تحلیل آنچین قیمت بیت کوین؛ هنوز جا برای رشدِ بیشتر وجود دارد
بیت کوین در طول یک سال اخیر عملکرد خوبی را به نمایش گذاشته که عمدتا به دلیل افزایش حجم معاملات بازار اسپات و واریز و برداشت در صرافیها رخ داده است. علیرغم اینکه در این مدت حجم فروش بیشتر از خرید بوده، قیمت بیت کوین چندان کاهش نیافته و شاهد اصلاحات نسبتا اندک بودهایم.
همزمان با رسیدن بیت کوین به ۷۳٬۰۰۰ دلار، هولدرهای بلندمدت بیت کوین شروع به فروش دارایی خود کردند، با این حال، سرعت فروش این سرمایهگذاران اخیرا کاهش یافته است. همزمان، با توجه به محصولات سرمایهگذاری جدید از جمله ETFهای اسپات بیت کوین، در ماههای اخیر توجه افراد بیشتری به این ارز دیجیتال جلب شده است.
در این مطلب از میهن بلاکچین که برگرفته از گزارش هفتگی شرکت گلسنود است، وضعیت کنونی شبکه بیت کوین از دید دیتای آنچین را بررسی میکنیم.
افزایش گمانهزنی در بازار
بیت کوین همچنان به عملکرد خوب خود در سال ۲۰۲۴ ادامه میدهد و قیمت در هفته گذشته بین ۶۴٬۰۰۰ تا ۷۳٬۰۰۰ دلار تثبیت شده است. حجم معاملات روزانه بیت کوین از زمان آغاز فعالیت ETFهای اسپات در آمریکا از اوایل ژانویه به طور چشمگیری افزایش یافته و در اواسط ماه مارس، همزمان با ثبت رکورد ۷۳٬۰۰۰ دلاری به ۱۴.۱ میلیارد دلار رسید.
این حجم معاملات در بازار اسپات مشابه با اوج بولران سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ است. البته حجم معاملات بازار اسپات بیت کوین در هفتههای اخیر همزمان با اصلاح قیمت کاهش یافته و در حال حاضر به ۷ میلیارد دلار در روز رسیده است.
صرافی بایننس همچنان ۳۷.۵٪ از حجم معاملات اسپات بیت کوین را در اختیار دارد. با این حال، تسلط این صرافی بر بازار نسبت به چرخه قبلی کاهش یافته است. در سال ۲۰۲۱، بایننس حدود ۵۰٪ از حجم معاملات را به خود اختصاص داده بود و این رقم در عمیقترین فاز بازار نزولی سال ۲۰۲۲ از ۸۵٪ فراتر رفته بود.
برای ارزیابی مومنتوم فعلی بازار میتوان از میانگینهای متحرک بلندمدت و کوتاهمدت حجم معاملات استفاده کرد. در این تحلیل، میانگین متحرک ۱۸۰ روزه (بلندمدت) و میانگین متحرک ۳۰ روزه (کوتاهمدت) را مقایسه میکنیم تا ببینیم حجم معاملات در بازار اسپات در چه وضعیتی قرار دارد.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، میانگین متحرک ۳۰ روزه حجم معاملات بیت کوین از اکتبر سال گذشته به طور قابل توجهی از همتای ۱۸۰ روزه خود بالاتر بوده است که نشان میدهد عملکرد خوب این ارز دیجیتال از ابتدای سال تاکنون توسط تقاضای قوی بازارهای اسپات پشتیبانی میشود. در بولران سال ۲۰۲۱ نیز شاهد چنین روندی بودیم.
برای بررسی بیشتر، میتوانیم رویکرد بالا را برای حجم برداشتی (🔴) و واریزی (🟢) کیف پولهای صرافیها نیز لحاظ کنیم.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، از جولای سال ۲۰۲۳ تاکنون واریز و برداشت کوینها در صرافیها افزایش یافته که از افزایش مومتتوم بازار حمایت میکند. میانگین ماهانه کل جریان سرمایه صرافیها (واریز + برداشت) در حال حاضر به ۸.۱۹ میلیارد دلار در روز رسیده که به طور قابل توجهی بالاتر از اوج بازار صعودی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ است.
پس به طور کلی میتوان گفت پرایس اکشن بیت کوین از ابتدای سال تاکنون با رشد قابل توجه حجم معاملات اسپات و ورودی و خروجی کوینها به صرافیها پشتیبانی میشود.
همانطور که در گزارشهای قبلی پوشش دادیم، ETFهای اسپات بیت کوین در ماههای اخیر نقش مهمی در بوجود آمدن بازار صعودی کنونی ایفا کردهاند. تقاضای خرید این صندوقها در این بازه از میزان بیت کوینی که روزانه استخراج میرود فراتر رفته است. البته نباید از فشار فروش صندوق GBTC شرکت گری اسکیل و هولدرهای فعلی نیز غافل شد.
دادههای بالا را میتوان با مقایسه حجم معاملات بازار اسپات (🟧) و حجم معاملات ETFها (🟦) تقویت کرد. در حال حاضر، همبستگی قوی بین این بازارها وجود دارد به طوری که ETFها حدود ۳۰٪ از حجم معاملات اسپات جهانی را تشکیل میدهند. این نکته در تعطیلات آخر هفته که ETFها فعالیتی ندارند بیشتر حس میشود چرا که حجم معاملات اسپات به طور قابل توجهی نسبت به سایر روزها پایینتر است.
مقایسه حجم خرید و فروش
دلتای حجم تجمعی اسپات (The Spot Cumulative Volume Delta) یا به اختصار دیگر ابزاری است که ما را در ارزیابی فعالیت بازارهای اسپات کمک میکند. این شاخص، تفاوت خالص دلاری حجم خرید و فروش را به ما نشان میدهد.
در این مطلب، ما نقاط اوج شاخص CVD، جایی که حجم خرید بیش از ۶۰ میلیون دلار بیشتر از حجم فروش است را جدا کردهایم. همانطور که مشخص است، شباهت قابل توجهی بین بازار سهماهه نخست سال ۲۰۲۱ با دوران پسا ETF وجود دارد.
در اواسط ماه مارس، دلتا حجم اسپات از ۱۴۳.۶ میلیون دلار فراتر رفت که کمی کمتر از اوج فوریه ۲۰۲۱ (۱۴۵.۲ میلیون دلار) است اما هنوز هم نشان میدهد فعالیت عمده بازار به سمت خرید بیت کوین رفته است. جالب است بدانید در طول سال ۲۰۲۳ که بازار بدون اصلاح قابل توجهی در مسیر صعودی قرار داشت، در بازار اسپات بیشتر فعالیت فروش را شاهد بودیم.
میتوانیم شاخص CVD اسپات را با توجه به حجم معاملات در صرافیهای مختلف طبقهبندی کنیم. در نمودار زیر:
- صرافی بایننس با رنگ زرد 🟨
- صرافی کوین بیس با رنگ آبی 🟦
- و سایر صرافیها با رنگ قرمز 🟥
مشخص شده است.
در طول بولران سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱، در کوین بیس و سایر صرافیها بیشتر شاهد خرید بیت کوین بودیم در حالی که فروش در صرافی بایننس بیشتر بود. در اکثر سال ۲۰۲۳ نیز شاهد فروش در صرافیها بودیم، با این حال در ماه اکتبر این روند تغییر کرد و حجم معاملات مربوط به خرید بیت کوین افزایش یافت.
یکی از راههای تفسیر این موضوع این است که در سال ۲۰۲۳، در حالی که فروش زیادی را از جانب معاملهگران شاهد بودیم، حجم قابل توجهی توسط سرمایهگذارانی که به دنبال فرصت خرید در کف بودند خریداری شد. این حجم از خرید ممکن است دلیل عدم اصلاح قیمت شدید بیت کوین (حداکثر ۲۰٪) از زمان ثبت کف قیمت پس از ورشکستگی صرافی FTX باشد.
بررسی وضعیت چرخه فعلی
در قسمتهای قبلی دیدیم که عملکرد قوی بیت کوین در ۱۲ تا ۱۸ ماه گذشته با افزایش معنادار حجم معاملات پشتیبانی میشود. در این بخش نمودارهایی که ما را در ارزیابی وضعیت چرخه فعلی کمک میکنند را بررسی میکنیم.
یکی از شاخصهای کلیدی برای بررسی وضعیت چرخههای بیت کوین، شاخص وضعیت سودآوری عرضه (Supply Profitability State) است که میزان عرضه در سود را دنبال میکند. در نمودار زیر، درصد عرضه در سود به همراه دو آستانه کلیدی از دید آماری (+1 SD 🟢 و -1 SD 🔴) ترسیم شده است.
در دورههایی که میزان عرضه در سود از آستانه بالایی یعنی خط سبزرنگ (حدود ۹۵٪ از عرضه در سود) عبور میکند، قیمت به سمت اوج قبلی خیز برداشته (فاز پیش سرخوشی) و ممکن است از سقف تاریخی خود فراتر برود (فاز سرخوشی).
اگر کمی به نمودار دقت کنیم یک الگوی رایج را در چرخههای قبلی بیت کوین مشاهده میکنیم. در این الگوها، در فاز پیش سرخوشی میزان عرضه در سود آستانه آماری بالایی را آزمایش میکند و اکثر کوینها در سود قرار میگیرند. در نهایت، پس از اصلاح و تثبیت قیمت، بیت کوین دوباره تا سقف تاریخی خود بالا میرود و میزان عرضه در سود از ۹۵٪ عبور میکند.
به دنبال قرار گرفتن بخش زیادی از عرضه در سود، سود تحقق نیافته هولدرها به میزان قابل توجهی افزایش مییابد که آنها را به فروش و سیو سود ترغیب میکند. در نمودار زیر، مجموع سود تحقق یافته هفتگی که بر اساس مارکت کپ نرمالایز شده بررسی شده است 🟩.
زمانی که قیمت بیت کوین در چرخه فعلی به اوج سال ۲۰۲۱ رسید، این شاخص به ۱.۸٪ افزایش یافت که نشان میدهد ۱.۸٪ از مارکت کپ در یک دوره ۷ روزه به فروش رسیده است. این رقم قابل توجه است اما نسبت به فروش و سیو سود رالی ژانویه ۲۰۲۱ (۳.۰٪) پایینتر است.
ارزیابی ماهیت چرخهای بیت کوین این اطلاعات را در اختیار ما قرار میدهد:
- سیو سود معمولا در حوالی اوجهای قیمتی، توسط هولدرهای بلندمدت افزایش مییابد.
- سقف بازار معمولا پس از سیو سودهای شدید تشکیل میشود.
- فروش و سیو سود یک معاملهگر با تقاضای خرید معاملهگر دیگری خنثی میشود. این به ما بینشی از میزان پول جدید وارد شده به بازار بیت کوین میدهد.
اگر به میزان اصلاح قیمت در چرخه فعلی که بالاتر به آن اشاره کردیم نگاهی بیندازیم، میبینیم که علیرغم سیو سود زیاد هولدرهای فعلی، قیمت در مقایسه با چرخههای گذشته کاهش چندانی را تجربه نکرده است.
با توجه به این دادهها میتوان گفت فاز سرخوشی فعلی و قرار گرفتن بیت کوین در فاز کشف قیمت، هنوز نسبتا جوان است. در فازهای قبلی سرخوشی در چرخههای پیشین، قیمت بیش از ۱۰٪ کاهش یافته بود و حتی شاهد اصلاح ۲۵٪ بیت کوین نیز بودهایم. با این حال در چرخه فعلی، از زمان شکسته شدن سقف بیت کوین، قیمت تنها دو بار حدود ۱۰٪ کاهش یافته است.
هجوم سرمایهگذاران جدید به بازار
در بازار همیشه دو طرف فروشنده و خریدار وجود دارد و به ازای هر فروشی، سرمایهگذار دیگری کوینها را با قیمت بالاتری میخرد. ما میتوانیم حجم پول جدید واریز شده به بازار بیت کوین با با استفاده از شاخص Realized Cap HODL Waves ارزیابی کنیم.
در طول دو بازار صعودی گذشته، میزان ثروت در اختیار هولدرهای با عمر کمتر از ۶ ماه به ۸۴٪ تا ۹۵٪ رسید که نشاندهنده ورود سرمایهگذاران جدید به بازار است. این رقم از اوایل سال ۲۰۲۳ به طور چشمگیری افزایش یافته و از ۲۰٪ در تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۲۳ (۱۱ دی ۱۴۰۱) به ۴۷٪ رسیده است.
این نشان میدهد تعادلی بین هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین وجود دارد.
دادههای بالا همچنین نشان میدهد که تحلیلگران باید در وضعیت فعلی توجه بیشتری به رفتار سرمایهگذاران جدید داشته باشند چراکه سهم آنها از بازار روز به روز در حال افزایش است.
پس از رکوردشکنی بیت کوین و عبور از اوج قبلی، تقریبا هیچ هولدر بلندمدتی (افرادی که کوینهای خود را حداقل ۱۵۵ روز نگهداری میکنند) در ضرر نیست. بنابراین، پارامترهایی که عرضه در ضرر را ارزیابی میکنند صرفا به هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین تعلق دارند. در حال حاضر، ۱۰۰٪ از ضرر تحقق یافته بیت کوین (کوینهایی که در ضرر به فروش رسیدهاند) به هولدرهای کوتاهمدت مربوط است 🔴.
اگر به نمودار زیر دقت کنیم میبینیم این روند در چرخههای قبلی بین ۶.۵ تا ۱۳.۵ ماه تا زمان شروع بازار نزولی ادامه داشته است. در بازار فعلی تنها حدود ۱ ماه است که این روند پدیدار شده است.
سخن پایانی
بیت کوین در یک سال اخیر عملکرد چشمگیری داشته که عمدتا به خاطر افزایش حجم معاملات اسپات و فعالیت در صرافیهای ارز دیجیتال رخ داده است. تحلیل دلتای حجم تجمعی بازار اسپات نشان میدهد در چرخه فعلی، میزان تقاضا به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
با عبور قیمت بیت کوین از اوج سال ۲۰۲۱، فشار فروش و سیو سود معاملهگران افزایش یافته است، با این حال در هفتههای اخیر شاهد کاهش این فشار بودهایم. در حال حاضر، توازن ثروت تقریبا بین هولدرهای بلندمدت و تقاضای جدید متعادل است که نشان میدهد فاز سرخوشی جوان، نسبت به چرخههای گذشته هنوز نسبتا جوان است و قیمت بیت کوین هنوز هم میتواند افزایش یابد.