مایکروسافت در دوراهی انتخاب؛ بیت کوین و سود ۵ تریلیون دلاری یا اجتناب از ریسک!
هفته آینده، در تاریخ ۱۰ دسامبر (۲۰ آذر)، برای شرکت مایکروسافت (Microsoft) و جامعه بیت کوین تاریخ مهمی خواهد بود؛ چراکه سهامداران این شرکت فناوری بزرگ، در قالب یک رایگیری در بین هیات مدیره، درباره سرمایهگذاری در بیت کوین و افزودن آن به ترازنامه این شرکت تصمیمگیری خواهند کرد.
به گزارش میهن بلاکچین، نتایج این رایگیری مشخص خواهد کرد آیا سهامداران مایکروسافت جذب بازار صعودی بیت کوین شدهاند یا ترجیح میدهند به رویکرد عملگرایانه و سودآور این شرکت در توسعه فناوری پایبند بمانند.
شروع ماجرا و رویکرد هیات مدیره
در تاریخ ۲۴ اکتبر (۳ آبان) و پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، پرونده 14a ارائهشده توسط مایکروسافت به کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، بخشی با عنوان «ارزیابی سرمایهگذاری در بیت کوین» داشت. در این پرونده آمده است که این شرکت بهتر است به تنوعبخشی داراییهای خود با بیت کوین، بهعنوان یک پوشش بسیار مناسب در برابر تورم فکر کند.
با این حال، درست در ذیل این پیشنهاد، در بخش «توصیه هیاتمدیره»، مایکروسافت از سهامداران خواسته است به این پیشنهاد رأی منفی دهند و اعلام کرده مدیریت شرکت قبلا این موضوع را با دقت بررسی کرده است.
نیت هالیدی (Nate Holiday)، همبنیانگذار و مدیر عامل شرکت غیرمتمرکز داده اسپیس اند تایم (Space and Time)، که تحت حمایت مایکروسافت است، اظهار داشت:
اظهارنظر هیاتمدیره پیش از رأیگیری واضح بود: آنها در حال حاضر نیز سیستم مدیریت خزانهداری پیشرفتهای دارند که بازدهی شگفتانگیزی را برای سرمایهگذارانشان به همراه داشته است.
آیا اظهارات مایکل سیلر مایکروسافت را راضی کرده است؟
برای ارزیابی دقیقتر تأثیرات احتمالی این اقدام بر ارزش سهام این شرکت، مایکروسافت از مایکل سیلر (Michael Saylor)، مدیر عامل شرکت مایکرواستراتژی (MicroStrategy)، دعوت کرد تا در مورد افزودن بیت کوین به خزانه شرکت سخنرانی کند.
در یک جلسه سهدقیقهای که در قالب ۴۴ صفحه اسلاید اجرا شد، سیلر با تمام توان استدلال کرد که مایکروسافت میتواند با اتخاذ این تصمیم، میزان ۵ تریلیون دلار به ارزش فعلی خود (۳.۱۹ تریلیون دلار)، اضافه کند. سیلر پیشنهاد کرد که مایکروسافت سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار در حوزه بیت کوین سرمایهگذاری کند و افزود:
خرید بیت کوین منطقیتر از خرید مجدد سهام خودتان یا نگهداری اوراق قرضه است.
سولو سیسی (Solo Ceesay)، همبنیانگذار و مدیر عامل پلتفرم غیرمتمرکز حوزه وب ۳ کلکسی (Calaxy)، در اینباره معتقد است سیلر میتواند بر سهامداران مایکروسافت تأثیر بگذارد، وی اظهار داشت:
حمایت بیوقفه او راه را برای بلک راک (BlackRock) و دیگر شرکتهای والاستریت که تحت تأثیر این دارایی هستند، باز کرد تا قیمت بیت کوین را به نزدیکی ۱۰۰,۰۰۰ دلار برسانند.
با این حال، نیک کووان (Nick Cowan)، مدیر عامل شرکت فینتک والریوم (Valereum)، میگوید:
تأثیرگذاری بر هیاتمدیره یا سهامداران مایکروسافت به چیزی فراتر از حمایت سیلر نیاز دارد.
تصمیم نهایی احتمالاً به ارزیابیهای داخلی از میزان ریسک، همراستایی با استراتژیهای موجود و چشمانداز بلندمدت بستگی دارد و نه به لابیگری خارجی.
در حالی که مشخص نیست مداخله سیلر موفق خواهد بود یا نه، رایگیری سهامداران میتواند رویدادی بزرگ برای پذیرش نهادی بیت کوین باشد.
مایکروسافت و مایکرواستراتژی: تفاوت در مدل کسبوکار
مایکل سیلر بهواسطه مدیریت خود، شرکت مایکرواستراتژی را به واسطهای بین بیت کوین و فعالان بازار تبدیل کرد که میخواستند از طریق یک سهام معتبر در آمریکا به این دارایی دسترسی پیدا کنند.
با این حال، الکس موموت (Alex Momot)، بنیانگذار و مدیر عامل پلتفرم پینات ترید (Peanut Trade)، معتقد است مقایسه سهام مایکروسافت و مایکرواستراتژی، مانند مقایسه سیب و پرتقال است. او توضیح داد:
مایکروسافت از نقدینگی و درآمد حاصل از فروش محصولات بهره میبرد، در حالی که مایکرواستراتژی عمدتاً به بازنگری ارزش سهام و تنظیم مجازی ترازنامه متکی است.
موموت افزود:
مایکروسافت به مدل کسبوکار مبتنی بر محصولات ملموس متکی است و ارزش سهام خود را از طریق رشد فروش افزایش میدهد، در حالی که مایکرواستراتژی بیشتر بهعنوان یک ابزار در بازار عمل میکند.
نیک کووان نیز تأکید کرد:
مقیاس، تحمل ریسک و مسئولیتهای مالی مایکروسافت نسبت به مایکرواستراتژی بسیار متفاوت است؛ اگرچه مایکرواستراتژی در ابتدا بهعنوان یک شرکت نرمافزاری آغاز به کار کرد، اما اکنون عملاً به یک شرکت سرمایهگذاری در حوزه بیت کوین تبدیل شده است.
مزایا و معایب افزودن بیت کوین به ترازنامه مایکروسافت
دنیل کوری (Daniel Cawrey)، مدیر ارشد استراتژی کیف پول تون کیپر (Tonkepeer)، میگوید:
خرید بیت کوین برای تنوعبخشی به داراییها میتواند برای شرکتهای عمومی مفید باشد”،” چرا که تورم بهتدریج ارزش پول نقد را کاهش میدهد.
تورم قدرت خرید نقدینگی را نابود میکند. برای مقابله با این کاهش ارزش، مایکرواستراتژی مدلی را اتخاذ کرد که در آن تقریباً تمام نقدینگی خود را در بیت کوین سرمایهگذاری کند. کوری به ذخایر نقدینگی عظیم مایکروسافت اشاره کرد و گفت:
طبق گزارشهای عمومی، نقدینگی مایکروسافت حدود ۷۵ میلیارد دلار است. بنابراین اگر بخواهند، قطعاً میتوانند بخشی از آن را به بیت کوین تبدیل کنند.
مایکروسافت در سالهای گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار نقدینگی در اختیار داشته است. در حال حاضر، این رقم حدود ۸۰ میلیارد دلار است.
همچنین، سرمایهگذاری این شرکت در بیت کوین میتواند معایبی را نیز برای این شرکت به همراه داشته باشد.
کاهش ذخایر نقدینگی مایکروسافت ناشی از سرمایهگذاریهای بزرگ در حوزه فناوری، از جمله خرید ۶۸.۷ میلیارد دلاری شرکت بازیسازی بلیزارد (Blizzard) و سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری در ChatGPT است.
نیک کووان گفت:
مسئله توانایی مایکروسافت برای سرمایهگذاری نیست؛ مسئله این است که آیا ریسکهای احتمالی با اهداف مالی و استراتژیک بلندمدت آن همخوانی دارند یا خیر؟
نگهداری بیت کوین میزانی از نقدینگی را قفل میکند که میتوانست به خریدهای استراتژیک، تحقیق و توسعه یا دیگر طرحهایی اختصاص یابد که با اهداف اصلی مایکروسافت همخوانی بیشتری دارند.
الکس موموت نیز معتقد است:
انتظار اینکه شرکتهای بزرگ مدلهای خود را مانند مایکرواستراتژی تغییر دهند، زودهنگام است. بعید است هیچ شرکت بزرگی در آینده نزدیک چنین گامی بردارد، زیرا این امر به تغییری بنیادی نیاز دارد که با اهداف تعیینشده آنها همخوانی ندارد.
با این حال، مزایای پذیرش بیت کوین آشکار است؛ عرضه محدود بیتکوین آن را به یک پوشش جذاب در برابر تورم تبدیل میکند.
همچنین نوسانات قیمت بیت کوین نیز خطرات قابلتوجهی به همراه دارد؛ چرا که این شرکت بر ثبات در گزارشهای مالی و مدیریت خزانه تأکید دارد. این نوسانات ممکن است از سوی سهامداران نامطلوب تلقی شود، زیرا مایکروسافت همواره بهعنوان یک شرکت فناوری محافظهکار شناخته شده است.
کووان در پایان اشاره کرد:
مایکرواستراتژی بهدلیل مقیاس کوچکترش نسبت به مایکروسافت، آزادی بیشتری برای ریسکپذیری دارد. بااینحال، مایکروسافت باید تصمیمات خود را با دقت مدیریت کند تا اعتماد سهامداران را حفظ کرده و از اقدامات غیرضروری جلوگیری کند.