آموزش تحلیل تکنیکال؛ قسمت سوم: تشخیص واگراییهای RSI و MACD و استفاده از امواج الیوت + ویدیو
اندیکاتورها و اسیلاتورها از ابزارهای کمکی معاملهگران هستند که در تفسیر وضعیت قیمتی کمک شایانی به آنها میکند. اندیکاتورهای RSI و MACD از پرطرفدارترین آنها هستند که از RSI برای تشخیص تغییر جهت قیمت و از MACD برای فهمیدن مومنتوم حرکتی روند استفاده میشود. نظریه امواج الیوت نیز نوع دیگری از ابزارهای کمکی برای توصیف و پیشبینی بازار است. در این مطلب هر ۳ این ابزارها آموزش داده خواهند شد و یک قانون طلایی برای تشخیص و استفاده از واگراییها در اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال بازار گفته میشود.
توجه کنید که این قسمت سوم از یک مجموعه آموزشی تحلیل تکنیکال همراه با ویدیو است. سعی بر این خواهد بود که در ابتدا مقدمات تحلیل تکنیکال به صورت قابل فهم بیان شود؛ در میانه راه به سراغ روشهای تحلیل بازار خواهیم رفت و در قسمتهای انتهایی به جمعبندی این مباحث خواهیم پرداخت و استراتژیهایی را برای تحلیل تکنیکال بازار طراحی خواهیم کرد.
قسمتهای پیشین این مجموعه آموزشی به شرح زیر است:
- قسمت اول، نحوه استفاده از ابزارهای پلتفرم تریدینگ ویو (Tradingview)
- قسمت دوم، نحوه رسم خطوط روند و استفاده از سطوح فیبوناچی اصلاحی
با میهن بلاکچین همراه باشید.
استفاده از اندیکاتورهای RSI و MACD در تحلیل تکنیکال
همانطور که گفته شد از اندیکاتور RSI برای پیدا کردن نواحی اشباع خرید و فروش و از اندیکاتور MACD برای پیدا کردن شتاب و مومنتوم حرکتی یک روند استفاده میشود. از بحث واگراییها نیز برای پیدا کردن تغییر جهت بازار استفاده میشود؛ بنابراین نیاز است تا معاملهگران به این موضوعات تسلط کافی را داشته باشند.
موضوعاتی که در ویدئو مطرح شد:
- مقدمه (از ابتدا تا ۱:۳۰)
- بررسی مفهوم، فرمول و کاربرد اندیکاتور RSI (از ۱:۳۰ تا ۵:۲۴)
- نحوه استفاده از RSI در تریدینگ ویو (از ۵:۲۴ تا ۶:۱۲)
- مقدمهای بر واگرایی اندیکاتورها و اسیلاتورها (از ۶:۱۲ تا ۶:۴۳)
- قانون طلایی تشخیص واگراییها در نمودار (از ۶:۴۳ تا ۱۲:۰۳)
- کاربرد استفاده از قانون طلایی واگرایی (از ۱۲:۰۳ تا ۱۲:۵۰)
- بررسی مفهوم، فرمول و کاربرد اندیکاتور MACD (از ۱۲:۵۰ تا ۱۷:۱۱)
- نحوه استفاده از MACD در تریدینگ ویو (از ۱۷:۱۱ تا ۱۹:۵۶)
- تعریف امواج الیوت (از ۱۹:۵۶ تا ۲۰:۴۷)
- انواع امواج الیوت (از ۲۰:۴۷ تا ۲۳:۱۴)
- قوانین امواج الیوت (از ۲۳:۱۴ تا ۲۵:۵۹)
- مثال از کاربرد امواج الیوت در نمودار بیت کوین (از ۲۵:۵۹ تا ۲۸:۲۵)
- جمعبندی (از ۲۸:۲۵ تا انتها)
قانون طلایی تشخیص و استفاده از واگراییها در نمودار
واگرایی بین قیمت با اندیکاتور در یک روند قیمتی برای پیدا کردن زمان اصلاح قیمتی (چه صعودی چه نزولی) استفاده میشود. همانطور که در شکل زیر مشخص است در تعاریف کلاسیک ۴ نوع واگرایی بین قیمت و اندیکاتورها در نظر گرفته میشود که تحت عنوان واگراییهای مستقیم مثبت و منفی و واگراییهای مخفی مثبت و منفی مطرح میشوند؛ اما به صورت کلی میتوان با یک تعریف ساده همه این ۴ حالت را در یک حالت خلاصه کرد.
قانون طلایی تشخیص واگرایی در نمودار: در صورتی که جهت حرکتی بین ۲ قله (دره) متوالی قیمتی با جهت قله (دره) اندیکاتور در تضاد بود، ما دچار واگرایی بین قیمت و اندیکاتور هستیم. در این حالت هم قیمت و هم اندیکاتور پس از برخورد به خط روند رسمشده، تغییر جهت خواهند داد.
استفاده از امواج الیوت در تحلیل قیمت
نظریه امواج الیوت توسط رالف نلسون الیوت (Ralph Nelson Elliott) برای توصیف حرکت قیمتها در بازارهای مالی تهیه شده است. در این نظریه رفتار قیمتی هر بازار مالی از ابتدا تاکنون با امواج الیوت قابل تحلیل و توجیه شدن است. در تعاریف کلاسیک برای این امواج انواع مختلفی ذکر شده است، اما از لحاظ قوانین حاکم بر آن میتوان آن را به ۲ دسته ۳ موجی و ۵ موجی تقسیم کرد.
در ساختار ۵ موجی نیز میتوان آن را به ۲ دسته شمارهگذاری ۱ تا ۵ و A تا E تقسیم کرد که قوانین مختلفی دارند. طرفداران امواج الیوت اعتقاد دارند که این امواج در رفتار قیمتی هر چیزی همواره صادق است و در صورتی که خلاف آن مشاهده شود، ایراد در بخش موجشماری بوده است و باید از ابتدا موجشماری صورت گیرد.
از کاربردهای مهم امواج الیوت، پیشبینی رفتار قیمتی دارایی در آینده است.
سوالات متداول (FAQ)
اندیکاتور RSI برای پیدا کردن نواحی اشباع خرید و فروش و تغییر جهت بازار استفاده میشود در حالی که اندیکاتور MACD برای سنجیدن شتاب و مومنتوم حرکتی در یک روند مورد استفاده قرار میگیرد.
واگرایی بین قیمت با اندیکاتور برای پیدا کردن زمان اصلاح قیمت در یک روند استفاده میشود و تشخیص آن یک قانون بیشتر ندارد که در این مطلب به آن پرداخته شد.
امواج الیوت در درجه اول برای توصیف رفتار قیمتی استفاده میشود و در مرحله بعد برای پیشبینی حرکت بعدی قیمت مورد استفاده قرار میگیرد.
جمعبندی
ما قرار است از این به بعد در طی یک سری پستهای آموزشی مباحث تحلیل تکنیکال را با هم پیش ببریم. این مجموعه آموزشی در هر قسمت همراه با ویدیو آموزشی خواهد بود که به صورت کامل موضوع مرتبط را به صورت تصویری آموزش خواهد داد.
در قسمت سوم این مجموعه ما از ابزار کمکی اندیکاتور RSI، اندیکاتور MACD و امواج الیوت به ترتیب برای پیدا کردن نواحی اشباع خرید و فروش، مومنتوم حرکتی قیمت و پیشبینی حرکت بعدی قیمت استفاده کردیم. همچنین مبحث بسیار مهم واگرایی بین اندیکاتورها و قیمت را توضیح دادیم که برای پیدا کردن زمان اصلاحات قیمتی استفاده میشود. یادگیری و تسلط روی این روشها از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا در قسمتهای آینده این مجموعه تکنیکال از این روشها استفاده خواهیم کرد.