سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
تورم در ایالات متحده، امکان لیکویید شدن داراییهای شرکتهای بزرگی همچون مایکرو استراتژی و سلسیوس مواردی هستند که بازار رمزارزها را در این هفته با ریزش بسیار شدیدی مواجه کردهاند. تورم ایجاد شده در آمریکا باعث شده است تا فدرال رزرو در طی جلسات متعددی که هماکنون نیز در حال برگزاری آنهاست، تصمیم به افزایش نرخ بهره بانکی داشته باشد. سرمایهگذاران بازارهای مالی نگران افزایش احتمالی نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا هستند. بسیاری از کارشناسان معتقدند بانک مرکزی این بار نرخ بهره را ۰.۷۵ واحد پایه افزایش خواهد داد. این اتفاق در کنار احتمال لیکویید شدن داراییهای کریپتویی (بیت کوین و اتریوم) شرکت سرمایهگذاری سلسیوس و مسدود شدن حساب کاربران آن، موجی از وحشت را در بازار رمزارزها ایجاد کرده است. همچنین با رسیدن قیمت بیت کوین به ۲۱,۰۰۰ دلار، داراییهای بیت کوین شرکت معروف مایکرو استراتژی نیز در معرض لیکویید شدن قرار گرفت؛ اما این شرکت با افزودن به تعداد بیت کوینهای وثیقه خود، حد لیکویید شدن خود را کاهش داد و از آن جلوگیری کرد.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه «بازه زمانی» به فاصله زمانی ۱۹ خرداد تا ۲۵ خرداد ماه اشاره دارد.
- این نسخه، چهل و دومین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول – بیت کوین
تصویر بالا قیمت بیت کوین را در تایمفریم روزانه نشان میدهد. در طول هفته گذشته بیت کوین به طور روزانه کار خود را با کاهش قیمت و بسته شدن کندلهای قرمز به پایان رسانده است. در ابتدای هفته بیت کوین در محدوده بین ۲۹,۰۰۰ دلار تا ۳۰,۰۰۰ دلار در نوسان بود؛ که این محدوده با یک کندل قرمز ۱۴۰۰ دلاری به سمت پایین شکسته شد و ریزش قیمت بیت کوین نیز شدت گرفت. در حال حاضر قیمت بیت کوین حدودا ۲۰,۰۰۰ دلار است و به مهمترین حمایت خود یعنی سطح ۱۹,۷۰۰ دلار بسیار نزدیک است. انتظار میرود با رسیدن قیمت به این سطح، مقداری از فشار فروش کاسته شود.
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) یکی از اندیکاتورهاییست که میزان احساسات بازار را به خوبی نشان میدهد. این شاخص در حال حاضر عدد ۷ را نشان میدهد که از ایجاد حالت ترس شدید (Extreme Fear) در بین سرمایهگذاران بیت کوین حکایت دارد.
در ادامه به بررسی برخی از دادههای آنچین در یک هفته اخیر میپردازیم:
ریزش قیمت بیت کوین، اصلاح سنگین سایر آلت کوینها را نیز به همراه داشت. ریزش یکدست بازار باعث شده است تا ارزش کل بازار از ۱ تریلیون دلار کمتر شود. ارزش فعلی بازار نسبت به اوج قیمتی بیت کوین حدودا یک سوم شده است. در حال حاضر ارزش کل بازار رمزارزها ۸۶۵ میلیارد دلار است.
برخلاف انتظار اکثریت بازار مبنیبر اینکه با ریزش قیمت بیت کوین دامیننس آن افزایش مییابد، سلطه بیت کوین بر بازار رمزارزها نسبت به هفته گذشته ۳ درصد کاهش یافته است و اکنون بیت کوین حدود ۴۴.۶ درصد از سلطه بازار را در اختیار گرفته است. این موضوع میتواند نشانگر بلوغ بازار رمزارزها و کاهش وابستگی قیمت آلت کوینها به بیت کوین باشد. همچنین سلطه اتریوم بر بازار نیز حدودا ۲.۵ درصد نسبت به هفته گذشته کاهش یافته و اکنون دامیننس آن ۱۴.۵ درصد است.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
نهنگها یکی از اصلیترین بازیگران در بازار رمزارزها محسوب میشوند و تحرکات آنها در بازار میتواند تصویر دقیقی از اتفاقات آینده را پیش روی سرمایهگذاران قرار دهد. از این رو ابتدا به سراغ نهنگهای بیت کوین میرویم و رفتار آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین با رنگ سبز نشان داده شده است. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: این هفته و با ریزش شدید قیمت بیت کوین، نهنگها نیز دستبهفروش شدهاند. هفته گذشته موجودی بیت کوین کیف پول نهنگها ۹.۰۲ میلیون واحد بود که در طی هفته میزان آن به ۸.۹۶ میلیون واحد کاهش یافت. به این ترتیب موجودی بیت کوین کیف پول نهنگها در طول هفته گذشته ۶۰,۰۰۰ واحد کاهش یافته است.
