چندین شاخص اقتصادی ایالات متحده در هفته جاری منتشر میشوند؛ هر کدام از این رویدادها میتوانند تاثیرات بهسزایی بر قیمت بیت کوین و بازار ارزهای دیجیتال داشته باشند.
به گزارش میهن بلاکچین، در چند ماه گذشته، دادههای اقتصاد کلان آمریکا تاثیرات گستردهای بر احساسات حاکم بر بازار گذاشتهاند. به همین دلیل، برای معاملهگران و سرمایهگذاران ضروری است که پرتفوی خود را بر این اساس تنظیم کرده و استراتژیهای معاملاتیشان را با رویدادهای مهم اقتصادی هماهنگ کنند تا بتوانند از این نوسانات بهرهمند شوند.
رویدادهای اقتصادی مهم ایالات متحده در هفته جاری
عوامل متعددی از جمله انتظارات سیاست پولی، احساسات اقتصاد کلان و روایت روبهرشد بیت کوین بهعنوان یک دارایی امن یا پرریسک، بر نوسانات قیمت BTC تأثیر میگذارند. همین موضوع باعث شده که شاخصهای زیر در این هفته از اهمیت ویژهای برخوردار باشند.
شاخص اقتصادی پیشروی آمریکا (LEI)
اولین شاخص اقتصادی آمریکا که میتواند بر قیمت بیت کوین تأثیر بگذارد، شاخص اقتصادی پیشروی آمریکا (LEI) مربوط به ماه مارس (اسفند) است که قرار است امروز، دوشنبه ۲۱ آوریل (۱ اردیبهشت)، در ساعت ۱۷:۳۰ به وقت تهران، منتشر شود.
شاخص LEI که توسط کنفرانس برد (The Conference Board) منتشر میشود، در آخرین گزارش مربوط به ماه فوریه (بهمن) با ۰.۳٪ کاهش نسبت به ماه قبل مواجه شد، در حالی که در دسامبر ۲۰۲۴ (آذر ۱۴۰۳)، ۰.۱٪ افزایش اصلاحشده را تجربه کرده بود.
این کاهش که تحت تأثیر انتظارات بدبینانه مصرفکنندگان و کاهش سفارش تولید قرار داشت، ادامهدهنده روندی از سیگنالهای منفی بود. با این حال، نرخ رشد ششماهه این شاخص در حال بهبود است و این موضوع نشان میدهد که موانع اقتصادی نسبت به سال ۲۰۲۴ کمتر شدهاند.
برای گزارش ماه مارس، پیشبینی میانگین بازار حکایت از ۰.۵٪ کاهش دارد، در حالی که پیشبینی اجماع رقم ۰.۶٪- را نشان میدهد. هرچند این دادهها به کند شدن رشد اقتصادی اشاره دارند، اما روندهای تثبیتشده و پیشبینی ۲٪ رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا برای سال ۲۰۲۵، تا حدی امیدواری ایجاد کردهاند.
با این حال، تردیدهایی که بهدلیل تعرفههای تجاری دونالد ترامپ در روند سیاستگذاریها وجود دارد، میتواند این ریسکها را تشدید کند. برای بیت کوین، کاهش شاخص پیشنگر اقتصادی میتواند باعث افت تمایل به ریسک شود و سرمایهگذاران را بهسمت داراییهای امنتری مانند اوراق قرضه سوق دهد که این موضوع در کوتاهمدت فشار نزولی بر قیمت آن وارد خواهد کرد.
از سوی دیگر، روایت بیت کوین بهعنوان «طلای دیجیتال» میتواند در صورت افزایش عدم قطعیتهای اقتصادی و کاهش اعتماد به پول فیات، بار دیگر جذابیت پیدا کند. با این حال، احتمال وقوع این سناریو ضعیف است، مگر اینکه تنشهای تجاری و سیاسی گستردهتر شوند.
شاخص مدیران خرید (PMI) بخش خدمات ایالات متحده
دادههای مربوط به ماه آوریل (فروردین) شاخص مدیران خرید (PMI) بخش خدمات آمریکا، در تاریخ ۲۳ آپریل (۳ اردیبهشت)، ساعت ۱۷:۱۵ به وقت تهران منتشر میشود. این شاخص، از عدد ۵۱ در ماه فوریه به ۵۴.۴ در ماه مارس رسید که نشاندهنده رشد قدرتمند این بخش است. این افزایش، همراه با شاخص ترکیبی PMI که عدد ۵۳.۵ را نشان میدهد، حاکی از مقاومت تقاضای مصرفکنندگان است.
این رشد، دلار آمریکا را تقویت میکند و انتظارات مربوط به کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را کاهش میدهد؛ عاملی که میتواند جذابیت بیت کوین را تضعیف کند. در چرخههای گذشته نیز دیده شده بود که قدرت گرفتن دلار و افزایش بازدهی اوراق قرضه، فشار نزولی بر بیت کوین وارد میکند.
با این حال، افزایش هزینههای ورودی و نگرانیهای ناشی از تعرفههای تجاری، اعتماد کسب و کارها را کاهش داده است. برای PMI بخش خدمات در ماه آوریل (فروردین)، پیشبینی میانگین عدد ۵۳ را نشان میدهد.
رشد قدرتمند فعالیتهای بخش خدمات میتواند باعث افزایش تمایل به داراییهای پرریسک شود و در صورتی که بازارهای سهام رشد کنند، بیت کوین نیز میتواند همراستا با شاخصهایی مثل نزدک، از این روند صعودی بهرهمند شود.
با این حال، عدم قطعیت ناشی از تعرفههای تجاری، میتواند فشارهای منفی را مهار کند و در مجموع تأثیر این شاخص را خنثی یا اندکی نزولی نگه دارد؛ چرا که قدرت دلار از هر گونه رشد ناشی از تمایل به ریسک پیشی میگیرد.
شاخص مدیران خرید (PMI) بخش تولید ایالات متحده
شاخص PMI بخش تولید آمریکا نیز همزمان با دادههای مربوط به PMI بخش خدمات منتشر خواهد شد. این شاخص که توسط S&P Global منتشر شده، از عدد ۵۲.۷ در ماه فوریه، به ۵۰.۲ در ماه مارس سقوط کرده است و در آستانه رکود قرار دارد. در همین حال، شاخص PMI تولید مؤسسه ISM نیز از عدد ۵۰.۳ به ۴۹ کاهش یافته و بخشهای سفارشات جدید، تولید و اشتغال، همگی روندی نزولی داشتهاند.
تضعیف بخش تولید که با عدد ۴۶.۵ در گزارش ماه اکتبر ۲۰۲۴ (مهر ۱۴۰۳) ISM نیز مطابقت دارد، نشاندهنده نرخهای بالای بهره، کاهش تقاضای جهانی و تردیدهای ناشی از سیاستهای تعرفهای است.
مؤسسات Moody’s Analytics و Statista نیز بر مشکلات بخش تولید تأکید کردهاند و هشدار دادهاند که نوسانات موجود در سیاستهای تجاری دولت ترامپ، خطرات رکود اقتصادی گستردهتری را به همراه دارد.
برای بیت کوین، ضعف دادههای بخش تولید نشانهای از کاهش تمایل به ریسک است و بهویژه با توجه به همبستگی این دارایی با بازار سهام، احتمالاً فشار نزولی بر قیمت آن وارد میکند.
در حالی که کاهش شدید بخش تولید میتواند انتظار معاملهگران برای کاهش نرخ بهره را افزایش دهد، تداوم تورم و فشارهای ناشی از هزینههای تعرفهای، این احتمال را کاهش میدهد. در مجموع، چشمانداز این شاخص نزولی است؛ چرا که ترس از رکود اقتصادی بر بازار غلبه دارد.
یکی از کاربران در توصیف اهمیت این شاخص نوشت:
شاخص PMI بخش خدمات و تولید S&P Global (چهارشنبه)، نبض اقتصاد را نشان میدهد. کاهش یا افزایش این شاخص میتواند مشخص کند که آیا روند بهبود اقتصاد در حال متوقف شدن است یا در مسیر شتاب بیشتر قرار دارد.
درخواستهای اولیه برای بیمه بیکاری ایالات متحده
آمار مربوط به درخواستهای اولیه برای بیمه بیکاری آمریکا، در تاریخ ۲۴ اوریل (۴ اردیبهشت)، ساعت ۱۶:۰۰ به وقت تهران، منتشر خواهد شد. این شاخص در هفته منتهی به ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین)، به ۲۱۵,۰۰۰ مورد رسید که نسبت به آمار هفته قبل (۲۲۳,۰۰۰ مورد)، کاهش یافته است.
این موضوع نشاندهنده بهبود نسبی شرایط اقتصادی آمریکا است، اما همچنان نشان میدهد که بازار کار تحت فشار قرار دارد و چالشهای اقتصادی ادامه دارند. نرخهای بهره بالا، احتیاط شرکتها در سرمایهگذاری و ابهامات پیرامون سیاستهای تعرفهای، باعث شدهاند که اعتماد کارفرمایان تضعیف شود.
یکی از تحلیلگران اخیراً در این رابطه گفته بود:
میزان ۶۶٪ از آمریکاییها انتظار دارند نرخ بیکاری در ۱۲ ماه آینده افزایش پیدا کند؛ این بالاترین سطح از زمان بحران مالی جهانی است. چنین جهش شدیدی تاکنون تنها در دورههای رکود اتفاق افتاده است. بازار کار بهزودی با چالشهای بیشتری روبهرو خواهد شد.
با این حال، علیرغم کاهش حجم استخدام و وجود فشارهای اقتصادی، کاهش تعداد درخواستها نشان میدهد که موج اخراج نیروی کار، تا حدودی در حال تثبیت است.
تحلیلگران معتقدند کاهش تعداد درخواستهای بیمه بیکاری، میتواند نگرانیها نسبت به وخامت اوضاع اقتصادی، تورم ماندگار و عدم قطعیتهای سیاسی را کاهش دهد؛ عواملی که احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را محدود میکنند.
در عین حال، تعداد درخواستهای بیمه بیکاری، یکی از محرکهای کلیدی برای احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است. این کاهش ملایم میتواند شدت سیگنالهای ضعف اقتصادی را کاهش دهد و اگر روند کاهشی در درخواستها ادامه یابد و امیدواری به سیاستهای انبساطی پولی افزایش پیدا کند، بیت کوین میتواند از طریق افزایش نقدینگی و کاهش بازدهی اوراق، از این موضوع سود ببرد.
شاخص اعتماد مصرفکنندگان ایالات متحده
شاخص اعتماد مصرفکنندگان در ماه آوریل، در تاریخ ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت)، ساعت ۱۷:۳۰ به وقت تهران، توسط دانشگاه میشیگان منتشر میشود. این شاخص در ماه مارس عدد ۵۰.۸ را ثبت کرد که نسبت به ماه فوریه کاهش اندکی داشته و نشاندهنده نگرانیهای ناشی از تعرفهها و ترس از تورم است، اگرچه وضعیت کلی اقتصادی همچنان قوی باقی مانده است.
یکی از سرمایهگذاران بازارهای جهانی در اینباره اظهار داشت:
اعتماد مصرفکنندگان آمریکا حتی پایینتر از دوران بحران مالی بزرگ است. شاخص اعتماد مصرفکنندگان به ۵۰.۸ سقوط کرده که دومین سطح پایین تاریخی آن است. این شاخص حتی در تمامی رکودهای اقتصادی ۵۰ سال گذشته بالاتر از این سطح بوده است؛ این یک بحران واقعی است.
شاخص اعتماد مصرفکنندگان، معیاری برای سنجش اطمینان سرمایهگذاران خرد است؛ موضوعی که برای بازاری مانند بیت کوین که بهطور سنتی توسط سرمایهگذاران خرد هدایت میشود، اهمیت ویژهای دارد. کاهش این شاخص میتواند اشتیاق به داراییهای پرریسک و سفتهبازانه را کاهش دهد و بیت کوین را در معرض فشار نزولی قرار دهد، بهویژه اگر تمایل به خروج از بازارهای پرریسک غالب شود.
از سوی دیگر، اگر این شاخص تثبیت شود یا نگرانیهای پیرامون تعرفهها کاهش یابد، بیت کوین میتواند از موج تمایل به داراییهای پرریسک سود ببرد؛ هرچند با توجه به روندهای فعلی، این سناریو چندان محتمل به نظر نمیرسد.
به احتمال زیاد، اثر این شاخص بر بازار نزولی خواهد بود؛ چرا که کاهش اعتماد مصرفکنندگان، با احتیاط گستردهتری در فضای اقتصادی همراستا است.
در زمان نگارش این مطلب، بیت کوین با قیمت ۸۷,۵۲۰ دلار معامله میشود و در ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۳٪ افزایش قیمت را تجربه کرده است.