
شما برای رتبهبندی پلتفرمهای دیفای از کدام سایتهای دادهمحور استفاده میکنید؟ کوین گکو یا دیفای پالس؟ در ویدئوی زیر با یک ابزار جدید آشنا خواهید شد که از فاکتورهای مختلفی همچون ارزش کل قفل شده (TVL)، تغییرات ۲۴ ساعته و هفتگی TVL برای مقایسه محصولات امور مالی غیرمتمرکز استفاده میکند. در ویدئو و مقاله زیر آموزش کار با دیفای لاما (DefiLlama) را برای شما آماده کردهایم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
آموزش کار با Defillama
دیفای لاما یک سایت دادهمحور است که هدف آن رتبهبندی برنامههای غیرمتمرکز و معرفی پروژههای مختلف در قالب دستهبندیهای مجزا است. توسعهدهندگان ناشناس دیفای لاما ادعا میکنند که برای ارائه اطلاعات دقیق و شفاف این سایت را راهاندازی کردهاند و حسننیت خود را با نپذیرفتن هیچگونه اسپانسر و تبلیغات به کاربران نشان میدهند. این سایت در حال حاضر دو داشبورد فعال دارد: داشبورد دیفای و داشبورد NFT یا توکنهای بیهمتا. نحوه کار با داشبوردها بهصورت مفصل در ویدئوی بالا توضیح داده شده است. در ادامه به شرح مختصری از بخشهای مختلف سایت دیفای لاما میپردازیم.
معرفی بخشهای مختلف دیفای لاما
همانطور که در ویدیوی آموزش کار با DefiLlama شرح دادیم، دستهبندیهای مختلف داشبورد دیفای این سایت بهصورت زیر است:
مرور کلی/ چکیده یا Overview: رتبهبندی انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز براساس TVL، تغییرات ۲۴ ساعته و هفتگی تیویال، تعداد زنجیرههای مورد پشتیبانی و نرخ مارکت کپ به تی وی ال
زنجیرهها یا Chains: مقایسه شبکههای مختلف بر اساس TVL، تغییرات ۲۴ ساعته و هفتگی تیویال، تعداد پروتکلهای ساختهشده در بستر این شبکهها و نرخ مارکت کپ به تی وی ال
سبد سهام کریپتو یا Portfolio: در این بخش میتوانید پورتفولیوی شخصی خود را ساخته و پروتکلهای مورد علاقه خود را براساس دستهبندی اضافه کنید.
توزیع رمزارز یا Airdrop: اینجا میتوانید فهرست پروتکلهایی که توکن ندارند اما احتمال میرود در آینده رمزارز خود را توزیع کنند را براساس نوع شبکه، ارزش کل قفل شده، نرخ مارکت کپ به تیویال مشاهده کنید. همانطور که در ویدیو هم اشاره کردیم ما در میهن بلاکچین بخشی تحت عنوان معرفی ایردارپهای هفته داریم که میتوانید مقالههای آن را از طریق هشتگ ایرداپ دنبال کنید.
مقایسه یا Comparison: در این بخش قیمت توکن یک پروتکل با نسبت مارکت کپ به تیویال یک پروتکل دیگر مقایسه میشود و نتیجه آن مشخص میکند که ارزش کل قفل شده در کدام پروتکل ارزش بیشتری دارد. نحوه استفاده از ابزار مقایسه در ویدیوی آموزش کار با Defillama بهطور کامل توضیح داده شده است.
صرافیهای غیرمتمرکز یا Dexes: رتبهبندی دکسها براساس تعداد شبکههای مورد پشتیبانی، ارزش کل قفلشده، تغییرات یک روزه و ۷ روزه TVL و نرخ مارکت کپ به تی وی ال.
داراییها یا Assets: اینجا داراییها (توکنها و کوینهای مختلف) براساس نوع شبکهای که روی آن قرار دارند، ارزش کل قفلشده، تغییرات ۲۴ ساعته و هفتگی تیویال و نرخ مارکت کپ به تیویال رتبهبندی میشوند.
دستهبندیهای وامدهی (Lending)، ییلد فارمینگ (Yield Farming)، بیمه (Insurance)، معاملات آپشن (Options)، شاخصها (Indexes) و استیکینگ (Staking) که مشابه یکدیگر هستند و پلتفرمهای مختلف را براساس تعداد شبکههای مورد پشتیبانی، ارزش کل قفلشده، تغییرات یک روزه و ۷ روزه TVL و نرخ مارکت کپ به تی وی ال رتبهبندی میکنند.
داشبور توکنهای بیهمتا یا NFT دیفای لاما
در بخش NFTهای سایت دیفای لاما، توکنهای NFT براساس نوع شبکه، حجم معاملات روزانه، حجم کل معاملات، قیمت کف (Floor Price) و تعداد مالکین (Owners) رتبهبندی میشوند. کف قیمت به پایینترین قیمت خرید یک توکن بیهمتا اطلاق شده و بهصورت لحظهای بهروزرسانی میشود.
در ادامه مقاله به مرور مفاهیم و شاخصهای اصلی که در آموزش کار با Defillama مطرح شد، میپردازیم.
ارزش کل قفل شده یا TVL چیست؟
ارزش کل قفل شده یا Toltal Value Locked (بهاختصار TVL) یکی از شاخصهای پرکاربرد در امور مالی غیرمتمرکز است و یکی از اولین اصطلاحاتی است که وقتی وارد دنیای کریپتو میشوید میشنوید. از شاخص ارزش کل قفل شده برای مقایسه اپلیکیشنهای دیفای استفاده میشود. اما TVL چیست و ارزش کل قفل شده چطور محاسبه میشود؟
به مجموع سرمایه قفلشده توسط کاربران در قراردادهای هوشمند پروتکلهای دیفای، ارزش کل قفل شده یا TVL هر پروتکل گفته میشود. این شاخص از این نظر اهمیت دارد که نشاندهنده اقبال و توجه کاربران به پروتکلهای دیفای است و مشخص میکند که پروژه چقدر در جذب سرمایه کاربران موفق عمل کرده است. برای محاسبه تیویال، مقدار داراییهای قفل شده در پلتفرم در قیمت لحظهای دارایی ضرب میشود.
در واقع با کمک این شاخص میتوان ارزش کل توکنهایی که در یک پروتکل قرار دارند را تخمین زد. با این استدلال که هر چقدر مقدار TVL بیشتر باشد آن پروتکل ارزش بیشتری دارد. تیویال همچنین بیانگر سهم هر پروتکل از بازار DeFi است. این شاخص برای سرمایهگذارانی که دنبال پروژههای Undervalued هستند، بسیار اهمیت دارد. به پروژههایی که بهمیزانی کمتر از پتانسیل رشد واقعی خود مورد توجه واقع شدهاند، اصطلاحا Undervalued گفته میشود.
نرخ ارزش کل قفل شده
نرخ ارزش کل قفل شده یا TVL ratio که بهصورت نسبت مارکت کپ به تیویال نمایش داده میشود، یکی دیگر از شاخصهای مورد استفاده در رتبهبندی پروژهها در سایت دیفای لاما است. ما در ویدئوی آموزش کار با DefiLlama کاملا موارد استفاده و نحوه محاسبه آن را توضیح دادهایم. برای محاسبه TVL ratio باید مقدار مارکت کپ (Marketcap) را بر میزان ارزش کل قفل شده تقسیم کنیم.
از نظر تئوری هر چقدر نرخ تی وی ال بیشتر باشد، ارزش یک دارایی کمتر است. با این وجود در واقعیت همیشه اینطور نیست. یکی از کاربردهای TVL ratio، تخمین این است که آیا یک دارایی بیش از حد ارزشگذاری شده یا کمتر از آنچه که باید به آن توجه شده است. همانطور که در ویدیو هم بررسی کردیم، اگر نرخ تی وی ال کمتر از یک باشد، به این معنی است که در بیشتر موارد به پروژه بیش از حد خود بها داده شده است.
جمعبندی
در این مقاله، آموزش کار با Defillama را بهصورت ویدیویی برای شما تهیه کردیم و بخشهای مختلف و نحوه استفاده از امکانات آن را بهصورت کامل شرح دادیم. دیفای لاما یک سایت دادهمحور است که از شاخصها و فیلترهای متعدد برای رتبهبندی پروتکلهای امور مالی غیرمتمرکز استفاده میکند.
نظر شما درباره سایت Defillama چیست؟ تا بهحال از دیفای لاما استفاده کردهاید؟ بهنظر شما چه مزیتی بر منابع معروفتری همچون کوین گکو و دیفای پالس دارد؟