برنشتاین: چندین دهه تا عملی شدن تهدید محاسبات کوانتومی برای بیت کوین فاصله داریم
شرکت گوگل روز گذشته با معرفی نخستین تراشه کوانتومی خود به نام ویلو (Willow) نگرانی زیادی در جامعه ارزهای دیجیتال مبنی بر رمزگشایی کلیدهای خصوصی و دسترسی به داراییهای کاربران ایجاد کرد. علیرغم این نگرانیها، تحلیلگران شرکت برنشتاین (Bernstein) معتقدند تهدید عملی کامپیوترهای کوانتومی برای بیت کوین تا چند دهه دیگر رخ نخواهد داد.
به گزارش میهن بلاکچین، تراشه ویلو با ۱۰۵ کیوبیت قدرت، گامی مهم در مسیر محاسبات کوانتومی محسوب میشود. با این حال به گفته تحلیلگران شرکت برنشتاین هنوز فاصله زیادی با میلیونها کیوبیتی دارد که برای حمله عملی به الگوریتمهای امنیتی بیت کوین مانند ECDSA (الگوریتم امضای دیجیتال بیضوی) و SHA-256 (الگوریتم هش امن) مورد نیاز است.
الگوریتم ECDSA وظیفه تامین امنیت کلیدهای خصوصی و امضاهای دیجیتال تراکنشهای بیت کوین را بر عهده دارد. از سوی دیگر، SHA-256 نقش اساسی در حفظ یکپارچگی دفتر کل بیت کوین از طریق هش کردن دادههای تراکنش و تامین امنیت شبکه از طریق مکانیزم اثبات کار (Proof-of-Work) ایفا میکند.
بیت کوین هنوز دههها با تهدیدات کوانتومی فاصله دارد!
تحلیلگران شرکت برنشتاین در تازهترین گزارش خود در این باره نوشتهاند:
آیا بیت کوین باید برای عصر کوانتومی آماده شود؟ قطعا. اما تهدید عملی محاسبات کوانتومی هنوز چندین دهه فاصله دارد. با این حال، بحثها درباره انتقال به رمزنگاری مقاوم در برابر کوانتوم در میان توسعهدهندگان بیت کوین آغاز شده است.
یکی از راهکارهای مقابله با تهدیدات کوانتومی، اجرای امضاهای مقاوم به کوانتوم است. مایک این اسپیس (Mike In Space)، خالق پروتکل Bitcoin STAMPS اما معتقد است پیادهسازی این راهکارها چالشهای خاص خود را دارد. امضاهای جدید بزرگتر هستند و احتمالا نیازمند هارد فورکی برای افزایش اندازه بلاکها خواهند بود، که این امر فشار بیشتری بر ذخیرهسازی و پهنای باند نودها وارد میکند.
وی در این رابطه میگوید:
یک هارد فورک میتواند به شکاف در شبکه و ایجاد اختلافات در جامعه درباره زنجیره غالب منجر شود. در سمت دیگر، راهاندازی یک سافت فورک نیازمند مهاجرت کاربران به سیستم جدید است که با توجه به محدودیتهای فعلی اندازه بلاک، فرآیندی زمانبر و پرهزینه خواهد بود و ممکن است سالها طول بکشد.
در حالی که برخی تهدیدات کوانتومی را دور میدانند، چارلز ادواردز (Charles Edwards)، بنیانگذار شرکت Capriole Investments، معتقد است ۵۰٪ احتمال وجود دارد که تهدیدات کوانتومی ظرف ۵ تا ۱۰ سال آینده محقق شود. به عقیده وی، تنها ۲۵۰۰ کیوبیت برای شکستن الگوریتم SHA-256 کافی خواهد بود.
وی در این رابطه میگوید:
مهم نیست که این تهدید ۳، ۵، ۱۰ یا ۱۵ سال دیگر رخ میدهد؛ نکته مهم این است که باید امروز اقدام کرد. در بهترین حالت، پس از توافق بر سر رمزنگاری مقاوم در برابر کوانتوم برای بیت کوین، یک سال زمان میبرد تا بیشتر کاربران به سیستم جدید مهاجرت کنند. این مساله زمان ما برای اقدام را محدود میکند. اکنون که صحبتها درباره محاسبات کوانتومی آغاز شده، شاید زمان آن رسیده که این موضوع را جدی بگیریم.
شایان ذکر است که تهدیدات محاسبات کوانتومی محدود به بیت کوین نیستند؛ بلکه تمامی شبکههای بلاکچینی، حسابهای بانکی سنتی، سیستمهای ذخیره فایل امن و هر سیستمی که به استانداردهای رمزنگاری فعلی وابسته باشد را هدف قرار خواهند داد.
علت واقعی ریزش بیت کوین چه بود؟
علیرغم همزمانشدن ریزش قیمت بیت کوین با اخبار گوگل، تحلیلگران برنشتاین معتقدند افت قیمت به دلیل عوامل معمولتری از جمله سطوح بالای لوریجها در محدوده ۱۰۰ هزار دلار رخ داده است. این تحلیلگران ضمن توصیه به سرمایهگذاران برای استفاده از فرصت کنونی نوشتهاند:
ممکن است بیت کوین در این نقطه نفسی تازه کند و سپس با تقاضای قدرتمند، برای همیشه دیوار ۱۰۰ هزار دلاری را پشت سر بگذارد. ما معتقدیم بیت کوین در محدوده قیمتی ۹۵ تا ۹۸ هزار دلار همچنان برای سرمایهگذاران میانمدت جذاب است و پیشبینی ما برای قیمت ۱۲ ماه آینده بیت کوین همچنان ۲۰۰ هزار دلار است.