اخبار عمومی

پراکسی MTProto تلگرام، نسخه بلاک چین تلگرام نیست!

به تازگی در شبکه های اجتماعی، پیام هایی از جمله: نسخه تلگرام بلاکچین منتشر شد، تلگرام ضد فیلتر با بلاکچین، نسخه بلاک چین تلگرام با MTProto و پیام هایی مشابه برای کاربران ارسال می‌شود. شاید سوالات زیادی در اذهان ایجاد شود که MTProto چیست و چگونه تلگرام از طریق آن سعی کرده است فیلترینگ را دور بزند و آیا این همان نسخه بلاکچین تلگرام می باشد یا خیر؟

MTProto ‏چیست؟

MTProto یک نوع پروتکل است که توسط سازنده تلگرام آقای دوروف برای ایجاد یک ارتباط امن و سریع معرفی شد که در این پروتکل، پیام های متنی و صوتی، ایموجی ها، استیکرها، عکس ها و فیلم ها به صورت end to end رمزنگاری می‌شوند.

تا این جا ردپایی از بلاکچین نمی‌بینیم و باید به این نکته توجه داشت که هرجا حرف از رمزنگاری می‌شود به معنی بلاکچین نیست بلکه رمزنگاری یکی از قابلیت هاییست که در بلاکچین از آن استفاده می‌شود.

پراکسی MTProto چیست؟

اخیرا تلگرام بر پایه‌ی پروتکل MTProto یک پراکسی با نام MTProto Proxy معرفی کرده است که توسط آن علاوه بر رمزنگاری تمامی محتواها، ارتباط شما با تلگرام از طریق یک سرور دیگر برقرار می‌شود به این صورت که پیام‌هایتان ابتدا رمزنگاری می‌شود و به سمت سرور فرستاده می‌شود و در آنجا بدون رمزگشایی به طور مستقیم به سوی گیرنده ارسال می‌شود. بنابراین امکان شنود و وارسی پیام ها در سرور از بین می رود.

پراکسی چیست؟

شاید برایتان سوال پیش بیاید که اصلا پراکسی چیست؟ پراکسی در عموم گاهی به جای فیلترشکن نیز به کار میرود، اما آیا واقعا پراکسی فیلترشکن است؟ پاسخ منفی است، یک سرور پراکسی به عنوان یک واسطی بین کاربر و سرور قرار میگیرد، هنگامی که کامپیوتر یا موبایلی از طریق پراکسی به اینترنت وصل می شود ابتدا درخواستش را به یک سرور پراکسی می فرستد سپس پراکسی به دستگاه مقصد متصل شده و اطلاعات را دریافت می‌کند و سپس در اختیار دستگاه مبدا قرار می‌دهد. این سرورهای پراکسی می‌توانند داده‌ها را دریافت و پردازش کنند و در سیستم‌های مدیریت داده‌ها استفاده شوند.

پراکسی MTProto چگونه کار می کند؟

کارکرد این پراکسی در وبسایت تلگرام به طور کامل توضیح داده شده است که به طور کلی می‌توان به سه بخش تقسیم کرد:

  1. زبان کوئری API : بوسیله آن پاسخ ها و درخواست های سرور به پیام های باینری تبدیل می‌شوند.
  2. قرار گیری یک لایه Cryptographic که تمامی پیام ها و اطلاعات را قبل از ارسال رمزنگاری می‌کند.
  3. ماژول Transport که داده های رمزنگاری شده از طریق یکی از پروتکل های شبکه http، tcp، udp و یا https منتقل می‌شوند.

تلگرام با معرفی پروتکل جدیدی به نام MTProto سعی دارد که به طریقی فیلترینگ را دور بزند. اما می‌توان IP پراکسی‌هایی که با این پروتکل کار می‌کنند را مسدود کرد. تلگرام نیز با تغییر مکرر پراکسی های خود مانع از این کار می‌شود و به همین دلیل است که تلگرام مداوم پراکسی‌های مختلفی را ارائه می‌دهد.
اما روشی وجود دارد که می‌توان رفتار پروتکل را شناسایی کرد و پروتکل را فیلتر کرد. برای اطلاعات بیشتر درباره‌ی این روش می‌توانید این لینک را مشاهده کنید.

ارتباط MTProto با بلاکچین

همانطور که گفته شد، در اینجا حرفی از راه اندازی تلگرام بر بستر بلاکچین زده نشده است و پیام هایی که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم صرفا جهت افزایش بازدید از کانال ها و گاهی سو استفاده از کاربران می‌باشد و شاید حتی سیاست تلگرام برای استفاده‌ی کاربران از این پراکسی می‌باشد.

لازم به ذکر است که کاربرد بلاکچین رفع فیلتر نمی‌باشد، بلکه بلاک چین فناوری جدیدیست که می‌تواند دنیا را متحول کند و آینده‌ی اینترنت و عصر دیجیتال باشد. شرکت‌های بزرگی از جمله مایکروسافت و گوگل در صدد استفاده از بلاک چین هستند. بلاک چین دنیای بزرگیست که کاربردهای زیادی از جمله: ذخیره فایل، پیش بینی بازار، اینترنت اشیا، ثبت دارایی، مدیریت اطلاعات و … دارد که فیلترینگ هیچ جایگاهی در کاربردهای وسیع آن ندارد. برای آشنایی بیشتر با بلاک چین می‌توانید مقاله‌ی زیر را مطالعه کنید:

شاید آپدیت‌ های جدید تلگرام بتواند به دور زدن فیلترینگ کمک کند، ولی هیچکدام از این آپدیت ها، نسخه‌ی بلاکچینی تلگرام نیستند و نباید MTProto را با بلاک چین اشتباه گرفت.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
2 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا