با رشد و گسترش بازار کریپتو، عوامل اقتصاد کلان همانگونه که بر بازارهای سنتی تاثیرگذار بودند، به تدریج در حال تأثیرگذاری بر این بازار نیز هستند. تا جایی که رائول پال به این نتیجه رسیده که نوسانات پایه پولی در مقایسه با رویداد هاوینگ تاثیر مهمتری بر قیمت بیت کوین دارد.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از کریپتوپوتیتو، در حال حاضر تلقی اکثر تحلیلگران بازار کریپتو این است که چرخههای قیمت بیت کوین عمدتا تحت تاثیر رویدادهای هاوینگ بوده است. هاوینگ تقریبا هر چهار سال یکبار، یا به طور دقیقتر، هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک یکبار رخ میدهد و طی آن، پاداش بلاک نصف میشود. تخمینزده میشود که هاوینگ بعدی در تاریخ ۵ می ۲۰۲۴ (۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) اتفاق بیفتد. پس از این هاوینگ، پاداش بلاک از ۶.۲۵ بیت کوین کنونی به ۳.۱۲۵ بیت کوین کاهش خواهد یافت.
با وجود این ممکن است عوامل بزرگتری مانند پایه پولی M2 (یا M2 Money Supply) نیز بر بازار کریپتو و قیمت بیت کوین تاثیرگذار بوده باشد. به نظر میرسد در دهه گذشته این معیار همبستگی زیادی با نوسانات بازار بیت کوین داشته است.
رائول پال (Raoul Pal) تحلیلگر معروف بازار و موسس و مدیرعامل شرکت Global Macro Investor نمودار زیر را منتشر کرده است که در آن، انحراف از روند پایه پولی M2 در جهان را با تغییرات سالانه ارزش بازار کریپتو مقایسه کرده است.
ارتباط پایه پولی با ارزش بازار کریپتو
پایه پولی M2، معیاری برای سنجش مقدار ارز در گردش است و برابر است با پایه پولی M1 به علاوه موجودیهایی که از نقدشوندگی کمتری برخوردارند مانند حسابهای پسانداز بانکی. پایه پولی M1 نیز شامل پول نقد فیزیکی و موجودی حسابهای جاری است.
رشد نرخ پایه پولی M2 در سال جاری کاهش یافته است که دلیل اصلی آن، سیاستهای انقباضی فدرال رزرو و افزایش نرخ بهره در پاسخ به افزایش تورم است. رائول پال با توجه به نمودار بالا این فرضیه را مطرح کرد:
عرضه بیت کوین جدید با هاوینگ در هر چرخه کاهش مییابد. حال اگر حجم تقاضا، وابسته به میزان نقدینگی موجود در بازار با نمایندگی شاخص M2 باشد؛ به نظر میرسد تغییرات نقدینگی (سمت تقاضا) اثر مهمتری بر قیمت بیت کوین داشته باشد تا هاوینگ (سمت عرضه).
من همیشه معتقد بودم در همه بازارها سمت تقاضا عامل تعیینکنندهتری است تا سمت عرضه.
با کم شدن نقدینگی و ترس از بحران اقتصادی سرمایهگذاران در مورد سرمایهگذاریهای پرریسک مانند رمزارزها احتیاط بیشتری به خرج خواهند داد. همچنین بحران هزینههای زندگی روزمره در سال ۲۰۲۲ این موضوع را تشدید کرده است، به طوری که اکثر کشورها با بیشترین سطح تورم طی چند دهه اخیر و افزایش قیمت کالاها، سوخت و انرژی مواجه شدهاند. به این ترتیب سرمایهگذاران خرد هم پول اضافه کمتری برای سرمایهگذاری در بازار کریپتو در اختیار دارند.
پال اظهار داشت که حجم پایه پولی M2 در حال کاهش است اما بازار کریپتو نگاه بلند مدت دارد و در صورت معکوس شدن روند تغییرات پایه پولی، این بازار بسیار زودتر از سایر بازارها واکنش مثبت نشان خواهد داد.
خرسهای کریپتو همچنان در کمین هستند
وضع بازار کریپتو طی هفته گذشته اندکی بهتر شده است، اما همچنان در روزهای ابتدایی بازار خرسی هستیم و روند نزولی معمولا برای مدتی طولانی ادامه پیدا میکند. طی ۷ روز گذشته، ارزش بازار کریپتو ۱۵٪ رشد داشته و به ۱.۱ تریلیون دلار رسیده است. با وجود این بازار رمزارز همچنان با بالاترین سطح خود که در ماه نوامبر سال گذشته (آبان ۱۴۰۰) محقق شد ۷۰٪ فاصله دارد و روند صعودی کنونی ممکن است موقت باشد.
دو رویداد مهم در هفته آتی در آمریکا میتواند سرعت نزولی بازار کریپتو را افزایش دهد. اولا انتظار میرود نرخ بهره مجددا توسط فدرال رزرو افزایش یابد و این موضوع معمولا خبر بدی برای داراییهای پرریسک (از جمله بیت کوین و سایر رمزارزها) است. به علاوه، اداره تحلیل اقتصادی آمریکا (BEA) در تاریخ ۲۸ جولای (۶ مرداد) تخمینهای خود از رشد GDP (تولید ناخالص ملی) سه ماهه دوم سال جاری میلادی را منتشر خواهد کرد. اگر این نرخ دو بار پیاپی منفی باشد، از دید فنی وارد دوره نزول (Recession) شدهایم و اخبار ورود رسمی اقتصاد آمریکا به دوره نزول میتواند بر تمام بازارها از جمله بازار کریپتو تاثیر منفی داشته باشد.
- آیا هاوینگ ۲۰۲۴ به شدت دورههای قبل قیمت بیت کوین را تحت تاثیر قرار نمیدهد؟
با رویداد هاوینگ رشد عرضه بیت کوین کاهش مییابد و این دارایی «کمیابتر» میشود. بنابر این وضعیت سمت عرضه در معادله قیمت بهبود پیدا میکند. اما رائول پال معتقد است عامل تعیینکنندهتر در قیمت بیت کوین مانند هر کالای دیگر سمت تقاضا است که تابع نوسانات پایه پولی است. همچنین باید توجه داشت که با رشد بازار کریپتو وابستگی آن به فاکتورهای اقتصاد کلان نیز افزایش یافته است.
در مورد تاثیر هاوینگ سال ۲۰۲۴ بر قیمت بیت کوین و وضعیت بازار قضاوت قطعی نمیتوان کرد و باید دید علاوه بر بهبود اوضاع در سمت عرضه در نتیجه هاوینگ، سمت تقاضا هم در مقایسه با شرایط نامساعد فعلی بهبود پیدا میکند یا نه. این موضوع تا حد زیادی وابسته به سیاستهای فدرال رزرو است که کنترل پایه پولی دلار را در اختیار دارد و سیاستها آن بر سیاستهای تمام بانکهای مرکزی دیگر تاثیرگذار است.