شبکه UMA خودش را به عنوان پروتکلی برای ایجاد داراییهای ترکیبی توصیف کرده است. افراد میتوانند در این پلتفرم به نوشتن قراردادهای هوشمندی بپردازند که قابلیت خود اجرایی و ضمانتهای اقتصادی دارند. همچنین این شبکه خودش را به عنوان پلتفرمی برای نوآوری مالی معرفی کرده است.
این شبکه امکان این را میدهد که نوآوریهای مالی از طریق بلاک چینهای عمومی مانند بلاک چین اتریوم محقق شود. شبکه UMA یک پروتکل متن باز را تعریف میکند که به طرفین قرارداد اجازه ایجاد و طراحی قرارداد خود را میدهد. امنیت این قراردادها در این شبکه با انگیزههای اقتصادی تامین میشود و در نتیجه این قراردادها دارای قابلیت خود اجرایی خواهند بود و به صورت جهانی در دسترس قرار خواهند گرفت.
شبکه UMA چگونه کار میکند؟
ابتدا توافقی سفارشی بین طرفین قرارداد ایجاد میشود. فرض کنید آلیس (Alice) فکر میکند که قیمت سیب در شش ماه آینده پایین میآید و باب (Bob) برعکس او فکر میکند و اقدام به ایجاد پوزیشن لانگ (long) میکند. باب و آلیس معامله خود را با استفاده از یک قرارداد هوشمند UMA رسمیت میبخشند. هر یک از طرفین یک نیازمندی مارجین (margin) ده درصدی را واریز میکند و هر یک از آنها که به درستی رفتار نکند، این ده درصد واریز شده را از دست خواهد داد.
فرض کنید در شش ماه آینده قیمت سیب نوساناتی خواهد داشت اما اکثرا به سمت پایین حرکت میکند. زمانی که قیمت سیب پایین میرود، باب به صورت خودکار اقدام به وارد کردن پول برای پوشش دادن نیازمندی مارجین خود خواهد کرد. قیمت سیب هرچه بیشتر پایین رود، باب نیز باید مشارکت بیشتری کند و پول بیشتری را وارد کند.
فرض کنید بعد از شش ماه قیمت سیب حدود ۳۰ درصد پایین میرود. از آنجا که باب در این مدت مرتبا مشارکت کرده و پول وارد کرده است و ۱۰ درصد مارجین خود را به خطر نیانداخته است، قرارداد به طور فوری تصفیه خواهد شد. آنچه گفته شد، نحوه کار شبکه UMA به بیان ساده و با ذکر یک مثال بود.
شبکه UMA متشکل از دو بخش است. یکی از این بخشها برای اجرای خودکار قراردادهای مالی تعیین شده است و بخش دیگر اوراکلی صادق است که برای ارزشگذاری قراردادها مورد استفاده قرار میگیرد. همان طور که HTTP اجازه انتقال اطلاعات بین مرزهای مختلف را میدهد، UMA نیز اجازه انتقال ریسک در اینترنت را میدهد و در این میان نیازی به یک مقام متمرکز نیست.
چه چیزهایی را میتوان با استفاده از شبکه UMA ساخت؟
با استفاده از این شبکه میتوان توکنهای ترکیبی را برای ردیابی هر چیزی ایجاد کرد. این توکنها در واقع توکنهای ERC-20 هستند و محدودیتی که در اینجا مطرح است تنها خلاقیت خود شماست. هر چه خلاقیت بیشتر باشد، محصول جذابتر و جالبتری ایجاد خواهد شد.
همچنین با استفاده از این شبکه میتوان به ایجاد قراردادهای آتی غیر متمرکز ارز دیجیتال پرداخت. همچنین میتوان توکنهای ترکیبی خود برای پرداخت سود را ایجاد کرد و یک منحنی بازده را نیز بر روی بلاک چین ایجاد کرد. شبکه UMA میتواند کاربردهای دیگری نیز داشته باشد و این شبکه همواره پذیرای ایدههای جدید برای عملی کردن است.
قانونگذاری امور مالی غیر متمرکز
شبکه UMA بر این باور است که بازارهای مالی باید باز باشند و به صورت جهانی در دسترس باشند. از نظر این شبکه، امور مالی غیر متمرکز پتانسیل بسیار بالایی دارد اما قوانین و مقررات منطقهای که در این میان از مشتریان حفاظت میکنند، باید محترم شمرده شوند و حتما این قوانین رعایت شود. UMA یک پروتکل متن باز و بدون نیاز به اجازه است که به نوآوری مالی مسئولانه و ایمن کمک میکند. احترام به قانونگذاری چیزی است که میتواند به پیشرفت بیشتر این پروژه کمک کند و اعتماد مردم را به آن جلب کند.
مزایای شبکه UMA
- دسترسی نامحدود به همه بازارهای مالی
- دسترسی قرارداد هوشمند به بازارهای مالی
- دسترسی نامحدود به فروش از طریق ایجاد پوزیشن شورت (short)
- دسترسی نامحدود به لوریج (Leverage)
- دسترسی نامحدود به ریسک سفارشی و انعطافپذیر
- توکنی کردن ریسک مالی
- ثبات قیمت مهندسی شده
- سادهسازی حفاظت موسساتی از ارزهای دیجیتال
مشخصات پروتکل UMA
شبکه UMA نوعی پروتکل غیر متمرکز را تعریف میکند که ایجاد، خرید و تصفیه قراردادهای مالی را برای هر یک از داراییهای زیربنایی امکانپذیر میکند. این پروتکل سیستمهایی نوین را برای حفظ وثیقه مارجین فراهم میکند که به مشارکان بازار اجازه ترید میدهد، بدون اینکه ریسک تصفیه و یا طرف مقابل در این میان مطرح باشد. UMA یک چارچوب عمومی را تعریف میکند که در آن قراردادهای مالی را با شرایط اقتصادی توافقی میتوان ایجاد کرد. با استفاده از این چارچوب، نیازمندیهای مارجین و زمان خاتمه قرارداد نیز تعیین میشوند. این پروتکل از قراردادهای هوشمند بر روی ماشین مجازی اتریوم استفاده میکند و این عدم تمرکز و عدم نیاز به اجازه را به معنی واقعی کلمه تحقق خواهد بخشید.
ساختار قرارداد UMA
قرارداد UMA شامل ۵ مولفه اصلی است:
- آدرس عمومی هر یک از طرفین قرارداد
- زیر اکانتهای (subaccount) مارجین: یک اکانت مارجین برای هر یک از طرفین که تنها برای آن طرف و قرارداد در دسترس خواهد بود.
- لوجیک (logic) برای محاسبه شرایط اقتصادی توافق که به NPV مشهور است.
- انتخاب اوراکلی برای کسب اطلاعات در مورد دارایی زیربنایی
- عملکردهای قرارداد برای اضافه کردن و یا برداشت موجودی مارجین، مارجین مجدد و خاتمه دادن و یا تنظیم قرارداد
طراحی اوراکلی که میتوان صداقت آن را اثبات کرد
شبکه UMA نیازمند اوراکلی قابل اعتماد است که به ارزشگذاری آنی، تصفیه و حل مشاجرات کمک کند. عملکرد اوراکلهای غیر متمرکز بر روی بلاک چین را از طریق پرداخت رشوه به افراد مورد نظر میتوان تحت تاثیر قرار داد. هیچ یک از اوراکلهای غیر متمرکز از این احتمال در امان نیستند و اگر چنین چیزی صورت بگیرد، از آنجا که آدرسها در بلاک چین ناشناس هستند، پیگیری خطاکاران بسیار دشوار خواهد بود. تنها ابزاری که در این میان در دسترس است، این است که رفتار صادقانه را از طریق انگیزههای اقتصادی تضمین کنیم.
برای این کار باید سیستمی را طراحی کنیم که در آن هزینه خرابکاری و رشوه دادن به اوراکل خیلی بیشتر از هزینه رفتار درست و صادقانه باشد. باید این سیستم به گونهای باشد که انگیزههای مالی و اقتصادی مانع خرابکاری شود و در واقع، انگیزهای برای رشوه دادن باقی نماند.
شبکه UMA چنین کاری کرده است و اوراکلی با این سیستم را طراحی کرده است. این اوراکل غیر متمرکز و متن باز را میتوان برای پروژههای دیگر هم مورد استفاده قرار داد. جزئیات بیشتری در مورد این اوراکل و سیستم آن در آیندهای نزدیک منتشر خواهد شد.
توکن UMA
شبکه UMA دارای توکن خاص خود است که این توکن، توکن UMA نامیده میشود. این رمز ارز یک توکن اتریومی است و از نوع توکن یوتیلیتی (utility) است. این توکن به کاربران کمک میکند که در مدیریت جامعه و حل منازعات ایفای نقش کنند. توکن UMA در درخواست قیمت به شبکه خود کمک میکند. وقتی در تعاملات قرارداد اختلاف ایجاد میشود، دارندگان توکن UMA درخواست قیمت خود را از طریق مکانیسم تایید داده یا DVM میدهند.
توکنهای UMA را نمیتوان موقعیتی برای سرمایهگذاری و کسب سود از طریق استیکینگ تلقی کرد. DVM، سیستم مدیریتی و توکن UMA همگی در شبکه اصلی جای گرفتهاند و به عملکرد این شبکه کمک میکنند. توکن UMA را میتوان در صرافیهای معتبری مانند کوین بیس (coinbase) و Uniswap معامله کرد.
نقشه راه شبکه UMA
توجه زیادی به شبکه UMA نمیشد، تا اینکه این شبکه در مارس ۲۰۱۹ یک توکنی را عرضه کرد که ارزش آن از ارزش سهام ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکایی گرفته میشد. در اواخر ۲۰۱۹، UMA پروتکل خود را منتشر کرد و این پروتکل به همه افراد اجازه میداد که توکنی را ایجاد کنند که ارائهدهنده یک دارایی جهان واقع باشد. در می ماه ۲۰۲۰، شبکه UMA اولین توکن ترکیبی خود را بیرون داد که ETHBTC نامیده میشد و عملکرد اتریوم در برابر بیت کوین (bitcoin) را پیگیری میکرد.