بررسی شاخص نسبت سود خروجی مصرف شده (SOPR)
شاخص SOPR معیاری برای این است که جابجایی بیت کوینها با سود یا زیان انجام میشود. مقادیر بیش از ۱ در این شاخص به این معنی است که عمده جابجاییها با سود انجام شده است و برعکس.
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار سبز سیاه و شاخص SOPR با نمودار آبی نشان داده شده است. زمانی که این شاخص اعداد بالاتر از یک را نمایش میدهد، نشانگر جابجایی بیت کوین با سود است.
- تحلیل نمودار: در حال حاضر شاخص SOPR اعداد زیر یک را نشان میدهد. این موضوع نشانگر این است که اکنون معاملهگرانی که در حال خرید و فروش بیت کوینهای خود هستند، اکثرا بیت کوینهای خود را با ضرر به فروش میرسانند.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
بیش از ۱.۸۶ میلیون واحد بیت کوین در کیف پول ماینرهای شبکه بیت کوین ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص خروجی خالص بیت کوین کیف پول ماینرها را در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی و نمودار میانگین متحرک ۱ ماه این شاخص را با رنگ زرد نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، ماینرها همچنان اعتقادی به فروش بیت کوینهای خود ندارند. با وجود اینکه در حال حاضر فرایند استخراج برای بسیاری از ماینرها زیانده است، اما آنها هنوز اعتقادی به فروش نداشته و در حال جمعآوری بیت کوین هستند.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
با توجه به حجم مبادلات در صرافیهای متمرکز، آنها به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین و یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن به شمار میروند. در حال حاضر حدودا ۱.۸۴ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نمودار بنفش رنگ نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای متمرکز رمزارزها را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل شاخص: همانطور که نمودار مشخص است، روند خروج بیت کوین از صرافیها ادامه دارد. در طی هفته گذشته حدودا ۶۰,۰۰۰ واحد بیت کوین دیگر از صرافیها خارج شده است. این موضوع نشان میدهد بسیاری از افراد در حال خریداری بیت کوین در محدوده قیمتی فعلی و انتقال آنها به کیف پولهای شخصی خود هستند.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نشاندهنده میزان استفاده کاربران از شبکه است. در سیکلهای صعودی تعداد آدرسهای فعال به شدت افزایش مییابد که میتواند نمودی از پویایی و میزان استفاده افراد از شبکه بیت کوین باشد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص با رنگ صورتی در کنار قیمت بیت کوین با رنگ سبز و آدرسهای فعال روزانه به صورت ستونی با رنگ زرد نمایش داده شده است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است، با ریزش بیشتر قیمت تعداد آدرسهای فعال در شبکه بیت کوین افزایش پیدا کرده است. حدودا ۱ میلیون آدرس فعال در زمان ریزش در هفته اخیر فعالیت داشتهاند که این تعداد برابر با تعداد آدرسهای فعال در زمان اوج قیمت بیت کوین است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی کلمه «سلسیوس-celsius» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: همانطور که در نمودار مشخص است، تاثیر احتمال لیکویید شدن داراییهای شرکت سرمایهگذاری سلسیوس و مسدود کردن حساب کاربران توسط این شرکت، موج عظیمی از نگرانیها را به همراه داشته است. همزمان با احتمال از دست رفتن دارایی کاربران سلسیوس، میزان جستجوی این کلمه به شدت افزایش داشته است که میتوانید تاثیر تبعات آن را بر قیمت بیت کوین نیز مشاهده کنید.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد. همزمان با احتمال بالا رفتن نرخ بهره در ایالات متحده و ریزش سایر بازارهای مالی، بازار کریپتو نیز واکنش مشابهی به اتفاقات نشان داده است. اتریوم که برای مدتی توانسته بود در محدوده قیمت ۱۷۰۰ دلار تا ۲۰۰۰ دلار نوسان کند، سرانجام تسلیم فروشندگان بازار شد و قیمت آن تا محدوده ۱۰۰۰ دلار کاهش یافت.
این هفته و پیش از ریزش کلی بازار، توکن stETH که به ازای اتریومهای استیک شده در پلتفرم لیدو برای مشارکت و کسب سود از شبکه اتریوم ۲ به سپردهگذاران داده شده بود، ارزش خود را در مقابل اتریوم از دست داد و برابری آن در مقابل اتریوم به ۰.۹۴ رسید. توکنهای stETH توسط پلتفرم لیدو و در ازای کوینهای ETH استیک شده در این پلتفرم با نسبت ۱ به ۱ به سرمایهگذاران داده شده است. علت از دست رفتن برابری توکن stETH با ETH مربوط به فروش سنگین این توکن، توسط شرکت سلسیوس به واسطه بحران مالی اخیر آن است. با از دست رفتن برابری نسبت توکنهای stETH با اتریوم، دارندگان رمزارز اتریوم نیز با ترس ریزش قیمت این رمزارز دستبهفروش زده و قیمت اتریوم تا ۱۵۴۰ دلار سقوط کرد.
وضعیت استیکینگ اتریوم ۲
میزان اتر قفل شده در استیکینگ در حال حاضر ۱۲.۸ میلیون واحد است. سهم لیدو فایننس از میزان کل اتریومهای استیک شده ۳۲ درصد است. به دلیل رخ دادن اتفاقات اخیر پیرامون پلتفرم لیدو و از دست رفتن برابری stETH با اتریوم، میزان اتریومهای استیک شده در این پلتفرم کاسته شده است. همچنین بیاعتمادی کلی به فضای بازار باعث شده است که روند استیکینگ در اتریوم ۲ کاهش یابد.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز به صورت نمودار میلهای نشان داده شده است و در سمت راست اسامی صرافیها به تفکیک آورده شده است. حجم معاملات صرافیهای لایه یک این هفته نسبت به هفتههای گذشته از حجم بالایی برخوردار بود. این هفته مجموعا ۱۷ میلیارد دلار از توکنهای مختلف در دکسها معامله شده است.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (با رنگ سبز) را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ صورتی) و موجودی صرافیها (به رنگ بنفش) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: در حال حاضر ۱۶.۳ میلیون واحد اتر در کیف پول صرافیها نگهداری میشود. همانطور که در نمودار مشخص است، این میزان نسبت به هفته گذشته افزایش چشمگیری یافته است. این هفته حدودا ۴۷۰,۰۰۰ واحد اتر به صرافیها وارد شده است.
- معرفی شاخص: در نمودارهای بالا خط مشکی نماینده قیمت اتر و میلههای قرمز و سبز نشاندهنده فاندینگ ریت صرافیهای متمرکز است.
- تحلیل نمودار: فاندینگ ریت در حال حاضر مثبت است که نشان میدهد حجم معاملات افرادی که معتقدند قیمت اتریوم افزایش مییابد و در سفارشات خود از پوزیشن لانگ استفاده کردهاند، بیش از افرادی است که از پوزیشن شورت استفاده کردهاند.
بخش سوم – استیبل کوینها
وضعیت استیبل کوینها در هفته گذشته به شرح زیر است:
معرفی شاخص: با ریزش قیمت بیت کوین و اصلاح بازار رمزارزها، دو استیبل کوین بزرگ بازار را از نظر افزایش حجم بازار مقایسه میکنیم. همانطور که در نمودارهای بالا مشخص است، همزمان با اصلاح بازار معاملهگران شروع به نقد کردن داراییهای خود کردهاند. به همین دلیل ارزش بازار دو استیبل کوین USDT و USDC در این مدت حدودا ۲ میلیارد دلار افزایش یافته است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید.