هاردفورک لندن (London) اتریوم، بهروزرسانیای است که مدل کارمزد تراکنشها و زمان بندی “بمب سختی” این بلاک چین را تغییر میدهد. در این بهروزرسانی، شبکه اتریوم کارمزد تراکنشها را به جای اتکا به قیمت و کارمزد گس، بر اساس کارمزد مبنای مشخص شده در هر بلاک تعیین خواهد کرد.
توسعهدهندگان شبکه اتریوم مطابق زمانبدی تعیین شده برای بروزرسانی شبکه و عرضه اتریوم ۲.۰، به عامدانه تغییری را در شبکه اتریوم انجام میدهند که به آن بمب سختی یا difficulty bomb میگویند. طی این رویداد، سختی شبکه فعلی اتریوم به قدری افزایش مییابد (به صورت عمدی) که درآمد ماینرها کاهش یافته و ماینرها را به انتقال از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام تشویق کند. این اتفاق طی هاردفورک لندن در شبکه اتریوم انجام خواهد شد. شبکه اتریوم پس از این بروزرسانی اصطلاحا وارد عصر یخبندان خواهد شد. این نکته به افزایش غیرمنطقی سختی و کاهش پاداش ماینرها در این شبکه اشاره دارد. این اتفاق به تصمیم توسعهدهندگان اتریوم به تعویق افتاده است.
هاردفورک لندن اتریوم چیست؟
هاردفورک لندن یکی از بهروزرسانیهای بلاک چین اتریوم است که پس از هاردفورک برلین (که در ماه آوریل ۲۰۲۱ یا فروردین ۱۴۰۰ عرضه شد) عرضه میشود. بهروزرسانی لندن تغییرات چشمگیری را در سیستم کارمزد تراکنشهای اتریوم ایجاد میکند. این بهروزرسانی همچنین با انجام تنظیماتی در مدل اجماع شبکه، آمادهسازیهای مورد نیاز برای عرضه اتریوم ۲.۰ را حاصل میسازد.
هرچند بعضی از افراد به دلیل تغییرات چشمگیری که هاردفورک لندن در مدل کارمزد تراکنشها و ماینینگ ایجاد میکند، این بهروزرسانی را بحثبرانگیز میدانند. تاثیرات دقیق این تغییرات بر روی کاربران و ماینرها کاملا مشخص نیست، اما این تغییرات موقتی خواهند بود زیرا اتریوم ۲.۰ به زودی عرضه میشود.
ویژگیهای جدید هاردفورک لندن اتریوم چیست؟
بهروزرسانی لندن اتریوم یکی از هاردفورکهایی است که دو پروپوزال بهبود شبکه اتریوم (EIP) را به همراه دارد. با توجه به عرضه اتریوم ۲.۰ (فاز سرنیتی) که برای سال ۲۰۲۲ برنامهریزی شده است، میتوان گفت که بهروزرسانی لندن آمادهسازیهای مورد نیاز برای انتقال به گواه اثبات سهام را حاصل میسازد. ماینرها شاهد کاهش سرعت افزایش سختی ماینینگ به منظور همگامسازی با سرنیتی خواهند بود. از آنجایی که بهروزرسانی لندن یک هاردفورک اتریوم محسوب میشود، تمام نودها باید از قوانین جدید و آخرین نسخه شبکه استفاده کنند تا بتوانند فعالیتهای ماینینگ و تایید تراکنشها را ادامه دهند.
مهمترین تغییر در کارمزد تراکنشها صورت میپذیرد که شامل مکانیزم ضدتورمی جدیدی است. قبل از این، کاربران پیشنهاد خود را برای پرداخت کارمزد گس ارائه میدادند. ماینرها نیز بر اساس کارمزد پیشنهاد، به اولویتبندی تراکنشها میپرداختند و از کارمزدها به عنوان پاداش افزودن تراکنشها به بلاک استفاده میکردند. اکنون، با توجه به عرضه لندن، هر بلاک دارای کارمزد ثابت و مشخصی خواهد بود. این تغییر با پروپوزال EIP-1559 صورت میگیرد که همراه با EIP-3238 در بهروزرسانی لندن وجود دارند.
