اتریوم، این آپدیت به هدف بهبود کار زنجیره بیکن‌چین برای کاربران، رفع مشکلات مشوق‌های اعتبار‌سنج‌های شبکه و افزایش پارامتر‌های تنبیهی به منظور محافظت بیشتر از امنیت شبکه، طبق پروپوزال EIP-2982 انجام شده است.  

پروپوزال EIP در شبکه اتریوم چیست؟

پروپوزال بهبود شبکه اتریوم (Ethereum Improvement Proposal)، در واقع شامل استاندارد‌هایی برای بهبود شبکه Ethereum است. توسعه‌دهندگان این شبکه می‌توانند پروپوزال‌های خود را ثبت کنند، تا در جامعه کاربری اتریوم به بحث و گفتگو گذاشته شود و اگر اکثریت جامعه اتریوم با آن موافقت کنند، این پروپوزال تایید و اجرایی می‌شود.

هر EIP باید دلایل و مشخصات فنی خود را برای ارائه در جامعه Ethereum داشته باشد. نویسندگان پروپوزال‌ها باید نظر جامعه اتریوم را برای ایجاد اجماع در شبکه جلب کنند و نظرات مخالف با طرح خود را نیز به ثبت برسانند. همچنین نویسندگان EIP باید فرآیندهای به‌خصوصی را انجام دهند؛ پس از انجام این مراحل، پروپوزال آن‌ها در جامعه اتریوم بیان می‌شود و اگر اکثریت جامعه آن‌ را تایید کنند، پروپوزال عرضه می‌شود.

پروپوزال EIP-2982 چیست؟

پروپوزال EIP-2982 به منظور حفظ امنیت شبکه و افزایش جریمه‌ها برای اعتبار‌سنج‌های خاطی شبکه آزمایشی اتریوم ۲ انجام شده است. این EIP توسط ویتالیک بوترین موسس اتریوم و دنی رایان محقق بنیاد اتریوم و مجری اصلی عرضه Ethereum 2، ایجاد شده است.

مشخصات EIP-2982

این طرح پیشنهادی چندین مزیت برای شبکه Ethereum ۲ به همراه دارد از جمله:

  • پشتیبانی از لایت کلاینت‌ها (Light Client) در اجماع اصلی شبکه، به‌وسیله تشویق اعتبار‌سنج‌ها برای انتشار اطلاعات بلاک‌ها؛ این موضوع باعث می‌شود شبکه Ethereum 2 به شبکه‌ای غیر‌متمرکزتر و سبک‌تر تبدیل شود. هر لایت‌کلاینت به حدود ۲۰ کیلوبایت حافظه در روز برای همگام شدن با بلاک‌چین اتریوم ۲ و به ۵۰۰ بایت حافظه برای تایید یک بلاک نیاز دارد. لایت کلاینت اعتبارسنجی است که تاریخچه کامل بلاکچین را حفظ نمی‌کند اما می‌تواند در تعیین شاخه صحیح شبکه کمک نماید.
  • حسابرسی‌ تشویقی‌های شبکه بیکن‌چین را تغییر می‌دهد.
  • مشکلات مربوط به مشوق‌های ولیدیتور‌ها را برطرف کرده و پارامترهای مجازات را برای بهبود امنیت شبکه اضافه می‌کند. 

این به‌روز‌رسانی فقط روی زنجیره بیکن انجام می‌شود و هیچ تاثیری روی شبکه فعلی اتریوم ندارد. مواردی که برای مجازات اعتبار‌سنج‌ها تغییر می‌کند، بدین شرح است:

  • در حال حاضر اعتبار‌سنج‌های غیر‌فعال، حدود ۱۱.۸ درصد از سهامشان را از دست می‌دهند؛ اما بعد از این آپدیت، این میزان به ۱۵.۴ درصد می‌رسد.
  • در حال حاضر اعتبار‌سنج‌هایی که اعمال مخرب از جمله دو بار امضا کردن بلاک‌ها را انجام می‌دهند، ۰.۲۵ اتر جریمه می‌شوند؛ اما پس از انجام این فورک، این میزان به ۰.۵ اتر افزایش می‌یابد.
  • جریمه فعالیت‌های مخرب ولیدیتور‌ها نه تنها با پرداخت هزینه، بلکه با اخراج آن‌ها از شبکه همراه است و سرمایه‌ی آن‌ها تا زمانی که هزینه اعمال مخرب آن‌ها در شبکه، به طور کامل پرداخت نشود به آن‌ها باز نمی‌گردد.
  • همچنین اعتبار‌سنج‌هایی که شبکه خود را آپدیت نکنند، ممکن است دچار جریمه اسلشینگ و پرداخت جریمه‌های سنگین شوند.
  • در فورک Altair همه چیز با جریمه انجام نمی‌شود؛ بلکه مشوق‌هایی برای اعتبار‌سنج‌ها نیز در نظر گرفته شده است. قبل از این فورک تنها ۳ درصد از پاداش اعتبار‌سنجی برای پیشنهاد بلاک بعدی داده می‌شد. اما با انجام آپدیت آلت‌ایر، اعتبار‌سنج‌ها برای پیشنهاد هر بلاک ۱۲.۵ درصد از کل پاداش اعتبار‌سنجی را دریافت می‌کنند.

شایان ذکر است این جریمه‌ها در زمان معرفی اتریوم ۲ به مراتب کمتر بود؛ زیرا تیم توسعه اتریوم در نظر داشت با تشویق توسعه‌دهندگان به سرمایه‌گذاری در مراحل اولیه معرفی اتریوم ۲ با آن‌ها تعامل داشته باشد. حالا که دوره آزمایشی Ethereum 2 به پایان نزدیک شده است، جریمه‌ها برای اعمال مخرب نیز افزایش پیدا کرده است. 

جمع بندی

هارد فورک آلت‌ایر شاید اولین و آخرین آپدیت beacon chain قبل از راه‌اندازی کامل شبکه اتریوم ۲ باشد. در این به‌روز‌رسانی، تیم توسعه‌دهنده Ethereum 2 چندین هدف از جمله اطمینان از حفظ امنیت شبکه اتریوم ۲.۰ و اطمینان از فراهم بودن همه چیز برای انتقال از شبکه اتریوم ۱ به اتریوم ۲ را دنبال می‌کنند. در این مقاله به اینکه هاردفورک Altair چیست و چه ویژگی‌هایی دارد، پرداختیم.

شما چه انتظاری از برزورسانی آلت‌ایر دارید؟ به نظر شما با کوچ اتریوم از PoW به PoS کارمزد این شبکه کاهش محسوسی خاوهد کرد؟ دیدگاه‌های خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
dailyhodlethereum.org

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا