مقالات عمومیویدیو

مفاهیم ارزهای دیجیتال؛ موضوع: کلاهبرداری در رمزارزها + ویدیو

مجموعه میهن بلاکچین هر دوشنبه عصر ساعت ۱۷ با یک ویدیوی ۳۰ دقیقه‌ای تحت عنوان مفاهیم ارزهای دیجیتال در کنار شما خواهد بود. در این ویدیوها به موضوعات آموزشی در حوزه کریپتوکارنسی و رمزارزها پرداخته می‌شود. در صورتی که سوالی درباره موضوعات مطرح شده در ویدیو دارید، می‌توانید آن را از طریق فروم میهن بلاکچین و یا گروه تلگرامی مطرح کنید.

کاربران گرامی میهن بلاکچین، در صورتی که ویدیوی این مطلب برای شما به‌نمایش درنمی‌آید، VPN خود را خاموش کرده و سپس صفحه را رفرش کنید. بعضی ویدیوهای سایت آپارات برای IPهای خارج از ایران به نمایش درنمی‌آیند.

مفاهیم ارزهای دیجیتال: کلاهبرداری در رمز ارزها

پروژه دیفای bZx

کلاهبرداری در تمام زمینه‌ها وجود دارد، مخصوصا در امور مالی؛ چون پول انگیزه بسیار خوبی برای افراد سودجو است.

چند سال پیش که رمز ارزها تازه پا به میدان گذاشته بودند، نه مردم و نه کلاهبرداران اطلاعات زیادی درباره این حوزه نداشتند. در آن زمان، کلاهبرداران در خرید و فروش کلاهبرداری می‌کردند. البته بستر قابل اعتمادی هم وجود نداشت؛ مثلا در ایران، خریدار و فروشنده از طریق تلگرام ارتباط می‌گرفتند و باید به یکدیگر اعتماد می‌کردند و چون بستر اعتماد فراهم نبود و طرفین یکدیگر را نمی‌شناختند، بستر کلاهبرداری فراهم می‌شد.

پس از مدتی، نهادهایی مثل Escrow به وجود آمدند، که بستر اعتماد را به وجود می‌آوردند. در این نهادها خریدار و فروشنده به این نهاد مرکزی اعتماد می‌کردند و از طریق آن به خرید و فروش می‌پرداختند. پس از نهادهای Escrow، صرافی‌ها و بازارهای معاملاتی رونق پیدا کردند.

پس از چند سال از فعالیت رمز ارزها، کم کم دانش مردم و البته کلاهبرداران افزایش یافت. این حوزه برای کلاهبرداران بسیار جذاب است؛ زیرا حوزه مالی است و ردیابی و پیگیری این پول‌ها نیز دشوار است. هرچه مردم بیشتر با رمز ارزها آشنا می‌شوند و بیشتر وارد آن می‌شوند، سرمایه بیشتری وارد این بازار می‌شود، و این برای کلاهبرداران انگیزه بیشتری ایجاد می‌کند.

کلاهبرداری در چه مواردی وجود دارد؟

کلاهبرداری در رمز ارزها در این موارد انجام می‌شود:

  • در شبکه‌های اجتماعی مثل تلگرام
  • صرافی‌های کلاهبردار
  • استخراج ابری
  • برنامه‌های غیرمتمرکز (Dapp) مبتنی بر قرارداد هوشمند

در زمینه استخراج ابری، در ایران استخرهای ماینینگی ایجاد شد که با شعار استخراج ابری بیت کوین، شروع به کلاهبرداری از مردم کردند. اکنون یکی از معروف‌ترین این استخرها آی ماینر (IMiner) است. آی ماینر اعلام کرده که فارم داریم و بیت کوین ماین می‌کنیم. این برای بسیاری از افراد گول زننده است. آی ماینر می‌گوید که شما پول می‌دهید و ما برای شما ماین می‌کنیم و به شما سود می‌دهیم. آی ماینر در تبلیغاتش وعده سود ۲ برابر و ۴ برابر و حتی ۶ برابر می‌دهد! و تمام این سودها در بازه زمانی ۴ تا ۶ ماه!

ماشین حساب‌های ماینینگ وجود دارد، که شما در آن قدرت پردازشی دستگاه خود و اطلاعات آن را وارد می‌کنید و این ماشین حساب بر اساس وضعیت فعلی شبکه، اعلام می‌کند که سود شما چقدر است. شما حتی اگر بهترین دستگاه را استفاده کنید، نمی‌توانید در طول ۶ ماه به اصل سرمایه خود برسید؛ چه برسد به سودهای ۲ برابر و ۴ برابر!