پروپوزال EIP چیست؟
پروپوزال بهبود شبکه اتریوم (EIP) یک رویداد فنی است که شامل ویژگیهای جدید برای بلاک چین اتریوم است. توسعهدهندگان پروپوزالهای خود را به همراه پیشنهادات جامعه اتریوم ایجاد میکنند. تمام کاربران میتوانند EIP خود را ایجاد و آن را ثبت کنند تا جامعه اتریوم درباره آن به گفتگو بپردازد و تایید کند.
هر EIP از دستورالعمل موجود در EIP1 پیروی میکند که عبارت است از:
- پروپوزال EIP باید جزییات دقیق فنی از ویژگیهای جدید و دلیل و منطق وجود این ویژگی را ارائه دهد. نویسنده EIP مسئول ایجاد اجماع در جامعه و ثبت نظرات مخالف است.
- نویسنده EIP باید قبل از تایید EIP از مجموعه فرآیندهای مشخصی پیروی کند که شامل بررسی و ارائه پیشنویس EIP است. پس از تایید جامعه، EIP موردنظر میتواند عرضه شود.
پروپوزال EIP-1559 چیست؟
پروپوزال EIP-1559 تغییر پیشنهادی برای روش پرداخت کارمزد گس توسط کاربران در شبکه اتریوم است. این EIP توسط ویتالیک بوترین موسس اتریوم و تیمی از سایر توسعهدهندگان ایجاد شده است.
به مرور، میانگین کارمزد پرداختی توسط کاربران اتریوم برای تراکنشهای کوچک بسیار زیاد شده است. برای مثال، اگر کارمزد شبکه تقریبا ۲۰ دلار باشد، ارسال ۲۰ دلار اتر یا سایر رمزارزها برای انجام تراکنش صرفه اقتصادی ندارد. این کارمزدهای زیاد باعث میشود که جذابیت شبکه به ویژه برای مبتدیان کاهش یابد. پروپوزال EIP-1559 مکانیزم کارمزد جدیدی ارائه میدهد که طی آن، برای هر بلاک یک کارمزد مبنا ایجاد خواهد شد. سپس بلاک چین کارمزد موردنظر را میسوزاند و کل موجودی اتر کاهش خواهد یافت. این موضوع، فشار ضدتورمی برای رمزارز ایجاد میکند.
کارمزد مبنا برای هر بلاک بر اساس تقاضای شبکه تغییر میکند. اگر بیش از ۵۰ درصد حجم یک بلاک با تراکنشها اشغال شده باشد، کارمزد مبنا افزایش مییابد و برعکس. این مکانیزم در صدد این است تا سطح توازن نیمهپر برای اکثر بلاکها را حفظ کند. همچنین میتوان به عنوان مشوق به ماینرها، به تراکنشها انعام اضافه کرد تا تراکنش موردنظر در فهرست انتظار تایید قرار نگیرد. هرچند، اتریوم در صدد آن است تا بدون انعام نیز، توازن پر بودن ۵۰ درصدی بلاکها را حفظ کند. با توجه به وجود فضای بسیار زیاد در هر بلاک، انعام موردنظر باید بسیار کم باشد تا تراکنش در صدر فهرست انتظار تایید قرار بگیرد.
پروپوزال EIP-3238 چیست؟
در شبکه اتریوم مفهومی به اسم بمب سختی وجود دارد که استخراج اتریوم را دشوارتر میسازد. هنگامی که به زمان بمب سختی برسیم، زمان مورد نیاز برای استخراج هر بلاک جدید به حدی زیاد خواهد شد که سودآوری ماینرها کاهش مییابد و تایید تراکنشها بسیار کند میشود. توسعهدهندگان میخواهند اطمینان حاصل کنند که ماینرها چارهای به جز توقف استخراج در اتریوم ۱.۰ و انتقال به اتریوم ۲.۰ نداشته باشند.
