قیمت بیت کوین در سال جاری رشد فوقالعادهی ۵۵۰ درصدی را ثبت کرده است. آیا روند صعودی این ارز دیجیتال به پایان رسیده است؟ آیا رمز ارز BTC به قله قیمتی خود رسیده و وارد زمستان بازار ارزهای دیجیتال شدهایم؟ بسیاری اعتقاد دارند که در سال ۱۴۰۰ دیگر افزایش قیمت وجود ندارد، اما تجزیه و تحلیل دادهها چیز دیگری میگوید.
آیا به انتهای روند صعودی بیت کوین رسیدهایم؟
حتما تحلیلهایی را که معتقدند روند صعودی بیت کوین در سال ۲۰۲۱ میلادی نیز ادامه داشته و اینجا انتهای روند صعودی نیست را خواندهاید. این تحلیل دلیل حرف خود را ارزیابی اطلاعات درون شبکه بیان میکنند. اما این اطلاعات چیست و آیا قابل اتکا است؟ ما در این مقاله برای تحلیل بازار سراغ شاخص Coin Days Destroyed (CDD) رفتیم تا با بررسی آن به پیش بینی آینده قیمت بیت کوین بپردازیم. شاخص کوین دیز دیستروید یک ابزار اقتصادی است که کوینهایی که تاکنون به فروش نرسیده و در کیف پولها هولد شدهاند را مورد بررسی قرار میدهد. در واقع این شاخص نشان میدهد چه مقدار از بیتکوینهای قدیمی در حال خرجشدن هستند. ارزیابی معیار CDD نشان میدهد که قیمت کنونی رمز ارز BTC باعث شده است تا اعتماد به نفس هولدرهای قدیمی افزایش یابد و به فکر قیمتهای بالاتر برای اولین ارز دیجیتال بازار باشند. برای درک نحوه عملکرد معیار CDD بیایید با مفهوم coin days شروع کنیم.
coin days چیست؟
کوین دیز به فاصله بین تعداد روزهایی که بیت کوین از یک کیف پول به کیف پول دیگر منتقل شده است، اشاره دارد. منطق پشت این کار، اختصاص دادن ارزش بالاتر به کوینهایی است که برای مدتها نگهداری شده است. چرا این کار انجام میشود؟ زیرا هولدرهای قدیمی BTC دانش و تجربه بیشتری از نوسانات بازار دارند. بنابراین با مهارت بیشتری میتوانند بهترین زمان برای خرید و فروش بیت کوین را تعیین کنند. در نتیجه وقتی هولدرهای قدیمی اولین ارز دیجیتال شروع به فروش رمز ارزهای خود کنند مقدار این شاخص افزایش مییابد. بلعکس، وقتی اعتماد هولدرها به بازار بیشتر میشود و ارزهای دیجیتال خود را در دستان خود نگه میدارند، شاخص CDD پایین میآید که نشانگر خوشبینی آنها به یک بازار صعودی است. با استفاده از این شاخص میتوان در مورد آینده قیمت بیت کوین و روند کلی آن اظهار نظر کرد.
Coin Days Destroyed چیست؟
Coin Days Destroyed معیاری است برای زمانی که بیت کوینهای موجود در یک کیف پول به طور ناگهانی فروخته میشوند و باعث میشود Coin Days به اصطلاح نابود شود. برای فهم بهتر مطلب به این مثال توجه کنید:
تصور کنید یک سرمایهگذار، یک واحد بیت کوین میخرد و آن را به مدت ۹۰ روز در کیف پول خود نگه میدارد؛ سپس با افزایش چشمگیر قیمت، تصمیم به فروش آن میگیرد. در این حالت میتوان گفت او ۹۰ روز بیت کوین را از بین برده است.
وقتی سرمایهگذاران در حال جمعآوری بیت کوین هستند و کوینهای قدیمی فروخته نمیشوند، شاخص Coin Days Destroyed روند نزولی خواهد داشت. از سوی دیگر در اواخر بازار صعودی، بیشتر بیتکوینهای قدیمی فروخته میشوند که این موضوع منجر به بالا رفتن شاخص Coin Days Destroyed میشود.
نقطه قوت این فرمول این است که بین هولدرهای قدیمی و کسانی که اخیرا وارد بازار شدهاند تفاوت قائل میشود. این شاخص، وزن کمتری به معاملهگرانی که دید کوتاه مدت دارند میدهد. دلیل این موضوع این است که این افراد در هر صورت مدت زیادی رمز ارز Bitcoin را هولد نمیکنند در نتیجه در مقایسه با فعالیت تریدرهایی که نگاه بلندمدت دارند، تأثیر آنها بر شاخص Coin Days Destroyed کمتر خواهد بود. در هر صورت اگر هولدرهای قدیمی شروع به فروش بیت کوین خود کنند میتواند نشانهی یک زنگ خطر باشد. نمودار زیر، تاریخچه این شاخص را نشان میدهد:
شاخص Coin Days Destroyed چگونه محاسبه میشود؟
حاصلضرب تعداد بیتکوینهای یک معامله ضرب در تعداد روزهایی که تا قبل از این معامله، این کوین فروخته نشده بودند.
این فرمول درون زنجیرهای، وزن بیشتر هولدرهای قدیمی در برابر معاملهگران کوتاه مدت را نشان میدهد. اما تمامی این موارد گفته شد تا به نکته اصلی برسیم:
تجزیه و تحلیل دادههای موجود نشان میدهد که شاخص Coin Days Destroyed بسیار پایینتر از بالاترین قیمت سال ۲۰۱۷ است. بنابراین، این موضوع نشان میدهد که تاکنون کهنهسربازهای بیتکوین، نسبت به دورهی صعودی قبلی کوین کمتری فروختهاند. نمودار زیر همین نکته را نشان میدهد.
با توجه به اینکه شبکه بیت کوین اکنون ۱۲ ساله است و ارزشمندی میزان عرضه فعلی بیت کوین نیز بر همگان ثابت شده است، بسیاری از افراد از فروش بیت کوینهای خود صرفنظر میکنند. این نشان میدهد که سقف قیمتی رمز ارز BTC بسیار بالاتر از قیمت فعلی آن است.
علاوه بر این، تقاضای بیشتر برای خرید اولین ارز دیجیتال بازار از سوی نهادها و سازمانهای بزرگ میتواند محرک اصلی برای هولدرهای قدیمی باشد تا بیت کوینهای خود را نگه دارند.
در ماه آوریل سال جاری شرکت سرمایهگذاری فیدلیتی یک پلتفرم تحلیلی را برای یکی از مشتریان خود (موسسه شرلوک) ارائه داد که قادر به ترسیم دادههای درونزنجیرهای بیتکوین است. گفتنی است شرکت فیدیلیتی ۱۰.۳ تریلیون دلار دارایی دیجیتال را تحت مدیریت خود دارد.
همچنین شرکت هلدینگ خدمات مالی و بانکداری آمریکایی ولز فارگو (Wells Fargo) اخیرا به سرمایهگذاری در بیت کوین روی خوش نشان داده است. این شرکت به تازگی اعلام کرده در حال ارائه یک سرویس مبتنی بر رمزارزها است که به طور فعالی مدیریت میشود.
این اقدامات که توسط شرکتهای برجسته مدیریت دارایی انجام شده است حاکی از افزایش سرمایهگذاران سازمانی است و نشان میدهد که آنها به دنبال کسب سود از بیت کوین هستند. این موارد نشان میدهد که روند صعودی قیمت بیت کوین (با استفاده از این شاخص) همچنان ادامه دار خواهد بود. و با وجود ثبت قله قیمتی جدید در نمودار این رمز ارز محبوب، افزایش قیمت این کوین به انتها نرسیده است.