درباره مورد آخر، که مدتی است بسیار سر و صدا کرده، کلاهبرداران با استفاده از کلمات سنگین و دهان پُر کُن و ویژگی‌های بلاک چین، مثل غیرمتمرکز، اسمارت کانترکت یا قرارداد هوشمند و غیره، از آگاهی کم کسانی که تازه وارد حوزه رمز ارزها شده‌اند، کلاهبرداری می‌کنند. برخی از این پروژه‌های اسکم شامل اکو اسمارت (EcoSmart)، بانک ترون (Bank of Tron)، دابل وی (Double Way) هستند. بانک‌های سنتی می‌گویند که ما با پول‌های شما در جایی سرمایه گذاری کردیم و سود آن را بین شما توزیع می‌کنیم. اما Dappها هیچ اطلاعاتی از نحوه عملکرد و سوددهی خود ارائه نمی‌دهند و تنها می‌گویند که انقدر سود می‌دهیم! و زمانی که بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که پول از نفر بعدی به جیب شما می‌ریزد و از جیب شما به جیب نفر قبلی!

روش شناخت پروژه‌های کلاهبردار: پروژه‌هایی که سود قطعی با درصد بالا می‌دهند و همچنین سیستم سوددهی آنها شفاف نیست، قطعا کلاهبردار هستند. 

برخی پروژه‌ها مثل Pi Network نیز وجود دارند که می‌گویند شما می‌توانید با موبایل خود استخراج کنید! با این که شما پولی به این سیستم نمی‌دهید، اما اطلاعات خود را وارد می‌کنید. با همین اطلاعات هزاران کار می‌توان کرد! سیستم می‌تواند بفهمد که شما کجا هستید، ایمیلتان چیست، شماره موبایلتان چیست، شاید برنامه جاسوسی باشد و غیره. پس این گونه پروژه‌ها نیز کلاهبردار هستند، اما با یک منطق دیگر.

هدف کلاهبرداران اکثرا کشورهای جهان سوم و کشورهایی هستند که از لحاظ اقتصادی شرایط مناسبی ندارند. دلیل اصلی آن هم سودهای بسیار بالاست و مردم را جذب می‌کند.

با این اوصاف و با این همه کلاهبرداری، خیلی از افراد نسبت به این حوزه محتاط هستند و فکر می‌کنند رمز ارز یعنی کلاهبرداری! اما اینطور نیست.

استفاده از موارد امنیتی

موارد امنیتی در حال ارتقاء و پیشرفت هستند. به این علت که کلاهبرداران خود را مدام به روز می‌کنند و فکر می‌کنند که چگونه می‌توان سر مردم کلاه گذاشت.

یک نمونه از موارد امنیتی مناسب، Google Authenticator است که درست مثل رمز پویا در بانک‌های داخلی عمل می‌کند. این اپ به شما یک QR کد می‌دهد، که در صورت گم شدن موبایل یا از دست دادن آن به هر طریقی، بتوانید با استفاده از این کد، بازیابی کنید و دوباره استفاده کنید.

پیشنهاد ما این است که حتما خودتان را به روز کنید و از موارد امنیتی جدید استفاده کنید.

برای تشخیص اعتبار صرافی‌ها چه فاکتورهایی وجود دارد؟

فاکتورهایی وجود دارند که اکنون تبدیل به استاندارد شده‌اند؛ مثل احراز هویت یا KYC. به خصوص تاریخ KYC. تاریخ احراز هویت به این دلیل اهمیت دارد، که اگر روزی به صرافی نفوذ شد یا هک شد و اطلاعات شما لو رفت، کسی نتواند با آنها در جای دیگری احراز هویت کند.

همچنین می‌توان با مطالعه نظرات کاربران در شبکه‌های اجتماعی، متوجه شد که یک صرافی یا پروژه کلاهبردار است یا خیر. همچنین برای دانلود اپ کیف پول یا هر اپی که به این حوزه مربوط است، به سایت اصلی آن مراجعه کنید و اپ را از آنجا دانلود کنید؛ زیرا در گوگل پلی و اپ استور، اپ‌های مشابه اپ اصلی وجود دارند که وقتی شما آن را دانلود می‌کنید، با استفاده از فیشنگ پول‌های شما را سرقت می‌کنند. پس حتما حتما از سایت اصلی پروژه اپ را دانلود کنید.

بلاک چین یک دریاست، که هر چه بیشتر در این زمینه مطالعه می‌کنیم، باز هم همه چیز را نمی‌دانیم. بلاک چین حوزه جدیدی است و هنوز در دانشگاه‌ها وارد نشده است. این حوزه روز به روز در حال تغییر و پیشرفت است و کسی که می‌خواهد در این زمینه فعالیت کند، باید در حال تحقیق و مطالعه باشد.

امیدواریم این قسمت از ویدیوهای مفاهیم ارزهای دیجیتال برای شما مفید واقع شده باشد. فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را درباره این سری ویدیوها با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا