شایعاتی مبنی بر اینکه فیسبوک سرانجام ارز دیجیتال خود را عرضه خواهد کرد مدتی است که در صدر خبرها پیچیده است اما احتمال دارد که این محصول فقط اسم ارز دیجیتال را با خود یدک بکشد و هیچ ارتباطی با کاربردهایی که بیت کوین ارائه میدهد نداشته باشد.
ارز دیجیتال و بلاک چین دو مفهومی میباشند که بدون توجه به معانی آنها، اخیرا بسیار زیاد استفاده میشوند. برای مثال، توکن XRP شرکت ریپل احتمالا به قدری متمرکز است که ارز دیجیتال محسوب نشود. این شرایط برای استیبل کوین های موجود در بازار نیز صادق است.
به نظر میرسد که ارز دیجیتال فیسبوک با نام گلوبال کوین در دسته ارزهای دیجیتال متمرکز جای میگیرد.
هدف از ارز دیجیتال چیست؟
هنگامی که می خواهیم در نظر بگیریم پروژه خاصی باید به عنوان ارز دیجیتال دستهبندی شود یا خیر، بررسی مشخصه های خاص ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز نظیر بیت کوین از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا این مشخصه ها باعث میشوند که ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده با ارزهای دیجیتال سنتی متفاوت باشند.
نوآوری کلیدی بیت کوین، استفاده از گواه اثبات کار بود تا کسانی که تراکنش ها را سفارش میدهند امکان داشته باشند که پویا و ناشناس باقی بمانند. این شرایط سطح جدیدی از مقاومت در برابر سانسور را امکان پذیر میکند که در گذشته وجود نداشت. این امر باعث میشود که بیت کوین همچون نسخه غیرسیاسی پول دیجیتال عمل کند.
تمایل به این کاربرد بیت کوین است که باعث میشود کاربران این ارز دیجیتال در خصوص اعلام های جدید برنامه های جدید بی اعتنا باشند. طی این اعلام ها، بیان شده است که این برنامه ها به مشتریان امکان داده میشود تا از بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال هنگام خرید از فروشگاه های بزرگ استفاده کنند.
برنامه Spedn که پرداخت های ارز دیجیتال را امکان پذیر میسازد، کیف پول متمرکز است، بنابراین نوعی از پرداخت های بیت کوین قابل کنترل و قابل سانسورتر میباشد.
ارز دیجیتال فیسبوک بیشتر به پی پال شباهت دارد تا بیت کوین
تمام اطلاعات موجود درباره ارز دیجیتال فیسبوک بیان میکنند که تفاوت آنچنانی با پی پال یا سایر کیف پول های سنتی دیگر ندارد. تنها تفاوت ارز دیجیتال فیسبوک این است که کلمه بلاک چین به آن ضمیمه شده است.
برای مثال، طبق گزارش ها فیسبوک طی توسعه کوین خود در حال همکاری با بانک ها و سایر سازمان های مالی سنتی است، از اینرو انتظار میرود که شاهد عرضه استیبل کوین از جانب فیسبوک باشیم. هم چنین گزارش شده است که فیسبوک دو عضو سابق تیم حقوقی کوین بیس را استخدام کرده است. این امر کاملا مخالف با بیت کوین است که هدف آن عدم مطابقت با قوانین و مقررات موجود است.
دولت ها هرگز اجازه نخواهند داد که چنین ارزهای دیجیتال متمرکز و قابل کنترلی برای فعالیت های غیرقانونی استفاده شوند. به این دلیل باید این نکته کاملا مشهود باشد که استیبل کوین ها همانند بمب ساعتی میباشند و دیر یا زود چکش قانونگذاری را بر روی ارزهای دیجیتال خواهند کوبید. حتی اگر سیل قانونگذاری ها نیز رخ ندهد، باز هم به این معنا خواهد بود که استیبل کوین ها در واقع هیچ برتری یا کارایی بیشتری نسبت به پیپال ارائه نخواهند داد.
همانطور که دیوید جرارد یکی از افراد بدبین به بلاک چین در وبلاگ خود خاطر نشان کرده است، هیچ کس به خود زحمت نداده تا توضیح دهد که اقدام اخیر فیسبوک در دنیای پرداخت های دیجیتالی باید به شکل ارز دیجیتال توسعه یابد.
بخش عمده ای از ارزش بیت کوین به خاطر این موضوع است که دولت ها اجازه نمیدهند ارز دیجیتال متمرکز و با پشتیبانی از ارزهای سنتی به شیوه ناشناس و غیرقابل کنترل وجود داشته باشند. قطعا اگر دولت ها چنین شرایطی را امکان پذیر میساختند، بیت کوین طی ده سال حضورش با رقابت سختی مواجه میشد.