شرایط بازار کریپتو در هفتههای اخیر از درگیری دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در آمریکا برای رسیدن به توافق افزایش سقف بدهی متاثر شده است. قیمت بیت کوین با افزایش نگرانیها درباره سر رسیدن سقف بدهی تا محدوده ۲۶۵۰۰ – ۲۷۵۰۰ دلار کاهش یافت و با انتشار شایعات در مورد توافق بایدن و مککارتی برای افزایش سقف بدهی در کنار کاهش مخارج دولتی، تا ۲۸٬۵۰۰ دلار افزایش یافت.
با این حال نگرانیها در مورد افزایش نرخ بهره در جلسه ژوئن FOMC بر قیمت بیت کوین و طلا سنگینی میکند. قیمت بیت کوین امروز عمده دستاورد خود از رالی صعودی خبر توافق را از دست داد و تا سطح ۲۶٬۹۹۱ دلار کاهش یافت. قیمت انس طلا هم دیروز تا ۱۹۳۱ دلار کاهش پیدا کرد و بنابر نظر تحلیلگران احتمال شکسته شدن حمایت ۱۹۰۰ دلار وجود دارد.
در مطلب پیش رو قصد داریم ابتدا آخرین وضعیت توافق در مورد سقف بدهی دولت آمریکا را تشریح کنیم و در ادامه نگاهی به شرایط اقتصاد کلان و بازار سهام آمریکا بیاندازیم که تاثیر اساسی بر قیمت بیت کوین دارد. با میهن بلاکچین همراه باشید.
توافق در مورد سقف بدهی دولت آمریکا
توافق دو حزبی بر سر سقف بدهی که توسط جو بایدن، رییس جمهور دموکرات و کوین مک کارتی، رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان منعقد شد، سقف بدهی دولت آمریکا را که در حال حاضر ۳۱.۴ تریلیون دلار است، به مدت دو سال (تا ۱ ژانویه ۲۰۲۵) برمیدارد. به این ترتیب تصمیمگیری در مورد میزان افزایش سقف بدهی به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در آمریکا و رییس جمهور و رییس کنگره بعدی واگذار میشود.
با نهایی شدن این توافق خزانهداری ایالات متحده این اختیار قانونی را پیدا میکند که تحت عنوان «شرایط خاص» بدهیهای دولت را پرداخت کند. همچنین چنانکه گلدمنسکز گزارش داد خزانهداری در آستانه صدور حدود ۱ تریلیون دلار اوراق قرضه برای پر کردن حساب عمومی خزانهداری (TGA) است. با این حال تمام این اقدامات منوط به تصویب توافق به دست آمده در کنگره و پس از آن در سنا است.
این توافق ۹۹ صفحهای که «قانون بودجهبندی مسئولانه» نام گرفته است، مطابق اظهارات مک کارتی رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، به احتمال زیاد در رایگیری امروز مجلس نمایندگان (که ساعت ۱۹ به وقت تهران انجام میشود) رای خواهد آورد، هرچند که در کمیته مربوطه با اختلاف بسیار اندک ۷ به ۶ به تصویب رسید. با این حال این قانون برای نهایی شدن باید قبل از مهلت تعیین شده توسط وزارت خزانهداری در ۵ ژوئن (۱۵ خرداد) به تصویب سنای تحت کنترل دموکراتها برسد. بنابر این باید منتظر ماند و دید نتیجه نهایی این نبرد سیاسی چه میشود.
البته خوانندگان میهن بلاکچین باید توجه داشته باشند که هماهنطور که در مطلب پیشین توضیح داده شد، در تاریخ آمریکا هر موقع کنگره و دولت از دو حزب مختلف دموکرات و جمهوریخواه هستند – مانند شرایط فعلی که دولت دموکرات و کنگره جمهوریخواه است – موضوع افزایش سقف بدهی به ابزاری سیاسی برای حزب کنترلکننده کنگره برای تحت فشار قراردادن حزب مسلط بر دولت تبدیل میشود. اما همیشه پس از مدتی مشاجرات سیاسی، سقف بدهی افزایش یافته مییابد، چراکه افزایش سقف بدهی دولت جزئی جداییناپذیر از سیستم پولی فیات حاکم بر تمام اقتصادهای امروز جهان است. تنها نگرانی موجود این است که بین این سررسیدها و وصول توافق بین سیاسیون، مدتی کوتاه وقفه بیافتد که این موضوع میتواند شوکی مقطعی به بازار وارد کند.
افزایش مجدد نرخ بهره؟
همانطور که در جریان هستید پس از آخرین افزایش نرخ بهره در جلسه ماه می FOMC، سخنرانی داویش جروم پاول تمام فعالان بازار را متقاعد کرد که روند افزایش نرخ بهره به پایان خود رسیده است و از این پس نرخ بهره ثابت خواهد ماند تا زمانیکه فدرال رزرو برای حل بحران اقتصادی ناچار به کاهش نرخ بهره شود. همانطور که پیشتر اشاره شد، هر سه دوره رکودی که از سال ۲۰۰۰ به بعد شاهد بودیم پس از مدتی ثبات نرخ بهره اتفاق افتاده است (نمودار پایین). به عبارت دیگر کاهش نرخ بهره تنها زمانی از سوی فدرال رزرو انجام شده است که بخشی از اقتصاد با بحران مواجه شده است و چارهای جز کاهش نرخ بهره باقی نمانده است.
با این حال اخیرا دو اتفاق مهم رخ داد که تلقی بازار در مورد پایان روند افزایشی نرخ بهره را به چالش کشید.
اتفاق اول اظهارات نیل کاشکاری (Niel Kashkari)، رییس فدرال رزرو مینیاپولیس و یکی از اعضای FOMC، بود که در برنامه اسکواکباکس CNBC اظهار داشت «حتی در صورت افزایش نیافتن نرخ بهره در جلسه ژوئن – که حدود ۲ هفته با امروز فاصله دارد – احتمال افزایش مجدد در جلسات بعدی همچنان پابرجاست». این اظهارات در ابتدا تنها نوعی صحنهسازی از سوی فدرال رزرو برای یک «Hawkish Pause» قلمداد شد. منظور از «Hawkish Pause» توقفی در نرخ بهره است که بر ادامه سیاستهای انقباضی تاکید میکند و تلاش میکند از هیجانزده شدن بازار جلوگیری کند.
با این حال با انتشار آمار هزینههای مصرف شخصی (PCE) ماه آپریل در ۲۶ می، که بالاتر از انتظارات بود، گمانهزنیها در مورد یک افزایش دیگر نرخ بهره در جلسه ژوئن تقویت شد. تا جایی که ارزیابی CME FedWatch Tool افزایش یک چهارم درصدی نرخ بهره در جلسه ژوئن را محتملترین گزینه پیش رو میداند.
باید توجه داشت که بین تمام شاخصهای موجود برای ارزیابی وضعیت تورم، PCE شاخص منتخب فدرال رزرو است و از دید فدرال رزرو در ارزیابی تورم بر CPI برتری دارد. به همین دلیل ناامیدکننده بودن آمار PCE بسیاری فعالان بازار را در مورد تصمیم فدرال رزرو نگران کرده است. با این حال باید این نکته را هم مد نظر داشت که تا ۱۴ ژوئن چند مجموعه داده مهم دیگر هم منتشر میشود که یکی از آنها، آمار CPI ماه می است که دقیقا یک روز قبل از تصمیمگیری در مورد نرخ بهره و در تاریخ ۱۳ ژوئن منتشر میشود و میتواند تاثیر مهمی بر نتیجه این جلسه مهم داشته باشد.
باید توجه داشت که این افزایش نرخ بهره میتواند تمام بازارها را غافلگیر کند و تاثیر منفی شدیدی بر قیمت بیت کوین و حتی قیمت سهام ۴ شرکت اصلی S&P 500 بگذارد. به نظر اینجانب یکی از دلایل از دست رفتن مومنتم صعودی قیمت بیت کوین در نظر گرفته شدن احتمال افزایش نرخ بهره از سوی فعالان بازار است.
شاخص Breadth در مورد آینده S&P 500 و قیمت بیت کوین چه میگوید؟
شاخص S&P 500 که نوسانات آن با قیمت بیت کوین ضریب همبستگی بالایی دارد از مرز ۴۲۰۰ عبور کرده است. این شاخص از ابتدای سال ۲۰۲۳ حدود ۱۱.۵٪ رشد کرده است و با ATH خود در ژانویه ۲۰۲۲ تنها ۱۲.۲٪ اختلاف دارد.
اما آیا شاخص S&P 500 همچنان به رشد خود تا فتح قلههای جدید ادامه میدهد و قیمت بیت کوین هم به همراهی با آن تا فتح ATH جدید و رسیدن به مرز ۷۰٬۰۰۰ دلار پیش میرود؟ باید توجه داشت که نگاهی دقیقتر به بازار سهام این نگاه خوشبینانه را تایید نمیکند.
اولا باید در مورد شاخص S&P 500 بدانیم که این شاخص میانگینی از قیمت ۵۰۴ سهم برگزیده با وزنهای مختلف است. برای مثال سهام اپل در سبد این شاخص ۷.۴۷٪ وزن دارد. یا مثلا سهام مایکروسافت و انویدیا در سبد این شاخص به ترتیب ۶.۹۹٪ و ۲.۷۹٪ وزن دارند.
در زمان نگارش این مطلب قیمت سهام اپل و مایکروسافت بسیار نزدیک به ATH خود است. همچنین همانطور که احتمالا خبردار شدید ارزش سهام شرکت Nvidia پنجشنبه هفته گذشته در عرض تنها یک روز ۲۸٪ رشد کرد. این رشد طی هفته گذشته همچنان ادامه داشت تا جایی که امروز ارزش بازار انویدیا از مرز ۱ تریلیون دلار گذشت و این شرکت به جمع چهار شرکت آمریکایی با ارزش بازار بیش از ۱ تریلیون دلار (اپل، مایکروسافت، آلفابت و آمازون) پیوست.
با این حال تمام سهام موجود در سبد S&P 500 در شرایط اینچنین مثبتی به سر نمیبرند. شاخص Breadth که تعداد سهام با عملکرد مثبت را با تعداد سهام با عملکرد منفی مقایسه میکند، در نمودار زیر در کنار تغییرات شاخص S&P 500 دیده میشود. منحنی آبی در این نمودار آن درصد از سهام موجود در سبد شاخص S&P 500 که بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود هستند را نشان میدهد. در حال حاضر شاخص Breadth حدود ۳۹٪ است یعنی تنها ۳۹٪ از سهمهای موجود در سبد S&P 500 قیمتی بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود دارند.
به عبارت دیگر میتوان گفت روند شدیدا بولیشی که در سهام شرکتهای بزرگ مانند اپل و مایکروسافت و انویدیا مشاهده میشود و شاخص S&P 500 را بالا نگه داشته است اقلا مورد ۶۱٪ از سهمهای موجود در سبد این شاخص صدق نمیکند و به عبارت دیگر با بازاری «Bifurcated» یا «دو دسته شده» مواجه هستیم و تجربه تاریخی نشان داده است که چنین شرایطی نشانه یک بازار گاوی پایدار نیست و معمولا به خرسی شدن تمام بازار ختم میشود.
نکتهای جالب دیگری که در نمودار بالا قابل مشاهده است این است که در تمام سال ۲۰۲۳ روند Breadth نزولی و روند شاخص S&P 500 صعودی بوده است. به عبارت دیگر شاخص S&P 500 ضعف موجود در بازار را نادیده گرفته است.
اگر کمی به گذشته نگاه بیاندازیم میبینیم که معمولا نزولی شدن Breadth پیش زمینه خرسی شدن بازار بوده است. برای مثال Breadth در نیمه سال ۲۰۲۱ به اوج محلی خود رسید و ۶ ماه بعد در ابتدای ۲۰۲۲ بازار خرسی آغاز شد.
بنابراین امکان دارد که قوت فعلی که در بازار سهام آمریکا، خصوصا سهام فناوری، مشاهده میشود پایدار نباشد و قبل از آغاز روند صعودی با شروع رسمی سیاستهای پولی انبساطی از سوی فدرال رزرو، شاهد افت بیشتری در بازار سهام و به تبع آن قیمت بیت کوین