هر هفته با آنتونی؛ ساختار شبکه بیت کوین چگونه است؟
در این ویدیو آنتونی از اولین تجربه خودش در برخورد با ساختار شبکه بیت کوین صحبت میکند، که چگونه در نظر اول مانند سیستمهای بانکی به نظر میرسد و هرچه در آن بیشتر عمیق میشود و راجع به آن مطالعه میکند، متوجه میشود که شبکه بیتکوین به هیچ وجه شبیه سیستمهای بانکی نیست. در این مطلب آندرس آنتونوپولوس (Andreas Antonopoulos)، یکی از متخصصین برجسته حوزه رمز ارزها به تفاوت شبکه بیتکوین با سیستم های بانکی و قابلیتهای آن برای خلق فرصتهای جدید برای افراد خلاق و علاقهمند در حوزه رمز ارزها میپردازد.
در ادامه به توضیح برخی مفاهیم گفتهشده در ویدیو میپردازیم.
ساختار شبکه بیت کوین چگونه است؟
تمام عناصر موجود در طبیعت از یک ساختار مولکولی که شامل پروتونها، نوترونها و الکترونهاست تشکیل شدهاند، که اجزای اصلی تمام مواد در طبیعت هستند؛ به بیان دیگر از ترکیبات مختلف این اجزا با یک دیگر انواع عناصر موجود در طبیعت ساخته شدهاند.
ساختار شبکه بیت کوین مانند عناصر است و اصطلاحا ساختار اتمی دارد؛ هنگامی که این ساختار اتمی را بشکافیم و به لایههای زیرین آن دقت کنیم، متوجه میشویم که اجزای سازنده بیت کوین، تراکنشها و زبان برنامهنویسی آن است، که با استفاده و ترکیب این عناصر میتوان انواع مختلفی از شبکههای پرداخت و پلتفرمهای سرمایهگذاری جمعی را ساخت.
هنگامی که شما به سایتهایی مانند Blockchain.info مراجعه میکنید، میتوانید اطلاعاتی مانند فرستندگان، گیرندگان و موجودی حسابها را مشاهده کنید؛ ولی اگر به کدهای برنامهنویسی بیتکوین نگاه کنید، متوجه خواهید شد هیچکدام از این اطلاعات آنجا نیست و این یعنی اطلاعاتی که ما در این کیفپولها میبینیم، فقط سطح یا لایه رویی شبکه بیتکوین است و اگر در ساختار اتمی آن عمیق شویم، با مفهومی به عنوان خروجیهای خرج نشده تراکنش (UTXO)، ورودی تراکنش (Input) و خروجی تراکنش (Output) مواجه میشویم؛ اینها در واقع همان ساختار اتمی شبکه Bitcoin است که به وسیله آنها تراکنشها روی بلاکچین بیتکوین انجام میشود.
مفهوم UTXO در شبکه بیتکوین به این معناست که در هر تراکنش فرستنده، در واقع کل موجودی BTC خود را به آدرس گیرنده میفرستد و با ارائه امضای دیجیتال خود مقداری که میخواهد به کیف پول گیرنده ارسال میشود و باقی بیتکوینهای خرج نشده به حساب خودش باز میگردد. کیفپولهای جدید این کار به صورت خودکار انجام میدهند و موجودی بیتکوینی که شما در کیفپولهای خود میبینید، در واقع همان خروجیهای خرج نشده شما هستند.
در واقع با ساختار اتمی بیتکوین اگر به عناصر سازنده آن یعنی تراکنشهای اتمی، مجموع ورودی تراکنش در مقابل خروجی تراکنش و امضای دیجیتال داشته باشید، میتوانید شبکههای مختلف بسازید؛ مثلا میتوانید یک شبکه با قابلیت چند امضایی با قفل زمانی برای پرداخت هزینه ویدیو در پلتفرم خود داشته باشید.
در این ویدیو آنتونی بیان میکند که سیستمهای بانکی مانند یک کارخانه بزرگ اسباببازی هستند که فقط توانایی تولید یک محصول را دارند؛ اگرچه تولیدات آنها از لحاظ فنی و ظاهری کامل به نظر میرسند، ولی هیچ خلاقیت و نوآوری در آنها نیست؛ اما بیتکوین مانند اسباببازی لگو است که با آن هر چه در ذهن داشته باشید، میتوانید بسازید و به وسیله آن هر طرح و ایدهای قابل اجراست و باعث میشود که خلاقیت و نوآوری افراد شکوفا شود.
او همچنین میگوید شاید سیستمهای بانکی مانند Bitcoin، مشکلاتی همچون سرعت پایین تراکنشها، کارمزد بالای تراکنشها و مقیاس پذیر نبودن را نداشته باشند؛ ولی آنها به طور کامل در اختیار دولتها هستند و افرادی که از خدمات آنها استفاده میکنند را همیشه زیر نظر دارند؛ این سیستمها باعث محرومیت ۴ میلیارد نفر در دنیا از خدمات بانکی شدهاند و همیشه در اختیار افراد قدرتمند هستند.
اما در شبکه اولین رمزارز دنیا تمامی افراد میتوانند به طور مساوی از خدمات آن بهرهمند شوند؛ به طوری که این خدمات فقط در اختیار دولتها و افراد ثروتمند نیست و در اختیار خود مردم است و به هر کسی که ایده جدیدی داشته باشد، اجازه میدهد در تغییرات و پیشرفت این تکنولوژی نقش داشته باشد، که باعث میشود آزادی مردم به آنها بازگردد و خلاقیت آنها شکوفا شود.