
کارتهای گرافیک جدید برای ماینینگ در راه هستند، اما تقاضا برای این کارتها بسیار زیاد است. تولیدکنندگان چه راهکاری برای حل کمبود این قطعات رایانهای اتخاذ کردهاند؟ رشد ارزهای دیجیتال در چند ماه گذشته و به ویژه در شروع سال ۲۰۲۱، ایده ارزهای رمزنگاری شده را به صورت یک موضوع رایج، رواج داده است. اگرچه معاملهگران به خرید و فروش رمز ارزها میپردازند و محاسبه میکنند که ارزهای دیجیتال مختلف تا چه قیمتی رشد خواهند داشت و صندوقهای بزرگ سرمایهگذاری پیشبینی میکنند که قیمت بیت کوین به زودی به ۱۰۰,۰۰۰ دلار خواهد رسید، اما اتفاقات مهم در عرصه ماینینگ رمز ارزها در حال وقوع است.
ماینرهای حاضر در استخرهای بزرگ نظیر F2Pool در کاهش قیمت اخیر بیت کوین و بازیابی آن نقش داشتهاند، در حالی که ماینرهای آمریکا و فرانسه نیز با دستگاههای خود در این موضوع تاثیرگذار هستند. این موضوع نشان میدهد که بیتکوین یکی از شاهرگهای مهم این صنعت است؛ به ویژه آن که سال ۲۰۲۱ سالی نویدبخش برای محصولات جدید استخراج ارزهای دیجیتال و مخصوصا کارت گرافیک است.
حضور شرکت AMD در تولید کارت گرافیک
در پایان سال ۲۰۲۰، انتظار میرفت چند محصول جدید از جانب دو تولیدکننده اصلی کارت گرافیک یعنی انویدیا و AMD معرفی شود. در کنفرانس فناوری CES در ابتدای ژانویه، این تولیدکنندگان از نسخه نهایی کارتهای گرافیک خود رونمایی نکردند، اما تایید کردند که این محصولات به زودی برای خرید در دسترس قرار خواهند گرفت.
کارتهای گرافیک AMD Radeon RX 6700 و RX 6700 XT که جایگزین کارتهای Radeon RX 5700 و RX 5700 XT هستند، در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت. این مجموعه جدید محصولات از آن جهت مورد توجه هستند که RX 6700 میتواند عملکرد بهتری نسبت به رقیب خود داشته باشد و سلطه کارت گرافیک Geforce RTX 3060 Ti را در میان ماینرها پایان دهد.
این کارت جدید میتواند تا ۱۲ گیگابایت از نوع حافظه GDDR6، سیستم خنک کنندگی قوی همانند Geforce RTX 3070، حافظه ۱۹۲ بیتی و مموری کش ۹۶ مگابایتی پشتیبانی کند. عامل مهم برای محبوبیت یک کارت، قیمت آن است. از آنجایی که تولید این کارت گرافیک نسبت به Geforce RTX 3060 Ti ارزانتر است، انتظار میرود قیمت آن نیز کمتر باشد.
دلیل موفقیت RX 6700 چه خواهد بود؟ ماینرها قبل از خرید کارت گرافیک به سودآوری آن دقت میکنند؛ اما در این بحث، شرکت AMD با مشکل مواجه است. از بین ۱۰ کارت گرافیک سودآور، تقریبا تمام محصولات متعلق به انویدیا است. البته در این بین شاهد کارت گرافیک AMD Radeon VII هستیم، اما هنگامی که صحبت از کارتهایی با قیمت متوسط ۴۰۰ الی ۵۰۰ دلار میشود، AMD شرایط مناسبی ندارد. به همین دلیل است که مجموعه کارتهای RX 6700 میتواند رقیبی جدی برای ۵ کارت گرافیک برتر سال ۲۰۲۱ باشد.
محصولی ویژه از انویدیا
اوضاع برای انویدیا چگونه است؟ متاسفانه این شرکت هنوز برنامه مشخصی برای عرضه کارتهای جدید خود اعلام نکرده است. این موضوع شاید به دلیل آن باشد چه سری RTX 3000 به تازگی عرضه شدهاند و رکوردشکنی در خصوص تقاضای آنها منجر به کمبود این سری از GPUها شده است. قبل از شروع سال جدید، پیدا کردن کارتهای جدید RTX 3080، 3070 3060 Ti و 3090 حتی با چند برابر قیمت دشوار بود. NVIDIA تایید کرد که این مشکل تا ماه آوریل یا می برطرف نخواهد شد.
سری کارتهای RTX 3000 از آن جهت محبوب هستند که سودآورترین کارتها برای ماینینگ به حساب میآیند. طبق تخمینهای انجام شده، یک کارت گرافیک Geforce RTX 3080 میتواند در زمینه ماینینگ اتر، روزانه ۶ الی ۹ دلار سود به همراه داشته باشد و سرمایهگذاری بر روی آن میتواند ۲ الی ۶ ماهه برگردد.
اما انویدیا میتواند به یک روش ساده از بحران کنونی خارج شود: کارتهایی مخصوص ماینرها تولید کند و در نتیجه، تقاضا برای سری RTX 3000 را کاهش داده و جدال بین گیمرها و ماینرها را پایان دهد.