این شبکه در حدود ۲ ماه بعد، یک توکن بازدهای با نام yUSD را بیرون داد. این توکن مانند استیبل کوین است و عملکردهایی مانند نرخ ثابت و وام با مدت خاص و مشخص را ارائه میدهد. نقشه راه آینده این پروژه خیلی مشخص نیست اما لیست شدن آن در کوین بیس میتواند نویدبخش آیندهای خوب باشد. با توجه به اینکه سرنوشت پروتکل UMA را دارندگان این توکن تعیین میکنند و با توجه به اینکه ۱۴.۵ میلیون از این توکنها برای فروش در آینده باقی مانده است، میتوان انتظار حوادث و ماجراهای زیادی را برای شبکه UMA در آینده داشت.
تیم این شبکه
شبکه UMA دارای تیمی با افراد مختلف است و این تیم بر این باور است که بازارهای مالی باید به صورت جهانی در دسترس باشند. تیم این پروژه متشکل از دانشآموختگان گوگل (google)، گولدمن ساکس (Goldman Sachs)، استارتاپهای (startup) سرمایهگذاری و سه برنامه دکتری اقتصادی است. از مشاوران و مربیان این پروژه میتوان به افرادی مانند کریس برنیسک (Chris Burniske)، جیل کارلسون (Jill Carlson) و دیگران اشاره کرد.
Risk Labs شرکت حامی توسعه این پروتکل است که سرمایه اولیهای به مبلغ ۴ میلیون دلار را برای این پروژه از شرکتهایی مانند Bain Capital، Blockchain Capital و غیره جمعآوری کرده است. این تیم میخواهد پلتفرمی را ایجاد کند که نوآوری را تسریع بخشد و توکنی کردن را بدون نیاز به اعتماد تحقق بخشد.
وضعیت حال حاضر توکن UMA
قیمت توکن UMA در لحظه این نوشتار و بنا به گزارش سایت CoinMarketCap حدود ۱۶.۷۱ دلار آمریکا است و حجم کل بازار این توکن حدود ۹۱۵ میلیون دلار است. حجم معاملات این توکن در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۴۷ میلیون دلار بوده است. بنا به گزارش وبسایت مذکور، تعداد توکنهای در گردش این پروژه ۵۴,۷۸۶,۵۴۰ است و عرضه کل این توکنها نیز قرار است ۱۰۰,۷۵۱,۳۱۵ باشد. این توکن اینک در رده ۲۴ بازار ارزهای دیجیتال از لحاظ حجم بازار جای دارد.
ارتباط با شبکه UMA
این شبکه در جستجوی مشارکانی برای راهاندازی اولین توکنهای بدون نیاز به اعتماد با استفاده از زیرساخت UMA است. اگر به این گونه امور علاقه دارید و یا مشتاق هستید که بیشتر در مورد این پروژه بدانید، از طریق راههای ارتباطی زیر میتوانید با این پروژه ارتباط برقرار کنید:
ایمیل: hello@umaproject.org
توییتر: @UMAprotocol
وبسایت: umaproject.org
کلام پایانی
شبکه UMA یکی از پروژههای منحصر به فرد دیفای است که دارای پتانسیل زیادی است. این پروژه سود خوبی برای کاربران اولیه خود داشته است و هنوز هم ناشناخته باقی مانده و افراد زیادی در مورد آن خبر ندارند. البته این پروژه مشکلاتی نیز دارد، از جمله اینکه تعداد زیادی از توکنهای آن هنوز در اختیار بنیانگذاران است. شایان ذکر است که این بنیانگذاران ادعا میکنند که از این توکنها برای رایگیری استفاده نمیکنند.
اگرچه افراد پشتیبان و بنیانگذار این پروژه ظاهرا افراد قابل اعتمادی هستند، اما مردم کدگذاری از طریق یک قرارداد هوشمند را ترجیح میدهند و این خیال آنها را راحت میکند. اعضای تیم این پروژه دارای ارتباطات فوق العادهای هستند و پروتکل این پروژه نیز بسیار جذاب است. ممکن است اعضای این تیم بتوانند سرمایهگذاران حقوقی را در آینده وارد فضای DeFi کنند و به رشد و شکوفایی صنعت ارز دیجیتال کمک کنند. البته فراموش نکنید که هنوز برای قضاوت در مورد شبکه UMA زود است و پروژههای جهان دیفای و ارز دیجیتال همواره ریسکهای خاص خود را دارند. این مقاله تنها جنبه آموزشی دارد و نباید آن را به عنوان توصیهای برای سرمایهگذاری تلقی کرد. فراموش نکنید که نظرات خود را با ما در میان بگذارید.