هرچند، بلاک چین به زودی به این نقطه خواهد رسید. EIP-3238 در بمب سختی تاخیر ایجاد میکند تا شبکه مطمئن شود که ماینرها به حد کافی تشویق میشوند تا به مدل اجماع گواه اثبات سهام اتریوم ۲.۰ انتقال یابند. بدون وجود این پروپوزال، احتمال این موضوع وجود دارد که ماینرها به فعالیت خود در اتریوم ۱.۰ ادامه دهند. این شرایط در زمان جداسازی اتریوم و اتریوم کلاسیک مشاهده شده است. تاخیر در بمب سختی منجر به عصر یخبندان در سه ماهه دوم ۲۰۲۲ میشود. تا این زمان، ادغام اتریوم ۱.۰ و اتریوم ۲.۰ باید پایان یافته باشد.
نظر جامعه درباره بهروزرسانی هاردفورک لندن اتریوم چیست؟
نظرات مختلفی در خصوص هاردفورک لندن اتریوم وجود دارد که اکثر این نظرات درباره کارمزد تراکنشها است. اگرچه ماینرها در حال آماده شدن برای پایان فعالیت گواه اثبات کار هستند، اما این بهروزرسانی، کارمزد دریافتی توسط ماینرها را به طور چشمگیری کاهش میدهد. این کاهش کارمزد ممکن است منجر به کاهش درآمد ماینرها شود. نگرانی دیگر این است که استخراج اتریوم ممکن است متمرکزتر شود. بعضی از افراد اذعان میکنند که فقط ماینرهای بزرگ با کمترین هزینه انرژی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و سود کسب کنند.
اگرچه نمیتوان با قطعیت گفت اما انتظار میرود که مکانیزمهای ضدتورمی منجر به افزایش قیمت اتریوم شود. دلیل چنین انتظاری آن است که پس از بهروزرسانی هاردفورک لندن، شبکه اتریوم به سوزاندن کارمزد مبنای تمام تراکنشها میپردازد.
بهروزرسانی لندن چه تاثیری بر جامعه دارد؟
همانند بیت کوین، مکانیزم کنونی شبکه اتریوم نیز همانند مزایده عمل میکند. در این مکانیزم، هرچه کارمزد بیشتری پرداخت کنید، احتمال انتخاب و تایید تراکنش شما توسط ماینرها افزایش مییابد. اما پس از هاردفورک لندن اتریوم دیگر برای انجام و تایید تراکنشهای اتریوم به تعیین کارمزد گس نیاز ندارید.
در عوض، صرفا با کارمزد مبنا به علاوه گزینه انتخابی پرداخت انعام به ماینرها مواجه هستید. هرچند، ممکن است از زمان ثبت تراکنشها تا اضافه شدن آن به بلاک، کارمزد مبنا تغییر کند. به منظور اجتناب از این موضوع، میتوانید سقف کارمزد پرداختی خود را تعیین کنید. اگر ماینر، تراکنش شما را به بلاکی اضافه کند که کارمزد مبنای آن کمتر از سقف کارمزد تعیین شده از جانب شما است، شبکه بقیه کارمزد شما را برمیگرداند.
کلام آخر
هاردفورک لندن اتریوم یکی از مهمترین بهروزرسانیها از لحاظ نحوه تعامل کاربران با شبکه اتریوم خواهد بود. بسیاری از بهروزرسانیهای قبلی، بسیاری از سیستمها را تغییر دادهاند که معمولا هنگام استفاده از اتریوم متوجه آنها نمیشویم. اکنون، احتمال کاهش کارمزد و زمان تراکنشها محتملتر است اما هنوز این موضوع قطعی نیست. با این حال، انتقال به گواه اثبات سهام در اتریوم ۲.۰ برای سال ۲۰۲۲ برنامهریزی شده است. بنابراین، پیادهسازی هاردفورک لندن اتریوم همچنان موقتی و محدود است.