متوسط مقالات عمومی

استیبل کوین الگوریتمی تا چه حدی ثبات دارد؟

استیبل کوین الگوریتمی از الگوریتم‌هایی در راستای متعادل ساختن میزان عرضه ذخایر دارایی‌ها استفاده می‌کند. به بیان ساده نحوه عملکرد این الگوریتم به این شکل است که در صورت افزایش قیمت، توکن‌های بیشتری از ذخایر آن آزاد می‌شوند و در صورت سقوط قیمت، این الگوریتم رمز ارزها را از بازار خریداری می‌کند. در این مقاله به بررسی استیبل کوین الگوریتمی و تفاوت آن با ارزهای باثبات عادی و شیوه عملکرد الگوریتم مورد استفاده در این نوع استیبل کوین‌ها می‌پردازیم.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

استیبل کوین الگوریتمی چیست؟

استیبل کوین الگوریتمی چیست؟

فرض کنید که قیمت یک استیبل کوین ۱ دلار است. هنگامی که قیمت آن تا ۰.۸۰ دلار کاهش پیدا می‌کند، یک الگوریتم می‌تواند عدم وجود تعادل بین ذخایر عرضه و تقاضا را شناسایی کرده و به صورت خودکار سفارش خرید از بازار را برای برگرداندن قیمت مورد نظر به حدود قبلی خود تنظیم کند. در شرایطی که قیمت ارز دیجیتال باثبات مورد نظر به فراتر از ۱ دلار برسد نیز این الگوریتم می‌تواند دارایی‌ها را برای حفظ این قیمت جدید در سطحی مشخص به فروش برساند تا نقطه اوج به وجود آمده را در جای خود نگه دارد.

انواع دیگری از این قبیل عبارتند از ارزهای فیات قابل وثیقه‌گذاری مثل USDC و USDT که توسط موسسه‌های مالی مورد حمایت هستند. همچنین رمزارزهای قابل وثیقه‌گذاری مثل DAI نیز از انواع دیگر استیبل کوین الگوریتمی هستند که این موارد به جای پول نقد و وجه رایج توسط یک یا چند دارایی دیجیتال مثل ETH و BAT حمایت می‌شوند.

از جمله برترین استیبل کوین های الگوریتمی از نقطه نظر سرمایه در گردش بازار در حال حاضر می‌توان به (Empty Set Dollar (ESD و (Ampleforth (AMPL اشاره کرد.

الگوریتم ESD طوری طراحی شده است تا قیمت این استیبل کوین الگوریتمی را در حدود ۱ USDC نگه دارد و خود USDC نیز به دلار آمریکا متکی است. از طرف دیگر، AMPL به صورت مستقیم به دلار آمریکا وابسته است و به صورت روزانه میزان بنیادی قیمت تعاملات خود را تنظیم می‌کند تا بتوان قیمت AMPL را به صورت ثابت نگه داشت.

دلیل از بین رفتن ثبات AMPL و افزایش قیمت آن به ۳ دلار

دلیل از بین رفتن ثبات AMPL و افزایش قیمت آن به ۳ دلار

AMPL حدود یک سال در حال فعالیت کردن است. این توکن در طول این زمان سخت‌ترین رویدادها را برای حفظ ثبات قیمت خود پشت سر گذاشته است اما در ماه ژانویه سال ۲۰۲۰ قیمت این استیبل کوین الگوریتمی از ۳ دلار گذشت.

این جهش قیمتی با راه اندازی پروژه Geyser در تاریخ ۲۳ ژوئن اتفاق افتاد؛ Geyser در حقیقت یک پروژه انگیزشی برای توزیع پاداش (به واحد AMPL) برای کاربرانی بود که دارایی‌های خود را به واحد AMPL-ETH در پلتفرم غیرمتمرکز Uniswap قرار داده بودند.


یونی سواپ چیست؟ آموزش کامل کار با محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز!


علاوه بر این که کاربران می‌توانستند در Uniswap توکن تامین نقدینگی (LP) خود را دریافت کنند، آن دسته از کاربرانی که شرایط ارائه کردن نقدینگی در واحد AMPL-ETH را فراهم می‌کردند نیز این امکان را داشتند تا توکن های LP دریافتی خود را در پلتفرم Geyser استیک کرده و در نتیجه این عمل به سهم بیشتری از پاداش AMPL دسترسی داشته باشند. در نهایت، این امکان برای کاربران فراهم شد تا در صورت عدم برداشت مبالغ از ذخایر سپرده خود نیز پاداش دریافت کنند. تمامی مواردی که تا به اینجا ذکر کردیم به ناچار موجب به وجود آمدن سیل عظیمی از سود در واحد Ampleforth شد.

در ادامه این ماجرا شاهد افزایش میزان معاملات روزانه AMPL به ۴۰۰۰ بودیم که یک چهارم این آمار مربوط به آدرس‌های جدید بودند.

استیبل کوین معمولی در مقابل استیبل کوین الگوریتمی

استیبل کوین معمولی در مقابل استیبل کوین الگوریتمی

استیبل کوین معمولی در مقابل استیبل کوین الگوریتمی

در روز ۳۰ ژانویه تعداد انتقالات AMPL که مربوط به آدرس‌های جدید بودند به نقطه اوج خود یعنی ۹۳۵ انتقال در روز رسید؛ این رقم در مقایسه با ۴۰ هزار انتقال USDC و ۳۲۰ هزار انتقال روزانه USDT بسیار ناچیز است.

با این وجود باید در نظر داشته باشیم که این دو استیبل کوین بیشترین میزان ثبات را دارند. نه USDC و نه USDT هیچکدام در طول سال گذشته افزایش و یا کاهش قیمتی بیشتر از ۵ سنت نسبت به قیمت ۱ دلاری خود نداشته‌اند.

استیبل کوین معمولی در مقابل استیبل کوین الگوریتمی

استیبل کوین DAI در ماه مارس سال ۲۰۲۰ تا ۱.۱۰ دلار رشد کرد و با از راه رسیدن پنجشنبه سیاه که در طی آن قیمت اتریوم ریزش شدیدی داشت، کاربران برای حفظ ارزش پول خود به دای روی آوردند. همچنین در طی رویداد حمله ۲۴ میلیون دلاری دیفای در پروتکل Harvest نیز کاربران از USDC به عنوان اهرمی برای حفظ ارزش پول خود استفاده کردند؛ حتی با وجود این که میزان قیمت USDC تغییر چندانی نسبت به نقطه ثبات خود نداشت. این رویداد موجب شد تا DAI تحت عنوان کم ثبات‌ترین Stablecoin آن زمان در نظر گرفته شود؛ اما این جهش قیمتی در مقایسه با AMPL و حتی ESD قابل کنترل‌تر بود.

جمع بندی

لازم به ذکر است که با وجود تمام این تفاسیر، استیبل کوین الگوریتمی مقوله‌ای جدید به حساب می‌آید و این پروژه‌ها تنها به عنوان آزمایشی برای رشد و توسعه دادن فضای دیفای در حال انجام هستند. این موضوع جالبی به حساب می‌آید که با مورد بررسی قرار دادن نحوه عملکرد این پروژه‌ها، روند کاری آنها برای رسیدن به هدف ثبات الگوریتمی بدون استفاده از وثیقه و یا حمایت وام‌دهی را زیر نظر بگیریم.

منبع
coinmarketcap

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا