در روزهای گذشته دادههایی از طرف پلتفرم گلسنود منتشر شد مبنی بر اینکه نهنگهای بیت کوین (BTC) از سال ۲۰۲۰ به انباشت آن ادامه دادهاند اما نهنگهای اتریوم (ETH) به فروش این رمزارز روی آوردهاند. هرچند برخی تحلیلگران از این دادهها حمایت کرده و دلایل احتمالی آن را توضیح دادهاند، برخی دیگر از کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که دادههای مذکور خالی از ایراد و اشکال نیستند؛ چرا که در این گزارش اتریومهای استیکشده در نظر گرفته نشدهاند.
به نقل از دکریپت و کریپتو نیوز، دادههای وب سایت گلسنود (Glassnode) نشان میدهد داراییهای نهنگهای اتریوم (نمودار سبز رنگ در تصویر پایین) از سال ۲۰۲۰ کاهش یافته و در این مدت حدود ۲۰ میلیون دلار از ETHهای آنها به فروش رفته است. منظور از نهنگهای اتریوم سرمایهگذارانی هستند که ۱,۰۰۰ ETH به ارزش حدودا ۱.۵ میلیون دلار (یا بیشتر) را هولد کردهاند.
این در حالی است که داراییهای نهنگهای بیت کوین (نمودار قرمز رنگ در تصویر بالا) در این مدت تغییر چشمگیری نکرده است. به عبارت دقیقتر، دارایی آدرسهایی که ۱,۰۰۰ بیت کوین به ارزش حدودا ۲۶.۹ میلیون دلار (یا بیشتر) هولد کردهاند، در مدت مذکور تقریبا ثابت بوده است. البته داراییهای آنها اندکی کاهش یافته است که دلیل آن احتمالا به خاطر سقوط صرافی FTX یا برداشت سود بعد از بولران ۲۰۲۱ است.
تضاد بین عملکرد نهنگهای بیت کوین و اتریوم باعث شده است تحلیلگران تئوریهای زیادی را مطرح کرده و آنها را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. استیون لوبکا (Steven Lubka)، رییس خدمات مشتریان شرکت کریپتویی سوان (Swan)، اعلام کرده است بسیاری از مشتریان ثروتمند این شرکت تصمیم گرفتهاند اتریومهای خود را به بیت کوین تبدیل کنند. او درباره دلیل این اتفاق گفته است:
قانونگذاران اتریوم را تحت فشار گذاشتهاند اما بیت کوین تحت چنین فشارهایی قرار ندارد.
جسی شرادر (Jesse Shrader)، مدیرعامل و بنیانگذار پلتفرم «Amboss» هم اعلام کرده است:
بیت کوین یک وظیفه ساده دارد و آن این است که پول بهتری باشد. هرچند اتریوم پیچیدگیهای خاص خودش را دارد، اما شانس موفقیت خود را به خاطر قراردادهای هوشمند و تغییرات مهم ناشی از هارد فورکها از دست داده است.
با این حال، به نظر میرسد دادههای گلسنود و نتایج آن خیلی هم بدون اشکال نیستند. کونال گوئل (Kunal Goel)، تحلیلگر ارشد وب سایت مساری (Messari)، در واکنش به این دادهها اعلام کرده است:
آیا در این نمودار دادههای مربوط به اتریومهای استیکشده هم در نظر گرفته شده است؟ تحلیل آنچین ممکن است انتقال اتریوم به یک قرارداد استیکینگ را به عنوان یک تراکنش فروش در نظر بگیرد اما چنین چیزی در واقعیت اصلا صحت ندارد.
در حال حاضر، استیکرهای شبکه اتریوم باید ۳۲ ETH را در یک قرارداد هوشمند قفل کنند تا بتوانند در اعتبارسنجی تراکنشهای این شبکه مشارکت داشته باشند. گوئل معتقد است این موضوع باعث میشود این طور به نظر برسد که داراییهای نهنگهای اتریوم کاهش یافته است. وی در این باره تاکید کرد:
این تفاوت بزرگ به این معنی نیست که نمیتوان نهنگهای اتریوم و بیت کوین را مقایسه کرد اما دادهها باید درست باشند.
آندره دراگوش (André Dragosch)، رییس بخش تحقیقات شرکت «Deutsche Digital Assets (DDA)»، صحبتهای گوئل را تایید و اعلام کرد شایعه فروش اتریوم توسط نهنگهای آن هیچ اعتباری ندارد. علاوه بر این، وی اظهار داشت درصد عرضه ETH در قراردادهای هوشمند در حال رشد است. او با انتشار تصویر زیر در پلتفرم اکس (توییتر) خاطر نشان کرده است:
به نظر من این دادهها اعتبار چندانی ندارند. اگرچه موجودی نهنگهای اتریوم در حال کاهش است اما به طور همزمان درصد عرضه در قراردادهای هوشمند در حال افزایش است. توجه داشته باشید گلسنود اتریومهای موجود در قراردادهای هوشمند را هنگام محاسبه دارایی نهنگها حساب نکرده است.
علاوه بر این، وی با انتشار نمودار زیر تاکید کرد سهم ثروتمندترین هولدرهای اتریوم (۱٪ برترِ آنها) از کل عرضه آن در چند سال گذشته تغییری نکرده است.
در نتیجه، هرچند دادههای گلسنود در نگاه اول نشان میدهد نهنگهای بیت کوین و اتریوم احساسات مختلف و متضادی دارند، به نظر میرسد همه آنها همچنان نسبت به ETH و BTC دیدگاه صعودی داشته و در فکر فروش داراییهای خود نیستند.