اخبار بیت کوین

گزارش گلکسی: همه شبکه‌های لایه ۲ بیت کوین موفق نخواهند شد

در ماه‌های اخیر، راه‌اندازی شبکه‌های لایه ۲ برای بیت کوین، به خصوص رول‌آپ‌ها (Rollups) برای افزایش سرعت تراکنش‌ها و کاهش کارمزد آنها در بین توسعه‌دهندگان مورد بحث بوده است. در حالی که برخی از ایده راه‌اندازی رول‌آپ‌ها برای بلاکچین بیت کوین استقبال کرده‌اند، گزارش تحلیلی جدید شرکت گلکسی نشان می‌دهد که احتمالا اکثر این راهکارها با شکست مواجه خواهند شد.

به گزارش میهن بلاکچین، گیب پارکر (Gabe Parker)، تحلیلگر شرکت گلکسی در گزارشی که روز جمعه منتشر شده است، مدعی شده که بلاکچین بیت کوین نمی‌تواند از پس سایز داده‌های راهکارهای لایه ۲ بر بیاید و این می‌تواند به جهش هنگفت کارمزد تراکنش‌های این شبکه بلاکچینی منجر شود.

آیا رول‌آپ‌های بیت کوین موفق می‌شوند؟

یکی از مشکلات اصلی که به نظر می‌رسد راهکارهای لایه ۲ بیت کوین، مخصوصا رول‌آپ‌ها با آن مواجه شوند، قابلیت استفاده از این بلاکچین به عنوان لایه در دسترس بودن داده (Data Availability Layer) است. بر اساس این گزارش، هزینه ارسال داده‌ها به شبکه بیت کوین توسط رول‌آپ‌ها مشکل مهمی است که این راهکارها با آن روبه‌رو خواهند شد.

در این گزارش آمده است:

فضای بلاک بیت کوین، گران‌ترین فضا به ازای هر بایت در بین سایر بلاکچین است. علاوه بر این، اندازه هر بلاک ۴ مگابایت است و کارمزدها بر اساس وزن داده‌های یک تراکنش تعیین می‌شوند، بنابراین، پردازش هرتراکنش حاوی دیتای حجیم، هزینه زیادی خواهد برد.

تحلیلگران شرکت گلکسی معتقدند برای تضمین موفقیت رول‌آپ‌های بیت کوین، این راهکارها باید بتوانند درآمد قابل توجهی از کارمزد تراکنش‌ها در شبکه‌های خود ایجاد کنند که این نیاز به جذب تعداد زیادی از کاربران بیت کوین دارد.

رول‌آپ‌ها شبکه‌های برون زنجیره‌ای هستند که در آن، دسته‌ای از تراکنش‌های جمع‌آوری شده از شبکه اصلی بیت کوین فشرده شده و در نهایت نتیجه کلی آن به شبکه اصلی بازگردانده می‌شود. اتریوم مدت طولانی است برای برطرف کردن مشکلات مقیاس‌پذیری خود از رول‌آپ‌هایی مثل آپتیمیزم و آربیتروم استفاده می‌کند و حالا توسعه‌دهندگان به دنبال به‌کار گرفتن این راهکارها در شبکه بیت کوین هستند.

همانطور که بالاتر گفتیم، رول‌آپ‌ها باید از بلاکچین بیت کوین به عنوان لایه در دسترس بودن داده استفاده کنند. این یعنی آنها باید داده‌های کافی را در قالب یک اینسکریپشن به بلاکچین بیت کوین ارسال کنند تا هرکسی که یک نود معمولی را اجرا می‌کند بتواند آخرین وضعیت شبکه را در هرزمانی، مشاهده نماید.

با این حال، ارسال این حجم داده به بلاکچین بیت کوین به حجم زیادی برای ذخیره‌سازی احتیاج دارد. به عنوان مثال، هربار که داده ارسال می‌شود شامل خروجی گواه دانش صفر و تفاوت حالت (state differences) است که حجم آنها با توجه به حجم تراکنش‌ها و نوعشان تغییر می‌کند.

در این گزارش آمده است:

هرکدام از این فرآیندهای ارسال داده می‌تواند تا ۴۰۰ کیلوبایت (۰.۴ مگابایت) از فضای بلاک را اشغال می‌کند که معادل ۱۰٪ از فضای هر بلاک است.

از آنجایی که رول‌آپ‌های مختلفی راه‌اندازی خواهند شد و انتظار می‌رود داده‌های خود را هر ۶ تا ۸ بلاک ارسال کنند، این راهکارها می‌توانند به سرعت کارمزدها در لایه ۱ بیت کوین را به اوج جدیدی برسانند.

با توجه به رقابت بر سر فضای بلاک، تنها رول‌آپ‌هایی که بتوانند بیشترین کارمزد را برای راه یافتن به فضای بلاک جمع‌آوری کنند می‌توانند سرپا بمانند.

گلکسی تخمین زده که در شرایطی که کارمزدها در حد معمو خود قرار دارند و با توجه به اینکه تراکنش‌های معمولی ۱۰ ساتوشی به ازای هر vByte کارمزد دارند، رول‌آپ‌های بیت کوین ماهانه ۴۶۰٬۰۰۰ دلار هزینه خواهند داشت. در وضعیتی که کارمزدها بالا رفته و به ۵۰ sat/VB می‌رسند (مثلا در زمان راه‌اندازی اوردینالزها یا پروتکل رونز)، این هزینه می‌تواند هرماه به ۲.۳ میلیون دلار نیز برسد.

تخمین هزینه‌های عملیاتی رول‌آپ‌های بیت کوین - منبع: galaxy
تخمین هزینه‌های عملیاتی رول‌آپ‌های بیت کوین – منبع: galaxy

مسلما تخمین کارمزدها و هزینه‌های عملیاتی رول‌آپ‌های بیت کوین بسیار متغیر است، به خصوص که هنوز رول‌آپ واقعی روی شبکه بیت کوین راه‌اندازی نشده است. البته، پروژه BitcoinOS مدعی است اولین گواه دانش صفر را برای بیت کوین راه‌اندازی کرده و می‌تواند مقیاس‌پذیری این شبکه را تا ۱۰ برابر افزایش دهد.

شرکت گلکسی در این باره می‌گوید:

شایان ذکر است تخمین برای اندازه سایز گواه‌های دانش صفر و داده‌های مربوط به تفاوت حالت بلاکچین سخت است راکه تیم‌های توسعه به طور مداوم مکانیسم‌های فشرده‌سازی داده‌ها را بهینه می‌کنند.

استفاده از دیگر شبکه‌ها به عنوان لایه اصلی

یکی از پروژه‌های رول‌آپ مربوط به شبکه بیت کوین Build on Bitcoin یا به اختصار BOB نام دارد. این پروژه قصد دارد تا هم به اتریوم و هم به بیت کوین متصل شود. در حال حاضر BOB صرفا یک راهکار لایه ۲ برای اتریوم است اما توسعه‌دهندگان آن قصد دارند تا پای آن را به بلاکچین بیت کوین نیز باز کنند.

اکسی زامایاتین (Alexei Zamayatin) یکی از بنیانگذاران BOB معتقد است رول‌آپ‌های بیت کوینی می‌توانند به اندازه همتایان اتریومی خود ارزان باشند اما نباید از شبکه اصلی بیت کوین برای دسترسی به داده‌ها استفاده کنند.

زامایاتین پیشنهاد می‌کند که به جای شبکه اصلی بیت کوین، از سلستیا یا یک شبکه جانبی ترکیب شده با بیت کوین استفاده شود، گزینه‌ای ارزان‌تر که به قیمت فدا کردن تمرکززدایی و امنیت کامل شبکه بیت کوین تمام می‌شود.

توییت زامایاتین
منبع:‌ X

وی روز گذشته در واکنش به گزارش شرکت گلکسی در توییتی نوشت:

هیچ کس از لایه ۲ بیت کوین استفاده نمی‌کند اگر کارمزدهای آن ۱۰۰ برابر گران‌تر از لایه ۲ اتریوم باشد، آن هم فقط به خاطر اینکه روی بیت کوین بنا شده‌اند. با این حال، خبر خوب این است که این راهکارها گران نخواهند بود.

منبع
galaxy

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا