کریپتو کده

شبکه پرسیستنس چیست؟ آشنایی با Persistence و رمزارز XPRT

با محبوبیت الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام (PoS) و انواع مختلف آن، اقتصاد پررنگی حول استیکینگ و اعتبارسنج‌ها شکل گرفته است. ارزشی بالغ بر ۱۷۰ میلیارد دلار تنها در ده شبکه برتر مبتنی بر گواه اثبات سهام، استیک شده است. از این رو شبکه پرسیستنس (Persistence) این بازار را هدف گرفته است. با قفل شدن چنین حجم عظیمی از سرمایه، کارایی پایین می‌آید. بنابراین راهکارهایی برای به جریان درآوردن و آزادسازی کوین‌های قفل شده ارائه شده است که به لیکویید استیکنگ (Liquid Staking) مشهور است. پرسیستنس شبکه‌ای لایه یک است که می‌‌خواهد به کمک محصولات دیفای مبتنی بر دارایی‌های لیکویید استیک شده، سهم بیشتری از اقتصاد PoS داشته باشد.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

در این مقاله درباره این خواهیم گفت که پرسیستنس چیست؟ سعی در حل چه مشکلاتی دارد؟ و در نهایت با کوین بومی شبکه پرسیستنس (XPRT) آشنا خواهیم شد. با میهن بلاکچین همراه باشید.

شبکه پرسیستنس چیست؟

شبکه پرسیستنس چیست؟

شبکه پرسیستنس (Persistence) شبکه‌ای لایه یک در اکوسیستم کازموس (Cosmos) است. این شبکه مبتنی بر تندرمینت (Tendermint) است و از الگوریتم اجماع BFT تندرمینت که بر پایه گواه اثبات سهام نیابتی (dPoS) است، تبعیت می‌کند. همچنین این شبکه در جمع شبکه‌هایی است که از پروتکل ارتباط بین شبکه‌ای IBC پشتیبانی می‌کند و می‌توانید به راحتی دارایی‌های این شبکه را به دیگر شبکه‌های کازموسی که از این امکان پشتیبانی می‌کنند انتقال دهید و یا این کار را در جهت عکس انجام دهید.

Persistence شبکه‌ای است که به استیک کنندگان رمزارز بومی خود، XPRT، این اجازه را می‌دهد تا با استیک آن، در درآمد گستره متفاوتی از کلاس‌های دارایی شریک شوند. پرسیستنس زنجیره‌ای است که به کمک نسخه‌ای از Cosmos SDK به نام Persistence SDK و زیرساخت برنامه‌نویسی CosmWasm به توسعه‌دهندگان این اجازه را می‌دهد تا به راحتی برنامه‌های خود را به زبان راست (Rust) نوشته و راه‌اندازی نمایند. پیش‌تر dApp کامدکس (Comdex) که پروتکلی برای وام‌دهی، ضرب دارایی‌های مصنوعی و تجارت سازمانی بود، از شبکه پرسیستنس برای میزبانی dApp خود استفاده می‌کرد اما به تازگی شبکه مختص خود (app-chain) را راه‌اندازی کرده است.

شبکه Persistence چگونه کار می‌کند؟

پرسیستنس همانند بسیاری دیگر از شبکه‌های اکوسیستم کازموس از اجماع تندرمینت که مبتنی بر گواه سهام است استفاده می‌کند. در آغاز فعالیت این شبکه در ۳۰ مارس ۲۰۲۱ (۱۰ فروردین ۱۴۰۰)، کار با تعداد معدودی از ولیدیتورهای آشنا و صاحب‌نام آغاز شد. در یکی از اولین طرح‌های بهبود این شبکه، با اکثریت آرا و در جهت رشد غیرمتمرکزسازی، تعداد مجموعه اعتبارسنج‌های این شبکه از ۵۰ به ۷۵ افزایش یافت. این شبکه همچنین از امکان انتقال IBC پشتیبانی می‌کند. در تصویر زیر می‌توانید جریان ورود و خروج دارایی‌ها از و به این شبکه در طی سی روز گذشته را مشاهده کنید:

