یکی از تصورات رایج در بازار ارزهای دیجیتال این است که ورود سرمایههای سازمانی به بازار بیت کوین باعث افزایش قیمت آن و رشد قابلتوجه بازار ارزهای دیجیتال میشود. بسیاری از طرفداران ارزهای دیجیتال بر این باور هستند که با ورود شرکتهای بزرگ و نهادهای مالی یک «ابرچرخه» شکل میگیرد؛ اما بهرغم استقبال سرمایهگذاران مطرحی مانند مایکرواستراتژی و تزریق سرمایههای کلان، هنوز رشد موردانتظار اتفاق نیفتاده است. در این مطلب به بررسی تاثیر سرمایهگذاران نهادی بر بیت کوین میپردازیم تا ببینیم چرا آنطور که باید و شاید موثر نبودهاند.
دلایل بیاثرشدن سرمایهگذاریهای سازمانی بر رشد بیت کوین چیست؟
از نظر تئوری و تصور عامه یکی از عوامل موثر در رشد بازار ارزهای دیجیتال، خرید بیت کوین توسط شرکتهای بزرگ است؛ زیرا با ورود سرمایههای کلان از سمت آنها بازار دچار رشد انفجاری میشود و قیمتها بهطور مداوم افزایش پیدا میکنند. اما نتیجهای که عملا شاهد آن بودهایم، متفاوت و پیچیدهتر از پیشبینیها بوده است. در ادامه با بررسی انباشت نهادی و تحرکات اخیر قیمت بیت کوین به این موضوع میپردازیم که چرا ابرچرخه موردانتظار هنوز اتفاق نیفتاده است.
انباشت نهادی
در سالهای اخیر، آمارو ارقام سرمایهگذاریهای نهادی روی بیت کوین افزایش چشمگیری داشته است که عمدتا ناشی از خرید بیت کوین توسط شرکتهای بزرگ و تصویب صندوقهای قابلمعامله در بورس بیت کوین (ETF) در اوایل سال جاری (۲۰۲۴) بوده است.
شرکت مایکرو استراتژی (MicroStrategy) در این زمینه پیشگام است و به تنهایی ۱٪ از کل عرضه بیت کوین را در اختیار دارد. ماراتون دیجیتال (Marathon Digital)، گلکسی دیجیتال (Galaxy Digital) و حتی تسلا (Tesla) نیز بخش قابلتوجهی از خزانه خود را به بیت کوین اختصاص دادهاند. همچنین شرکتهای کانادایی Hut 8 ، Hive و برخی شرکتهایی بینالمللی مانند نکسون (Nexon) در ژاپن و فونیکس دیجیتال اَسِت (Phoenix Digital Assets) در بریتانیا سهم قابلتوجهی از بیت کوینها را در اختیار دارند. «برای اطلاع از میزان موجودی بیت کوین سرمایهگذاران نهادی میتوانید به bitcoinmagazinepro مراجعه کنید.»
این شرکتها در مجموع بیش از ۳۴۰٬۰۰۰ بیت کوین دارند. بعد از تصویب ETFهای اسپات بیت کوین، استقبال شرکتهای بزرگ از سرمایهگذاری روی این ارز دیجیتال بیشتر شد و بههمین دلیل تصویب ETFها یک نقطه عطف مهم بهشمار میرود. از زمان معرفی ETFها بهعنوان یک ابزار مالی، میلیونها دلار سرمایه به سمت آنها سرازیر شد و تنها در عرض چند ماه بیش از ۹۱٬۰۰۰ بیت کوین انباشته شد. در حال حاضر، شرکتهای خصوصی و گردانندگان ETFها مجموعا ۱.۲۴ میلیون بیت کوین را مدیریت میکنند که تقریبا ۶.۲۹٪ از کل بیتکوینهای درگردش را تشکیل میدهد.
بررسی تحرکات اخیر قیمت بیت کوین
برای درک بهتر تاثیر سرمایهگذاران نهادی بر قیمت بیت کوین در آینده، لازم است که نگاهی به گذشته داشته باشیم و تحرکات اخیر قیمت بیت کوین پس از تایید ETFها را بررسی کنیم. قبل از تایید ETFها بیت کوین حدود ۴۶٬۰۰۰ دلار معامله میشد. با وجود اینکه سناریوی معروف «با شایعه بخر، با خبر بفروش» اتفاق افتاد و قیمت بلافاصله بعد از تایید کاهش یافت؛ اما بازار بهسرعت بهبود پیدا کرد و قیمت بیت کوین تنها در عرض دوماه به حدود ۶۰٬۰۰۰ دلار رسید.
این افزایش قیمت با انباشت بیتکوین توسط سرمایهگذاران نهادی که از طریق ETFها انجام شده بود، همبستگی داشت. حالا اگر این الگو ادامه پیدا کند و شرکتهای بزرگ با همین سرعت روی بیت کوین سرمایهگذاری کنند، میتوانیم به حرکت صعودی پایدار قیمت بیت کوین امیدوار باشیم. در این احتمال، فرض بر این است که سرمایهگذاران نهادی داراییهای خودشان را برای بلندمدت نگه دارند و به این زودیها قصد فروش نداشته باشند. در چنین شرایطی انباشت مداوم بیت کوین باعث کاهش عرضه قابل دسترس میشود و در نتیجه رشد قیمت به جریان سرمایه کمتری نیاز دارد. بهعبارت دیگر، اگر تعداد بیت کوینهایی که قابلخرید و فروش هستند، کاهش پیدا کند؛ تزریق میزان کمتری از سرمایه هم میتواند بهراحتی باعث افزایش قیمتها در بازار شود.
اثر ضریب فزاینده پولی بر بازار بیت کوین
همانطور که متوجه شدید انباشت دارایی توسط سرمایهگذاران نهادی، تاثیر قابلتوجهی بر بازار دارد. حالا اگر اثر ضریب فزاینده پولی (Money Multiplier Effect) را هم درنظر بگیریم؛ عمق تاثیر انباشت بر قیمت بیت کوین بیشتر مشخص میشود. شاید مفهوم پیچیدهای بهنظر برسد؛ اما اصل ماجرا ساده است. زمانی که بخش بزرگی از عرضه یک دارایی مانند بیت کوین از گردش فعال بازار خارج شود (بهطور مثال، اگر ۷۵٪ از عرضه، حداقل شش ماه جابهجا نشود)، قیمت عرضه در گردش دچار نوسان بیشتری میشود. درحقیقت، هر دلاری که وارد بازار میشود، تاثیر بیشتری روی ارزش کل (Market Cap) بازار میگذارد.
در بازار بیت کوین، تنها ۲۵٪ از کل عرضه آن بهطور فعال در بازار معامله میشود و این میزان نقدینگی باعث میشود اثر ضریب فزاینده پولی قویتر شود. به این معنا که اگر تزریق هر دلار به بازار، ارزش بازار را ۴ دلار (اثر ۴ برابری) افزایش دهد، نهادهای سرمایهگذاری که ۶.۲۹٪ از کل بیت کوینها را در اختیار دارند، میتوانند حدودا روی ۲۵٪ از عرضه در گردش اثر بگذارند.
اگر این نهادها تصمیم بگیرند که داراییهای خودشان را بفروشند، احتمالا بازار با یک کاهش قیمت شدید مواجه میشود؛ چراکه ممکن است سرمایهگذاران خرد هم به فروش بیت کوین روی بیاورند. بالعکس، اگر نهادهای سرمایهگذاری به خرید ادامه دهند یا داراییهای خودشان را برای بلندمدت حفظ کنند، قیمت بیت کوین بهطور قابل توجهی افزایش پیدا میکند. این وضعیت نشاندهنده ماهیت دولبه مشارکت سرمایهگذاران نهادی است؛ از یک طرف میتواند بهآرامی تاثیر مثبتی روی بازار بگذارد و از طرف دیگر میتواند ناگهان تاثیر منفی بزرگی داشته باشد.
جمعبندی
تاثیر سرمایهگذاریهای نهادی روی قیمت بیت کوین