اخیرا مدیر ارشد مالی انویدیا گفته است که اگر تقاضا از جانب ماینرها افزایش یابد، این تولیدکننده ممکن است تولید سری کارتهای استخراج ارزهای دیجیتال را ادامه دهد. در حال حاضر، تصمیم انویدیا در این خصوص هنوز اعلام نشده است. این موضوع قابل درک است؛ زیرا نسل قبلی این کارتها در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ مورد پذیرش قرار نگرفت و انویدیا از شکستی دیگر هراس دارد.
در آن زمان، انویدیا از تجهیزات مخصوصی برای ماینینگ رونمایی کرده بود. اما در این زمینه دیر عمل کرد؛ زیرا بسیاری از افراد با کارتهای موجود در حال استخراج بودند. به علاوه، زمانبندی انویدیا خوب نبود، زیرا موج علاقه به ارزهای دیجیتال رو به افول رفت و بازار وارد یک دوره نزولی بلندمدت شد. این بار اگر انویدیا سریع دست به کار شود و بتواند طی ۶ ماه آتی کارتهای مدنظر را عرضه کند، این کارتها زمانی عرضه میشوند که همچنان کمبود کارتهای سری RTX 3000 وجود دارد.
اگرچه NVIDIA در خصوص معرفی کارتهای ماینینگ جدید بسیار مراقب و محتاط است؛ اما سایر تولیدکنندگان در حال تولید GPU بر اساس معماری انویدیا هستند. شرکت MSI اخیرا چندین محصول را در کمیسیون اقتصاد اوراسیا (نهاد اصلی قانونگذاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا که شامل کشورهای بلاروس، روسیه، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان است) به ثبت رسانده است. این محصولات شامل کارتهای گرافیک Geforce RTX 3060 Ti Miner 8G و 8G OC هستند که به طور خاص برای ماینینگ طراحی شدهاند.
البته ثبت این محصولات لزوما به معنای آن نیست که شرکت MSI آنها را عرضه کند و تاریخ عرضه احتمالی را نیز نشان نمیدهد، بلکه بدان معنا است که بعضی از تولیدکنندگان به پاسخگویی به نیاز ماینرها علاقهمند بوده و در صدد عرضه راهکارهای مخصوص هستند.
گیمرها در مقابل ماینرها
واقعیت این است که اگرچه هیچگونه تجهیزات و قطعات مخصوص و بهروزی برای ماینینگ وجود ندارد، اما تمام کاربران به خرید آخرین کارتهای گرافیک میپردازند که در هر دو شرایط عملکرد مناسبی دارند. عامل اصلی کیفیت کارتهای گرافیک از نظر گیمرها، تعداد فریم در ثانیهای است که کارت مورد نظر میتواند در جدیدترین بازیهای رایانهای در حداکثر تنظیمات پردازش کند.
در حال حاضر بهترین GPU از نظر گیمرها، کارت جدید انویدیا یعنی RTX 3090 است که توان پردازشی ۱۵۲.۷ ترافلاپ دارد. کارت محبوب دیگر نیز Geforce RTX 3080 با توان پردازشی ۱۴۲.۱ ترافلاپ و قیمت تقریبی ۷۰۰ دلار است که بر پایه معماری آمپر (Ampere) ساخته شده است. تنها مشکل این است که این کارتهای گرافیک به شدت کمیاب شدهاند.
اما گیمرها نباید ناامید شوند؛ زیرا نشانههایی از این موضوع وجود دارد که تولیدکنندگان در حال تفکیک قطعات ماینینگ و گیمینگ هستند. انویدیا اعلام کرده است که در ماه فوریه، کارت گرافیک GeForce RTX 3060 با ۱۲ گیگابایت رم GDDR6 عرضه خواهد شد.
این کارتها فقط توسط شرکای انویدیا عرضه خواهد شد. شرکت هنگ کنگی زوتاک (Zotac) هماکنون دو نسخه از این کارتها را رونمایی کرده است. نکته اصلی که میتواند مورد پسند گیمرها باشد، این است که کارتهای مورد نظر برای ماینینگ به حد کافی قوی نخواهند بود و فقط برای بازیهای رایانهای مناسب هستند.
کلام آخر
به نظر میرسد که متاسفانه در آینده، ماینرها به دنبال تمام کارتهای گرافیک موجود در بازار خواهند بود و در مسیر دستیابی به طلای دیجیتال، آخرین و بهترین کارتها را خریداری میکنند. ایلیا گلدبرگ (Ilya Goldberg) از شرکت Ecos-M که در زمینه مراکز ماینینگ ابری فعالیت میکند، گفته است که سال ۲۰۲۱ خبر غافلگیرکنندهای برای صنعت ماینینگ به همراه نخواهد داشت. او گفت:
تا جایی که میدانیم، فروشندگان اصلی سختافزار در سراسر جهان، تراشههای زیادی برای سال جاری خریداری نکردهاند. احتمالا قطعات جدید در بهار یا تابستان سال ۲۰۲۲ عرضه خواهد شد. بنابراین، انتظار میرود که در سال جاری، هشریت شبکه آنچنان افزایش نیابد و سودآوری ماینرها در سطح خوبی خواهد بود.
به هر حال، جای نگرانی یا ناراحتی نیست؛ زیرا تولیدکنندگان سختافزار در حال برداشتن گامهایی در مسیر پاسخگویی به نیاز مشتریان هستند. این موضوع بدان معنا است که این تولیدکنندگان به تدریج قدرت و تقاضای ماینینگ را میشناسند و به دنبال ارائه محصولات جدید برای این صنعت خواهند بود.