جریان ورود و خروج دارایی به پرسیستنس

همچنین برای آشنایی با نحوه انجام انتقال IBC می‌توانید مطلب زیر را مطالعه کنید و به کمک کیف پول کپلر (Keplr۹ به راحتی این کار را انجام دهید:

علاوه بر آن، با طرح نوین تتا (Theta) که به تازگی در اکوسیستم Cosmos تصویب شد، زمینه برای ایجاد Interchain Accounts فراهم شده است. در صورت عملی شدن موفق این راهکار، انجام عملیات بین شبکه‌ای بسیار سهل و آسان خواهد شد و تنها محدود به انتقال دارایی نخواهد بود. برای مثال به راحتی می‌توانید از اسموزیس، کوین‌های اتم خود را به راحتی چند کلیک در شبکه پرسیستنس استیک کنید. باید به انتظار تاثیر عملی این تغییر، در شبکه‌های مختلف این اکوسیستم نشست.

معرفی سرویس‌های شبکه پرسیستنس

شبکه پرسیستنس در حال حاضر سه محور اصلی دارد که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت:

pStake

سرویس pStake مهم‌ترین خدمت این شبکه را ارائه می‌دهد. کوین‌های شبکه‌هایی که از اجماع PoS استفاده می‌کنند را می‌توانید به این شبکه بریج کرده و استیک نمایید. توکن‌های شما در این شبکه به فرم pToken شناخته می‌شود و پس از استیک کردن به شکل stkToken در خواهند آمد که نماینده توکن‌های استیک شده شما بوده و نسخه لیکویید آن‌ها هستند. حال می‌توانید از این توکن‌ها در دیفای استفاده کنید؛ به عنوان وثیقه از آن‌ها استفاده کرده و وام بگیرید یا به شکل دیگر استیک کرده و سود مضاعفی از آن ببرید. در همه‌حال شما از سرمایه اولیه خود سود استیکینگ در شبکه را به دست می‌آورید. در حال حاضر علاوه بر کوین بومی شبکه (XPRT)، از اتر (ETH) و اتم (ATOM) پشتیبانی می‌شود و پی استیک به زودی قصد افزودن سولانا (SOL) و ماتیک (MATIC) را به سرویس خود دارد.

یکی از موارد جذاب این سرویس، همکاری آن با پروتکل انکر (Anchor) در شبکه ترا است. می‌توانید stkATOMهای خود را به راحتی به bATOM تبدیل کنید و از آن به عنوان وثیقه در انکر استفاده کنید.

انکر و پی استیک

Asset Mantle

در سال ۲۰۲۰، پرسیستنس موفق به جذب بودجه تحقیقاتی (Grant) از جانب بنیاد اینترچین (Interchain Foundation) برای تدوین استانداردی برای NFTها و دارایی‌های بی‌همتا در شبکه‌های مختلف و انتقال متادیتای آن‌ها شد. پیشرفت تحقیقاتی این شرکت را می‌توانید در نسخه‌های مختلف این استاندارد در این ریپوی گیت هاب بببنید. است منتل (Asset Mantle) سرویسی تجاری است که بناست از نتیجه این تحقیقات استفاده کند و زمینه ایجاد آسان NFTها در چندین شبکه به طور همزمان و فروش آن‌ها را فراهم کند. این سرویس هنوز فعال نیست اما می‌توانید عضو خبرنامه آن شوید و به محض شروع به کار، از آن مطلع شوید.

AuditOne

دیگر رکن شبکه پرسیستنس، آدیت وان (AuditOne) است. آدیت وان را می‌توان بازوی اجرایی پرسیستنس در راه‌اندازی اعتبارسنج‌ها دانست. این شرکت با تخصص سخت‌افزار و شبکه، راهکارهای مختلفی در ایجاد ولیدیتورها در شبکه‌های مختلف ارائه می‌دهد و هم‌اکنون اعتبارسنج فعالی در ۲۸ شبکه است. لیست شبکه‌ها را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

لیست شبکه‌های فعال آدیت وان

آدیت وان یکی از ولیدیتورهای آغازین شبکه پرسیستنس نیز بود.

ارز دیجیتال XPRT چیست؟

ارز دیجیتال XPRT، رمزارز بومی شبکه پرسیستنس است. این کوین توکن حاکمیتی این شبکه است. علاوه بر آن می‌توانید با استیک کردن آن (واگذار کردن آن به ولیدیتورها به نیابت از شما)، در حفظ امنیت شبکه مشارکت کنید و از سود استیکینگ بهره‌مند شوید. سود فعلی استیکینگ در این شبکه، حدود ۳۴ درصد است. علاوه بر آن، با افزایش فعالیت اپ‌های بومی این شبکه، بخشی از درآمد آن‌ها به استیک کنندگان خواهد رسید.

revenue sharing

قیمت Persistence (XPRT) در زمان نگارش این مطلب ۲.۷۹ دلار و ارزش بازار آن ۲۷۱ میلیون دلار است که از این حیث در رتبه ۱۷۹ ارزهای دیجیتال قرار دارد. کمترین قیمت تاریخی آن در ۱۸ آوریل ۲۰۲۱ (۲۹ فروردین ۱۴۰۰) با ۲.۳ دلار و بیشترین قیمت آن در ماه مه ۲۰۲۱ (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰) با ۱۶.۵۷ دلار رقم خورد.

نحوه تخصیص و توزیع توکن XPRT چگونه است؟

توکن XPRT، توکنی تورمی است. در ابتدا، صد میلیون عدد از آن مینت شد که طی دوره‌ای ۴۲ ماهه آزاد خواهد شد. همچنین میزان تورم آن متغیر است. در سال نخست، برای تشویق ولیدیتورها این میزان ۳۵ درصد بود و بنا بر این است که اگر دو سوم توکن‌ها در استیکینگ قفل باشد، تورم هر دو سال، نصف شود. با این برنامه، در سال ۲۰۳۵، میزان عرضه به ۴۰۳ میلیون عدد خواهد رسید. در حال حاضر عرضه در گردش ۹۷ میلیون عدد است و ۱۳۴ میلیون عدد XPRT تاکنون عرضه شده است.

نحوه تخصیص اولیه صد میلیون توکن XPRT
نحوه تخصیص اولیه صد میلیون توکن XPRT

نحوه تخصیص اولیه به شرح زیر بود:

گروه اختصاص یافتهسهم (درصد)
بازاریابی و رشد (لیست شدن در صرافی، تبلیغات و غیره)۲۵.۶
رشد اکوسیستم (بودجه‌های حمایتی برای برنامه‌های غیرمتمرکز)۱۹.۴
تیم توسعه‌دهنده (پس از یک سال و به تدریج آزاد خواهد شد)۱۶
دورهای جذب سرمایه و فروش خصوصی۱۴
تشویق ولیدیتورهای نخستین۱۰
فروش استراتژیک (حمایت از حامیان اولیه)۱۰
مشاوران پروژه۴
فروش عمومی۱

عرضه در گردش اولیه در ابتدا ۹.۱ درصد بود و به تدریج افزایش یافت. روند آزادسازی توکن‌ها را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

روند آزادسازی توکن
روند آزادسازی توکن

تیم توسعه‌دهنده Persistence چه کسانی هستند؟

تیم توسعه‌دهنده این شبکه عموما از کشور هندوستان هستند. توشار آگاروال (Tushar Aggarwal) مدیر ارشد اجرایی این پروژه است. او که در بین سی فرد زیر سی سال برتر مجله فوربس نسخه آسیا جای گرفته است، فارغ‌التحصیل علوم کامپیوتر و سپس MBA است. او سابقه کار در شرکت‌های Antler، Outlier Ventures و LuneX Ventures را داراست و مدتی به عنوان پادکستر در Decrypt Asia مشغول به فعالیت بوده است. او از سال ۲۰۱۹ پرسیستنس را تاسیس کرد.

نقشه راه پلتفرم پرسیستنس چیست؟

شبکه پرسیستنس در جهت نیل به اهداف آتی خود، برنامه‌های زیر را تدارک دیده است:

نقشه راه پرسیستنس
نقشه راه پرسیستنس
  • پرسیستنس قصد دارد تا در سال ۲۰۲۲ تعداد هولدرهای XPRT را به بیش از ۱۰۰ هزار والت برساند. در حال حاضر این رقم حدود ۲۳ هزار عدد است.
  • همچنین قصد دارد با ارائه گرنت‌ها و مشوق‌های اقتصادی، تعداد ‌dAppها را افزایش دهد.
  • تا سه ماهه سوم ۲۰۲۲، میزبان دیگر دارایی‌های تندرمینتی در شبکه باشد.
  • با ایجاد تعامل و همکاری با شبکه‌های دیگر کازموس (همچون جونو، اومی و اینجکتیو)، XPRT را بدل به یکی از لیکوییدترین دارایی‌های کازموس نماید.
  • پلتفرم pStake قصد دارد تا با پشتیبانی از اتریوم ۲ و سولانا (stkETH و stkSOL) تا سه ماهه دوم، جذب دارایی را افزایش دهد.
  • همچنین stkXPRT را بدل به زوج اصلی تمامی توکن‌های stkAssets نماید.
  • تا سه ماهه سوم، بسیاری از دارایی‌های PoS محور همچون BNB و LUNA مورد پشتیبانی قرار خواهند گرفت.
  • آدیت وان قصد دارد تا دارایی‌های تحت کنترل خود را تا پایان سال به دو میلیارد دلار برساند. در حال حاضر این رقم حدود ۶۰۰ میلیون دلار است.
  • هدف غایی این پلتفرم وارد شدن به لیست بیست ولیدیتور برتر تمامی ده شبکه بزرگ PoS است.
  • علاوه بر موارد ذکر شده، این پروژه قصد دارد تا با برگزاری هکاتون‌ها، استعدادهای برتر را شناسایی و به استخدام درآورد و حمایت کند.

ارز دیجیتال Persistence را از کجا خریداری کنیم؟

ارز دیجیتال XPRT را می‌توانید از صرافی‌های متمرکز گیت، هیوبی، کوکوین، کوینکس و اسندکس تهیه نمایید. همچنین می‌توانید آن را به شکل غیرمتمرکز از صرافی‌های Osmosis و Sifchain خریداری کنید.

توکن XPRT را در چه کیف پولی نگهداری کنیم؟

ارز XPRT را می‌توانید در کیف پول‌های کپلر، کازمواستیشن (Cosmostation) و کوین ۹۸ نگهداری کنید. همچنین می‌توانید از کیف پول تحت وب پرسیستنس استفاده کنید. کسانی که می‌خواهند از کیف پول سخت‌افزاری برای نگهداری این ارز استفاده نمایند می‌توانند از دستگاه‌های شرکت لجر (Ledger) استفاده نمایند.

جمع‌بندی

شبکه پرسیستنس با هدف نقدپذیر کردن دارایی‌های استیک شده پا به میدان گذاشته است. این شبکه قصد دارد تا با ایجاد نسخه لیکویید این دارایی‌ها، زمینه استفاده از آن‌ها در دیفای را فراهم کرده و جریان نقدینگی و کارایی سرمایه را بالا برد. در مطلبی که مطالعه کردید، این شبکه، نحوه کار و رمزارز بومی آن XPRT را بررسی کردیم. همچنین با تیم توسعه‌دهنده و نقشه راه آن آشنا شدیم. شما چه حسی نسبت به آینده این پلتفرم دارید؟ آیا پرسیستنس موفق به جذب سهمی از بازار بزرگ دارایی‌های PoS خواهد شد؟ دیدگاه‌های خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
Persistence

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا