در ۱۹ فوریه صرافی کوین بیس (Coinbase) اعلام کرد که تبدیل به یکی از اعضای اصلی ویزا (Visa) شده است؛ یعنی این صرافی از این به بعد میتواند مستقیما به صدور کارت بانکی اقدام کند و وابسته به واسطهها نباشد. کوین بیس قبلا مانند دیگر شرکتهای ارز دیجیتال اقدام به بیرون دادن کارت فیزیکی خود در همکاری با واسطههای مجاز کرده بود.
این توسعه صرافی مذکور، اقدامی مهم برای بخش پرداختهای کریپتویی است. هر چند که کوین بیس اطلاعات زیادی در مورد استراتژیهای خود بیرون نداده است، اما به نظر میرسد که این شرکت بتواند از این به بعد برای دیگر شرکتهای کریپتویی نیز کارت صادر کند.
مقدمهای مختصر راجع به کارتهای کریپتویی
کارتهای کریپتویی مانند دیگر کارتهای بانکی هستند که هر روزه میلیونها نفر برای خرید مورد استفاده قرار میدهند. تفاوت اصلی کارتهای کریپتویی با کارتهای دیگر در این است که در اینجا میتوان به جای ارز فیات به واریز و تبدیل کریپتو اقدام کرد.
کارتهای کریپتویی از زیرساخت مسترکارت (Mastercard) و ویزا استفاده میکنند و دارندگان ارزهای دیجیتال را مجاز میکنند که به خرید کالاها و خدمات به صورت آنلاین و یا از فروشگاههای فیزیکی بپردازند.
این اقدام مانع بزرگی را از سر راه ارزهای دیجیتال برمیدارد. بسیاری از تجار به این دلیل موافق استفاده از کریپتو نیستند که در جاهای زیادی پذیرش ندارد و به راحتی نمیتوان آن را خرج کرد. از طرف دیگر، ارزهای دیجیتال با مشکل مقیاسپذیری نیز مواجه هستند و این تا حدود زیادی مانع از عملکردهای اجرایی این ارزها میشود.
هنوز هم بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال تنها دارای قابلیت مبادله کریپتو با کریپتو هستند و مبادله کریپتو با فیات در این صرافیها بسیار پیچیده و طولانی است. کارتهای کریپتویی اقدامی مناسب در این فضا هستند و به نفع تجار و دارندگان کریپتو هستند. تجار دیگر لازم نیست که زیرساختهای خود را برای پذیرش کریپتو به روز رسانی کنند و دارندگان کریپتو نیز مجبور نیستند که هر بار برای خرید یک فنجان قهوه، ارزهای دیجیتال خود را به صورت دستی به ارز فیات تبدیل کنند.
کارتهای کریپتویی داراییهای دیجیتال را به صورت آنی تبدیل میکنند و در این میان لازم نیست که کاربران در مورد نوسانات کریپتو نگران باشند؛ زیرا استیبل کوینهای زیادی در این فضا وجود دارند و افرادی که مایل به حذف کامل نوسانات هستند، میتوانند از این استیبل کوینها استفاده کنند.
یکی از مشکلاتی که این کارتهای کریپتویی دارند، کارمزد بالای آنهاست و این باعث شده که بسیاری از افراد به سمت آنها نروند. یکی از اولین کارتهای بانکی که در صنعت ارز دیجیتال مورد استفاده قرار گرفت، کارتی بود که در آوریل ۲۰۱۴ توسط Xapo منتشر شد. این کارت از نوع کارتهای پیشپرداخت بود و مشتری باید به صورت دستی کریپتوی خود را تبدیل به ارز محلی کند و بعد از آن اقدام به خرید و استفاده از کارت کند.
در سالهای اخیر، صنعت ارز دیجیتال رشد بیشتری داشته و شرکتهایی مانند کوین بیس راهحلهای خوبی را ارائه دادهاند. کارت کریپتویی قبلی کوین بیس (کارتی که با وساطت شرکتی دیگر صادر شده و منظور این کارت جدید نیست) بسیار جالب توجه است و در ۲۵ ایالت آمریکا قابل استفاده است. این کارت از هر دو شبکه پرداختی ویزا و مسترکارت پشتیبانی میکند.
تا قبل از این دستاورد کوین بیس ، شرکتهای کریپتویی برای پشتیبانی از شبکههای ویزا و مسترکارت مجبور بودند به واسطهها متوسل شوند و این شرکتهای واسطه در قبال اخذ مبالغی، امکان صدور کارت را برای شرکتهای کریپتویی فراهم میکردند. این اقدام کوین بیس باعث از میان رفتن واسطهها در این فضا شد و این اقدامی مثبت برای فضای کریپتو است.
واسطهها مشکل بزرگی بودند که کوین بیس از میان برداشت
صنعت کارتهای کریپتویی از سال ۲۰۱۴ تاکنون به رشد و شکوفایی خود ادامه داده است؛ اما در ژانویه سال ۲۰۱۸ یک دوره آشفتگی برای این کارتها پیش آمد.
در آن زمان، ویزا ناگهان رابطه خود با یکی از واسطهها را به هم زد و مدعی شد که این واسطه از قوانین آنها تخطی کرده و این باعث از کار افتادن یکشبه تعداد زیادی از کارتهای کریپتویی مانند TenX، Xapo و غیره شد.
البته ویزا اعلام کرد که این اقدام آنها ربطی به ارزهای دیجیتال ندارد و آنها تنها با آن واسطه مشکل پیدا کردهاند و از طریق برنامههای دیگری میتوانند فعالیت تبدیل کریپتو به ارز فیات را در حوزههای قضایی مجاز ادامه دهند.
این واقعه باعث خسارت زیادی به صنعت کارتهای کریپتویی شد. Wirex یکی از شرکتهایی بود که در این میان متحمل خسارت شد و به زودی با مشارکت با یک شرکت بریتانیایی که از اعضای اصلی ویزا بود، ضررهای خود را جبران کرد.
اما همه شرکتهای دیگر نتوانستند ضررهای خود را جبران کنند. برخی از آنها اروپا را از مناطق تحت پوشش خود خارج کردند و بعضی دیگر از این شرکتها، توان ادامه نداشتند و صدور کارتهای کریپتویی را کاملا متوقف کردند.
در اکتبر ۲۰۱۸، شایعههایی مبنی بر این که ویزا و مسترکارت دیگر کارتهای کریپتویی را پشتیبانی نمیکنند به گوش رسید که این دو شبکه پرداخت آن را تایید رسمی نکردند.
بازار کارتهای کریپتویی ایالات متحده هم با مشکلاتی مواجه شد. در آوریل ۲۰۱۸، کارت بیت کوینی کوین بیس متوقف شد و دلیلی برای این اقدام اعلام نشد. برخی دلیل آن را تقاضای پایین دانستند، اما هیچ منبع رسمی این دلیل را تایید نکرد. از طرف دیگر، BitPay همچنان به فعالیت خود در ایالات متحده ادامه میدهد. کارتهای این شرکت از نوع کارتهای پیشپرداخت هستند و این شرکت مدعی است که فعالیتهایش در تطابق کامل با قوانین ایالات متحده است.
این در حالی است که بعضی از شرکتهای کریپتویی از گزینهای بنام Crypterium استفاده میکنند که یک استارتاپ واقع در کشور استونی است و نوعی کارتهای کریپتویی را ارائه میدهد که توسط UnionPay پردازش میشوند. UnionPay یک سازمان مالی چینی است و برعکس ویزا و مسترکارت که مناطق جغرافیایی محدودی را پشتیبانی میکنند، مناطق بسیار وسیعتری را تحت پوشش قرار میدهد.
تا به حال صدور کارتهای بانکی کریپتویی برای شرکتهای ارز دیجیتال ممکن نبوده است و همگی متکی به واسطهها بودهاند. این اقدام کوین بیس ، اقدامی منحصر به فرد در این فضا است. شرکتهای واسطه مجبور بودند که با قوانین زیادی مطابقت داشته باشند و به همین دلیل خیلی محافظهکار بودند و حتی گاهی شرکتهای کریپتویی را در میانه راه رها میکردند.
کارت کوین بیس اروپا را نیز تحت پوشش قرار داده است
کوین بیس فعالیتهای خود را در همکاری با یک شرکت بریتانیایی انجام میداد که از شرکای اصلی ویزا بود. کوین بیس دامنه فعالیت کارت کریپتویی خود را به اروپا نیز گسترش داد و آن را در کشورهای اسپانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، ایرلند و هلند در دسترس قرار داد. در فوریه ۲۰۲۰ بود که کوین بیس اعلام کرد که خودش تبدیل به یکی از اعضای اصلی ویزا شده و دیگر نیازی به واسطهها نخواهد داشت.
حال که کوین بیس قادر به صدور ویزا کارت است، شرکتهای کریپتویی دیگر، مجبور نیستند به شرکتهای سنتی اتکا کنند و برای صدور کارت میتوانند از کوین بیس کمک بگیرند که حالا خود به نوعی تبدیل به یک واسطه شده است. شرکتهای سنتی در گذشته خیلی مایل به کار با شرکتهای کریپتویی نبودند و حال حضور کوین بیس در این عرصه باعث خلق موقعیتهایی عالی برای داراییهای مختلف میشود.
البته گزارشها حاکی از آن است که کوین بیس هنوز قصد ندارد که کارتهای کریپتویی را برای موسسات کریپتویی دیگر صادر کند، اما این دریچهای به سمت یک منبع درآمد خوب برای کوین بیس در آینده خواهد بود. استقبال از پول نقد در جهان کم شده است و صنعت صدور کارت اعتباری در سراسر جهان در حال شکوفایی است.
این کارت جدید کوین بیس برای ۲۹ کشور جهان در دسترس خواهد بود؛ اما برای ایالات متحده در دسترس نخواهد بود. شاید این به خاطر مسائل مالیاتی در آمریکا باشد. صدور مستقیم کارت کریپتویی توسط کوین بیس که نه تنها یک شرکت کریپتویی است، بلکه یک صرافی ارز دیجیتال نیز هست، راه را برای صرافیهای دیگری مانند بایننس (Binance) باز میکند تا به اقدامات مشابهی دست بزنند.
اخیرا ویزا به صدور کارت برای استارتاپها با استفاده از برنامه فینتک خود اشاره کرده است و اگرچه صحبتی از ارزهای دیجیتال نکرده، اما بسیاری از شرکتهای ارز دیجیتال ممکن است در آیندهای نزدیک اقدام به فراهم کردن کارتهای دیجیتال برای مشتریان خود کنند.
سازمانهای کریپتویی کمی خواستار برقراری مشارکت با غولهای پرداخت مانند ویزا هستند. برقراری چنین مشارکتها و همکاریهایی نیازمند گرفتن مجوزهای بسیار و صرف هزینه زیاد است.
تا به حال تنها کوین بیس موفق به گرفتن این مجوزها و طی این مسیر سخت شده است. این نشان میدهد که صنعت کارتهای کریپتویی تازه در ابتدای راه است. نظر شما چیست؟ این اقدام کوین بیس چه رهاوردهایی برای فضای کریپتو و بلاک چین