متوسط مقالات عمومی

با توجه به ریزش قیمت اتریوم آیا این شبکه از رقبای خود شکست خورده است؟

در طول سال ۲۰۲۱ شاهد رشد جالب توجه قیمت اتریوم بودیم و بزرگترین آلتکوین بازار موفق شد تا رکورد جدیدی را برای ATH (بالاترین قیمت کل دوران) خود در طول چند ماه گذشته به ثبت برساند. اصلاحات بازار رمزارز در طول یک ماه اخیر تا حد زیادی قیمت‌ها را شکستند و ETH نیز از این قاعده مستثنی نبود و اصلاح قیمت اتریوم تا زیر ۲۰۰۰ دلار نیز ادامه داشت. این در حالی بود که شاخص YTD یا همان میزان بازپسدهی یک سال اخیر اتریوم همچنان در سطح بالای ۲۶۰ درصدی خود در میان آلتکوین‌ها باقی ماند.

اصلاح قیمت اتریوم در ماه اخیر

اصلاح قیمت اتریوم

تا به امروز به عوامل متفاوتی که موجب صعودی ماندن روند بازار اتریوم با وجود اصلاح قیمت آن و صعود این آلتکوین شده‌اند به حد کافی پرداخته‌ایم. این عوامل، افزایش میزان علاقه موسسه‌های گوناگون نسبت به دومین رمز ارز برتر بازار و دیدگاه مثبت پیرامون به روزرسانی و ارتقای این شبکه از جمله EIP-1559 را شامل می‌شوند.

با وجود تمام مسائلی که مطرح کردیم، چیزی که معمولا در بحث‌های حول محور عملکرد قیمتی اتریوم در نظر گرفته نشده و یا فراموش می‌شود تاثیراتی است که بر روی امور مالی غیرمتمرکز (دیفای) داشته است. همین موضوع در واکنش به اصلاحات گستره وسیع‌تری از بازار رمزارز، به ویژه در مقایسه با مواردی مثل زنجیره هوشمند بایننس (Binance Smart Chain) مطرح شد.

اما پیش از اینکه به چنین مباحثی بپردازیم، خالی از لطف نیست تا کمی در مورد پلتفرم اتریوم که از نظر بنیادی که به صورت عمده متشکل از پروتکل‌های دیفای در این فضا است بپردازیم و رشد آن را در طول چند سال اخیر مورد بررسی قرار دهیم.

با در نظر داشتن این موضوع و طبق دست یافت‌های جیمز وانگ (James Wang)، درآمد شبکه اتریوم تنها در طول یک سال تا ۲۰۰ برابر افزایش داشته است. این روند پیشرفتی به این صورت بوده است که در سه ماه اول سال ۲۰۲۰ (سه ماه پایانی سال ۱۳۹۸) تا سه ماه اول سال ۲۰۲۱ (سه ماه پایانی سال ۱۳۹۹) شاهد افزایش میزان ۸ میلیون دلاری تا ۱.۷ میلیارد دلاری این پلتفرم بودیم. در حقیقت:

در ماه آپریل، اتریوم به میزان درآمد سالانه با نرخ ۸.۶ میلیارد دلاری که قابل مقایسه با AWS در سال ۲۰۱۵ بود دست یافت.

علاوه بر این، حجم کل معاملات نیز در همین بازه زمانی از ۳۳ میلیارد دلار به ۷۱۳ میلیارد دلار رسید. در پایان نیز لازم به ذکر است که تعداد آدرس‌های فعال نیز در طی این روند از ۳۶۴ هزار عدد به ۶۰۷ هزار آدرس فعال رسیدند.

جدا از موضوع قیمت این آلتکوین، عملکرد اتریوم بر روی حوزه دیفای نیز تاثیر زیادی داشته است. به عنوان مثال می‌توان به ارزش کل قفل شده در حیطه دیفای اشاره کرد که از میزان ۰.۸ میلیارد دلار در سه ماه اول سال ۲۰۲۰، به میزان ۵۲ میلیارد دلار در سه ماه اول سال ۲۰۲۱ رسید. لازم به ذکر است که حجم نقدینگی صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX) این حوزه نیز در همین بازه زمانی از ۲.۳ میلیارد دلار به ۱۷۷ میلیارد دلار رسید.

سرمایه ذخیره شده در حوزه دیفای

در این نقطه باید گفت که محبوبیت دیفای نیز برای بار دوم و درست شبیه به سال قبل، افزایش چشمگیری داشت و این در حالی بود که مشکل کارمزد بالای تراکنش‌ها نیز بار دیگر مطرح شد.

جالب است بدانید که معیارهای دیگری نیز برای تاکید بر روی مقیاس رشد فضای دیفای وجود دارند. به عنوان مثال می‌توان به بخش تجزیه و تحلیل OKEx Insights اشاره کرد و بر اساس این آمار، تعداد کیف پول‌های منحصر به فرد فعال در اکوسیستم دیفای از اواسط ماه آپریل (۲۶ فروردین ۱۴۰۰) تا به امروز ۶۰ درصد افزایش داشته است.

شاخص TVL

با کمتر شدن میزان اتریوم قفل شده توسط صرافی‌های غیرمتمرکز، حجم ETH قفل شده در قراردادهای هوشمند نیز افزایش داشته است. این امر با یافته‌های اخیر Glassnode قابل مشاهده است، به این صورت که این یافته‌ها نشان می‌دهند تا چند روز گذشته، قراردادهای هوشمند به میزان ۲۳ درصد از ذخایر اتریوم در گردش را نگهداری می‌کنند. این در حالیست که صرافی‌های غیرمتمرکز تنها ۱۲ در صد از ذخایر این آلتکوین را در برمی‌گیرند.

این گزارش حاکی از آن است که از آغاز سال ۲۰۲۱، دارندگان اتریوم در حال انتقال دارایی‌های خود از صرافی‌های رمزارز به پروتکل‌های دیفای هستند. این موضوع در طول اصلاحات اخیر نیز از اهمیت خود برخوردار بوده است.

اصلاحات اخیری که در بازار صورت گرفتند، دری به سوی پایداری فضای دیفای که توسط ETH هدایت می‌شود را می‌گشایند. به عنوان مثال می‌توانیم به افت شاخص TVL در DeFi Llama در طی اصلاحات اخیر اشاره کنیم که از ۱۱۵.۹ میلیارد دلار تا ۸۲ میلیارد دلار کاهش داشت.

افت شاخص TVL

این یک افت قابل توجه به حساب می‌آید اما این افت در مقایسه با نزول بزرگترین آلتکوین دنیا که رکود ۴۰ درصدی در همین بازه زمانی به چشم نمی‌آید.

عملکرد پروژه‌های دیفای مبتنی بر ETH

یکی دیگر از بررسی‌های دقیق‌تر در حوزه عملکرد دیفای‌های مبتنی بر اتریوم در طول چند هفته گذشته شامل مقایسه آنها با زنجیره هوشمند بایننس یا در اصطلاح «قاتل اتریوم» می‌شود. همانطور که میرا کریستانتو (Mira Christanto) از Messari نیز اخیرا به این موضوع اشاره کرده است، در پس‌زمینه اولین اصلاحات در طول هفته اول این رویداد، برداشت‌های صورت گرفته از پروژه‌های دیفای مبتنی بر اتریوم به اندازه پروژه‌های دیفای BNB افت شدیدی نداشتند.

در حقیقت بر اساس داده‌ها، شاخص TVL پروژه‌های دیفای ثبت شده مبتنی بر بایننس به صورت قابل توجهی از ۲۰.۶ میلیارد دلار در ۱۰ ام ماه می تا ۷.۹۲ میلیارد دلار در ۲۰ ام ماه می رکود داشته‌اند.

تمامی موضوعات مطرح شده نشان می‌دهند که با وجود تمامی مشکلات موجود در بستر ETH ، رقبای اتریوم و شبکه این پلتفرم راه بسیار دشواری را برای کنار زدن شاه آلتکوین‌ها و پیشینه مستحکم این بازار در پیش دارند.

منبع
ambcrypto

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا