با وجود نشانههایی از رکود قریبالوقوع در ایالات متحده، بازارهای سهام و ارزهای دیجیتال تابآوری پیشبینینشدهای را از خود نشان دادهاند. از طرف دیگر، تعلیق نیرو و کاهش هزینههای مصرفکننده از عمدهترین نشانههای رکود هستند. با این حال، وجود توامان نشانههای مثبت و منفی حاکی از آن است که تاثیر افزایش نرخ بهره فدرال رزرو به پایان خود نزدیک شده و احتمالا ضربه مهلکی بر بازارها وارد نخواهد کرد.
به نقل از بیاین کریپتو، شبح رکود بر سر اقتصاد ایالات متحده سایه افکنده است و کارشناسان مالی و شهروندان عادی هر دو به یک اندازه از پیامدهای اجتنابناپذیر سقوط بازار میترسند.
با این حال، این سوال همچنان باقی است؛ آیا این فاجعه قریبالوقوع قطعی است، یا بازار برای تاثیری آماده میشود که ممکن است هرگز محقق نشود؟
افزایش نشانههای وقوع رکود
نشانههای واضح رکود در همه جا دیده میشوند و زمزمههای طوفان قریبالوقوع اقتصادی بلندتر از همیشه به گوش میرسد. در حال حاضر، بسیاری از افراد دردهای ناشی از مشکلات مالی را که اغلب با رکود همراه است، احساس کردهاند.
از اخراج تعداد نامشخصی از کارمندان صرافی بایننس یو اس (Binance.US) گرفته تا کوین بیس (Coinbase) که تعداد کارمندان خود را به ۲۰۵۰ کارمند در سال گذشته کاهش داده است، یک چشم انداز اقتصادی رو به وخامت را نشان میدهند.
این روایتها ممکن است تیره و تار به نظر برسند، اما بازتاب نگرانی گستردهتر اقتصادی در میان بسیاری از آمریکاییها هستند. افزایش تعلیق نیروها، کاهش هزینههای مصرفکننده و کاهش هزینههای شرکتها به وضوح باعث نگرانی اقتصاددانان شده است.
توماس سیمونز (Thomas Simons)، اقتصاددان ارشد در شرکت جفریز (Jefferies) در این باره گفت:
در حالی که از سال ۲۰۲۳ عبور میکنیم، همچنان تمرکز بر کاهش هزینهها وجود دارد که منجر به افزایش بیکاری خواهد شد.
در نتیجه، اثرات دومینو وار آشکار میشود که در آن تعلیق نیرو منجر به کاهش هزینههای مصرفکننده میشود. این اتفاق ممکن است اقتصاد ایالات متحده را بیشتر به سمت رکود سوق دهد.
با کمبود تقاضای جدید، کسبوکارها روی پیش فروش متمرکز شدهاند. کاهش تقاضا برای کالاها باید منجر به کاهش تورم شود، اما به کاهش گستردهتر مشاغل در بخش تولید نیز منجر خواهد شد.
بازارهای پرریسک هنوز به رکود بیتفاوت ماندهاند
نرخ بیکاری ۳.۷٪ و عملکرد قوی بازار سهام و ارزهای دیجیتال نشاندهنده تابآوری بازارهای مالی و داخلی است.
بازار سهام روند صعودی را نشان میدهد؛ به نحوی که حتی شاخص کامپوزیت نزدک بهترین عملکرد نیمسال اول خود را از سال ۱۹۸۳ نشان داده است. به همین ترتیب، کندل ماهانه قیمت بیت کوین نیز صعودی بسته شده و عملکرد مثبت ۹۰٪ از ابتدای سال تاکنون (YTD) را به ثبت رسانده است.
بسیاری از تحلیلگران از این شاخصهای به ظاهر مثبت ابراز ناامیدی کردهاند. در واقع، به عقیده برخی از آنها این شاخصها واقعیت اقتصاد ایالات متحده را منعکس نمیکنند.
الکس کروگر (Alex Krüger)، اقتصاددان در بازارهای آسگارد (Asgard Markets) گفت:
شاخصهای پیشرو اقتصاد به شدت نزولی بوده و انتظارات مصرفکنندگان به شدت بدبینانه است. همه نگرش نزولی دارند و رکود پیشروی کرده است… ما هیچ دلیلی برای تغییر موضع نزولی خود نمیبینیم.
با این حال، در میان این ناراحتی گسترده، عوامل متعددی به تابآوری و ظرفیت بازار برای بازیابی و بهبود اشاره دارند.
باور عمومی نشان میدهد با توجه به فراگیر بودن شاخصهای کلیدی مانند معکوس شدن منحنی سود، چشمانداز منفی منعکس شده در نظرسنجیهای تجاری و افزایش تورم، رکود قریبالوقوع است. با این وجود، چنین ترسهایی ممکن است زودرس یا حتی مبالغهآمیز باشند.
سث کارپنتر (Seth Carpenter)، اقتصاددان ارشد جهانی در مورگان استنلی، میگوید:
بازار کار یکی از مهمترین موارد تا این لحظه از سال جاری بوده است. کاهش آشکاری در وضعیت اشتغال وجود داشته است، با این حال، نرخ افزایش شغل بسیار قوی بوده و ما فکر میکنیم که این موضوع به تابآوری بازار کمک کرده است. این بدان معناست که با افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، ما به احتمال زیاد دچار رکود نمیشویم.
اگر حتی این رکود قریبالوقوع تحقق یابد، از قبل پیشبینی شده است. بنابراین، بازارها و فعالان اقتصادی به کمک این پیش آگاهی میتوانند با آمادگی قبلی مقاومت کرده و تاثیر احتمالی رکود را کاهش دهند.
آیا سقوط بازار رمز ارزها قریبالوقوع است؟
این باور که قیمت سهام و کریپتو باید در طول رکود به پایینترین سطح خود برسد، مبتنی بر دادههای محدودی است و موارد نامتعارف و استثنائات را در نظر نمیگیرد. به عنوان مثال، شاخص DAX بازار سهام آلمان، علیرغم اینکه این کشور در رکود است، به بالاترین حد خود رسید و نشان میدهد چگونه بازارها میتوانند برخلاف انتظارات حرکت کنند.
علاوه بر این، برخی استدلال میکنند که ارزشگذاریهای فعلی بازار لزوما بیش از حد و نامعقول نیست. در مقابل، ادراک ارزش اغلب میتواند با سوگیری در انتخاب دادهها شکل بگیرد.
به عنوان مثال، نسبت قیمت به درآمد پیشرو (P/E) برای S&P 500، به استثنای FAANG، تصویر متفاوتی از قیمتگذاری بازار ترسیم کرده و بررسی دقیقتری را نشان میدهد.
شاید مهمتر از همه این نکته باشد که بازار آیندهنگر است و به سرعت در حال پذیرش انقلاب هوش مصنوعی است. این تغییر مبتنی بر فناوری (قابل مقایسه با اینترنت یا انقلاب صنعتی) این پتانسیل را دارد که بهرهوری را به شدت بالا برده و تولید ناخالص داخلی جهانی را افزایش دهد و در برابر فشارهای ناشی از رکود تعادل ایجاد کند.
کیسی فترز (Kassi Fetters)، برنامهریز مالی در آرتیکا فایننشال سرویسز (Artica Financial Services) گفت:
در حال حاضر مهمترین اصل، پذیرش، یادگیری و تغییر است. سرمایهگذاران باید هوش مصنوعی را به جای دشمن به عنوان یک ابزار مفید ببینند.
در نهایت، در حال حاضر بهترین موقعیت در بازار متعلق به پول نقد است که در مقابل نوسانات احتمالی نقش سپر و ضربهگیر را ایفا میکند. سطوح بیسابقه نقدینگی در صندوقهای بازار پول نشان میدهد سیستم مالی نقدینگی کافی برای جذب شوکهای بازار را دارد.